Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 30 november 2020

Vörtbröd



Fick två påsar med vörtbrödskryddor (Santa Maria) av en kollega, så det blev till att baka i helgen! Det blev väldigt gott, men tyvärr ganska så kompakt. Tycker att det alltid blir det när jag försöker baka bröd...


Vörtbröd (1 stor limpa)

3 dl öl eller vatten
25 g jäst
2/3 dl mörk sirap
1 påse Santa Maria Vörtmix
4,5 dl (270 g) vetemjöl
4,5 dl (225 g) rågsikt
25 g smör, mjukt
ev 1/2 dl russin


Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
Finfördela jästen i en degbunke.
Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
(P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats.
Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar