Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 26 oktober 2020

Lufsa



Fick tips om att testa göra Lufsa, tänk att jag aldrig har gjort det förut! Verkligen supergott! Rekommenderas verkligen! Detta receptet hittade jag på Ica.se



4 portioner

2 ägg
4 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
800 g potatis
2 paket bacon (à 140 g)
2 dl lingonsylt
smör att smörja formen med


Sätt ugnen på 225°C.

Smörj en liten långpanna ca 20x30 cm med matfettet.

Vispa ihop ägg, 1/4 av mjölken, vatten och salt. Tillsätt vetemjölet och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken.

Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner potatisen i smeten. Häll smeten i pannan.

Lägg baconskivorna på smeten och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills ytan är knaprig och har fått vacker färg.


måndag 19 oktober 2020

Torskfrikassé med skaldjurssås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har sparat lite på detta receptet då det är så himla dyrt med havskräftor, men nu var det dags att göra födelsedagsmiddag åt min sambo så tänkte att det var ett bra tillfälle att lyxa till lite extra. Och det blev väldigt gott kan jag lova! Men inget jag kommer att göra så ofta, havskräftorna kostade nästan 100 kr styck!



4 portioner

600 g filéer av grov torsk, kolja eller kummel

8 havskräftstjärtar eller 16 flodkräftstjärtar

200 g räkor med skal

1 nätkasse musslor (ca 1 kg)

2 morötter

1 purjolök (det vita)

1/2 kg potatis

Smör till stekning

Salt och peppar

Skaldjursbuljong:

Kräft- och räkskalen

1 gul lök

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

Musselspadet

3-4 dl vatten

Frikassésås:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

3 dl gräddmjölk (2 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)

2 dl reducerad skaldjursbuljong

Salt och peppar

Garnityr:

Några kvistar bladpersilja

Om du köpt hela kräftor, koka dem och låt dem svalna i spadet. Skala räkorna och kräftorna, spara skalen. 

Skrubba musslorna i kallt vatten. Släng de som inte sluter sig. Koka dem i 2-3 dl vatten i 5-6 minuter. Rör om flera gånger. Ta upp musslorna med till exempel en hålslev när de öppnar sig. Låt dem svalna något och plocka loss köttet. Spara kokspadet.

Gör buljongen. Klipp bort huvudet och magen på kräftskalen. Krossa dem i mindre bitar. Skala och skiva löken. Fräs den i oljan i en kastrull utan att den tar färg, i ett par minuter. Lägg i kräftskalen och räkskalen samt slå på vinet, musselspadet och vattnet. Koka upp och sjud 10-12 minuter. Sila från skalen och reducera buljongen tills 2 dl återstår.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär dem i stavar. Ansa och skär purjon i ringar. Fräs grönsakerna i lite smör i 2-3 minuter och ställ åt sidan. Skala och förkoka potatisen tills den är nästan klar och skär den sedan i tjocka skivor. Ansa och skär fisken i fina bitar. Salta och peppra, lägg dem i en smord ugnssäker form med plats för övriga ingredienser, baka i ugnen 10-12 minuter. 

Gör under tiden såsen. Hetta upp gräddmjölken i en kastrull. Fräs smör och mjöl hastigt i en annan kastrull. Tillsätt gräddmjölken och vispa till en slät sås. Späd med skaldjursbuljongen och smaka av med salt och peppar. 

Ta ut fiskformen ur ugnen och lägg i potatis, grönsaker, kräftstjärtar, räkor och musslor. Ringla över såsen och grädda i ytterligare 5-6 minuter. Garnera frikassén med persiljeblad och servera den rykande het.

söndag 18 oktober 2020

Ugnsrostad salsiccia med tomat och fänkål

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Enkelt att göra och gott! 



4 portioner

2 rödlökar

2-3 vitlöksklyftor 

2 små fänkål

500 g salsiccia

1/2 urkärnad chili

Olivolja

1 burk konserverade körsbärstomater (ca 400 g)

1 nypa strösocker

3 kvistar färsk rosmarin

Salt och svartpeppar

Till servering:

Gott bröd

Parmesan

Ev. Pasta

Sätt ugnen på 225 grader, grillfunktion. Skala och strimla rödlök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen tunt. Dela korvarna en gång på mitten och sedan en gång på längden. Hacka chilin fint. Ringla olivolja i botten på en ugnsform och lägg i lök, vitlök, fänkål, salsiccia och chili. Sväng runt alltsammans och rosta sedan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Rör om och tillsätt körsbärstomater, socker och rosmarinkvistar. Rosta alltsammans i ytterligare cirka 30 minuter eller tills korven börjar få lite färg. Rör om då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott bröd och gärna riven parmesan.

Smörgåstårta med kyckling, bacon och syrad rödlök

 Ett recept från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Min sambo som älskar smörgåstårtor fick boken i present av mig för ett par år sen, så nu får han välja en ny smörgåstårta till varje födelsedag. I år blev det denna, och jag kan säga att den blev väldigt smarrig! 



Ca 10 portioner

18 skivor formfranska

Syrad rödlök:

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1 dl vatten

2 små rödlökar (det blir snyggast om rödlökarna är små)

Kyckling- och baconfyllning

1/2 grillad kyckling

1 pkt bacon

2 tomater

1 dl majonnäs

1 dl turkisk yoghurt

1 msk svensk senap

1 msk dijonsenap

1/2 dl finhackad gräslök

Salt och peppar

Syrad lök- och philadelphiafyllning 

1/2 dl finhackad syrad lök

150 g philadelphiaost 

1 dl turkisk yoghurt

Salt och peppar

Garneringskräm:

250 g philadelphiaost 

1 1/2 dl turkisk yoghurt

Garnering:

1/2 grillad kyckling

1 pkt bacon

200 g cocktailtomater 

Syrade rödlöksringar 

100 g rucola 

Börja med rödlöken. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Ställ kastrullen åt sidan. Skala och skär rödlökarna i tunna skivor. Lägg rödlöksringarna i ett trångt kärl och häll lagen över. Låt löken och lagen kallna. 

Rensa kycklingen och skär köttet i små bitar. Dela baconet i bitar och stek det, hälften åt gången. Skär tomaterna i små bitar. Lägg kycklingkött, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, svensk senap, dijonsenap, gräslök, salt och peppar i en bunke och blanda. 

Ta 1/2 dl av den kalla syrade löken och hacka den fint. Blanda syrad lök, philadelphiaost och turkisk yoghurt till en röra. Salta och peppra.

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden på en bricka. Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna och täck med ett lager brödskivor. Lägg brödskivorna så att de täcker skarvarna på föregående lager(som när man lägger tegel på ett hus). Bred på syrad lök- och philadelphiafyllning och täck med sista brödskivorna. Blanda philadelphiaost och turkisk yoghurt i en skål och bred över hela smörgåstårtan. Rensa och skär kycklingen i tärningar. Dela baconet i bitar och stek det så nära serveringstillfället som möjligt. Baconet och smörgåstårtan blir snyggast så. Delatomaterna i skivor eller halvor och lägg dem ovanpå tårtan tillsammans med kyckling, bacon och syrade rödlöksringar. Dekorera med rucola runt om kanterna.