Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 28 april 2014

Italiensk brodo med kyckling



Ett till recept från icas tidning Buffé. Såg så gott ut på bilden så jag sparade receptet för att testa någon dag... Och idag blev det av! Tyvärr så blev den inte så god som jag hade föreställt mig att den skulle vara, men det var ändå helt okej. Men kokta äggen och parmesanosten tycker jag att man faktiskt kan hoppa över!




300 g kycklinglårfilé
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 msk tomatpuré
1 1/2 l vatten
1 msk konc kycklingfond
1/2 tsk torkad timjan
4 ägg
100 g spagetti
2 dl frysta gröna ärter
3 msk finhackad persilja
50 g parmesanost
salt och peppar


Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen runt om i 1 msk av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna fint. Fräs lök och vitlök tillsammans med tomatpuré i resterande olja i en stor kastrull. Tillsätt kyckling, morötter, vatten, fond och timjan. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Mjukkoka äggen. Spola i kallt vatten, skala dem och skär i halvor. Bryt sönder pastan och tillsätt i soppan. Låt koka ytterligare 8 minuter. Tillsätt ärter och persilja när det återstår 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan toppad med ägghalvor och flagad parmesan.

söndag 27 april 2014

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Ett recept ur ICA´s tidning Buffé. Såg så himla gott ut på bilden, så var tvungen att testa! Och visst var den god, men faktiskt inte så himla supergod som jag hade föreställt mig att den skulle vara.


Ca 8-10 bitar

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
150 g smör
300 g digestivekex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim a 56 g
3 dl vispgrädde


Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare . Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Frukt- och nötfylld brietårta

Ett recept jag har sparat från ICAs buffé tidning. Perfekt att bjuda på om man har gäster/ fest. Väldigt gott och enkelt men samtidigt en festlig och lyxigare variant av  ganska så tråkig brie! 


Ca 6-8 personer

1 bit/ tårta brie, ca 400 g
150 g getost, chèvre 
1- 1 1/2 dl vispgrädde 
1/2 dl rostade pinjenötter
1/2 dl grovhackade valnötter
1/2 dl russin
1/2 dl torkade grovhackade aprikoser
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
Salt, nymalen svartpeppar

Dagen innan. Dela osten längs med, så att du får en över- och underdel. Smula getosten i en bunke och vispa den slät med 1 dl grädde, gärna med elvisp. Tillsätt nötter, torkad frukt och hälften av örterna. Blanda allt väl. Krydda med ca 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Om fyllningen känns stabbig, tillsätt lite mer grädde. Bred fyllningen i ett jämnt lager på den ena ostdelen. Det får gärna komma lite över kanten. Lägg på den andra delen (locket) och tryck till försiktigt. Släta till kanterna. Strö/tryck på resterande örter runt om. Slå in osten i plastfolie. Ställ kallt. 2-3 timmar före servering: ta fram osten i god tid och låt den bli rumsvarm.

lördag 26 april 2014

Pastagratäng med spenat, sidfläsk och ost

För ovanlighetskull har jag sparat ett recept ur ICAs buffé tidning. Passade på att göra det nu när jag fick gäster från Jönköping! Enkelt och gott var det i alla fall!


200 g fryst bladspenat
200 g pasta, tex penne rigate eller sedani
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (3 %)
120 g varmrökt sidfläsk 
1 gul lök
125 g riven lagrad ost, tex cheddar
Smör
Salt, nymalen svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten och krama ur vätskan. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa. Vispa ner mjölken i omgångar. Låt småkoka till en tjock sås, ca 10 minuter, passa så den inte bränns. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek sidfläsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Bryn löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut. Häll av pastan och låt rinna av i durkslag. Blanda med lök, spenat och sidfläsk i en stor bunke. Ta såsen från värmen och vispa ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Blanda pastan med såsen. Smörj en ugnsform med smör. Fyll formen med pastablandningen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en tomat och löksallad.

torsdag 24 april 2014

Kurres siklåda

Min älskling hade lite rökt sik i frysen som vi gjorde siklåda på. Superenkelt och gott! Tyvärr har jag inga exakta mått.. Vägde nämligen inte fisken.


I gratängform fylld med bitar av rökt sik
6 dl vispgrädde, löst vispad
1 kaviartub

Blanda ihop grädden och kaviar. Häll över fisken. Sätt in i 200 grader i ugnen i ca 15-20 min. Servera med kokt potatis. 

fredag 18 april 2014

Rostbiff

Fick en bit rostbiff av älgkalv av min före detta granne för ett tag sedan. Nu var det äntligen dags att äta den. Letade upp detta receptet på tasteline, och jag kan säga att det var verkligen supergott. Hade tagit fram mina grillbestick för att det skulle vara lätt att skära i köttet...men det behövdes inte, köttet var verkligen supermört! Rekommenderar att du testar detta receptet, du kommer inte att bli besviken. Men det gäller såklart att du har en lika fin köttbit som jag hade!





Ca 4 port.

Kött
1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl örtkryddor, färska, hackade, t ex rosmarin, basilika, timjan, mynta
2 st vitlöksklyftor, hackade,

Potatispuré
2 kg mandelpotatis
1,5 tsk salt
75 gram smör
2 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk
salt och peppar

Balsamicoreduktion
2,5 dl balsamvinäger
0,75 dl farinsocker
0,5 dl vatten
2 msk smör

1. En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen
är 55˚. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet.


2. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt
termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Låt köttet vila under aluminiumfolie.


3. Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet. Sätt ugnen på full ånga. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka.


4. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt.
Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.


5. Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.


6. Skiva upp köttet och servera med grönsakerna, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.

måndag 14 april 2014

Risyoghurt med grillad frukt

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Helt okej men lite tråkigt ändå...påminner om ris a la Malta. Det står inte i receptet, men jag valde att rosta nötterna lite i en torr panna innan jag la upp dem. Tycker att det blir godare då! 

Nu har jag bara 3 recept kvar att testa henne min fina bok!




4 portioner

2 port. Rundkornigt grötris
1 dl vispgrädde 
1 dl naturell yoghurt 
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Valfri frukt, exempelvis ananas, plommon, mango eller päron
Nötter eller solrosfrön till garnering

Koka upp grötriset enligt instruktionerna på paketet. Låt svalna i kylen.

Vispa grädden och blanda den med yoghurten. Vänd ner strösocker och vaniljsocker. Blanda yoghurtblandningen med grötriset.

Skär frukten i centimeter stora bitar och trä upp dem på små träspett. Grilla spetten snabbt i en panna eller i ugnen. Lägg upp risblandningen i skålar eller glas och lägg ett spett på varje. Garnera med nötter eller solrosfrön.