Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 28 februari 2011

28 Februari Einars nyårsfisk

Ett tips från en gullig farbror jag nyligen lärt känna. Han sa att han åt denna rätten på nyårsafton, därför fick den det namnet. Han gjorde på gös, men sa att man lika gärna kunde byta ut fisken mot annan vit fisk, därför blev det istället torsk för min del.
Helt okej rätt, men fisken blev lite torr måste jag erkänna. Borde nog ha tagit filéer istället. Men det var hur som helst en väldigt god kombination med parmaskinkan, svampen och fisken.


ca 4 port.
ca 400 g torsk
ca 1-2 dl svamp stuvning
ca 6 skivor parmaskinka
cocktailtomater på kvist
olja, salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Olja en ugnssäker form. Bred generöst med svampstuvning på den ena fiskfilén och lägg sedan på den andra. (Jag hade köpt torsk i bitar, så jag skar ett långt snitt längs med fisken, där jag la svampstuvningen istället) Linda parmaskinka runt fiskpaketen och lägg dom sedan i formen. Lägg tomaterna på kvist bredvid, pensla på olivolja på fiskpaketen och tomaterna. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Servera med potatismos.

torsdag 24 februari 2011

24 Februari Helens Sinkadus


Ett till tips från min kära klasskamrat!=) Det tackar jag så mycket för! Denna rätten var väldigt god! Det blev en supergod sås med senapen i! Det passade så bra ihop med svampen, skinkan och allt det andra goda. Men tyvärr så hade jag nog lite för mycket ost ovanpå. Skulle nog helst velat hoppa över osten helt. Men det är nog mest för att jag inte är så förtjust i att ha ost på gratinerad mat. ..brukar tillexempel föredra ströbröd på potatisgratängen istället för ost. Men jag måste ändå säga att det var ett smarrigt recept!

ca 4 port.

600 g fläskfilé
1 msk smör
1,5 st salt, (1 tsk + 0,5 tsk)
2 krm svartpeppar
150 g champinjoner
5 st tomater
150 g skinka, rökt
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk senap, grovkornig
1 st vitlöksklyfta
1,5 dl ost, riven

Sätt ugnen på 225°. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm breda bitar. Bryn dem i smöret ca 2 min per sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem hastigt efter köttet i stekpannan. Skiva tomaterna och täck en ugnssäker forms kanter och botten med dem. Lägg kött och svamp i formen. Tärna skinkan. Lägg skinkan i stekpannan och häll på grädden blandad med majsstärkelse. Smaksätt med 1/2 tsk salt, senap och pressad vitlök. Häll såsen över fläskfilén och strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera gratängen med ris.

tisdag 22 februari 2011

22 Februari Små kryddiga korvar

Hittade någon ny sorts korv nere på ica här om dagen. Det var länge sedan jag gjorde nåt med korv, så det var kanske på tiden. Det blev en lite jag-tar-vad-jag-har rätt. Men gott var det i alla fall! Korven var helt okej, men ändå inget att hurra över. Det är svårt att bräcka falukorv och chorizo!

2 msk olivolja
salt, peppar, paprikakrydda
ca 1 dm purjolök
1 pkt små kryddiga korvar
3 st charlottenlök
½ burk soltorkade tomater i olja
½ burk tapenade

2½ dl couscous
2½ dl vatten
½ tsk salt
1 msk olivolja

Jag bara stekte ihop alla ingredienserna i stekpannan, sen couscous till! Enkel god lunch!

måndag 21 februari 2011

21 Februari Vallmotårta

Provade baka en Vallmotårta till mammas födelsedag! Har aldrig ätit en tårta med vallmofrön förut, men den var faktiskt god!


2½ dl mjölk
2 dl blått vallmofrö
225 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl gräddfil
2 msk citronsaft


glasyr:
skal av 1 citron
1½ dl vispgrädde
200 g vit choklad


vallmofrön till dekor


Koka upp mjölken tillsammans med vallmofröna. Dra kastrullen från plattan och låt blandningen stå och svalna i ungefär 15 minuter. Smörj och bröa under tiden en stor rund sockerkaksform som rymmer minst 2½ liter. Vispa det mjuka smöret luftigt med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en ganska fluffig smet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten. Rör även ner vallmoblandningen. Tillsätt slutligen gräddfil och citronsaft och blanda till en ganska lös smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 15 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr inuti. Låt svalna lite och stjälp ut kakan ur formen.

Tvätta citronen och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Koka upp skalet med grädden i en kastrull och låt blandningen stå och dra en stund. Hacka under tiden chokladen. Koka upp grädden på nytt och sila av citronskalet. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Låt svalna helt, häll sedan över kakan och låt rinna ner på kanterna. Strö lite vallmofrö över.



söndag 20 februari 2011

20 Februari Anitas Vegetariska Nötstek

Ett till vegetariskt tips från min kära vän i Danmark! Smakade nästan som kålpudding faktiskt. Väldigt gott! Så ni som är vegetarianer borde verkligen prova detta receptet!


ca 4 port
½ dl ströbröd
5 dl cornflakes
2 dl keso
2 ägg
½ dl mjölk
1 gul lök
1 dl valnötter
1 dl varm grönsaksbuljong
25 g smält smör
salt efter smak

Hacka lök och valnötter fint. Blanda samman ägg och keso. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg smeten i en ugnssäker form, som en stor bulle i mitten. Gratinera i 200 grader i ca 1 timme. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

torsdag 17 februari 2011

17 Februari Paulas Daube


Ett till tips från Danmark! Men detta är från min kära kusin!
Detta receptet tog en evighet att göra, men jag jobbade ändå hemifrån idag, så det var ingen fara, det kunde ha stått i ugnen hela dagen om var så.. och gud så värt det var! Himelskt gott! Verkligen underbart! Det här receptet rekommenderar jag verkligen! Länge leve lergrytan! ;)
..nu ska jag övertala min kära vän M, att vi ska äta middag hos mig istället. För denna måste få upplevas!

ca 4 port
100 g fläskkött
300 g benfritt nötkött, i skivor
1 chili, hackad
ca 1 dm purjolök
2 morötter
5 pepparkorn
3 msk soya
ca 3 dl porter öl
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 enbär
2 lagerblad
1 msk grovsalt
2 msk olivolja
ca 2 msk maijzena majsstärkelse att reda av såsen med.
Skär fläsket och grönsakerna i ganska så stora bitar. Lägg alla ingredienserna i en lergryta(som du blött upp ca 1 timme innan). Sätt in lergrytan i ugnen utan lock i 200 grader, rör om då och då, tills köttet fått lite gyllenbrun färg, ca 30 minuter. Sänk värmen till 150 grader, häll på vatten så det täcker allt och sätt på locket. Låt stå i cirka 3 timmar eller tills köttet är mört.
Sila av såsen och red av, häll sedan över köttet igen. Servera med potatismos till. (helst gjort med grädde och smör i!)


onsdag 16 februari 2011

16 Februari Anitas vegeburgare

Ett tips från en söt pige i Danmark!
Det var länge sen som jag gjorde något vegetariskt så det var verkligen på tiden! Det var väldigt gott! Perfekt att bjuda någon vegetarian på. Men ska jag ge riktig ärlig kritik, så skulle jag själv föredra en saftig köttbiff istället.. men så är det nog om man är köttätare!

ca 6 biffar

4 dl vatten
4 dl havregryn
½ gul lök, hackad
2 msk soya
2 msk solrosfrön
½ tsk oregano
½tsk basilika
½ tsk dill
1 vitlök, pressad
½ tsk salt

Koka ihop havregryn, vatten och lök i ca 10 minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka i några minuter till. Låt svalna lite. Forma till biffar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 30 minuter, vänd sedan på biffarna och grädda i ytterliggare 15 minuter.

måndag 14 februari 2011

14 Februari Ahgrens bilar tårta

Ett tips från min lillasyster.
Bakade denna tårtan samma dag som jag höll på med bloggfesten.. så här i efterhand kan jag ju säga att det var extremt ambitiöst att göra den samma dag. Tror ni mig om jag säger att jag stod i köket non stop från klockan nio på förmiddagen? Så jag hann inte riktigt med att ta en bild när tårtan var hel och fin.. men hur som helst, min kärleks dotter hade fyllt år, och hon förtjänade en fin hemmagjord tårta. Så det var inget snack om saken.
Själv kunde jag inte vara med på kalaset, men hon sparade en liten bit till mig!

Jag kan säga att tårtan var väldigt god, men den smakade inte så mycket bilar som jag trodde att den skulle göra! Så visst var den helt okej, mer som en vanlig gräddtårta, lite kul tvist med bilarna dock. Men den är ingen tio-i-topp-tårta.

3 lager tårtbotten (helst hemmagjord, annars 1 pkt köpt)
180 g ahlgrens bilar
3 dl grädde
ca 2 dl hallon
ca 2 msk strösocker

dekoration:
ahlgrens bilar
3 dl grädde

Kvällen innan tårtan ska bakas: Blanda klippta ahlgrens bilar tillsammans med 3 dl vispgrädde i en kastrull och smält samman på låg värme tills det blir en slät smet. Rör ofta. Låt sedan smeten stå i kylen över natten.
Mosa hallonen tillsammans med lite socker och bred ut på ena lagret av tårtan.
Vispa ahlgrens bilar-smeten du förberedde dagen innan, med elvisp till en smidig kräm. Bred denna på andra lagret av tårtan.
Lägg på sista tårtbotten och dekorera med vispad grädde och ahlgrens bilar.

söndag 13 februari 2011

13 Februari Marängsviss

En supergod klassiker! Både barn och vuxna älskar marängsviss!

ca 4 port.
3 äggvitor
4 droppar citronsaft
2 dl strösocker

chokladsås:
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl kakao

tillbehör:
grädde
banan
glass

Sätt ugenen på 100 grader. Vispa ihop äggvitorna, citronsaften och hälften av strösockret till ett hårt skum. Vänd sedan ner resten av strösockret. Fortsätt att vispa tills smeten är blank. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.

Vispa ihop ingredienserna till choklassåsen i en kastrull, koka på låg värme i ca 2-3 minuter.

Servera med banan, glass, och vispad grädde!

12 Februari Blogg fest: Tarte au citron

Tänkte att jag ska börja med att dela med mig av lite efterrätter också. Det finns ju så mycket gott man kan baka!
Så först ut blir en fransk citron tårta.

ca 10 port.

175 g smör
6 dl vetemjöl
en nypa salt
1½ dl florsocker
3 äggulor

fyllning:
finrivet skal och saft av 6 citroner
6 ägg
9 äggulor
3½ dl strösocker
300 g smör

2 st citroner, i skivor

Arbeta ihop smör, mjöl, salt och florsocker. Blanda i äggulorna och rör till en smidig deg. tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i ca 2 timmar. Värm ugenen till 180 grader. Nagga pajen med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Ta ut formen och höj ugnstemperaturen till 220 grader.
Blanda allt förutom smöret till citronfyllningen i en kastrull. Sätt kastrullen på låg värme och vispa till en fin smet. Klicka i hälften av smöret och vispa tills krämen blir tjock. Tillsätt resten av smöret och fortsätt vispa. ta kastrullen från värmen men sluta inte vispa. låt citronkrämen svalna lite. Häll citronkrämen i pajformen, lägg på citronskivor och grädda i ca 10 minuter.

12 Februari Blogg fest: Tjäder

Blev osäker på om min anka skulle räcka till att fylla alla mina gästers hungriga magar, så passade på att göra iordning tjäder för första gången! Det var gott, men lite smått torrt. Så den blev ju ganska så rejält brädad av ankan.

ca 4 port.
tjäderhöna ca 1½ kg
2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk matfett
2 dl buljong
1dl rödvin

SÅS
4dl steksky ev spädd med buljong
3msk vetemjöl
2dl grädde
vinbärsgele

Det är nu du ska använda din gjutjärnsgryta!
Skölj och torka fågeln väl. Gnid den in-och utvändigt med salt och peppar. Stek den i smör på alla sidor. Späd sedan med varm vätska lite i taget. Ös och späd under hela stektiden , ca 11/2-2tim
Tag upp fågeln. Sila upp stekskyn, red av den med vetemjöl utrört i lite vatten, späd i grädde och låt koka i 3 min. Smaksätt med mer salt och vitpeppar och lite vinbärsgelé.

12 Februari Blogg fest: Canard a lórange

Grymt gott!! En ganska så vild chansning att göra något för första gången då man har en massa gäster.. men det vore inte likt mig att bjuda på ett säkert kort! Men jag hade dessutom fått höra från flera håll att detta receptet skulle vara supergott.. så jag litade på det. Och det gjorde jag verkligen rätt i. Super duper smarrigt! Ett ganska så krångligt och tidskrävande recept - men så värt det!
Har heller aldrig förut brytt mig om att skaffa riktigt maderia vin, utan förut bara hoppat över den ingrediensen. Så fel av mig, snacka om att madeira gjorde pricken över i:et. Kommer aldrig mer göra om det misstaget.

ca 5 port.

en hel anka på ca 2-2,5 kg
3 krm salt
2 krm vitpeppar
2 gula lökar
1 morot
3 krm timjan
4 apelsiner
Till apelsinsås:
3 msk strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
4 dl hönsbuljong
1 dl madeira
2 msk maizena majsstärkelse
3 msk madeira
2-3 msk apelsinlikör
2 tsk citronsaft
1 msk smör

APELSINSÅS: Innan du helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Skölj apelsinerna och skala dem med potatisskalare. Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter. Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull så att det mörknar i ca 5 minuter(Obs ska ej brännas bara bli karamell). Tillsätt hönsbuljong och madeira. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ihop maizena och lite madeira i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen. Tillsätt de kokta apelsinbitarna och vispa ner en klick smör. Smakar av med salt, peppar, apelsinlikör och citronsaft.

Tina ankan ett dygn innan i kylen om den är fryst. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj ankan och torkan den. Salta och peppra ankan invändigt och utvändigt. Skiva en lök och fyll ankan med lök och timjan. Värm stekgrytan utan locket i ugnen. Lägg ankan med skinnsidan nedåt i stekgrytan. Skiva lök och morot och lägg runt om. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader. Ös bort ankfett efterhand med en slev - det gör inget om en del ankfett är kvar. Vänd ankan efter 30 minuter. Efter ca 1,5 timme är ankan klar. Då ska den ha en innertemperatur på 60 grader. Ta ut ankan och låt den vila under folie - högst 30 minuter dock. Luta grytan och skeda bort det mesta ankfettet. Tillsätt apelsinsåsen och vispa ur grytan. Mosa grönsakerna och koka ihop några minuter. Sila såsen. Servera apelsinfiléer och potatis till.

12 Februari Blogg fest: Grodlår

Cuisses de grenouilles. Grodlår. Hm, första låter bättre! Lite läskigt att dom verkligen ser ut som grodor.. benen spretar precis som om grodan vill hoppa iväg från tallriken.. Men jag måste ändå säga att det var väldigt gott! Har hört folk beskriva smaken som kyckling, och jag måste instämma. Men det var lite saftigare än kyckling, nästan lite godare än kyckling!
Jag har ju provat flera andra delikatesser som hummer, sniglar, ostron.. och faktiskt, så var det bara grodan som gjorde sig värd namnet delikatess. Om du frågar mig.
För det var faktiskt väldigt gott! Som små kycklingvingar nästan. Mina gäster åt också med god aptit!

Enkelt var det det att tillaga dom också, det var bara att steka charlottenlök i smör, i ca 5 minuter på låg värme. Sen i med mycket smör, ca 25 g, grodlåren. Salt, peppar och timjan. Stek i ca 15 minuter på hög värme.

Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se..

12 Februari Blogg fest

Äntligen har jag haft min bloggfest!! Åh det var så himla roligt! Jag ville aldrig att det skulle ta slut(min stackars granne märkte nog det...)! Jag har planerat denna dagen länge, jag ville verkligen bjuda på något super smarrigt. En riktig dunderfest, med riktig gourmé mat. Lyx lyx lyx. Det var vad temat skulle vara! När man ändå ska slå till med en matfest, då är det lika bra att göra det ordenligt! .. Så för att fira att jag passerat 10.000 besökare(som nu till och med lyckats bli över 12.000) blev det en brakmiddag med temat frankrike, med mina underbara vänner.

Menyn som jag klurat ihop blev följande:
Fördrink : Moet et chandon champagne
Förrätt: Cuisses de grenouilles (grodlår)
Huvudrätt: Canard a lórange(anka med apelsinsås)
Efterrätt: Tarte au citron (citron tårta)

Jag måste tillägga att mina vänner var över förväntan duktiga! Trodde att det skulle bli fler skeptiska miner och vägrande av att äta, när det kom till grodlåren! ;) Men alla smakade så duktigt! och flera tog till och med två!
All mat gick åt! Och det blev mycket gott att dricka, många skratt, spel, och musik. En perfekt fest helt enkelt. Ett stort tack rakt från mitt hjärta till er som kom. Jag hade en underbar kväll.













































tisdag 8 februari 2011

8 Februari Helens Schweizerrullar

Ett tips från en klasskompis! Har aldrig gjort blomkålsmos förut. Hade nog inte ens tänkt tanken om inte jag fått det här receptet. Kan inte komma på att jag har ätit det förut heller.. men minnet sviker ibland. Hur som helst så var det väldigt gott! Helt annorlunda mot potatismos. Skinkrullarna var också jättegoda!

ca 4 port.
500 gram valfri köttfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1,5 dl riven ost
2 st ägg
0,5 dl vispgrädde
2 msk finhackad purjo
2 msk finhackad persilja
11 st ca 10-12 skivor rökt skinka

Sås:
3 dl vispgrädde
0,5 dl chilisås
salt
svartpeppar

Blomkålsmos:
500 gram fryst blomkål
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
0,5 dl creme fraiche
salt
vitpeppar
örtsalt t ex Herbamare

1.Sätt ugnen på 200 grader. 2.Arbeta samman färsen med salt, peppar, riven ost, ägg, grädde, purjo och persilja. 3.Lägg ut skinkskivorna på en stor skärbräda och fördela färsen över dem. 4.Rulla ihop till rullar. Lägg dem i en smord eldfast form med skarven nedåt. 5.Rör samman grädden med chilisåsen och smaka av med salt och peppar. 6.Häll såsen över färsrullarna. 7.Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Ös rullarna några gånger under tiden. 8.Tina blomkålen i mikron och låt den rinna av i ett durkslag. 9.Mixa blomkålen med kryddor och grädde i en matberedare eller med mixerstav. 10.Smält smöret i en teflonkastrull och häll i blomkålsmoset. 11.Tillsätt creme fraiche och låt det smälta ner i moset under omrörning.

söndag 6 februari 2011

6 Februari Kreolsk gryta

Har hört talas om kreolsk gryta några gånger, man aldrig riktigt förstått vad det är. Men nu tog jag mig äntligen i kragen och kollade upp ett recept. Väldigt ovanligt blandning, skulle aldrig komma på något liknande själv, men gud så gott! Prova gärna det här receptet!

ca 4port.
3 st kabanoss korvar
½ fläskfilé
ca 2 dl svarta oliver, utan kärnor
ca 1 dl syltlök
ca 1 dl ättiksgurka, hackad
½ röd paprika
ca 1 dm purjolök,hackad
ca 4 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, peppar, mejram
smör att steka i
ca 3 msk vetemjöl
jasminris

Börja med att skära korven i små bitar, stek den sen i lite smör. Lägg i en kastrull. Skär fläskfilén i bitar, stek i lite smör. Salta och peppra. Strö sen över mjölet. Lägg sedan fläskfilén i kastrullen. Skär paprikan i bitar, lägg i den och resten av ingredienserna. Låt stå och puttra en liten stund, smaka av med mejram. Servera med kokt jasminris till. Smaskens!





fredag 4 februari 2011

4 Februari Blanquette de veau

Idag blev det långkok. Jag som annars brukar älska långkok, köttet brukar bli så härligt mört, och buljongen brukar vara så smakrik. Men inte idag. Antingen är det jag som väljer fel recept, följer recepten fel, eller så har jag fel på mina smaklökar. Någonstans gick det i alla fall fel.
Visst, det var ju inte äckligt, men vad sjutton, lägger man ner 1½ timme på matlagningen så ska det vara underbart gott.
Så idag struntar jag faktiskt i att skriva ner receptet, för det här var inget jag rekommenderar. Sorry Marika.

onsdag 2 februari 2011

2 Februari Bengans räkor i curry

Ett tips från Mr Bengs. Grymt gott Bengan! Det här receptet hamnar i min recept bok där jag sparar alla smarriga recept. Och det är minsann inget dåligt betyg!

ca 4 port.
500 g räkor
1 gul lök
1 grön paprika
ca ½ dl chilisås
ca 3 dl grädde
1-2 vitlöksklyftor, pressade.
1 burk champinjoner (200g)
2 tsk curry
smör att steka i
jasminris

Börja med att skala räkorna. Hacka löken, stek i lite smör tillsammans med curryn. Skär paprikan i strimlor, lägg i den, champinjonerna, grädde, vitlök och chilisås. Låt stå och puttra en liten stund. Servera med ris till. Superenkelt, och supergott!