Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 30 september 2016

Wienerschnitzel

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Lätt att göra och väldigt gott! 



4 portioner

800 g kalvinnanlår
2 dl vetemjöl
Salt och nymalen peppar
3-4 dl ströbröd
3-4 ägg
Smör och rapsolja eller annan neutral olja

Garnering:
Citronskivor
Avrunnen kapris
Ansjovisfiléer

Be gärna din styckare att skära upp och banka ut schnitzlarna. Skär annars ut, beroende på storleken på innanlåret, 2-2,5 cm tjocka skivor tvärs över fibrerna. Lägg köttet i en tjock plastpåse och banka ut det med en kastrull eller liknande tills skivorna blir 5-8 mm tjocka. Häll upp mjölet på en tallrik och blanda med lite salt och peppar. Häll upp ströbrödet på en annan tallrik och knäck äggen i en skål eller djup tallrik. Visp ihop äggen lite. Vänd först köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan de panerade schnitzlarna åt sidan för att "torka" före stekningen. Stek schnitzlarna i hälften matolja och hälften smör i en stekpanna på medelvärme så att de inte blir brända. Garnera schnitzlarna med citronskivor, ansjovis och kapris. Servera direkt medan de fortfarande är frasiga tillsammans med stekt potatis och smörslungade gröna ärter.

Stekta lammkotletter med vitlökssmör

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Och enkelt att göra!



4 portioner

8-12 lammkotletter (ca 1 kg) 
Salt och peppar
Smör till stekning

Vitlökssmör:
200 g rumstempererat smör
3 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
Salt och peppar
1 tsk pressad citron

Kulpotatis:
8 stora potatisar (700-800 g)
Smör till stekning
Salt

Tillbehör:
Tomatsallad
Citronklyftor

Salta och peppra lammkotletterna på båda sidor och stek dem i het panna i smör, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna med en klick vitlökssmör och servera med kulpotatis, tomatsallad och citronklyftor. 

Vitlökssmör:
Rör ihop alla ingredienser och servera direkt. 

Kulpotatis:
Skala potatisarna. Ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Stek dem gyllenbruna i smör och salta.

Gubbröra

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Supergod! 



4 portioner

1 burk ansjovisfilé, 125 g
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
1/2 dl gräddfil
1/2 dl créme fraiche
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
Vitpeppar
(Ansjovisspad)

Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och lite ansjovisspad.

Ugnsstekta mandeläpplen

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej efterrätt, men inte jättemärkvärdig så jag känner att jag vill göra den igen..



4 portioner

4 äpplen
2 msk russin
1 msk äppelbrännvin eller calvados
50 g mandelmassa
1 msk smör
1 msk äggvita
1 msk smält smör

Garnering:
Rostad flagad mandel

Lägg russinen i äppelbrännvinet och låt stå i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Dela äpplena mitt itu, runt magen. Gröp ur kärnhuset och lägg dem med snittytan upp på ett ugnssäkert fat. Rör ihop mandelmassa, smör och äggvita. Blanda ner russinen. Fyll groparna i äpplena med smeten. Pensla kanterna med smält smör. Ställ in äpplena i ugnen och grädda dem 20-30 minuter tills de är mjuka och har fått färg. Strö över mandeln och servera med vaniljglass.

Katrinplommonsufflé

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
En väldigt "vuxen" smak. Inte särskilt sött, och så sprit smaken.. gick ju att äta, men ingen favorit för min del. Kan tänka mig att detta är en typ av efterrätt som lite äldre personer uppskattar mer, min pappa och farfar skulle säkert gilla det!


4 portioner

175 g katrinplommon (ca 15 st)
1 dl vatten
8 sötmandlar
Rivet skal av 1/2 citron
1 msk konjak
4 äggvitor
1/2 dl strösocker

Värm ugnen till 150 grader (eller 175 grader för portionsformar). Lägg katrinplommonen i vattnet i ca 10 minuter. Ta upp dem och hacka dem fint. Hacka sötmandlarna och blanda dem med katrinplommonen, citronskal och konjak. Vispa äggvitorna till fast skum och tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt sedan katrinplommonblandningen, också lite i taget, under vispning. Häll smeten i en smord och sockrad ugnsform (eller i portionsformar) och grädda sufflén i ca 30 minuter (portionsformar i 15-20 minuter). OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen! Servera sufflén omedelbart med vispad eller ovispad grädde.

Wallenbergare med potatispuré

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Ett väldigt gott recept! Biffarna blir så härligt saftiga o goda. Rekommenderas!


4 portioner

500 g finmalen kalvfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
1 krm epice riche
Salt och nymalen peppar
1 dl ströbröd
Smör till stekning

Potatispuré:
800 g mjölig potatis (8-10 st)
2 dl mjölk
2 msk smör
Salt och nymalen peppar

Lägg den finmalda färsen i en bunke. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda ner grädden lite i sänder. Smaka av med epice riche, salt och peppar. Låt färsen stå i kylskåp och bli ordentligt kall. Forma färsen till medelstora biffar (ca 1,5 cm tjocka). Vänd dem i ströbröd. Bryn biffarna i smör och låt dem sedan eftersteka på medelvärme, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på varmt fat. Servera med potatispuré, smörslungade ärter och morötter, smält smör och rårörda lingon.

Potatispuré:
Skala potatisen till purén och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Hetta upp mjölken. Pressa potatisen i en potatispress. Rör ner smöret. Vispa ner mjölken, lite i taget, tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.


tisdag 27 september 2016

Stekt makrill med stuvad spenat

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt recept, men väldigt gott! Det behöver inte vara så avancerat för att det ska vara gott! 


4 portioner

400 g makrillfilé med skinnet kvar
1 dl ströbröd
Salt och peppar
Smör till stekning
Citronklyftor till servering

Stuvad spenat:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
400 g färsk bladspenat
1/2 gul lök
Smör
Salt och nymalen peppar
Lite riven muskotnöt

Panera makrillfiléerna i ströbröd blandat med salt och peppar. Stek dem gyllenbruna i smör i 2-3 minuter på varje sida. Servera med spenatstuvning och en citronklyfta. 

Stuvad spenat:
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa så att det blir slätt och fint. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att stuvningen inte bränner fast i botten. Grovhacka spenaten. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med spenaten. Blanda ner stuvningen och smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.


Rödspätta Grenoble

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Gott med fisk till middag, det var länge sedan! Enkelt att göra detta receptet, men var inte superimponerad rödbetsblandningen. Godare med remouladsås till!


4 portioner

4 hela rödspättor, a 300-400 g
1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Salt och vitpeppar
Smör till stekning

Garnityr:
300 g inlagda rödbetor
100-150 g smör till stekning
5 msk kapris
1 dl hackad dill

Skär bort huvudet på rödspättorna och rensa bort inälvorna. Klipp bort fenorna runt om. Skölj fisken och torka bort slemmet. Vänd rödspättorna i en blandning av mjöl, ströbröd, salt och peppar. Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek rödspättorna i 4-6 minuter på varje sida (först med ovansidan ner) på medelvärme. Ta upp dem och håll dem varma i ugnen på 100 grader i långpanna. Tärna rödbetorna. Torka ur stekpannan och hetta upp smöret. Lägg i rödbetstärningarna och kaprisen och bryn dem några minuter. Tillsätt hackad dill på slutet. Lägg fisken på varma tallrikar och häll över rödbetsblandningen. Servera med kokt potatis.

Mandelpudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt enkelt att göra och riktigt gott. En fräsch efterrätt med lena smaker. Perfekt om man ätit en ganska så tung middag innan.


6 portioner

3 gelatinblad
50 g sötmandel
3 bittermandlar
4 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Garnering:
Vispad grädde
Färska bär
Florsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Skålla och mal mandeln ( helst i mandelkvarn, men mixer går också bra). Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt mandeln. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i två matskedar av äggsmeten. Blanda ner det smälta gelatinet i mandelsmeten. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i smeten. Häll smeten i en vattensköljd form och låt den stelna i 2-3 timmar i kylen. Lossa kanterna med en kniv och stjälp upp puddingen på ett fat. Garnera med vispad grädde, färska bär och florsocker.

fredag 23 september 2016

Apelsinris

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Första gången som jag blir besviken på något i boken.. Detta va en riktigt tråkig efterrätt. 



4 portioner

1,5 dl grötris
3 dl vatten
0,5 tsk salt
6-7 dl mjölk
3-4 apelsiner
1 dl vispgrädde
1-2 msk vaniljsocker

Garnering:
Rostade hasselnötter
Hackad mörk choklad

Koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Låt koka på svag värme under lock, ca 10 minuter. Tillsätt mjölken, koka upp och låt koka på mycket svag värme i ca 40 minuter. Rör inte i gröten under tiden. Låt kallna. Skölj apelsinerna och riv skalet fint på en av dem. Skala apelsinerna och filea eventuellt klyftorna. Skär dem i bitar. Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda riset med det rivna apelsinskalet, klyftorna och grädden. Garnera eventuellt apelsinriswt med rostade hasselnötter och hackad choklad.

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Riktigt gott och saftigt kött! Rekommenderas helt klart!



6 portioner
1 kg benfri fläskkarré 
8+ 8 urkärnade katrinplommon
Salt och peppar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1-2 syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja 
1-2 lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar

Värm ugnen till 175 grader. Putsa köttet och späcka det med hälften av katrinplommonen. Krydda det runt om med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast. Skala och skär löken, moroten och palsternackan i grova bitar. Klyfta äpplena. Lägg rotsakerna, äppelklyftorna och resten av katrinplommonen i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden. Lyft upp det och låt vila i 10-15 minuter. Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera köttet med grönsaker och katrinplommonen från stekningen, gräddsåsen, gröna örter och äppelmos.

Oxsvanssoppa

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Så himla god soppa! Utan tvekan en utav mina favoritsoppor. Köttet blir så himla gott, riktigt mört sådär så det faller isär. Rekommenderas verkligen!


4-6 portioner

1 kg oxsvans, i bitar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 tomater
2 msk tomatpuré
2 msk rapsolja
Vatten
1 kvist timjan
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 msk salt

Garnityr:
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 msk smör
Buljongen från kokningen
Salt och nymalen peppar

Skala och hacka löken och rotsakerna grovt. Skölj och skiva purjolöken, tärna tomaterna. Bryn oxsvans, lök, rotsaker, purjolök, tomater och tomatpuré i olja i en stor stekgryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 3 timmar, med locket på glänt, tills köttet är mört och släpper från benen. Lyft upp köttet ur grytan och låt svalna. Plocka bort köttet från benen och skär det i tärningar. Sila buljongen och låt kallna. Ta eventuellt bort fettlagret. Skala och finstrimla rotsakerna och strimla purjolöken till garnityret. Fräs alltsammans i smör och tillsätt sedan buljongen och köttet. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Stekt kyckling med gräddsås

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Så saftigt och gott kött när man gör en hel kyckling.


4 portioner

1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
1 morot
1 gul lök
3 persiljestjälkar
2 kvistar rosmarin
2 kvistar mejram
2 kvistar körvel
1 msk pressad citron
Örtsalt och peppar
2 msk tamarisoja
5 dl hönsbuljong

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen + hönsbuljong
2-3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
Lite ansjovisspad
Salt och peppar
Ljust redningsmjöl

Värm ugnen till 125 grader. Skala morot och lök. Skär dem i bitar och lägg dem i kycklingen. Peta också in örtkryddorna och droppa i citronsaft. Salta och peppra kycklingen runt om. Sätt in kycklingen i ugnen på roterande spett eller lägg den på galler med en form under. Blanda ner sojan i buljongen och häll lite av den i formen. Stek kycklingen i ca 2 timmar. Ös den ofta med buljong under tiden. Höj värmen till 250 grader de sista 10 minuterna så att kycklingen får en krispig yta. Stick i den med en sticka eller gaffel - om köttsaften är ofärgad är kycklingen klar. Sila av skyn och tillsätt hönsbuljong tills det blir 5 dl. Häll över i en kastrull. Tillsätt grädde, gelé och ansjovisspad. Låt koka i 15-20 minuter och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med ljust redningsmjöl. Servera kycklingen med såsen, stekt potatis, gelé, gröna ärter och kanske fyllningen från stekningen.

Lammsmäcka med klyftpotatis

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt saftiga och goda biffar!


4 portioner

400 g lammfärs
2 msk ströbröd
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1/2 dl hackad persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 tsk hela + 1 tsk grovhackade gula senapskorn
1 msk fransk senap
Lite färsk timjan
1 1/2 tsk salt
Svartpeppar
Smör till stekning

Klyftpotatis:
1 kg fast potatis
75 g smält smör eller 3/4 dl olivolja
Salt ( gärna flingsalt)
Nymalen svartpeppar
Färsk timjan eller rosmarin

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla i 10 minuter. Blanda med färsen och resten av ingredienserna och arbeta till en smidig smet. Forma åtta till tolv biffar av färsen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lammsmäckorna med klyftpotatis och kokta haricots verts.

Klyftpotatis:
Värm ugnen till 250 grader. Skölj och borsta potatisen väl. Skär den i klyftor, med eller utan skal. Lägg dem i en långpanna, häll över smör eller olivolja, salt, peppar och eventuellt färska örter. Vänd runt så att all potatis får fett och kryddor på sig. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter tills potatisklyftorna fått fin färg och är mjuka. Vänd runt några gånger under tiden.


Citronfromage

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Är egentligen inte nåt direkt fan av citronfromage, men denna blev faktiskt väldigt god. Fräscht och enkelt, lagom mättandenör man ätit en mastig middag innan.


4 portioner

2 gelatinblad
2 äggvitor
1 dl strösocker
2 äggulor
Rivet skal och saft av 1 citron
2 dl vispgrädde

Garnering:
Vispad grädde
Rivet citronskal

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggvitorna till fast skum och vispa sedan ner hälften av sockret, lite i taget. Vispa äggulorna och resten och sockret poröst i en annan bunke. Tillsätt hälften av citronskalet. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det tillsammans med citronsaften i en liten kastrull. Låt svalna och rör ner det i ägguleblandningen. Vispa vitorna och rör till en jämn smet. Fördela smeten i vackra glas eller portionsformar och låt fromagen stå kallt ett par timmar så att den stelnar. Garnera med resten av den rivna citronen och eventuellt en klick vispad grädde.

Fisksoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god soppa! Sambo sa att han tyckte att det va en utav de godaste fisksopporna han nånsin ätit. Själv tycker jag att det hade blivit lite godare om man haft i en skvätt grädde.


4 portioner

500 g fiskfilé, t ex kolja, gös, sej, lax eller annan fast fisk
20 färska eller frysta räkor
2 stora morötter
1 gul lök
1 fänkål
1/2 purjolök
Smör till fräsning
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
12 blåmusslor
Salt och nymalen vitpeppar

Skär fisken i stora kuber. Skala räkorna. Skala och strimla morötterna och löken. Skölj och strimla fänkålen och purjolöken. Fräs alltsammans i smör och häll på vin och buljong. Lägg ner lagerbladet och låt koka i ca 10 minuter. Borsta eller skrapa musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg ner musslorna i soppan och låt koka i 3 minuter under lock, tills musslorna precis har öppnat sig. Tillsätt fisken och låt sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner räkorna och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

tisdag 20 september 2016

Tomatsoppa


Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god tomatsoppa. Ädelosten och det knaperstekta baconet var pricken över i:et!


4 portioner

1 kg tomater
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 stor morot
1/2 purjolök
8 dl grönsaksbuljong
1 lagerblad
2 kvistar timjan
1/2 torkad chilifrukt
4 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde 
Salt och svartpeppar
En nypa råsocker
1 tsk vinäger
1 klick smör

Tillbehör:
Knaperstekt bacon
Ädelost
Basilikablad

Skålla tomaterna snabbt i kokande vatten. Dra bort skalet och skär tomaterna i bitar. Skala och skiva löken, vitlöken och moroten. Skölj purjon och skiva den. Lägg de skivade grönsakerna i en kastrull. Tillsätt buljong, lagerblad, timjan och chili. Låt koka i 30 minuter till en riktigt god buljong. Sila buljongen, mixa den med tomaterna och sila igen. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Vispa ner tomatpurén och grädden och låt soppan koka i några minuter. Smaka av med salt, peppar, lite råsocker och vinäger. Rör ner en klick smör strax före servering. Servera soppan med knaperstekt bacon och tärnad ädelost. Garnera gärna med färsk basilika.
 

onsdag 14 september 2016

Ostkaka med keso

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har gjort en liknande ostkaka en gång förut, men det var väldigt många år sen. Så kul att testa igen. Den blev helt okej.


4-6 portioner

50 g sötmandel
3 medelstora ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
500 g keso (1 stor burk)
3 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsform (1,5 liter). Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll ostmassan i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Servera ostkakan ljummen direkt ur formen med hallonsylt och vispad grädde.

tisdag 13 september 2016

Lax med paneng curry och cashewnötter

  1. Ett recept från ICAs matkasse. Gott! Men jag skulle föredra kyckling istället för lax.



  1.  2

    • 1 gul paprika 
    • 1/2 förp salladsärter (à 150 g)
    • 300 g laxfilé 
    • 1 tsk olja 
    • salt 
    • 400 ml paneng curry grytbas 
    • 2 port risnudlar 
    • 1 lime 
    • 50 g cashewnötter

  2. Sätt på en kastrull med saltat vatten till risnudlarna.
  3. Dela och kärna ur paprikan, strimla den och salladsärtorna. 
  4. Skär bort skinnet från laxen och skär den i stora kuber. Bryn laxkuberna runt om i oljan i en stekpanna. Krydda med salt. Lägg ner grönsakerna i pannan och häll på grytbasen och låt sjuda några minuter.
  5. Koka risnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. 
  6. Skär limen i klyftor.
  7. Grovhacka cashewnötterna. Strö hacket över laxpannan och servera med risnudlar och limeklyftor.

Stekt fläskkotlett med potatisgratäng

Ett recept från ICAs matkasse. Gott! Men saknade någon sås till... Hade lite aioli kvar i en burk, så tog det till.


 2

  • 2 port potatisgratäng (2 port motsvarar 400 g)
  • 2 benfria fläskkotletter 
  • 1 tsk olja 
  • salt och peppar
  • 1/2 förp salladsärter (à 150 g)
  • 65 g krispig salladsmix (gärna med rödbeta)
  • 2 tsk vinäger 
  • 2 tsk olivolja
    1. Sätt ugnen på 225˚C.
    2. Värm gratängen enligt anvisningen på förpackningen.
    3. Bryn kotletterna i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek dem ca 5 minuter, vänd då och då.
    4. Strimla ärterna tunt och blanda med salladsmixen. Ringla över vinäger och olivolja, salta och peppra.
    5. Servera kotletterna med gratäng och sallad.

Svampfylld pasta med bresaola och mozzarella

Ett recept från ICAs matkasse. Grymt gott! Rekommenderas! Slängde på några tomater också, passade bra till det andra!



 2

Svamppasta

  • 1 zucchini 
  • 1/2 rödlök 
  • 1 - 2 tsk olivolja 
  • 1 dl pesto 
  • salt och peppar 
  • 250 g färsk pasta (gärna triangliolini fylld med Karl Johan svamp)

Mozzarella

  • 1/2 rödlök 
  • 1 tsk olivolja 
  • 1 tsk rödvinsvinäger 
  • 125 g mozzarella 
  • 1 kruka basilika 

Till servering

  • 70 g bresaola
    1. Svamppasta: Sätt på en kastrull med saltat vatten till pastan.
    2. Ansa och skär zucchinin i tärningar. Skala och skiva löken. Stek zucchinin och löken i olivoljan i en stekpanna. Vänd ner peston.
    3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
    4. Mozzarella: Skala och skiva löken och blanda den med olivoljan och vinägern. Salta och peppra.
    5. Riv mozzarellan i bitar och grovhacka basilikan. Vänd ner i löken.
    6. Till servering: Servera pastan med mozzarella, zucchinin och bresaola.

    Varmrökt lax med citron och dillsås

    Ett recept från ICAs matkasse. Superlätt att göra och gott!


       2

      • 450 g delikatesspotatis 
      • 1 ask färsk dill (à 20 g)
      • 1/2 citron 
      • 1 dl crème fraiche 
      • 1/2 gurka 
      • 250 g varmrökt lax 
      • 1 huvudsallad
        1. Koka potatisen.
        2. Hacka dillen och riv citronskalet. Blanda crème fraiche med dill och citronskal. 
        3. Skär gurkan i stavar, salladen i bitar och citronen i klyftor.
        4. Servera laxen med citron- och dillsås, potatis, gurka, sallad och citron.

    Krämig kalkonpasta med solrosskott

    Ett recept från ICAs matkasse, gott och enkelt att göra!



     2

    • 2 port pasta (gärna lumaconi)
    • 1 rödlök 
    • ca 300 g kalkonfilé 
    • 1 msk smör 
    • salt och peppar
    • 2 dl crème fraiche 
    • 1 msk senap 
    • 60 g strimlade soltorkade tomater 
    • 1/2 ask solrosskott (à 100 g)
      1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
      2. Skala och hacka löken.
      3. Skär kalkonen i 2 cm tjocka skivor och stek den i smöret i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
      4. Häll den färdigkokta pastan i ett durkslag och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Koka upp crème fraichen och löken i kastrullen och vänd ner pastan.
      5. Servera pastan med kalkonen, tomater och solrosskott.