Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 31 juli 2018

Fish n’ chips

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Helt okej men tyvärr så hann fisken bli kall medan pommes fritesen friterades... pommes’en blev tyvärr inte heller så lyckade, blev lite mjuka och tråkiga. Trots att jag till och med dubbelfritterade dem... Funderar på om det kanske blir bättre om man fryser potatisen först? Den man köper ska man ju fritera fryst.


4 portioner

Fisk:

600 g spättafilé eller annan liknande vit fisk

Vetemjöl

2 ägg

Ströbröd

Frityrolja eller matolja


Pommes:

2 bakpotatisar

Frityrolja eller matolja

Havssalt


Remouladsås:

140 g pickles

2 dl majonnäs

1/2 dl creme fraiche

2 tsk curry

Salt och peppar


1 citron

 Dela fisken i bitar på längden. Vispa upp ägg i en skål. Häll mjölet på en tallrik och ströbrödet på en annan. Vänd fisken först i mjölet och sedan i äggvispet och slutligen i ströbrödet. Fritera fisken i en fritös på 180 grader eller hetta upp oljan i en djup, tjockbottnad kastrull. Fritera i någon minut tills de fått en krispig och gyllenbrun yta och låt sedan rinna av på hushållspapper.

Skala potatisen. Skär den sedan i 1-2 cm breda strimlor, som på bilden, och lägg i kallt vatten. Före fritering ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisen tills den får en gyllene färg, låt rinna av och salta. 

Remouladsås:

Mixa pickles med en stavmixer. Rör i majonnäs, creme fraiche, curry och smaka av med salt och peppar. 

Servera fisken med pommes, remouladsås och citronklyftor. 

söndag 29 juli 2018

Ossobuco på fläsklägg

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Supergott! Precis som jag minns det! Var verkligen en evighet sen sist jag gjorde ossobuco... borde göra det oftare. Det är ju så himla gott med köttgrytor där köttet kokar så länge så det bara faller isär. Rekommenderar starkt att du testar.


4 portioner

1 kg fläsklägg, färska och sågade i 3 cm tjocka skivor

1/2 dl vetemjöl

1 gul lök

1/2 purjolök, den vita delen

1 morot

1 liten bit rotselleri (ca 50 g)

2 stora tomater

2 vitlöksklyftor

4 dl vitt vin

2 msk tomatpuré 

1/2 burk passerade tomater

2 dl kalvbuljong

1 kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad

Rivet skal av 1 citron

Salt och peppar

Smör och olja


Gremolata:

3 vitlöksklyftor

1 citron

1 liten bunt färsk persilja

2 msk olivolja

Salt och nymalen peppar


Till servering:

Ljust lantbröd eller färsk pasta

Putsa köttskivorna och skrapa bort eventuella sågflisor. Blanda mjöl med salt och peppar på ett fat. Vänd skivorna i mjölet och låt ytan torka. Skala och tärna lök och rotsaker i fina tärningar. Skålla tomaterna i hett vatten och finhacka köttet. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Hetta upp en panna med olja och smör, bryn läggskivorna på båda sidor. Bryn köttet i omgångar och lägg över dem i en stekgryta. Bryn till sist grönsakerna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré, passerade tomater, kalvbuljong, timjan och citronskal. Låt grytan stå och småkoka 1-1 1/2 timme tills köttet känns mört och börjar släppa från benen. Späd med vatten under tiden om det behövs, smaka av med salt och peppar.

Gör gremolatan medan grytan puttrar. Skala och hacka vitlöken mycket fint. Skölj citronen och riv av skalet på ett zestjärn. Finhacka persiljan och blanda allt i en skål med olivolja. Pressa i lite av citronsaften om du vill ha mer syra. Smaka av med salt och nymalen peppar. 

Servera ossobucon direkt ut grytan och toppa med gremolatan. Ett ljust lantbröd eller färsk pasta är gott till.

Vikt omelett med gräddstuvade kantareller

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Perfekt som lunch till mig när jag var ensam hemma igår! Jag är tyvärr rätt så kass på att steka omelett...men fick ändå till denna någorlunda okej ändå.


4 portioner

7-8 ägg

3/4 tsk salt

3 msk vatten

Nymalen vitpeppar

1 msk smör


Kantarellstuvning:

1 liter rensade kantareller (ca 300 g)

2 msk smör

1/2 msk vetemjöl

2 dl grädde

1 dl mjölk

Salt och peppar

Olja till stekning


Fräs kantarellerna i lite olja tills vätskan har dunstat. Lägg i en klick smör och stek svampen gyllenbrun, salta och peppra. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av smöret i svampen och låt det smälta, pudra över mjölet och späd med den varma gräddmjölken under omrörning. Låt sjuda 5 minuter, smaka av med salt och peppar. Håll stuvningen varm.

Vispa ihop äggen lätt med en gaffel, tillsätt vatten, salt och peppar. Hetta upp smör i en stor stekpanna, stek omeletten på svag värme utan att den får färg. Rör längs kanterna så att ny smet nåt botten, omeletten ska vara krämig upptill. Skaka på pannan så att omeletten lossnar, låt den glida ner till hälften på ett uppläggningsfat. Lägg på fyllningen och vik över den andra halvan, servera genast. Spara eventuellt lite av svampatuvningen och servera vid sidan om.

Korvgryta med rotsaker

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och gott! Billig fattigmansmat!


4 portioner

400-500 g smakrik korv, gärna olika sorter som chorizo, bratwurst, merguez och kabanoss, alternativt fläskkorv som på bilden

5 potatisar

1/2 kålrot (ca 400 g)

1 bit rotselleri (ca 100 g)

2 morötter

1 liten purjolök

1 gul lök

3 lagerblad

6 dl grönsaksbuljong

2 dl öl

1 knippe kruspersilja


Till servering:

Färsk riven pepparrot

Stark senap

Skala potatis, lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar. Ansa och skölj purjon noga, skär även den grovt. Koka upp grönsaksbuljongen och koka kålroten några minuter. Lägg i lök, potatis och övriga rotfrukter samt lagerblad. Låt allt puttra i buljongen ca 10 minuter. Skär under tiden korvarna i grova bitar på snedden alternativt snitta fläskkorven och lägg ner i grytan. Slå på ölen och låt puttra tills alla rotfrukter är mjuka. Finhacka persiljan och strö över den vid servering. Servera rykande varm med nyriven pepparrot och stark senap.

fredag 27 juli 2018

T-bonestek med kryddsmör, pommes och grönsallad

Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Väldigt enkelt att göra så passade perfekt som middag idag! Tyvärr stekte jag köttet lite för länge, men det fick gå ändå!


4 portioner

Kött:

800 g ca 2-4 t-bones, beroende på tjocklek

Salt och peppar

Smör till stekning 


Kryddsmör:

100 g smör, rumsvarmt

1 vitlöksklyfta

1 msk hackade örter, exempelvis persilja

Salt och peppar


Pommes:

2 bakpotatisar

Frityrolja eller matolja

Havssalt


Valfri sallad


Ta ut köttet ur kylen ca 30 minuter innan det skall stekas så att det hinner bli rumstempererat. Krydda med salt och peppar. Värm en stekpanna med smör. När smöret slutat fräsa lägger du i köttet. Låt det få fin färg på varje sida. Salta och peppra och vänd samtidigt  som du drar ner värmen till hälften. På så sätt får båda sidor färg, men stekningen blir lugnare och lättare att kontrollera. Köttet ska ha en innertemperatur på ca 54 grader. Enklaste sättet att kolla om köttet är bra, är att spola ett finger i kallt vatten och känna på biffen. Ju hårdare det är, desto mer genomstekt. 

Kryddsmör:

Skala och pressa vitlöksklyftan ner i smöret och blanda väl. Rör ner örthacket och smaka av med salt och peppar.

Pommes:

Skala och skär potatisen i 1-2 cm breda strimlor och lägg i kallt vatten. Före fritering ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera potatisen till en gyllene färg. Låt rinna av och salta därefter.

Krusbärskräm med kardemummaskorpor

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kräm har jag gjort många gånger förut, men alltid när jag gjort det så har jag haft i alla bär på en gång. Att spara några en stund för att få lite tuggmotstånd, det va ju rätt smart faktiskt!


4 portioner

6 dl krusbär, sköljda och snoppade

4 dl vatten

1 1/2 dl strösocker

2 msk potatismjöl

5 msk vatten till redning


Till servering:

Gräddmjölk

Koka upp vatten och socker tills sockerkornen har lösts upp. Tillsätt hälften av bären och koka tills de börjar falla sönder. Krossa bären med en visp. Tillsätt resten av bären, blanda ut potatismjöl i 5 msk vatten. Vispa ner redningen i en tunn stråle och koka upp. Servera varm eller kall med gräddmjölk och skorpor.

Snabba skorpor:

Skär en dagsgammal vetelängd med kardemumma i tunna skivor och rosta i ugnen på 140 grader tills de är torra och krispiga.

torsdag 19 juli 2018

Linneas kantarell risotto

Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Helt okej, men inget jag kommer att göra igen..


4 portioner

1 liter kalvbuljong (vatten och buljong eller fond)

2 scharlottenlökar

4 dl risotto ris (gärna arborio)

2 dl vitt vin

400 g kantareller

Smör till stekning

3-4 dl riven parmesan

30 g smör

1/2 dl hackad persilja

Olivolja

Salt och peppar

Koka upp kalvbuljongen i en kastrull. Skala och hacka löken. Värm en tjockbottnad kastrull med lite olivolja. Tillsätt ris och lök och fräs i någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med den varma buljongen, lite i taget, allteftersom riset suger åt sig vätskan. Rör om regelbundet. Låt risotton sjuda ca 20 minuter. Roskornen är klara när de har en liten kärna kvar i mitten. Dela kantarellerna i mindre bitar och lägg i en varm stekpanna. Stek dem i 3-5 minuter tills vätskan har kokat bort. Tillsätt en rejäl klick smör och bryn tills svampen fått fin färg. Vänd ner kantarellerna i risotton och rör sedan ner parmesan och smör. Koka någon minut under omrörning och smaka av med salt, peppar och persilja.

tisdag 17 juli 2018

Melanders fisksoppa

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. En supergod soppa! Och väldigt lätt att göra! Rekommenderar den starkt. 

Frångick dock lite från receptet... kändes inte så kul att köpa konserverade musslor, så köpte istället en påse med musslor i skal och la i. Plus att jag inte kollade så noga på receptet så jag råkade köpa 1 kg frysta räkor... men det är ju bara desto godare om man har mycket räkor tycker jag! 


4 portioner

1 gul lök

1 burk krossade tomater (a 400 g)

1 paket saffran (a 0,5 g)

2 fiskbuljongtärningar

8 dl vatten

2 paket fryst fisk (a 400 g), tex sej i block

1 burk blåmusslor (a 225 g) eller en påse med blåmusslor med skal

250 g djupfrysta räkor (eller 1000 g som jag tog...)

1 dillknippe

Hacka löken fint och fräs i olja i en rymlig kastrull. Tillsätt krossade tomater, saffran, vatten och buljongtärningar. Koka i ca 15 minuter.

Skär fiskblocken i kuber och låt musslorna rinna av. Lägg i fisken och låt sjuda tills den nästan är klar. Tillsätt då musslorna. Skala räkorna och hacka dillen. Lägg i räkorna och dillen i fiskgrytan och servera genast! Gärna med gott bröd och aioli till.




Blandade primörer med citronsmör

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Skulle bjuda min mamma på middag, och eftersom hon är vegetarian så passade jag på att göra detta receptet. Väldigt gott och fräscht! Mycket godare än jag hade förväntat mig!

(Serverade en grillad kyckling vid sidan av...)


4 portioner

1 knippe färska rödbetor

1 litet blomkålshuvud

1 knippe späda morötter

2 broccoli

1 bunt grön sparris

1 knippe rädisor

Några nävar sockerärtor 

1 tsk salt

1 liter vatten


Citronsmör:

100 g rumstempererat smör

1 citron

Salt och peppar


Till servering:

Flingsalt

1 citron

Smör

1 kruka basilika

Tvätta citronen till citronsmöret och riv zesten. Blanda smör med zitronzest, salt och peppar (gärna nymalen). Pressa saften ur citronen och blanda ner i smöret, tillsätt lite i taget så blir det lättare att arbeta in vätskan i smöret.

Bryt av blasten och tvätta rödbetorna. Koka dem i lättsaltat vatten. Använd en separat kastrull så att de inte färgar av sig. Räkna med 15-20 minuters koktid, känn med en sticka så att de är mjuka i mitten. Spola betorna i kallt vatten och dra av skalet med händerna. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en rymlig kastrull. Ansa och skölj de övriga grönsakerna. Dela blomkålshuvudet och bryt det i små buketter. Skala morötterna och skär bort det nedersta på sparrisen. Dra bort den trådiga mittsträngen på sockerärtorna med en skalkniv. Skär grönsakerna i så jämnstora bitar som möjligt så att de får liknande koktid. Lägg i grönsakerna när vattnet har kokat upp så bevaras vitaminerna. Lägg i de hårdaste grönsakerna först, som morot och blomkål. Koka morot och blomkål ca 3 minuter. Sockerärtor, sparris och rädisor behöver bara någon minuts koktid. Lyft upp grönsakerna med en hålslev och lägg grönsakerna i en skål. Pressa över saft från en halv citron och toppa med lite flingsalt. Lägg på en sked smör så att det smälter ner över primörerna, servera med extra smör, basilika och citron vid sidan. 

söndag 15 juli 2018

Blåbärssmulpaj

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Bjöd spontant in en middagsgäst igår och letade då upp ett recept jag kunde göra på sånt vi hade hemma, så då blev det denna. Väldigt enkelt att göra och barnsligt gott! 


6-8 portioner

Smuldeg:

3 dl vetemjöl

3/4 dl socker

100 g smör

1/2 krm salt


Fyllning:

1/2 liter blåbär

3/4-1 dl socker

1/2-1 msk potatismjöl


Vaniljsås:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

3 äggulor

1/2 dl strösocker

2 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp potatismjöl, socker och salt i en bunke eller matberedare, fördela smöret i små bitar och arbeta till en smulig massa med fingrarna. Kör ej degen för länge om du använder matberedare. Blanda blåbär med socker och potatismjöl och lägg i en smörad pajform. Smula över degen och grädda tills pajen är gyllenbrun.

Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

fredag 13 juli 2018

Biff butler

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Enkelt att göra och helt okej rätt!


4 portioner

Ca 800 g utskurna biffar (ryggbiff)

200 g champinjoner

1 dl vitt vin

3 vitlöksklyftor

1 msk dijonsenap

3 dl vispgrädde

Salt och peppar

Smör till stekning


Putsa köttet fritt från senor och skär i 4 skivor. Krydda dem med salt och peppar på varje sida. Stek i en stekpanna i smör på hög värme. När biffarna har fått fin yta vänd dem och dra ner på värmen till medeltemperatur. Stek till önskad stekgrad. Ta upp biffarna och håll dem varma i folie. Skiva champinjonerna och skala vitlöken. Lägg champinjonerna i samma panna, fräs utan att svampen tar färg och häll på vinet. Pressa i vitlöken och tillsätt senap, grädde och krydda med nymalen peppar. Koka upp såsen under omrörning tills den blir trögflytande. Smaka av med salt. 

Häll såsen över biffarna och servera med förslagsvis råstekt potatis.

fredag 6 juli 2018

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltid lika gott! 

Det stod inte i receptet att man skulle frysa laxen, men jag gjorde det ändå för jag har lärt mig att man ska höra det för att döda eventuella bakterier. Det går bra att frysa fisken både före och efter den är rimmad.


4 portioner

1 kg benfri lax av mittbiten

1/2 dl socker

1 dl salt

15 krossade vitpepparkorn

Rikligt med dillstjälkar


Dillstuvad potatis:

800-1000 g kokt, skalad potatis

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk smör

1 msk vetemjöl

Salt och vitpeppar

Lite riven muskotnöt

1 dl finskuren dill


Till servering

1/2 dl finskuren dill

Citron

Dill

Några salladsblad


Putsa laxen fri från hinnor, dra ut benen och skär små snitt i skinnet. Blanda salt, socker och krossad vitpeppar i en skål. Gnid in laxen med saltblandningen så att det täcker. Lägg laxen i en form och slå på 2 msk vatten. Bryt dillstjälkarna och lägg dem under och över fisken, täck med plastfilm och låt stå i kylskåp två dygn. Vänd på laxen ett par gånger under tiden så att den blir jämt rimmad.

Värm upp grädde och mjölk i en kastrull. Smält smöret i en annan, lite större kastrull. Tillsätt mjölet och rör ordentligt till en klassisk bottenredning. Späd med varm gräddmjölk under vispning, vispa sönder eventuella mjölkklumpar. Låt såsen koka på svag värme tills mjölsmaken börjar försvinna, se upp så den inte bränner i botten. Smaka av med salt, vitpeppar och lite riven muskotnöt. Skiva den kalla kokta potatisen och vänd ner den i såsen, sjud på svag värme några minuter så att potatisen stuvas. Vänd ner finskuren dill och en klick smör precis innan servering. 

Bred finhackad dill över laxen och klappa in dillen så att den fäster. Skär laxen i tunna jämna skivor, skiva från huvudändan mot stjärtdelen så sitter skivorna ihop bättre. Skär bort det bruna fettet. Lägg upp skivorna fint på tallrikarna med några salladsblad och citronklyftor, toppa med dillvippor. Servera den dillstuvade potatisen bredvid.

Hole in one

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Lite extra lyxig frukost!


1 portion

1 brödskiva av formfranska

1 ägg

Smör

Salt och peppar

2 bacon skivor

Bred smör på båda sidor av brödet. Stansa ut ett hål i mitten med hjälp av ett glas. Lägg brödet i en medelvarmstekpanna. Knäck ett ägg i hålet. Stek tills äggvitan har stelnat. När ägget är färdigt är det hela klart om du vill ha sin macka "sunny side up", som amerikanerna säger. Vill du ha det vändstekt så - ja, du fattar säkert... 

Stek ett par baconskivor knapriga. Låt dem rinna av på ett hushållspapper och servera dem sedan till brödet.

Mors äppelkaka

Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Verkligen supergod äppelkaka! En utav de godaste jag nånsin ätit. Degen blev sådär seg knäckig, lite som kolakakor. Mina gäster bad till och med om receptet! 


4-6 portioner

125 g smör

2 dl strösocker + lite extra till topping

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 äpplen

1 krm kanel

Smör och ströbröd till formen


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop socker och ägg fluffigt. Häll i smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna förutom kanelen i en separat bunke och vänd sedan ner i smeten, lite i taget. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj och bröa en springform (form med löstagbar kant), i storleken 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och lägg på äpplena. Strö socker och kanel jämnt över äpplena. Baka ca 45 minuter i mitten av ugnen tills kakan har fått en gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass.

tisdag 3 juli 2018

Klassisk rysk stroganoff

Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Enkelt att göra och gott! Men helt ärligt så känns det lite onödigt att använda oxfilé..

Jag bytte ut potatisen mot kokt ris.


4 portioner

500-600 g oxfilé

1 gul lök

100 g champinjoner

2 msk smör

2 msk colemans senapspulver 

4 dl smetana eller crème fraiche

Salt och peppar

1/2 kruka persilja

500 g potatis

Frityrolja eller rapsolja till fritering

150 g haricotsverts


Putsa oxfilén och skär i 2 cm tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Fräs köttet hastigt i smör i en het stekpanna någon minut tills det fått färg. Tillsätt löken och champinjonerna och fräs ytterligare några minuter. Häll i smetana eller creme fraiche och koka upp. Rör ut senapspulvret med lite vatten och häll i stekpannan. Koka några minuter och smaka av med salt och peppar.

Koka haricovertsen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Skala och skär potatisen i tändsticksstrimlor och lägg i kallt vatten. Före fritering ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera potatisen tills de får en gyllene färg, låt rinna av och salta. 

Hacka persilja och strö över biffstroganoffen. Servera den med pommes allumettes och haricotsverts.

Peach melba

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Har aldrig gjort peach melba förut, så det va kul att testa! Enkelt och gott!


8 portioner

4 persikor

Lag:

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl socker

1/2 vaniljstång

Rivet zest från 1 citron


Hallonsås:

2 1/2 dl hallon

3/4 dl florsocker


Tillbehör:

Vaniljglass

Mandelsplitter

Mynta


Koka upp vatten i en stor kastrull, 5 liter. Kryssa persikorna med en kniv på toppen. Lägg dem i vattnet och sjud i 15-20 sekunder, tills skalet börjar spricka. Ta upp dem med hålslev och lägg i kallt vatten för att kyla ned. Ta upp dem ur vattnet när de har kallnat och ta bort skalet med en kniv. Dela persikorna och ta bort kärnorna. 

Koka upp vatten, socker, snittad och urskrapad vaniljstång och rivet citronzest. Häll upp lagen i en skål. Lägg i persikorna och låt dem marineras i lagen.

Mixa hallon och socker och låt passera genom en sil. 

Varva persikor, vaniljglass och hallonsås i portionsglas. Toppa med mandelsplitter och mynta.

söndag 1 juli 2018

Midsommartårta med rabarber och jordgubbar

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Gjorde denna tårtan till min dotters 2-års kalas och den var väldigt uppskattad! Det blir ju så mycket godare när man gör allt själv! 


Montera gärna tårtan dagen innan så att den hinner safta sig över natten. Men spara dekoreringenmed grädde och bär till samma dag som tårtan ska serveras.


6-8 port.

Tårtanslag:

60 gram smör

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

3/4 dl mjöl

3/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver


Rabarberkompott:

5 dl rabarber

2 dl syltsocker med pektin

1 vaniljstång

2 msk vatten


Vaniljkräm:

1 1/2 dl standardmjölk

1 1/2 msk socker

2 äggulor

1 1/4 msk maizena

1 vaniljstång

1 dl grädde


Garnering:

4 dl vispad grädde

1 ask färska jordgubbar, hallon, smultron eller andra färska bär

Citronmeliss


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbara kanter. Smält smöret och låt svalna. Skilj äggvitor från gulor och vispa vitorna och en tredjedel av sockret med en elvisp. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggulorna och det smälta smöret i smeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd gärna med en slickepott så att luftigheten behålls. Häll smeten i ugnsformen och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, känn efter med en provsticka. 

Skala och skär rabarbern i centimeterstora bitar, lägg dem i en kastrull med en skårad och urskrapad vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern faller sönder. Låt kallna innan tårtanläggs ihop.

Mät upp mjölk, socker, gulor och maizena och lägg en skårad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Häll upp krämen i en bunke och låt svalna. Vispa grädden fluffig men ej för hårt. Vänd ned grädden i den kalla krämen med en slickepott. 

Montera tårtan när alla delar har svalnat. Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut hälfte av kompotten på den understa delen och bred ut hälften av vaniljkrämen över. Lägg på den andra botten och bred på resterande kompott och vaniljkräm. Toppa med det översta tårtlocket. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt och ovanpå tårtan. Garnera med delade jordgubbar, bär och citronmeliss.