Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Helt okej men tyvärr så hann fisken bli kall medan pommes fritesen friterades... pommes’en blev tyvärr inte heller så lyckade, blev lite mjuka och tråkiga. Trots att jag till och med dubbelfritterade dem... Funderar på om det kanske blir bättre om man fryser potatisen först? Den man köper ska man ju fritera fryst.
4 portioner
Fisk:
600 g spättafilé eller annan liknande vit fisk
Vetemjöl
2 ägg
Ströbröd
Frityrolja eller matolja
Pommes:
2 bakpotatisar
Frityrolja eller matolja
Havssalt
Remouladsås:
140 g pickles
2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 tsk curry
Salt och peppar
1 citron
Dela fisken i bitar på längden. Vispa upp ägg i en skål. Häll mjölet på en tallrik och ströbrödet på en annan. Vänd fisken först i mjölet och sedan i äggvispet och slutligen i ströbrödet. Fritera fisken i en fritös på 180 grader eller hetta upp oljan i en djup, tjockbottnad kastrull. Fritera i någon minut tills de fått en krispig och gyllenbrun yta och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Skala potatisen. Skär den sedan i 1-2 cm breda strimlor, som på bilden, och lägg i kallt vatten. Före fritering ska potatisen rinna av väl och torkas med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisen tills den får en gyllene färg, låt rinna av och salta.
Remouladsås:
Mixa pickles med en stavmixer. Rör i majonnäs, creme fraiche, curry och smaka av med salt och peppar.
Servera fisken med pommes, remouladsås och citronklyftor.