Spännade att prova på struts! Måste säga att det smakade inte alls fågel. Trodde att det skulle påminna om fasan eller kanske kalkon, men det var närmare nöt skulle jag nog vilja påstå. Dessutom såg det också mer ut som nötkött, väldigt mörkt i färgen.
Smarrigt var det i alla fall! Exotiskt att bjuda på någon gång, men ändå inget jag direkt skulle sakna, så det var ju inte något superwow kött.
Min kärlek han rynkade på näsan redan innan han smakat tyvärr, blev lite stött och ångrade att jag ens sagt vad det var för nåt. (min nya taktik blir att inte avslöja förrän efter man ätit upp) (tanken slog mig direkt, Hämd, operation: fårtestikel)
Hur som helst, så kommer det nog ändå dyka upp en del nya korvsorter ibland, då det för det första gör mitt mat-konto lite lätthanterligare, och för det andra ändå är ganska så otacksamt att bjuda min kärlek på nåt annat än korv!
receptet blev i alla fall:
struts
mjölk
1 hackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
kantareller
salt och peppar
soya
mjölk
smör att steka i
och så supergott hemmagjort potatismos med mjölk, smör salt, vitpeppar och muskot i.
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
torsdag 30 september 2010
onsdag 29 september 2010
29 September Marulk
Grymt god fisk!!! Verkligen! Absolut en favorit, så himla smakrikt kött. Och ändå så bara kokade jag fisken med salt, och sen lite flingsalt och peppar på. Kan bara föreställa mig vad smarrigt det måste vara med marulk i någon god soppa eller gryta. Så, jag rekommenderar marulk! Sej, torsk, gös, aborre..whatever, dom kan slänga sig i väggen. Marulk är min nya fisk favorit. (men jag varnar dig för att kolla in hur den ser ut när den lever... skitläbbig!)
tisdag 28 september 2010
28 September Hjortkorv
måndag 27 september 2010
27 September Havskräftor
Idag hade jag ett ärende till Norrtälje, så jag passade på att handla lite olika sorters färsk fisk inne på flygis. Där fanns även havskräftor, så jag köpte två för att prova. Men snacka om dyrt! 60 kronor för två ynka kräftor! Undrar vad det är för kilopris om man bara väger köttet.
Som tur var så slängde jag inte pengarna i sjön, för det det va ju riktigt gott!
Men om inte någon får för sig att bjuda, så nöjer jag mig med vanliga kräftor som kostar bara 89 kr för ett helt paket!
Som tur var så slängde jag inte pengarna i sjön, för det det va ju riktigt gott!
Men om inte någon får för sig att bjuda, så nöjer jag mig med vanliga kräftor som kostar bara 89 kr för ett helt paket!
söndag 26 september 2010
26 September Rökt Kanadasik med hovmästarsås
Efter att ha tryckt i mig en massa skräpmat med Inger i helgen så kändes det perfekt med mycket grönsaker idag.
Hittade rökt sik, och jag tycker verkligen om rökt fisk, så den inhandlades direkt. Men tyvärr var siken en stor besvikelse. Inte alls gott. Konstig hård konsistens och inte alls samma goda rökiga smak som när man köper tillexempel rökt makrill.
Men till fisken gjorde jag hemmagjord hovmästarsås för första gången! Och bokstavligen hemmagjord, för senapen var också hemmagjord! Enkelt, och kul att slippa köpa färdig på burk.
Prova gärna!
1 dl dill
1½ dl rapsolja (rumstempererad)
½ tsk salt
½ msk socker
½ msk vitvins vinäger
½ dl senap
lite malen vitpeppar
Börja med att blanda dill, socker och salt. Blanda sen i senapen. Rör i oljan droppvis samtidigt som du rör hela tiden. Smaka av med vinäger och vitpeppar.
Gott!
Hittade rökt sik, och jag tycker verkligen om rökt fisk, så den inhandlades direkt. Men tyvärr var siken en stor besvikelse. Inte alls gott. Konstig hård konsistens och inte alls samma goda rökiga smak som när man köper tillexempel rökt makrill.
Men till fisken gjorde jag hemmagjord hovmästarsås för första gången! Och bokstavligen hemmagjord, för senapen var också hemmagjord! Enkelt, och kul att slippa köpa färdig på burk.
Prova gärna!
1 dl dill
1½ dl rapsolja (rumstempererad)
½ tsk salt
½ msk socker
½ msk vitvins vinäger
½ dl senap
lite malen vitpeppar
Börja med att blanda dill, socker och salt. Blanda sen i senapen. Rör i oljan droppvis samtidigt som du rör hela tiden. Smaka av med vinäger och vitpeppar.
Gott!
lördag 25 september 2010
25 September Nizzasallad
Håller med om att det varit mycket korv ett tag! ska skärpa till mig.
Här kommer Nizzasallad. Själv skulle jag kalla den tonfisksallad, men det kanske är som med sniglar som man kallas escargots, det är ett finare namn helt enkelt.
Jag är inte så superförtjust i tonfisk, men min kärlek däremot är lite svag för det, så idag blev det en sallad för två för hans skull.
..Och så lite för att jag ville prova göra nizzasallad.
isbergssallad
körsbärstomater
rödlök
kokt ägg
kalamata oliver
gurka
lite salt
tonfisk
(kokt potatis)
Enligt receptet skulle det vara kokt potatis i också. Men det hoppade jag mer än gärna över.
fast du gör ju som du vill.
Här kommer Nizzasallad. Själv skulle jag kalla den tonfisksallad, men det kanske är som med sniglar som man kallas escargots, det är ett finare namn helt enkelt.
Jag är inte så superförtjust i tonfisk, men min kärlek däremot är lite svag för det, så idag blev det en sallad för två för hans skull.
..Och så lite för att jag ville prova göra nizzasallad.
isbergssallad
körsbärstomater
rödlök
kokt ägg
kalamata oliver
gurka
lite salt
tonfisk
(kokt potatis)
Enligt receptet skulle det vara kokt potatis i också. Men det hoppade jag mer än gärna över.
fast du gör ju som du vill.
fredag 24 september 2010
24 September Enchiladas
Nu var det länge sedan jag provade något nytt recept, har mest varit olika sorters kött och korv ett tag. Men idag blev det lite mexikanskt i alla fall!
ca 1 port
1 kycklingfilé
2 tortillabröd
ca 1 dl tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
smör att steka i
ca 1 dl ost, riven
½ dl mjölk
Skär kycklingen i bitar och stek i smör. Salta och peppra efter smak. Blanda sen i tomatpuré, vitlök, sambal oelek och mjölk. Lägg kycklingröran i tortillabröden, rulla ihop och lägg i en ugnsform. Häll osten ovanpå, sen in i ugnen i 200 grader, tills dom fått fin färg, ca 20 minuter.
gott! enkelt! Enchiladas kan man ju göra på massor med olika sätt, det är ju egentligen att bara slänga ihop nåt gott av det man har hemma!
ca 1 port
1 kycklingfilé
2 tortillabröd
ca 1 dl tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
smör att steka i
ca 1 dl ost, riven
½ dl mjölk
Skär kycklingen i bitar och stek i smör. Salta och peppra efter smak. Blanda sen i tomatpuré, vitlök, sambal oelek och mjölk. Lägg kycklingröran i tortillabröden, rulla ihop och lägg i en ugnsform. Häll osten ovanpå, sen in i ugnen i 200 grader, tills dom fått fin färg, ca 20 minuter.
gott! enkelt! Enchiladas kan man ju göra på massor med olika sätt, det är ju egentligen att bara slänga ihop nåt gott av det man har hemma!
torsdag 23 september 2010
23 September Kryddgrill
Idag blev det enkelt, dillstuvad potatis som blev över sen jag gjorde iordning hackkorven. Och så korv för ovanlighetensskull! Skönt att slippa hålla på med avancerat idag.
Köpte jonnys senap, den färska varianten, tänkte att det skulle vara kul att prova. Den var god, lite söt i smaken men samtidigt väldigt stark. Det var så det sved lite i näsan.
Köpte jonnys senap, den färska varianten, tänkte att det skulle vara kul att prova. Den var god, lite söt i smaken men samtidigt väldigt stark. Det var så det sved lite i näsan.
onsdag 22 september 2010
22 September Korv och stroganoff med lantkorv
Åhh!! Du kära lantkorv, tack för att du dök upp! Hittade denna korven på konsum, ser ut, och smakar precis som den kära falukorven. Men inte allt för fel för min del att den här dök upp, så jag kunde få göra lite stroganoff. Har inte gjort stroganoff på ett år nu, och förut brukade jag göra det någon gång ibland i alla fall. Det är precis som att jag kan få riktiga cravings för falukorv. Blir ju lite så när jag aldrig gör det längre. Samma gäller pyttipanna, det var allt för länge sen...
Hur som helst, stekte ihop;
½ ring lantkorv
1 gullök, hackad
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 3 dl mjölk
1 tsk sambal oelek
ca 1 dl tomatpuré
jasminris till.
Gott var det i alla fall! korv nr 38: Lantkorv
Hur som helst, stekte ihop;
½ ring lantkorv
1 gullök, hackad
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 3 dl mjölk
1 tsk sambal oelek
ca 1 dl tomatpuré
jasminris till.
Gott var det i alla fall! korv nr 38: Lantkorv
tisdag 21 september 2010
21 September Pernillas Hackkorv
Man kan inte tro att det är korv när man kollar på bilden, men jag tog namnet på korven bokstavligt och hackade sönder den i stekpannan. Och jag tror faktiskt att det var så man skulle göra. Hur som helst, denna korven är tydligen poppis i värmland, men själv hade jag aldrig hört talas om den. Men Pernilla avvarade så snällt en till mig, och självklart ville jag prova på ytterliggare en sorts korv!
Gjorde i ordning lite dillstuvad potatis, stekte ett ägg och så lite rödbetor.
Måste säga att smaken påminner väldigt mycket om isterband, enligt mig. Men min kärlek fick nästan lite panik när han insåg att det var lever i korven. "Va? Lever. Jag klarar inte av lever. Isterband är ju gott! Det här smakar ju bara lever!!" Sen lämnade han nästan allt kvar.
Men jag står fast vid att jag tycker att det smakade som isterband, grynigt och lite salt smak.
Jag åt upp hela min portion och tyckte att det var helt okej, men ska jag vara ärlig så var det ju ingen wow rätt för mig, så jag skulle nog inte göra om det hemma hos mig. Men å andra sidan så är jag ju inte så superförtjust i isterband heller.
I vilket fall som helst så tackar jag och bockar för att värmländskan ville introducera mig för något nytt, och korv nr: 37.
Gjorde i ordning lite dillstuvad potatis, stekte ett ägg och så lite rödbetor.
Måste säga att smaken påminner väldigt mycket om isterband, enligt mig. Men min kärlek fick nästan lite panik när han insåg att det var lever i korven. "Va? Lever. Jag klarar inte av lever. Isterband är ju gott! Det här smakar ju bara lever!!" Sen lämnade han nästan allt kvar.
Men jag står fast vid att jag tycker att det smakade som isterband, grynigt och lite salt smak.
Jag åt upp hela min portion och tyckte att det var helt okej, men ska jag vara ärlig så var det ju ingen wow rätt för mig, så jag skulle nog inte göra om det hemma hos mig. Men å andra sidan så är jag ju inte så superförtjust i isterband heller.
I vilket fall som helst så tackar jag och bockar för att värmländskan ville introducera mig för något nytt, och korv nr: 37.
måndag 20 september 2010
20 September Krabba
Du ska vara glad att du inte får se någon före och efter bild. Snacka om SLAKT!!
Det var lite läbbigt måste jag säga, visste inte riktigt vad jag skulle äta och inte.. Smaskade i mig det som såg ut att vara ätbart. Hm, vill inte veta vad det var jag åt egentligen. Nåt "smör" var det i alla fall, eller med mindre fina ord, hjärnsubstans?? Borde nog haft med mig min kära vän R som är krabbexpert. Men klorna var ju i alla fall ett säkert kort. Dom var goda, och då såg jag att det var kött.
Men ska jag vara ärlig om smaken, så var jag inte så imponerad. Tyvärr verkar jag inte vara någon finsmakare, så krabba, hummer och sniglar är inget för mig. Det är fortfarande kräftor och räkor som ligger mig närmast hjärtat.
Får se hur det går med grodlåren...!
Det var lite läbbigt måste jag säga, visste inte riktigt vad jag skulle äta och inte.. Smaskade i mig det som såg ut att vara ätbart. Hm, vill inte veta vad det var jag åt egentligen. Nåt "smör" var det i alla fall, eller med mindre fina ord, hjärnsubstans?? Borde nog haft med mig min kära vän R som är krabbexpert. Men klorna var ju i alla fall ett säkert kort. Dom var goda, och då såg jag att det var kött.
Men ska jag vara ärlig om smaken, så var jag inte så imponerad. Tyvärr verkar jag inte vara någon finsmakare, så krabba, hummer och sniglar är inget för mig. Det är fortfarande kräftor och räkor som ligger mig närmast hjärtat.
Får se hur det går med grodlåren...!
söndag 19 september 2010
19 September Jordärtskockssoppa
Ett tips från frugan igen! Enligt henne skulle detta vara en supersmarrig soppa. Men tyvärr, enligt mig var den lite tråkig och enformig. Men som förrätt funkar den bra, då blir det lagom med enformighet.
Men det var spännande att göra något på jordärtskocka. Visste ärligt inte att det ens fanns något som heter så! Haha, man lär sig något nytt varje dag. Trodde först att frugan menade sånna man har på pizzan, kronärtskocka. Men det här var en alldeles egen sorts knöl. Jag kanske borde kolla in rotfruktshyllan lite närmare..
Ca 4 små portioner
1 pkt jordärtskocka (ca 7 små bitar)
1 gullök
1 vitlök
2½ dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
smör att steka i
Skala och skär jordärtskockorna i små bitar. Hacka löken. Stek allt tills det mjuknat lite. Blanda i grädden och salt och vitpeppar. Kör soppan slät med mixer. Färdigt!
Väldigt enkelt. Trottsade receptet och hade i matlagningsgrädde istället för mjölk. Ska det va gott - ska det va fett!
Men det var spännande att göra något på jordärtskocka. Visste ärligt inte att det ens fanns något som heter så! Haha, man lär sig något nytt varje dag. Trodde först att frugan menade sånna man har på pizzan, kronärtskocka. Men det här var en alldeles egen sorts knöl. Jag kanske borde kolla in rotfruktshyllan lite närmare..
Ca 4 små portioner
1 pkt jordärtskocka (ca 7 små bitar)
1 gullök
1 vitlök
2½ dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
smör att steka i
Skala och skär jordärtskockorna i små bitar. Hacka löken. Stek allt tills det mjuknat lite. Blanda i grädden och salt och vitpeppar. Kör soppan slät med mixer. Färdigt!
Väldigt enkelt. Trottsade receptet och hade i matlagningsgrädde istället för mjölk. Ska det va gott - ska det va fett!
Etiketter:
förrätter,
soppor,
Tips från vänner,
vegetariskt
lördag 18 september 2010
18 September Rådjursgryta
Har precis avnjutit en god middag med min kärlek och hans föräldrar. Riktigt smarrigt!
Tur att dom kunde komma med så kort varsel, hade ju nästan varit lite sorgligt att inte passa på att bjuda in matgäster när man bjuder på nåt så lyxigt som rådjur.
Hade inte några speciella mått, tog mest efter känsla bara. Det är ju bara att smaka av eftersom. Men här kommer i alla fall ingredienserna:
rådjurskött
steklök, ca 5 st
vitpepparkorn, ca 5 st
enbär 4 st
lagerblad 2 st (från min egna planta!)
rödvin, några deciliter
soya
lite grädde
nymalen svartpeppar
salt
smör att steka i
2 tsk rödvinbärsgelé
2 st morötter, skivade
kantareller ca 2 dl
2 vitlöksklyftor
Började med att steka köttet och löken, sen var det bara i med resten och låta stå och puttra i ca 1½ timme. Supergott! Tack Crille för köttet!
Tur att dom kunde komma med så kort varsel, hade ju nästan varit lite sorgligt att inte passa på att bjuda in matgäster när man bjuder på nåt så lyxigt som rådjur.
Hade inte några speciella mått, tog mest efter känsla bara. Det är ju bara att smaka av eftersom. Men här kommer i alla fall ingredienserna:
rådjurskött
steklök, ca 5 st
vitpepparkorn, ca 5 st
enbär 4 st
lagerblad 2 st (från min egna planta!)
rödvin, några deciliter
soya
lite grädde
nymalen svartpeppar
salt
smör att steka i
2 tsk rödvinbärsgelé
2 st morötter, skivade
kantareller ca 2 dl
2 vitlöksklyftor
Började med att steka köttet och löken, sen var det bara i med resten och låta stå och puttra i ca 1½ timme. Supergott! Tack Crille för köttet!
Etiketter:
absolut måste göra igen,
Olika sorters kött,
Vilt
fredag 17 september 2010
17 September Fiskgratäng med stillahavsrödfisk
Jag gjorde min första fiskgratäng för ungefär ett halvår sen, och den var grymt god. Så idag tänkte jag att ni ska få ta del av den underbara rätten. Men till skillnad från sist, så har jag stillhavsrödfisk i istället för lax. Men det var lika gott vilket som.
Ca 4 port.
1 pkt stillahavssrödfisk (ca 5 filéer)
potatis
lite muskotnöt
salt och peppar
smör
ca 2,5 dl vitt vin
ca 2 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
lite vittpeppar
ca 3 msk vetemjöl
Jag började med att koka potatisen, sen gjorde jag potatismos av det. Med skalet på, för det är godast så! I med lite salt, peppar, muskotnöt, smör och lite grädde.
Sen kokade jag upp vatten och salt, sen i med fisken och lät den koka bara ett par minuter.
Så var det såsen. Lite svårt att säga några exakta mått, Jag bara hällde lite och smakade av eftersom. Men börja med att smälta ca 3 msk smör, och blanda sen i lite mjöl. Späd med grädde och vitt vin. Smaka av med salt, vitpeppar, och lite fiskbuljong. (egentligen ska man ha fiskfond, men jag fuskade).
Men riktigt vin hade jag minsann i! Och nu ska ni få höra; En liten tetra med 3 dl vitt vin på systembolaget kostar 21 kronor. Och det är faktiskt samma pris som flaskan med matlagningsvin som finns på ica. Så det finns två väldigt bra skäl att du ska köpa riktigt vin på systemet istället:
1. det smakar mycket bättre
2. det som blir över kan du dricka till maten!
(för man vill väl inte dricka matlagningsvinet??)
Tillbaka till receptet.
Lägg fisken i mitten av en ugnsform. Spritsa potatisen runt om. Eller bara sleva ur den, som jag gjorde. Det är inte så noga hemma hos mig. Häll såsen i mitten, ovanpå fisken. In i ugnen i 200 grader, ca 30 minuter, eller tills potatisen fått lite fin färg. Mumsfilibabba!
Ca 4 port.
1 pkt stillahavssrödfisk (ca 5 filéer)
potatis
lite muskotnöt
salt och peppar
smör
ca 2,5 dl vitt vin
ca 2 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
lite vittpeppar
ca 3 msk vetemjöl
Jag började med att koka potatisen, sen gjorde jag potatismos av det. Med skalet på, för det är godast så! I med lite salt, peppar, muskotnöt, smör och lite grädde.
Sen kokade jag upp vatten och salt, sen i med fisken och lät den koka bara ett par minuter.
Så var det såsen. Lite svårt att säga några exakta mått, Jag bara hällde lite och smakade av eftersom. Men börja med att smälta ca 3 msk smör, och blanda sen i lite mjöl. Späd med grädde och vitt vin. Smaka av med salt, vitpeppar, och lite fiskbuljong. (egentligen ska man ha fiskfond, men jag fuskade).
Men riktigt vin hade jag minsann i! Och nu ska ni få höra; En liten tetra med 3 dl vitt vin på systembolaget kostar 21 kronor. Och det är faktiskt samma pris som flaskan med matlagningsvin som finns på ica. Så det finns två väldigt bra skäl att du ska köpa riktigt vin på systemet istället:
1. det smakar mycket bättre
2. det som blir över kan du dricka till maten!
(för man vill väl inte dricka matlagningsvinet??)
Tillbaka till receptet.
Lägg fisken i mitten av en ugnsform. Spritsa potatisen runt om. Eller bara sleva ur den, som jag gjorde. Det är inte så noga hemma hos mig. Häll såsen i mitten, ovanpå fisken. In i ugnen i 200 grader, ca 30 minuter, eller tills potatisen fått lite fin färg. Mumsfilibabba!
torsdag 16 september 2010
16 September Kumlakorv
Korv!!! Alla dessa korvar! Sverige är verkligen ett korv land! Men jag ska inte klaga, korv är toppen när jag inte orkar stå vid spisen. Så idag blev det kumlakorv, en glutenfri korv för övrigt. Den var god, inget speciellt, snarare lite mesig och liten. Kunde egentligen ha tryckt i två korvar i ett bröd.
Känns som mycket fisk och korv nu ett tag, har bara råkat bli så.. ska ge mig ut i skogen idag, så kanske jag kan se till att göra iordning det där rådjursköttet sen, som någon smarrig gryta med kantareller och rödvin kanske.
Känns som mycket fisk och korv nu ett tag, har bara råkat bli så.. ska ge mig ut i skogen idag, så kanske jag kan se till att göra iordning det där rådjursköttet sen, som någon smarrig gryta med kantareller och rödvin kanske.
onsdag 15 september 2010
15 September Kapkummel
Har fått lite påtryckningar att jag ska hitta på lite egna recept. Hm, svårt. Vadå hitta på? Låg och tänkte på det innan jag somnade igår kväll. Känns som att det mesta redan är påhittat! Men så drömde jag att jag gjorde den här rätten. Haha, sant faktiskt. Så idag var jag bara tvungen att prova göra min drömrätt.
ca 4 port
400g kapkummel
ca 100g tigerräkor
ca 1½ dl kokos
ca ½ dl russin
2 msk gurkmeja
2 dl matlagningsgrädde
1 gullök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk sambal oelek
smaka av med salt
smör
Stek löken, blanda sen bara i resten av ingredienserna förutom fisken. Låt puttra en stund.
Skär fisken i bitar och lägg i den strax innan servering. Kokt jasminris till.
Bjöd min vän på min egen blandade skumma drömrätt... Och tänka sig, den fick ett bra betyg!
Kapkummel har jag aldrig ätit förut, någonsin, skulle jag vilja påstå, men den var helt ok. Smakade som torsk ungefär.
Sådär ja nu har ni en egen påhittad rätt! Kapkummel a la linnea.
ca 4 port
400g kapkummel
ca 100g tigerräkor
ca 1½ dl kokos
ca ½ dl russin
2 msk gurkmeja
2 dl matlagningsgrädde
1 gullök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk sambal oelek
smaka av med salt
smör
Stek löken, blanda sen bara i resten av ingredienserna förutom fisken. Låt puttra en stund.
Skär fisken i bitar och lägg i den strax innan servering. Kokt jasminris till.
Bjöd min vän på min egen blandade skumma drömrätt... Och tänka sig, den fick ett bra betyg!
Kapkummel har jag aldrig ätit förut, någonsin, skulle jag vilja påstå, men den var helt ok. Smakade som torsk ungefär.
Sådär ja nu har ni en egen påhittad rätt! Kapkummel a la linnea.
tisdag 14 september 2010
14 September Knackkorv
Man kan ju inte bara leva på lyxmat som hummer och andra delikatesser. Så det är tur att det finns så många olika sorters korv! Inte bara gott, utan även lätt att göra iordning. Idag blev det någon finsk variant som heter Knackkorv, smakade precis som prinskorv, bara att den var något längre. Med god var den i alla fall, speciellt tillsammans med stekt ägg och potatis.
måndag 13 september 2010
13 September Hummer
Första gånger jag åt hummer var på nyårsafton för tre år sedan. Då var den gratinerad i ugnen och riktigt gott var det. Idag provade jag att bara äta den som den är tillsammans med en nybakad baguette och aioli. Men jag måste jag säga att trots hummer ska vara en så lyxig delikatess, så var jag inte ett dugg imponerad. Förstår inte varför man ska lägga så mycket pengar på något som inte smakar supergott. Kräftor är mycket godare! Smakar mer och dessutom billigare!
söndag 12 september 2010
12 September Rishultskorv
lördag 11 september 2010
11 September Tigerräkor
Mycket fisk och skaldjur nu ett tag. Men det är mest för att jag vill prova på så många olika sorters kött som möjligt, och det är det som är lättast att få tag på. Men jag har rådjurskött i frysen som jag fick av en trevlig jägare här om dagen, så det blir något smarrigt med rådjur snart! Sen blir det väl att åka in till saluhallen att införskaffa lite annat spännande kött. Men tills dess får ni som läser gärna komma med lite recept, börjar bli lite snålt med idéer för min del, så allt är välkommet!
Hur som helst, nu var det tigerräkor på menyn. Slängde ihop en wok med en färdig grönsaksmix, sötsur chilisås och woksås(oyster sauce). Serverade med ris till.
Gott med wok, enkelt. Men tigerräkorna var inget att hurra över, ganska så smaklösa i sig. Men fick tipset att marinera och grilla dom istället, så det får bli det nästa gång jag ska ha tigerräkor på menyn!
Hur som helst, nu var det tigerräkor på menyn. Slängde ihop en wok med en färdig grönsaksmix, sötsur chilisås och woksås(oyster sauce). Serverade med ris till.
Gott med wok, enkelt. Men tigerräkorna var inget att hurra över, ganska så smaklösa i sig. Men fick tipset att marinera och grilla dom istället, så det får bli det nästa gång jag ska ha tigerräkor på menyn!
fredag 10 september 2010
10 September Stockholmare-korv
torsdag 9 september 2010
9 September Pernillas fisklasagne med regnbågsfilé
Nu har en kollega kommit tillbaka från mammaledigheten, och det första hon gjorde var att tipsa mig om denna goda lasagne, och dessutom visste hon om en till sorts korv, hackkorv. Nämen!
Hur som helst, denna goda fisklasagne var verkligen en hit! Påminner om vanlig lasagne såklart, men känns mycket fräschare. Inte alls samma mättnadskänsla, fisk är fräscht! Tack för tipset!
ca 4 port.
ca 4 dl Bechamel sås
ca 1 dl riven ost
4 st bitar regnbågsfilé
1 pkt crabsticks
ca 2 dl skalade räkor
lasagneplattor
Skär crabsticks och fisken i bitar. Stek fisken i lite smör med salt och peppar. Blanda sen crabsticks, fisk och räkor. Lägg lasagneplattor i en ugnssäker form, häll på lite fiskblandning och sås, fortsätt sen varva tills fisken är slut. Avsluta med lasagneplattor med bechamelsås på, och sist riven ost. Gratinera i ugnen i ca 200 grader i 30 minuter. Smaskens!
Hur som helst, denna goda fisklasagne var verkligen en hit! Påminner om vanlig lasagne såklart, men känns mycket fräschare. Inte alls samma mättnadskänsla, fisk är fräscht! Tack för tipset!
ca 4 port.
ca 4 dl Bechamel sås
ca 1 dl riven ost
4 st bitar regnbågsfilé
1 pkt crabsticks
ca 2 dl skalade räkor
lasagneplattor
Skär crabsticks och fisken i bitar. Stek fisken i lite smör med salt och peppar. Blanda sen crabsticks, fisk och räkor. Lägg lasagneplattor i en ugnssäker form, häll på lite fiskblandning och sås, fortsätt sen varva tills fisken är slut. Avsluta med lasagneplattor med bechamelsås på, och sist riven ost. Gratinera i ugnen i ca 200 grader i 30 minuter. Smaskens!
Etiketter:
absolut måste göra igen,
Fisk och skaldjur,
Tips från vänner
onsdag 8 september 2010
8 September Tilapiafilé
tisdag 7 september 2010
7 September Pangasiusmal i folie
Hittade någon konstig sorts fisk i frysdisken på Coop. Blev sen upplyst av min inte bara korv älskande, utan även akvarifisk-älskande kärlek, att pangasius fisken är just det också, en akvariefisk. Läbbigt! Kändes nästan som att jag åt upp någons husdjur. (rör inte mina guppies!)
Provade att göra fisk i folie i ugnen för första gången. Hade bara på salt, peppar, smör och vitlök. Sen in i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader. Grymt gott! Min kärleks dotter, som han inte helt oväntat kallar för yngel sa till och med "det här är den godaste fisken jag någonsin har ätit" Det kallar jag bra betyg.
Provade att göra fisk i folie i ugnen för första gången. Hade bara på salt, peppar, smör och vitlök. Sen in i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader. Grymt gott! Min kärleks dotter, som han inte helt oväntat kallar för yngel sa till och med "det här är den godaste fisken jag någonsin har ätit" Det kallar jag bra betyg.
måndag 6 september 2010
6 September Fisksoppa Guarda Mar
En utav mina favoritsoppor, som jag har bjudit nära och kära på flera gånger. Och alltid med positiv respons! Egentligen har jag redan gjort den en gång sedan jag började med en ny maträtt varje dag, men det var innan jag gjorde bloggen, och då var det med torsk. Nu har jag gjort soppan med kolja, vilket var precis lika gott, och nu får även ni ta del av denna underbart goda soppa, med det perfekta stinget från cayennepepparn!
ca 4 port.
400g torsk eller kolja
2 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 fiskbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
ca 1 liter vatten
2 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2 dl vitt vin
lite smör och olivolja att steka i
aioli till servering
Börja med att skiva löken, som du sen steker i lite olja och smör. Blanda i resten utav ingredienserna förutom fisken. Låt koka upp, och stäng av plattan. Skär fisken i bitar och lägg i den. Låt stå ett par minuter. Servera med en klick aioli och gärna något gott bröd.
Etiketter:
favoriter från förr,
Fisk och skaldjur,
soppor
söndag 5 september 2010
5 September Tunnbrödsrulle med bastukorv
Jag som jobbat på en grill i tre år, och gjort hundratals tunnbrödsrullar, hur kunde jag glömma bort denna rätt? Kanske var det mitt undermedvetna som höll på storkna på grillen-maten som försköt denna rätten från mitt minne. Men nu var det i alla fall min som sagt, korv-älskande-kärlek som förfriskade mitt minne. Otippat. Dessutom lyckades jag hitta ytterliggare en ny sorts korv, bastukorven, som fick hamna i rullen. Korven, sort 32 för övrigt, smakade precis som vilken stekkorv som helst. Så vad dom menade med bastu vet jag inte, det var nog mest bara ett försäljningsknep. Men god var den i alla fall, och jag gick ju på att köpa den. Förutom korv, hade jag i sallad, rå lök, majonäsgurka, min alldeles egen gjorda senap och ayam brand chilisås(gud förbjude söt ketchup). Och såklart hemmagjort potatismos, icke pulvermos här inte!
lördag 4 september 2010
4 September Souvlaki
fredag 3 september 2010
3 September Tommys Tacogratäng
Min kärlek tipsade mig om denna supergoda kaloribomb. Men ska det va gott - ska det va fett! och självklart glömde jag min kamera hemma när jag skulle göra iorning detta underbart goda tipset hemma hos min kärlek. Så det kanske inte ser så superfrestande ut på bilden, men måste säga att det var grymt gott! Åt tills jag blev riktigt proppmätt och knappt orkade röra mig! Och superenkelt var det också, så se till att prova!
1 påse tacokrydda
ca 500g köttfärs
1 purjolök
2 dl creme fraise
200g philadelphiaost
ca 2 dl riven ost
nachochips
Stek köttfärsen och blanda i tacokryddan. Skiva purjolöken. Lägg hälften av köttfärsen i botten på en ugnsform, sedan purjolök, philadelphiaost och creme fraise. Sen resten av köttfärsen och sist osten. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Servera med nachochips till. Smaskens!
1 påse tacokrydda
ca 500g köttfärs
1 purjolök
2 dl creme fraise
200g philadelphiaost
ca 2 dl riven ost
nachochips
Stek köttfärsen och blanda i tacokryddan. Skiva purjolöken. Lägg hälften av köttfärsen i botten på en ugnsform, sedan purjolök, philadelphiaost och creme fraise. Sen resten av köttfärsen och sist osten. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Servera med nachochips till. Smaskens!
Etiketter:
absolut måste göra igen,
nötkött,
Tips från vänner
torsdag 2 september 2010
2 September Alaska pollock
Det finns ändå några olika fisksorter att välja mellan när man står där vid disken! Så nu blev det alaska pollock, tror aldrig jag ätit det förut. Ingen rolig fisk tyvärr, ganska så torr och smaklös. Speciellt när jag jämför med alla andra goda fisksorter jag har smakat. Som tur är, finns det väldigt god remouladsås som jag kan ha till!
onsdag 1 september 2010
1 september Tonfisk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)