Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 26 februari 2021

Pasta carbonara med broccoli



Ett recept från Linas matkasse, gott! 



4 portioner

Tillbehör:

360 g tagliatelle

1 broccoli

1/3 frp bladpersilja

Ruccolasallad:

1 rödlök

3 tomater

1 frp ruccola

Salt svartpeppar

Carbonarasås:

2 frp bacon

1 dl syrad grädde

Olivolja

2 klyftor vitlök

1/2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 st ägg

Salt

Svartpeppar


Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. Skär broccoli i små buketter och låt koka med pastan ca 2 min mot slutet.
Ruccolasallad: Skiva rödlök tunt. Dela tomater i mindre bitar och lägg upp på ett fat tillsammans med ruccola. Blanda väl och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Carbonarasås: Skär bacon i strimlor. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs bacon och pressad vitlök ca 2 min, tills baconet fått fin färg.
Pudra vetemjöl över pannan och rör ner syrad grädde och vatten. Sjud ca 4 min. Dela äggen i vitor och gulor, se tips. Blanda ner äggulor i såsen precis före servering. Smaka av med lite salt och rikligt med nymald svartpeppar.
Grovhacka bladpersilja och strö över pannan. Blanda ner nykokt tagliatelle och broccoli i Carbonarasåsen och servera med ruccolasallad.

Köttfärslimpa med gräddsås och pressgurka



Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Min 4 åriga dotter som annars sitter o petar ut lök, satt o mumsade i sig med god aptit och bad till och med om en till portion! Det är bra betyg! 



4 portioner

Tillbehör:
900 g småpotatis
250 g morötter
1/3 bladpersilja 

Köttfärslimpa:
1 gul lök
500 g nötfärs 
1/2 dl mjölk
3/4 tsk salt
2 tsk kinesisk soja
Svartpeppar 

Pressgurka:
1 gurka
1 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
3 msk vatten

Gräddsås:
1 dl syrad grädde
1/2 msk vetemjöl 
2 dl vatten
Salt 
Svartpeppar 

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Koka småpotatis i lättsaltat vatten. Dela morötterna i stubbar och koka med potatisen ca 5 min mot slutet.
Köttfärslimpa: Finhacka gul lök. Lägg löken i en bunke och blanda ner mjölk, salt, kinesisk soja, lite nymald svartpeppar och nötfärs.
Forma färsen till en smal limpa och lägg i en smord ugnsform. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills köttfärslimpan är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Pressgurka: Skär gurka i tunna skivor, gärna med osthyvel. Lägg i en bunke och tillsätt ättikssprit (12%), socker och vatten. Blanda och låt stå till servering.
Gräddsås: Vispa ihop vetemjöl, syrad grädde (lite i taget) och vatten i en kastrull. Rör ner skyn från formen med köttfärslimpa och koka upp. Sänk värmen och sjud ca 5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Tillsätt eventuellt några droppar kinesisk soja för fin färg.
Strö blad från bladpersilja över köttfärslimpan. Servera med nykokt potatis, gräddsås, pressgurka och morötter.

Kalkonfilé med örtsås och ugnsrostade rotsaker

Ett recept från Linas matkasse, helt okej vardagsmat! 



4 portioner

Rotsaker:
250 g morötter
1 palsternacka 
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Kalkon:
600 g kalkonfilé 
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja 
3/4 tsk salt
Svartpeppar 

Örtsås:
1/3 frp bladpersilja 
2 dl matyoghurt 
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad rosmarin
Salt 
Svartpeppar 

Tillbehör:
300 g basmatiris 
1 frp cocktailtomater 

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Rotsaker: Tvätta och skär morötter och palsternacka i klyftor. Lägg i en smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Strö på lite salt och nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills rotsakerna fått fin färg.
Kalkon: Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kalkonfilé runtom. Krydda med torkad rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar. Lägg kalkonfilén i ugnsformen med rotsakerna och stek i ugnen ca 20 min, tills kalkonen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Örtsås: Finhacka bladpersilja och lägg i en skål. Blanda med matyoghurt, torkad dragon och torkad rosmarin. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Lägg upp cocktailtomater i en skål. Servera ugnsstekt kalkonfilé med rotsaker, nykokt basmatiris, örtsås och cocktailtomater.

söndag 21 februari 2021

Janssons frestelse

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Jag älskar vanligtvis Jansson. Denna var helt okej, men tycker att dillen inte alls passade i. Rödkålssalladen var också ganska så trist. Nä vanlig klassisk Jansson är fortfarande bäst!



4 portioner 

1 kg mjölig potatis

1 gul lök

Smör eller rapsolja 

1 burk ansjovis, ca 100 g avrunnen

3 dl vispgrädde 

2 msk lättrökt kaviar

1/2 dl finhackad dill

Salt

Ströbröd

Rödkålssallad:

400 g rödkål

1 äpple

50 g valnötter

1/2 dl finhackad bladpersilja 

1 msk skånsk senap

1 msk svartvinbärssaft

3 msk rapsolja

Salt

Servering:

Bröd

Skala och skär potatisen i strimlor. Lägg dem åt sidan (lägg inte potatisen i vatten för då försvinner stärkelsen). Hacka löken och stek den i smör eller rapsolja. Löken ska bli mjuk och glansig. Dela ansjovisen i små bitar. Blanda ansjovisspad, vispgrädde, kaviar, dill och salt i en skål och vispa tullen slät blandning. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ganska liten ugnsfast form. Avsluta med potatis. Häll på gräddblandningen och strö på lite ströbröd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 1 timma. 

Strimla rödkålen. Ta bort kärnhuset på äpplet och skär resten i skivor. Lägg rödkålen i en bunke och krama den med handen. Rör ner äppelskivorna och de smulade valnötterna. Blanda skånsk senap och svartvinbärssaft i en skål. Tillsätt rapsoljan, lite i taget samtidigt som du rör. Salta. Häll dressingen över salladen och blanda. Servera Janssons frestelse med rödkålssallad och bröd. Garnera med dill. 

fredag 19 februari 2021

Biff à la Lindström med fetatzatziki

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Men med facit i hand skulle jag skippa dillen i tzatzikin, passade inte alls.



4 portioner 

2 kokta potatisar

3/4 dl finhackade inlagda rödbetor 

3/4 dl finhackad inlagd smörgåsgurka

2 msk finriven gul lök

400 g blandfärs 

1 litet ägg

1 tsk salt

Några varv med pepparkvarnen 

Smör eller rapsolja att steka i

Klyftpotatis:

1 kg mjölig potatis

Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över

Salt

Fetatzatziki:

1/2 grön gurka

Salt

2 dl turkisk yoghurt

50 g fetaost 

2 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 msk olivolja

Servering:

En sallad

Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, rödbetor, smörgåsgurka, lök, blandfärs, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma små biffar av smeten. Stek biffarna i smör eller rapsolja i en stekpanna, några åt gången. 

Tvätta och dela potatisen i klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och klicka på smör eller ringla rapsolja över. Salta. Stek i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter. 

Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg den på en tallrik och strö på lite salt. Låt dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda gurka, turkisk yoghurt, smulad fetaost, dill, salt, peppar och olivolja i en skål.

Servera biffarna med klyftpotatis, fetatzatziki och en sallad. 

torsdag 18 februari 2021

Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott! Det blev ganska så mycket aioli över, men det gjorde inget, vi åt den med färska räkor dagen efter! 



4 portioner

300 g pärllök

200 g champinjoner 

Smör eller rapsolja att steka i 

500 g grytbitar av nötkött

Salt och peppar

2 msk vetemjöl

4 dl rödvin

4-5 dl vatten

1 köttbuljongtärning

2 msk tomatpuré 

2 vitlöksklyftor 

1 msk kinesisk soja

1 tsk timjan

3 lagerblad

80 g pancetta eller bacon i små bitar

Pumpa med parmesan:

800 g pumpa utan skal

Smör eller rapsolja 

Salt

Parmesan att strö över

Basilikaaioli:

2 äggulor

2 tsk dijonsenap 

1 msk vitvinsvinäger 

1/2 vitlöksklyfta 

2 dl rapsolja

1 dl finhackade basilikablad

Salt

Servering:

En sallad

Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 1/2 timma. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet. Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter. Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. 

Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.

Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt. 

Servera boeuf bourguignon med pumpa, basilikaaioli och en sallad. 

Kålpudding

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Enligt hennes recept skulle man även göra äppelmos till, men eftersom jag redan hade hemgjort i kylen så hoppar jag över den delen av receptet!



4 portioner 

200 g kontaktlista potatis

300 g blandfärs

1 1/2 tsk torkad oregano

3/4 tsk torkad timjan

1 ägg

1 dl mjölk

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

800-900 g vitkål utan stock

Smör eller rapsolja att steka i

Salt

2 msk ljus sirap

Sås:

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl 

1 dl mjölk

2-3 dl sky från kålpuddingen

Salt och peppar

Servering:

Saltgurka

Lingonsylt

Äppelmos


Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, blandfärs, oregano, timjan, ägg, mjölk, salt och peppar till en lös smet i en bunke. Skär vitkålen i bitar och stek den i omgångar i smör eller rapsolja i en stekpanna. Salta. Varva vitkål och färs i en smord ugnsfast form. Ringla över sirap. Stek kålpuddingen i mitten av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Om kålpuddingen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det löser sig. Späd med mjölk och sky från kålpuddingen. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen med kokt potatis, äppelmos, saltgurka och lingonsylt. 

onsdag 17 februari 2021

Vegetarisk pyttipanna med halloumi och hemgjord ketchup

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt god pyttipanna! Blev faktiskt positivt överraskad över hur god den var! Detsamma med ketchupen, hade väldiga låga förväntningar, men den hade verkligen supergod smak! Kommer lätt göra hemmagjord ketchup igen!



4 portioner 

500 g potatis

300 g kålrot

300 g palsternacka 

400 g morötter 

1 tsk chilipulver

1/2 tsk chiliflakes 

Salt

Några matskedar rapsolja

1 aubergine 

1 squash

225 g halloumi

Stekta ägg:

4 ägg

Smör eller rapsolja att steka i

Hemgjord ketchup:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chilifrukt

Olivolja att steka i

4 tomater, 400 g

2 1/2 dl passerade tomater

1/2 dl tomatpuré 

2 msk strösocker 

1 msk ättika

Salt och peppar

Börja med ketchupen. Hacka lök och pressa eller riv vitlöken. Dela chilin på längden och ta bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar. Stek lök, vitlök och chili i olivolja i en gryta. Löken och chilin ska bli mjuk och glansig. Dela tomaterna i bitar. Tillsätt tomater, passerade tomater, tomatpuré, socker och ättika. Låt alltsammans småkoka i 30 minuter. Sila ketchupen och smaka av med salt och peppar. Häll ketchupen i en flaska och låt den kallna.

Skala och skär potatis, kålrot, palsternacka och morot i jämnstora tärningar. Bred ut rotfrukterna i en långpanna. Krydda med chilipulver, chiliflakes och salt. Ringla över rapsolja. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter. Dela under tiden aubergine, squash och halloumi i tärningar. Stek alltsammans i rapsolja, lite i taget tills det får färg. Tillsätt aubergine och squash till rotfrukterna när det återstår 15 minuter. Strö över halloumi när pyttipannan är färdig. Låt lite smör eller rapsolja bli varmt i en stekpanna. Knäck hälften av äggen och lägg i dem i stekpannan. Låt äggen steka tills äggvitan inte längre är genomskinlig. Lägg på locket och stek tills äggvitan har stelnat men gulan fortfarande är lös, det tar cirka 1 minut. Salta och peppra. Stek de resterande äggen. Servera pyttipannan med stekta ägg och ketchup.


Stekt wienergrillare med potatisstomp



Ett recept från Linas matkasse. Enkelt och perfekt barnmat när tiden inte räcker till! 



4 portioner

1 frp wienergrill

Olivolja

Potatisstomp:

900 g mospotatis

2 dl mjölk

Salt

Svartpeppar

Tillbehör:

Morötter

2 st äpple

Ketchup

Senap


Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
Skala och grovriv morötter. Tärna äpple. Blanda allt i en skål, eller lägg upp var för sig.
Stekt Wienergrillare: Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek Wienergrillarna på medelvärme 5-6 min, tills korven är klar.
Potatisstomp: Häll bort vattnet från potatiskoket. Tillsätt mjölk (se tips!) och mosa med en potatisstöt till ett stomp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera nystekt Wienergrillare med potatisstomp, grönsaker, ketchup och senap.

Chicken taco wrap med grönsaksplock



Ett recept från Linas matkasse, gott!



4 portioner

Tillbehör:

2 st tomater

1/2 rödlök

1/2 romansallad

1 frp tortillabröd

Tzatziki:

1/2 gurka

2 1/2 dl matyoghurt

1 vitlöksklyfta

1 krm salt

Svartpeppar

Tacokyckling:

550 g minutstrimlor

1 påse tacokrydda

2 krm salt

2 msk olivolja

2 dl vatten


Tärna tomater. Strimla rödlök. Plocka blad av romansallad. Lägg upp i skålar.
Tzatziki: Grovriv gurka och krama ur vätskan. Blanda gurka med matyoghurt, pressad vitlök, salt och lite nymald svartpeppar.
Tacokyckling: Krydda kyckling minutstrimlor med salt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kycklingen 2-3 min. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra på svag värme 3-4 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Servera tacokyckling med tortillabröd, grönsaksplock och tzatziki.

Panerad kolja med citronsås



Ett recept från Linas matkasse. Helt okej!



4 portioner

Tillbehör:

300 g basmatiris

1/2 gurka

1/2 rödlök

1/2 romansallad

200 g morötter

Panerad kolja:

600 g koljafilé

1 dl vetemjöl

1 ägg

2 dl ströbröd

1 tsk salt

Svartpeppar

2 msk smör

Citronsås:

1 citron

2 1/2 dl matyoghurt

Salt

Svartpeppar


Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Panerad kolja: Ta fram tre djupa tallrikar. Lägg upp vetemjöl i den ena, vispa upp ägg i den andra och häll ströbröd i den tredje. Dela koljafilé i portionsbitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek fisken på medelvärme 2-3 min per sida, tills fisken är klar.
Citronsås: Tvätta citronen i ljummet vatten. Finriv det yttersta skalet och lägg upp i en skål. Blanda med matyoghurt. Smaka av med lite salt och nymald svatpeppar. Klyfta den använda citronen.
Dela gurka i mindre bitar. Strimla rödlök. Lägg upp gurka, rödlök och blad av romansallad i en skål. Skala och dela morötter i stavar.
Servera nystekt kolja med citronsås, basmatiris, grönsaker och citronklyfta.

tisdag 9 februari 2021

Oxsvanssoppa med kardemummaklimp

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Ett utav mina favoritrecept, så blir alltid lika glad när jag hittar en ny variant som jag kan testa! Har aldrig tidigare gjort i ugn förut.Inte heller med klimp, men jag råkade glömma bort att göra dem! Blev så ivrig när min sambo kom hem så ville bara snabbt ställa fram middagen och äta... men låter det stå kvar ändå om du vill prova ha det i. Jag får testa det nästa gång!





4 portioner

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor 

Smör eller rapsolja att steka i

1 kg oxsvans i bitar

Salt och peppar

3 msk tomatpuré 

7 + 2 dl vatten

2 dl rödvin

1 msk kalvfond

1 1/2 tsk salt

3 morötter 

400 g rotselleri 

1/2 dl finhackad bladpersilja 

3 lagerblad

10 svartpepparkorn

1 tsk timjan

1/2 tsk rosmarin

Kardemummaklimp:

1/2 tsk kardemummakärnor 

3 dl mjölk

1 dl mannagryn 

Ca 1/2 tsk salt

1 ägg

Servering:

Bröd

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Fräs all lök i smör eller rapsolja i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg över den i en stekgryta. Stek oxsvansbitarna, några i taget så att de får färg. Salta och peppra. Lägg över dem i stekgrytan allteftersom. Tillsätt tomatpurén till stekpannan och låt den fräsa med så att den får lite färg. Vispa ur med någon deciliter vatten. Tillsätt skyn och den resterande mängden (spara 2 dl till senare) till stekgrytan. Rör ner rödvin, kalvfond och salt. Skala morötter och rotselleri och dela morötterna i 2 cm tjocka skivor. Rotselleribitarna får gärna vara lite mindre än morötterna. Tillsätt morot, rotselleri, bladpersilja, lagerblad, svartpepparkorn, timjan och rosmarin. Låt soppan få ett uppkok. Lägg på locket och ställ grytan i ugnen på 150 grader i 4 timmar. Ta ut den 2-3 gånger och rör om. Späd med vatten och smaka av med mer salt. 

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Koka upp mjölken i en kastrull. Tillsätt kardemumma, mannagryn och salt och låt alltsammans småkoka i 5 minuter under omrörning. Vispa upp ägget i en kopp och tillsätt det till mannagrynen och rör. Låt gröten svalna och forma sedan små klimpar, det är lättast om du sköljer händerna i kallt vatten. Servera oxsvanssoppan med klimp och ett gott bröd.

måndag 8 februari 2021

Norska karbonader med lök

För ett tag sedan så pratade de om rätten karbonader på programmet På spåret på SVT. Då tänkte jag direkt, det måste jag prova göra! Så ikväll blev det av! Trodde det skulle smaka som klassisk pannbiff, men eftersom det Ingemar ströbröd, ägg och mjölk i så blir det en helt annan smak. Trodde det skulle kännas torrt utan sås, men det var faktiskt gott bara som det var!



4 portioner

500 g nötfärs

1/2 msk potatismjöl

3/4 tsk salt

1/2 tsk nymalen Svartpeppar

1/2 dl vatten

2 gula lökar

Smör att steka i

Till servering:

Kokt potatis

Blanda köttfärs, salt, peppar, potatismjöl och vatten. Blanda inte för länge, då blir det segt. Forma en korv som du delar i 8 bitar. Skåra sedan ett rutmönster i varje biff med en kniv. Stek i smör ca 2 minuter på varje sida i medelvärme. Skala och skiva löken och stek den i smör tills den blir gyllenbrun och karamelliserad. Salta. Servera med kokt potatis. 


söndag 7 februari 2021

Rotmos med kokt rimmat fläsklägg och stekt surkål

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Rotmos och fläsklägg är en favorit här hemma så kul att testa en ny variant! Surkålen och senapscremen passade perfekt till. 



4 portioner

Kokt rimmat fläsklägg:

900 g rimmat fläsklägg med svål och nät

1 stor gul lök

5 kryddpepparkorn 

5 vitpepparkorn 

3 lagerblad 

1/2 tsk timjan

Rotmos:

5 ganska stora potatisar

2 morötter 

500 g kålrot

1 - 2 dl spad från fläskläggen

Salt och peppar

Senapscrème:

2 dl creme fraiche

1 1/2 msk svensk senap

1 dl finhackad bladpersilja 

Salt och peppar

Stekt lök- och surkålsröra:

1 röd lök

1/2 dl olivolja

300 g surkål

1 tsk paprikapulver 

Cayennepeppar 

Örtsalt 

Salt

Börja med fläskläggen. Lägg köttet i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Skala och dela löken i klyftor. Tillsätt lök, all peppar, lagerblad och timjan. Koka köttet på svag värme under lock tills det är mört. Det är viktigt att köttet täcks av vatten hela tiden. Det tar 1 1/2 - 2 timmar. Känn efter med en provsticka. Ta bort nätet och skär köttet i skivor. 

Skala potatis, morot och kålrot. Dela potatisen i halvor och morot och kålrot i hälften så stora bitar som potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Häll av spadet och kör rotfrukterna till mos med en elvisp. Tillsätt lite av spadet från fläskläggen och kör lite till. Smaka av med salt och peppar. 

Blanda creme fraiche, senap, bladpersilja, salt och peppar till en sås. 

Hacka löken. Stek löken i olivolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg löken åt sidan. Låt surkålen rinna av och stek den sedan i lite olivolja i stekpannan. Rör ner lök, paprikapulver, cayennepeppar, örtsalt och salt. Servera rotmos med fläsklägg, senapscrème och lök- och surkålsröra.

lördag 6 februari 2021

Gravad lax med gin, flera sorters peppar och potatissallad

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Helt okej, somrig rätt!



4 portioner 

600 g laxfilé med skinn, gärna en mittbit som varit fryst i 3 dygn

2 msk salt

2 msk strösocker

1 tsk hela svartpepparkorn

1 tsk hela vitpepparkorn 

1/2 tsk hela rosépepparkorn

1/2 tsk sechuanpeppar

2 msk gin

Potatissallad:

1 kg potatis, gärna delikatesspotatis 

100 g haricots verts

6-7 rädisor

3 salladslökar

4 msk finhackad dill

4 msk finhackad bladpersilja 

1 msk fransk senap

1 msk vinäger

Salt och peppar

En nypa socker

4 msk rapsolja 

1 msk vatten

Garnering:

Finhackad bladpersilja och dill

Dela laxen i 2 lika stora bitar. Torka av laxbitarna med hushållspapper och lägg dem med skinnsidan ned på en skärbräda. Blanda salt och socker i en skål. Stöt svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och sechuanpeppar i en mortel. Gnid in saltblandningen i fiskköttet och strö på de stötta pepparkornen. Lägg ihop laxbitarna, den tjocka delen mot den tunna, lägg laxen i en tjock plastpåse. Häll på ginen och förslut påsen. Lägg laxen i sin påse på en tallrik i kylskåpet. Vänd fisken några gånger per dag. Grava laxen i 2 dygn. Skär laxen i tunna skivor.

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll bort vattnet och dela den varma potatisen i skivor. Blanda fransk senap, vinäger, salt, peppar och socker i en kopp. Tillsätt oljan matskedsvis samtidigt som du rör. Tillsätt vattnet och häll alltsammans över den varma potatisen. Koka haricots verts i lättsaltat vatten, häll bort vattnet och dela den i bitar. Skär rädisorna och salladslöken i tunna skivor. Blanda ner haricots verts, rädisor, salladslök, dill och bladpersilja i potatisen. Blanda försiktigt så att potatisen inte går sönder. Servera laxen med potatissalladen. Strö över bladpersilja och dill. Om det blir något av laxen, häll bort vätskan, annars blir fisken för salt.


Vitkålssoppa och frikadeller med nya smaker

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. På bilden i boken såg soppan verkligen trist ut, men så fel jag hade, den var faktiskt väldigt god! Härligt smakrik buljong. Denna soppan passar perfekt när man kommer in efter en kall vinterdag. 



4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

600 g vitkål utan stock

Olivolja att steka i

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar 

3 lagerblad

5 kryddpepparkorn

Ev. Salt

Frikadeller med bacon:

70 g bacon

1/2 skiva formbröd

1/2 dl vatten

300 g blandfärs

2 msk finhackad gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 dl finhackad bladpersilja 

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk salt

Servering:

Bröd

Börja med frikadellerna. Skär baconet i bitar och stek i en stekpanna. Lägg baconbitarna på en skärbräda och dela dem i riktigt små bitar. Smula brödet i en bunke. Tillsätt vattnet och låt blandningen dra en stund. Rör ner bacon, blandfärs, lök, riven eller pressad vitlök, bladpersilja, oregano och salt. Forma små köttbullar av smeten. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken till soppan. Skär vitkålen i ganska små bitar. Stek all lök i en gryta, löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt vitkål, vatten, hönsbuljongtärningar, lagerblad och kryddpepparkorn och låt alltsammans koka i 40 minuter. Tillsätt frikadellerna och koka soppan i ytterligare några minuter tills de är genomkokta. Smaka av soppan med eventuellt mer salt. Servera med ett gott bröd. 

Vegetarisk ärtsoppa med kronärtskocka och citronolja

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Annorlunda och god ärtsoppa! Men föredrar faktiskt den klassiska varianten som är utan rotselleri,  palsternacka och morötter. Plus att jag egentligen gillar när man mixar den lite så att den blir lite mer krämig.



4 portioner

4 dl torkade gula ärtor

1 1/2 - 2 liter vatten

1 1/2 grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

2 morötter

1 palsternacka 

150 g rotselleri

1/2 tsk timjan

1 tsk salt

Servering:

Marinerade kronärtskockor 

Rostade solrosfrön

Citronolja

Bröd

Skölj ärterna och blötlägg dem i rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet och skölj dem hastigt. Lägg ärter och 1 1/2 liter vatten i en gryta. Låt det koka upp och skumma av. Tillsätt buljongtärningen. Hacka löken och skala och dela morötter, palsternacka och rotselleri i tärningar. Stöt timjan i en mortel. Tillsätt lök, morot, palsternacka, rotselleri, timjan och salt till grytan och låt soppan koka tills ärtorna är mjuka, det tar cirka 1 1/2 timma. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera soppan mer marinerade kronärtskockor, solrosfrön, citronolja och bröd.

torsdag 4 februari 2021

Hel kyckling med dragon och ugnsrostade rotfrukter

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott recept! Rekommenderas verkligen! Blev dessutom verkligen positivt överraskad av salladen med champinjoner, brukar inte gilla råa champinjoner, men med vinägretten på blev de verkligen goda! 



4 portioner

1 hel kyckling

1 dl vatten

Salt och peppar

1/2 gul lök

1/2 citron

Salt och peppar

100 g rumsvarmt smör

1 tsk dragon

Finrivet skal från 1/2 citron 

1 tsk salt

Svartpeppar

Ugnsrostade rotfrukter:

400 g delikatesspotatis

2 palsternackor

3 morötter

2 rödlökar

Sås:

Sky från kycklingen

1 dl creme fraiche

Sallad med balsamvinägrett:

150 g champinjoner

50 g salladsblad

2 msk finhackad bladpersilja 

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

1/2 pressad citron

Salt och peppar

Garnering: 

Finhackad bladpersilja

Tvätta kycklingen invändigt och torka den med hushållspapper. Skala och skär löken och vitlöken i skivor. Tvätta citronskalet i varmt vatten och dela citronen i bitar. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål. Fyll buken med blandningen. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en bunke. Peta in det mesta av smöret under skinnet runt om hela kycklingen. Bind upp kycklingen med hushållssnöre. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret. Häll på vinet. Salta och peppra runt om kycklingen. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 70 minuter.

Skala potatis, palsternacka, morot och rödlök. Dela palsternacka och morötter i bitar och rödlöken i klyftor. Tillsätt rotfrukterna och löken när det återstår 45 minuter. Om rotfrukterna fått för lite färg när det gått 70 minuter, lägg dem i en form och ugnsrosta i 225 grader i cirka 10 minuter. Häll skyn som bildats i en kastrull. Rör ner creme fraiche och låt såsen koka ihop i någon minut. 

Skär champinjonerna i tunna skivor. Blanda champinjoner, salladsblad och bladpersilja i en skål. Rör ihop olivolja, balsamvinäger, pressad citron, salt och peppar i en annan skål. Vinägretten ska smaka ganska mycket av citron. Häll vinägretten över salladen. Servera kycklingen med ugnsrostade rotfrukter, sås och sallad. Garnera med finhackad bladpersilja.

onsdag 3 februari 2021

Fläskkotletter med vardagsbea



Ett recept från Linas matkasse, helt okej!



4 portioner

Tillbehör:
300 g basmatiris 
1/2 frp morötter
1gurka

Vardagsbea:
2 tsk torkad dragon
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong 

Fläskkotlett:
600 g fläskkotlett 
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar 
Olivolja


Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Skala och grovriv morötter. Dela gurka i bitar. Lägg i skålar.
Vardagsbea: Smält smör i en liten kastrull. Pudra över vetemjöl och vispa sedan ner mjölk, lite i taget. Tillsätt vatten, smulad kycklingbuljong och torkad dragon. Låt sjuda 2-3 min. Håll varm till servering.
Fläskkotlett: Skär fläskkotlett i cm-tjocka skivor. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet 5-6 min per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Servera nystekt fläskkotlett med ris, vardagsbea och grönsaker.




Busiga biffar med morotsstubbar och kokt potatis



Ett recept från Linas matkasse! Gott! Men såsen blev inte alls som på bilden, min blev mycket ljusare, så hade hade i lite colorit bara för att den inte skulle vara så blek!



4 portioner

Biffar:
1 gul lök
500 g nötfärs
1 dl mjölk
1/2 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar 
3 dl vatten

Sås:
1/2 frp färskost
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 tärning kycklingbuljong 
2 tsk flytande honung
1 krm svartpeppar 

Tillbehör:
900 g potatis
1/2 frp morötter
2 st äpple

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Koka potatis i lättsaltat vatten (dela stora potatisar för kortare tillagningstid).
Skala och skär morötter i korta stubbar. Låt koka med potatisen 7-8 min på slutet.
Biffar: Finhacka gul lök och lägg i en bunke. Blanda med nötfärs, mjölk, olivolja, kinesisk soja, salt och svartpeppar.
Forma till 4 biffar och lägg i en smord ugnsform. Tillaga mitt i ugnen 25-30 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). När 5-10 min återstår av tillagningstiden, häll vattnet försiktigt, lite i taget, runt biffarna och laga klart. Se tips!
Sås: När biffarna är klara, lyft upp dem på ett fat. Häll över skyn i en kastrull. Rör ut vetemjöl i mjölken och vispa ner i kastrullen.
Tillsätt färskost, lite i taget, och smulad kycklingbuljong. Koka upp och sjud 4-5 min. Smaksätt med honung och nymald svartpeppar.
Klyfta äpple. Servera busiga biffar med sås, nykokt potatis, morotsstubbar och äppelklyftor.


Lax med krämig penne och broccoli



Ett recept från Linas matkasse, gott! Och superlätt att göra!


4 portioner

Lax:
500 g laxfilé 
3/4 tsk salt
2 krm salt

Krämig pasta:
360 g penne
1/2 frp färskost 
Salt
Svartpeppar

Tillbehör:
1 broccoli
1 frp cocktailtomater 

Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).

Lax: Lägg laxfilé i en smord ugnsform. Strö över salt och nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 15-20 min, tills fisken är klar.

Koka pennepasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet till steg 5.

Skär broccoli i små buketter och låt koka med pastan de sista 2-3 min.

Krämig pasta: Rör ner färskost och det sparade pastavattnet i pastan. Smaka av med lite salt och rikligt med nymald svartpeppar.

Lägg upp cocktailtomater i en skål. Servera nystekt lax med krämig pennepasta och grönsaker.