Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det såg så himla gott ut på bilden, men tyvärr så blev det inte särskilt gott. Bortkastad tid i köket...
4 portioner
4 skivor röd fisk (ca 300 g) t.ex. lax
4 skivor vit fisk (ca 300 g) t.ex. spätta eller torsk
12 lasagneplattor, helst färska
Salt och peppar
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja till stekning
1 burk hela tomater
1/2 burk vatten
1/2 tsk timjan
1 msk italiensk salladskrydda
1 tsk oregano
2 tsk vinäger
1 tsk socker
Salt och peppar
Parmesansås:
3 msk smör
2 msk mjöl
6 dl mjölk
3-4 riv på en muskotnöt
1 lagerblad
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
Garnityr:
Riven ost
Till servering:
Tomatsallad
Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min. på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ åt sidan så länge. Gör sedan parmesansåsen: fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och peppar. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas i förväg. Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, lasagneplattor och slutligen ett lager parmesansås. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad.