Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 11 december 2018

Chokladknäck

Ett recept från boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Gott! Kommer passa perfekt på årets julbord.



2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 msk kakao

1 nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

2 msk smör

Blanda strösocker, grädde, sirap, kakao vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter. Tillsätt smör och eventuell smaksättning. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

Knäck

Ett recept från boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Klassisk recept på knäck, gott! 


2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

1 nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

2 msk smör

Blanda strösocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter. Tillsätt smör och eventuell smaksättning. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

Japansk biff med lök

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Helt okej vardagsmat.


Ca 4 portioner

600 g lövtunna skivor marmorerad biff

1 stor gul lök

1 stor rödlök

1 bit purjolök (det gröna)

1 krossad vitlöksklyfta

2 tomater

1 chilifrukt, medelstark sort

1 bit färsk ingefära (2-3 cm)

Olja till stekning

1 msk sesamolja

1 dl kikkomansoja 

Salt och peppar

Till servering:

Ris

Skala och strimla lökarna. Ansa och skiva purjolöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Skär tomaterna i klyftor. Skär chilin i tunna ringar. Skala och skär ingefäran i nåldyna stickor. Hetta upp oljan i en wokpanna och börja med att steka köttet tills det börjar ta färg. Ta upp köttet och stek löken, purjolöken och vitlöken i samma fett. Lägg tillbaka köttet i pannan när löken börjar ta färg. Salta och peppra lätt. Tillsätt tomaterna, chilin och ingefäran och smaka av med sesamolja och soja. Servera allt rykande hett med ris.

Dansk rostbiff med skypotatis

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt att göra och väldigt gott. Min dotter åt tre portioner. Det har inte hänt många gånger förut.

Följde receptet och hade köttet i ugnen tills det var 60 grader, men när det fått vila i 30 minuter i folie så var det inte alls sådär rosa o fint som det är på bilden i kokboken. Mitt kött blev snarare well done. Så vill man att det ska bli mer rosa så får man nog ta ut det några grader tidigare.


Ca 4 portioner

Ca 2 kg marmorerad rostbiff

1 tsk timjan

Rikligt med medelstor lök

800 g potatis

1 1/2 dl rödvin

Smör och olja till stekning

Salt och peppar

Skysås:

3 dl köttsky

3 dl vatten

2-3 msk konc. kalvfond från flaska

Garnityr:

En näve krasse

Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra köttet noga och gnid in det med timjan. Bryn köttet runt om i en panna tills det har fått en vacker, brynt färg. Lägg över i en braspanna eller ett stort ugnssäkert fat och ställ in i mitten av ugnen. Skala lökarna men låt topparna sitta kvar. Klyfta potatisen, som inte behöver skalas om den är färsk. Vispa ur pannan med 3 dl vatten. Rör ihop och koka upp ingredienserna till skysåsen. Ta ut braspannan ur ugnen efter ca 20 min. och lägg lök och potatis runtom köttet. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå på vinet och skysåsen och sätt in pannan i ugnen igen. När biffens innertemperatur är 60 grader är köttet färdigt. Ta upp det ur pannan och vira in det i aluminiumfolie. Låt lök och potatis steka färdigt i ugnen. Låt köttet vila ca 30 min. och skär det sedan i tunna skivor. Lägg upp köttet på ett varmt fat och lägg lök, potatis och kvarvarande steksky runt om. Garnera med en rejäl näve krasse.

fredag 7 december 2018

Gratinerad falukorv

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Supergott! Väldigt saftigt och härligt med tillbehören runt korven!


4 portioner

800 g falukorv

1-2 purjolökar

Svensk senap

Chilisås

Paprikapulver

1 gul lök

10-12 cocktailtomater

2 saltgurkor

1 tsk färsk, hackad timjan

2 dl vispgrädde

150 g riven, lagrad herrgårdsost

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Till servering:

Potatismos

Ev. Stavar av saltgurka

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa purjolöken och skär den i ringar, inte alltför tunna. Skär löken i halvringar, inte alltför smått. Lägg purjolöken i botten av en välsmord ugnssäker form. Skär ett djupt snitt längs med hela falukorven. Dela den försiktigt, men så att den ändå håller ihop. Stryk på ganska rikligt med senap och chilisås. Flytta över korven till gratängfatet, salta och peppra samt pudra över lite paprikapulver. Halvera tomaterna och skär saltgurkan i stavar. Garnera korven med lök, tomater, gurkstavar och timjan. Ringla över grädden. Strö över osten. Gratinera korven i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut formen när korven fått fin färg och strö över persiljehacket. Servera med ditt godaste potatismos och ev. fler gurkstavar.

Fisklasagne

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det såg så himla gott ut på bilden, men tyvärr så blev det inte särskilt gott. Bortkastad tid i köket...


4 portioner

4 skivor röd fisk (ca 300 g) t.ex. lax

4 skivor vit fisk (ca 300 g) t.ex. spätta eller torsk

12 lasagneplattor, helst färska

Salt och peppar

Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Olivolja till stekning

1 burk hela tomater

1/2 burk vatten

1/2 tsk timjan

1 msk italiensk salladskrydda

1 tsk oregano

2 tsk vinäger

1 tsk socker

Salt och peppar

Parmesansås:

3 msk smör

2 msk mjöl

6 dl mjölk

3-4 riv på en muskotnöt

1 lagerblad

2 dl riven parmesanost

Salt och peppar

Garnityr:

Riven ost

Till servering:

Tomatsallad

Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min. på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ åt sidan så länge. Gör sedan parmesansåsen: fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och peppar. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas i förväg. Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, lasagneplattor och slutligen ett lager parmesansås. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad.



Saffransskorpor

Ett recept ur boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Jag är ju inte så förtjust i skorpor, men vet ju att andra är de... så detta är för att bjuda på!


Ca 35 skorpor

100 g smör

2 påsar (1 g ) saffran

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär de varma längderna med en sågtandad kniv i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Chocolate gingerbread cookies

Ett recept ur boken Sweet christmas av Leila Lindholm. Verkligen supergoda kakor. Som chocolatechip cookies, fast med pepparkakssmak. Hade tänkt bjuda på dom när vi ska ha julbord hemma... men de kommer hinna ta slut innan, för de va så sjukt goda! 


Ca 24 kakor

125 g smör

1 tsk färsk riven ingefära

1 dl ljust muscovadosocker 

1 dl ljus sirap

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 krm malen kryddnejlika

1 krm riven muskotnöt

1 tsk kakao av god kvalitet

200 g mörk choklad, 70 %

1/2 dl råsocker (att rulla dem i)

Vispa smör, ingefära, muscovadosocker och sirap fluffigt. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, kryddor och kakao. Hacka chokladen grovt och vänd ner den. Blanda samman allt till en deg och forma till en lång rulle. Klä rullen i plastfilm och låt degen vila i kylen några timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degrullen i 24 bitar, forma dem till bollar och rulla sedan bollarna i en skål med råsocker. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna gyllene, cirka 14 minuter. 

Helstekt kalkon

Fick för mig att jag skulle bjuda familjen på en thanksgivingmiddag. Hade aldrig gjort helstekt kalkon förut så det var ju lite kul att testa! Och det blev väldigt gott! Receptet hittade jag på Ingelsta kalkons hemsida. 


Ca 8 portioner

1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg

Fyllning:

4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)

75 g smör i bitar

125 g katrinplommon

200 g rödlök i bitar

2 kvistar timjan

2 kvistar rosmarin

2 kvistar salvia

Att pensla med:

kinesisk soja

50 g smält smör

salt & peppar


Ta ur påsen ur kalkonen. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Häll på vatten. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.

Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.