Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 29 september 2011

Pustabratwurst

76 olika korvar har jag provat. Herregud. Att det ens finns så många korvar! haha men idag  var det perfekt, orkade inte laga nåt speciellt. När jag började skära koven i bitar tog jag en tugga, och den va grymt god. Väldigt smakrik och kryddig, lite som ölkorv ungefär. Det var supergott att äta den som den var, så jag bestämde mig för att göra det. Strunta därför i att ens steka den. Så det så! Får man göra så? I mitt kök gör jag som jag vill! Bekvämt eller inte.

tisdag 27 september 2011

Club sandwich

Idag blev det en enkel middag! Och väldigt god!

grillad kyckling
bacon
salladsblad
tomatskivor
2 rostade mackor
majonäs blandat med curry

måndag 26 september 2011

Ananaspaj

Idag bakade jag min första ananaspaj! Bakade den på mitt nya guldjobb. Ett jobb där jag får laga mat på arbetstid, och får betalt för det! :)
Var helt ärligt lite skeptisk till pajen,men det fanns massor med ananas som behövde ätas upp. Men jag kan säga att den var verkligen god!Alla andra på jobbet åt också och tyckte om den. Rekommenderar att du testar. Tror inte att den är så vanlig, så kan ju vara kul att bjuda på om inte annat!

Pajdeg:
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 gram smör

Fyllning:
400 gram ananas, krossad, avrunnen
2 dl crème fraiche
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg

Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa. Tryck ut degen i pajformen.Lägg ananas, creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt. Häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.

söndag 25 september 2011

Kyckling i jordnötssås


Ett tips från en läsare. Tack så mycket! Det var väldigt gott! Gjorde som hon skrev, hoppade över äpplena, men du gör som vanligt som du vill om du vill testa!

4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 äpplen
2 vitlöksklyftor
1 dl salta jordnötter
1-2 tsk hackad röd chilifrukt
2 msk jordnötssmör
rivet skal och saft av 1/2 lime
1 msk farinsocker
1 dl vatten
2 1/2 dl mellangrädde
1 hönsbuljongtärning
1 msk smör
1/2 tsk salt

Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och hacka vitlöken. Hacka nötterna. Vispa ihop nötter, chili, jordnötssmör, lime, farin, vatten, grädde och smulad hönsbuljong i en gryta. Låt koka upp. Bryn kycklingen, lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple och vitlök och rör ner i grytan. Servera med kokt ris och fräst salladslök.

lördag 24 september 2011

BLT Sandwich


Fick för mig att göra en klassiker till lunch. Så himla gott, och så himla enkelt!

2 rostade mackor
salladsblad
tomatskivor
majonäs
bacon

fredag 23 september 2011

Fruktsallad



Fruktsallad är så himla gott! Det borde man äta oftare!

Man kan blanda i lite vad som helst egentligen, men denna gången blev det:

banan
mango
kiwi
äpple
satsumas

torsdag 22 september 2011

LCHF Lasagne på squash


Idag är egentligen en sån där dag när jag skulle vilja frossa i pizza eller pommes...men det blev bantar mat istället! Inte illa för att vara jag!
Bjöd min kära vän på denna, och det blev godkänt!

Cirka 4 port
1 st stor squash
1 gul lök
400 gr nötfärs
1-2 klyftor vitlök
2 msk olivolja/smör
250 gram krossade tomater
torkad basilika och oregano
En liten skvätt fond
1 msk Mango chutney
2 dl vispgrädde 40 % fett
250 gram mozzarella/Boxholms gräddost
225 grader

Skiva squashen med en osthyvel på längden. Lägg på handduk och strö på lite salt (för att dra ut onödig vätska). Hacka vitlöken och löken - fräs i olivoljan/smöret. Lägg upp på ett fat.
Bryn köttfärsen i lite mer olivolja/smör. Tillsätt vitlöken, lök, krossade tomater, mango chutney, fond och örter. Salta och peppra efter smak. Koka i ca 10 min.
Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager med squash i botten. Lägg på köttfärs och varva sedan så du får squash längst upp. Antal lager beror på hur stor form du har.
Häll på grädden och strö på riven mozzarella/gräddost. Gratinera i ca 20 min tills osten har fått fin färg.

onsdag 21 september 2011

Passionshjärta


Vad ger man bort i födelsedagspresent om inte en hemmagjord tårta?!
Ullis fick själv gå igenom min fina tårtbok och bestämma vilken tårta hon helst ville ha, och då blev det denna!
Tårtan var helt okej. Inte direkt den godaste jag ätit, men okej. Nästan allt gick åt, så den blev godkänd av både födelsedagsbarnet och dom andra!

Då jag inte har en hjärtformad form, tycker att det känns onödigt att skära bort den del av tårtan som inte ska användas. Så jag gjorde den rund istället. Plus att jag fuskar med att köpa ett färdigt lock.. och hoppar över onödig dekoration.. Härligt att man bestämmer själv i sitt egna kök! Men om du vill krångla till det..so be my guest.

Tårtbotten:
4 ägg
1 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Dekor:
300 g marsipan
röd karamellfärg
potatismjöl
ev. vit choklad och sockerhjärtan
(eller ett färdigt lock från affären!)

Fyllning:
2½ dl vispgrädde
2 msk florsocker
4 st passionsfrukter
1 dl persikopuré från barnmatsburk
1 dl kesella vanilj

Smörj en hjärtformad bakform som rymmer ca 1½ liter. Den som inte har en sådan kan baka en rund botten och skära ut en hjärtform.
Vispa äggen och strösockret riktigt pösigt. Blanda  ner mjöl och bakpulver.Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Kakan ska vara helt torr. Låt svalna lite och stjälp ut ur formen.
Vispa grädden fast tillsammans med florsockret. Lägg lite grädde åt sidan. Gröp ur passionsfrukterna och vänd ner fruktköttet och kärnorna i resten av grädden. Skär kakan i tre bottnar och bred persikopurén på den första. Lägg på nästa botten och bred vaniljkrämen ovanpå den och sedan grädden i ett ganska så tjockt lager. Lägg mer grädde i mitten än på sidorna och forma tårtan så att tårtan blir lite bulllig. Lägg sedan på sista bottnen och tryck till den runt grädden så att den bulliga formen förstärks. Jämna till kanterna och toppen med den sparade grädden.
Färga marsipanen rosa med några droppar karamellfärg. Mjöla bakbordet med potatismjöl och kavla marsipanen tunt. Täck tårtan med marsipanen, forma den runt hjärtat och jämna till kanterna med en liten kniv. Smält den vita chokladen försiktigt i mikrovägsugnen. Fyll chokladen i en liten papperssprits och dekorera tårtan. sätt eventuellt fast små sockerhjärtan med hjälp av chokladen.

tisdag 20 september 2011

Ädelostgratinerad kyckling med valnötter

Ett tips från Helena!Tackar så mycket. Men tyvärr är jag inte så förtjust i när man har ädelost i sås.. till rödvin och kex är det supergott, eller i sallad.. men såhär är det ingen hit enligt mig. Men jag provade receptet i alla fall!

700 gram kycklingfiléer
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
salt och peppar
timjan

2 dl crème fraiche
125 gram ädelost
1,5 dl valnötter, hackade
1 st vitlöksklyfta pressad
1 msk kycklingfond

Till servering:
haricot vertes



Sätt ugnen på 200 grader. Skär filéerna på längden i två delar. Finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt kyckingbitarna och stek ca några minuter per sida. Salta och peppra och krydda med timjan. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med pressad vitlök, crème fraiche, valnötter och fond och bred ut över kycklingen. Gratinera 30 minuter. Servera med exempelvis haricot vertes.

måndag 19 september 2011

Gubbröra


Det här är den enda gubben som kommer in i mitt kök!

4 st ägg, hårdkokta
70 gram ansjovis, finhackad
2 msk rödlök, finhackad
2 msk gräslök, fint skuren
2 msk dill, fint skuren
1 msk crème fraiche

Bara att blanda ihop allt och sen avnjuta på en knäckemacka. Med en kall öl till!

söndag 18 september 2011

Saras Rullader

Ett tips från en klasskompis! Tackar! Försöker fortfarande charma resten av klassen att dela med sig av recept.. :)
Detta var gott!  Men jag äger inte någon sån där hammare som man bankar ut kött med.. kanske något jag borde skriva upp på önskelistan till jultomten. Men det blev ganska så bra ändå!


Lövbiff
salt och peppar
salladslök
morötter
teryakisås


Du bankar lövbiffen lätt så dom blir lite tunnare. Strimlar morot och salladslök och lägg på lövbiffen och rullar till rullader. Salta och peppra.
Stek i stekpanna till de nästan är genomstekta och häll över teryakisås i pannan och låt puttra på medel värme tills rulladerna är helt genomstekta. Servera med ris. 

lördag 17 september 2011

Maries Gyros pita med tzatsiki

Har slappat i en vecka och njutit av att bli bortskämd med att bli bjuden på mat av andra. Det tackar jag verkligen för.Det behövdes. Plus att jag har fuskat lite och passat på att äta mackor eller falukorv med makaroner till middag. Helt utan dåligt samvete.
En sak ska ni veta. Kärlek är mat. Men mat är också kärlek!

Hur som helst tänkte jag nu ta ett ryck och dela med mig av lite recept igen. Jag vill ju inte förlora mina trogna läsare.

Detta receptet dök ner i min mail från Marie. Tack så mycket! Det är kul att någon jag inte ens känner följer min blogg och vill dela med sig av smarriga recept, det uppskattas verkligen. Uppmuntrar fler att göra detsamma så att jag kan fortsätta.

Detta var i alla fall super gott! Mycket godare med fläskkarré varianten än med köttfärs som jag har gjort förr. Tyvärr så fuskade jag och hoppade över salvian, då jag inte hade någon hemma. Orkade inte pallra mig ner till affären bara för att köpa det. Men jag tycker att det blev jättebra ändå. Du gör som du vill när du provar!

4 personer

4 pitabröd
600g fläskkarré
2 gula lökar
4 tomater
½ gurka
salt, peppar,
oregano och salvia
paprikapulver

Tzatziki

½ liter naturell yoghurt (grekisk el turkisk,de behöver inte vasslas)
½ gurka
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
grovmalen svartpeppar och ev lite salt

Riv gurkan grovt och låt rinna av i en sil och salta lite.
Pressa vitlöken i yoghurten och blanda ner gurkan.
Till sist i med olivoljan under omrörning
smaka av med salt och peppar
Låt stå kallt i någon timme


Skala och skiva löken,gurkan och tomaterna,lägg upp i skålar.
Finstrimla köttet,stek det väl i lite olja. På med kryddorna och smaka av.
Fyll bröden med kött,tomater,gurka och lök.
Häll över tzatzikin..
Serveras med fefferoni och källarsvalt öl!

tisdag 13 september 2011


Jag behöver en paus. Men jag återkommer så småningom.

torsdag 8 september 2011

Linas kyckling med basilikasås

Ett tips från en läsare! Enkelt och gott recept! Perfekt lunch idag när jag inte orkade göra något för krångligt. Det behöver inte vara så super avancerat för att det ska vara gott, och detta är ett typiskt sånt recept. God sting från vitlöken, krämig god sås och basilikan är pricken över i.

Skuren kycklingfilé i bitar
2,5dl matlagningsgrädde 
2,5dl crème fraiche 
1 kycklingbuljongtärning 
1 grönsaksbuljongtärning 
Vitlök efter tycke och smak 
Ca en halv påse finhackad, fryst basilika 
Salt och peppar 

Börja med att bryna kycklingen tillsammans med vitlök. Salta och peppra när den fått färg. Blanda samtidigt ihop grädde, crème fraiche och buljong i en djup panna och låt koka upp. Lägg i den brynta kycklingen i såsen och låte puttra några minuter. Häll till sist i basilikan och blanda om. Servera tillsammans med pasta

onsdag 7 september 2011

Jeanettes Gratinerade falukorv med potatismos




Ett tips från en läsare! Enkelt och gott! Kul att prova ha på ättisgurka, det har jag inte haft på förut. Men när jag brukar göra gratinerad falukorv bråkar jag ha på skivor av gul lök och färsk tomat också, då blir det ännu godare! tack för tipset Jeanette!

Gör hemma gjort potatismos.
Skiva falukorv lägg i mitten på en ugnsfast form.Lägg moset på sidorna.
Hacka ättiksgurka ca 2 dl lägg över korven.Strö över riven ost efter smak.

In i ugnen 225 grader i ca 20 -25 minuter.

tisdag 6 september 2011

Maries sensommar hamburgare

Ett tips från en läsare! Grymt god hamburgare! Verkligen!
Men jag måste erkänna att jag fuskade lite. Det fanns ingen vattenkrasse på ica, så jag körde på vanlig krasse. Men det kanske är samma sak? Sen orkade jag inte hålla på med ugnen, så värmde bara bröden i micron, men det spelar ju inte så stor roll.. kan jag tycka i alla fall.
Hur som helst var det supergott! Helens tips på den där LCHF hamburgaren som jag gjorde för inte så länge sen.. den var också grymt god.. så om man kombinerar dessa två så borde det bli superduper gott!
Hamburgarna efter detta receptet, och majonäsen med dijon senapen..sen tillbehören som var på den andra hamburgaren.. det kanske vore nåt? Gör som ni vill, båda recepten var riktiga höjdare!
6 port

500g nötfärs
2 ägg
½ finhackad rödlök
1 msk dijon senap
10 finhackade basilikablad
50 g riven cheddarost
salt peppar

Dekoration:
6 hamburgerbröd
2 tomater
ketchup
1 låda vattenkrasse
1 avokado i skivor
1 huvud romainesallad
1½ strimlad rödlök

Dressing:
5 msk majonäs
1 msk Dijonsenap

Blanda dressingen och låt stå kallt.
Blanda ingredienserna till en smet och stek 6 st hamburgare (biffar)
Värm hamburgerbröden i ugnen.
Fyll bröden med biffar och grönsaker och på med lite dressing.

måndag 5 september 2011

Mexikansk bloggfest!










Nu var det dax för den tredje bloggfesten, eftersom jag har passerat 30.000 besökare! Denna gången blev det mexikanskt tema med mina kära vänner.

quesadillas, enchiladas, pita, taco, corona, tequila, buritos, nachos, guacamole, salsa..  helt klart lyckat!
Tack ni som kom, hade en toppen kväll!
Nästa gång blir det kanske spanskt eller italienskt tema.. vi får se!

söndag 4 september 2011

Cheesecake


Ett till recept från min bok Efterlängtade efterrätter. Trodde att jag skulle tycka att varianten med pepparkaksbotten skulle vara bättre. Men denna cheesecaken var superduper god, faktiskt den godaste jag nånsin har ätit! Gör den! Den var verkligen super smarrig, och mina gäster instämmde, dom blev också stormförtjusta!

400 g digestivekex
150 g smör
100 g vit choklad
400 g philadelphiaost
2½ dl kesella
1 dl strösocker
3 ägg
4 dl creme fraiche
1 vaniljstång eller ca 2 tsk vaniljsocker
100 g riven vit choklad och lite blåbär till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexen. Lägg massan i botten av en form med löstagbar kant och packa hårt. Grädda i ca 10 minuter. Smält vit choklad. vispa samman Philadelphiaost, kesella och strösocker, och tillsätt sedan den smälta vita chokladen och ägg. Häll smeten i den förgräddade formen. Sänk ugnstemperaturen till  130 grader och grädda i 30 minuter. Låt kakan svalna och kyl den sedan. Rör ihop creme fraiche med fröna från den urskrapade vaniljstången/ eller med vaniljsocker och bred över den kalla kakan. garnera med riven vit choklad och blåbär.

lördag 3 september 2011

Svärdfisk

Äntligen! Jag har hållit utkik efter svärdfisk länge! Passade på att kolla inne på hötorgshallen en dag efter skolan. Och nu hade dom äntligen lite svärfisk åt mig! 80 kronor för 200 gram betalade jag.
En helt okej fisk, lite tonfisk liknande i konsistensen, men ska jag vara ärlig så var jag inte så superduper imponerad. Men det var ju såklart kul att prova!
Jag stekte den i mycket smör med salt och peppar, sen till det hade jag potatis, sallad och pepparrotssås.

fredag 2 september 2011

LJ´s Lasagne

Älskar när man blir bjuden på mat och känner känslan "åh gud så gott, detta receptet måste jag få!" Och jag som testar så mycket jämt.. och dessutom är väldigt kräsen..Så det händer inte så ofta att jag brukar  be om att få recept. Men detta var just ett sånt. Jag blev bjuden på denna supersmarriga lasagnen av LJ när jag var på Öland nu i sommar.
Den är inte alls så som jag brukar göra lasagne, först och främst brukar jag ha i tomat, vilket det inte är i denna. Plus att jag inte brukar ha i svamp.. och just portabello har jag aldrig haft i förut, inte i något annat recept heller. Har inte ens sett portabello förut om jag ska vara ärlig, inte lagt märkte till det i affärerna i alla fall.. En kompis fick hjälpa mig att införskaffa det från Norrtälje, för i den lilla hålan där jag bor är inte utbudet så stort.
Hur som helst blev denna lasagnen supergod! Men helt ärligt blev den inte lika smarrig som när LJ gjorde den, hans var strået vassare. Men jag tröstar mig med att mina middagsgäster blev stormförtjusta och boktavligen åt upp allt!

Ni får ursäkta att det inte är några exakta mått, men det var såhär jag fick receptet, och sen körde jag bara på känsla! Så det får ni också göra.

köttfärs
rödlök
portobellosvamp
fransk dijon senap
creme fraiche
köttfond
köttbuljong
salt och peppar

bechamelsås:
smör
mjöl
salt och peppar
grädde
ost

gratängost
lasagneplattor

Börja med att steka köttfärs, lök och svamp. Salta och peppra. Blanda i buljong och creme fraiche. Smaka av med dijon senap. Gör sen en bechamelsås på smör, mjöl, grädde, salt, peppar och ost. Varva sen köttfärs, lasagneplattor och ostsås i en ugnsfastform. Avsluta med riven gratäng ost. Gratinera i 200 grader i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med en god sallad.

torsdag 1 september 2011

Squashplättar med rökt lax

Ett tips från min kära klasskamrat! Jobbar fortfarande på att få alla i klassen att dela med sig av något smarrigt. Nu är det 11/26 som jag har lyckats charma! Hur som helst så var detta ett helt okej recept. Jag blev inte jätteimponerad, men min kärlek däremot verkade gilla det desto mer!

Om du vill ha ett vegetariskt alternativ kan du ju alltid bara byta ut laxen mot något annat! Squashplättarna som blev över sparade jag till min veggo mamma!

1 st squash, medelstor
2,5 dl mjöl
1 st ägg
0,5 st chilifrukt, hackad röd
1 st vitlöksklyfta finhackad

1 dl riven ost
salt och peppar
smör, eller rapsolja, till stekning
250 gram rökt lax
2 dl gräddfil
rasp från 1/2 apelsin

Riv squashen. Blanda ihop mjöl och ägg. Tillsätt squash, hackad chilifrukt och vitlök. Blanda ner den rivna osten. Salta och peppra. Forma till lagom stora plättar och stek i smör/ rapsolja ­några minuter på varje sida.
Lägg en plätt med några skivor rökt lax och en klick gräddfil på. Lägg sedan en plätt till ovanpå och garnera med lite apelsinrasp.

Undrade vad det är för skillnad på squash och zucchini.. men tydligen är det samma sak! Man lär sig något nytt varje dag! Såhär står det på wikipedia:

Squash är en växt i pumpasläktet Cucurbita, vanligtvis arten Cucurbita pepo. Squash kan delas in i sommarsquash ochvintersquash. Sommarsquash, även kallad zucchini eller ibland courgette, är en växt vars oftast gröna eller gula frukter äts som grönsak. Andra färger förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har frukter med gurkliknande form, men det finns även andra former. Vintersquash har ett hårdare skal, oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre än sommarsquashen. Vintersquashen liknar mer en pumpa än vad zucchinin gör, och används på samma sätt.