Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 28 december 2017

Senap- och gräslökssill

Ett recept från Coops medlemstidning. Sparade det från nån gång i somras då jag tyckte det lät spännande med en inläggning på matjessill. Och om det var gott!! Helt klart en ny favorit! Rekommenderar denna starkt!


  •  400 g matjesfiléer
  •  2 dl crème fraiche
  •  1 dl majonnäs
  •  1 msk flytande honung
  •  2 tsk dijonsenap
  •  3 msk grovkornig senap
  •  1 dl strimlad färsk gräslök
Skär sillen i ca 1 ½ cm stora bitar. Blanda resten av ingredienserna och vänd ner sillen. Låt stå i kylen minst 1 timme före servering.



onsdag 27 december 2017

Edward Bloms julsill

En till sorts sill från årets julbord... många sorter blev det! Denna var hur som helst kryddig och god!


 1 stor burk 
  • 400 g saltsillfiléer

Till lagen

  • 3 ,5 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • lite muskotblomma
  • finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
  • lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • 1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen.)

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisningarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad inläggningssill).
  2. Koka ingredienserna till lagen, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Det är mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. Häll över lagen.
  4. Låt stå i minst två, helst tre dygn i kylskåpet. Rör om en gång om dagen.

Wasabisill

En till sorts sill från årets julbord. Helt klart en ny favorit! Verkligen supergod! Gillar verkligen stinget från wasabin. Verkade som att flera andra också tyckte om den, för den gick åt!


  • 1 förp 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk wasabipasta
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk finhackad gräslök (spara lite till dekoration)
Häll av sillen. 
Blanda gräddfil, majonnäs, wasabipaste, ingefära och gräslök. Vänd ner sillbitarna. 
Strö över lite finhackad gräslök.

Öl- och löksill

En till sorts sill från årets julbord. Tyvärr tyckte jag att denna var alldeles för lik vanlig löksill så den stack inte ut ur mängden.


  • 1 1/2 dl ale
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 gul lök
  • ca 5 cm purjolök
  • 420 g inläggningssill på minuten

Blanda öl, ättika socker, lagerblad och kryddpeppar och koka upp. Låt lagen kallna.
Skala och skiva löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Blanda all lök med lagen.
Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 1 dygn för att bli klar.

Vanilj och limebladssill


En utav favoriterna av årets nya sillsorter. Denna var väldigt smakrik och god!



Lag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit
6 kryddpepparkorn

Ingredienser
1 burk inläggningssill (420 gr)
1 silverlök
1 vaniljstång
Skal från en lime
Skal från en apelsin
Skal från en citron
5-6 limeblad
3 lagerblad
6 vitpepparkorn

1. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.
2. Låt sillen rinna av och skär den i centimeterbreda skivor. Hacka silverlöken.
3. Varva alla ingredienserna i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar och lägg i. Rör om.
4. Ta bort kryddpepparkornen ur den kalla lagen och häll den i burken så att den täcker alla ingredienser.
5. Sätt på lock och låt stå minst en dag.

Tabasco och chipotlesill

En till sort sill som vi hade på årets julbord. Helt okej sill!


1 burk 5-minuterssill (450 g)
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
Tabasco Chipotle efter smak (runt 2 tsk) (JA, runt 2 tsk, det blir inte så starkt som du tror).
1 tsk dijonsenap
½ msk dragon torkad

1. Häll av spadet från sillen och skär den i lagom stora bitar. Jag föredrar centimeterbreda.
2. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan i sillen.
3. Låt stå över natten, gärna i en försluten burk. Njut sedan av den goda sillen!

Fänkålssill med stjärnanis

    • En utav sillarna på årets julbord. Tycker att den var helt okej!



    • 1 dl ättika
    • 2 dl socker
    • 3 dl vatten
    • 3 st stjärnanis
    • 3 st lagerblad
    • 8 st svartpepparkorn
    • 4 st vitpepparkorn
    • 1 burk burk inläggningssill, 4 filéer
    • 0,5 st liten fänkål, strimlad
    • 1 st gul lök, strimlad
    • 1 st morot, skuren i tunna slantar
  • Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis, lagerblad och pepparkorn. 
  • Låt koka i 3 minuter och låt sedan lagen kallna.
  • Skölj sillfiléerna noga och lägg dem i kallt vatten ett par minuter. 
  • Skär sillen i mindre bitar och varva med grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lock. 
  • Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå i kylskåp i ca 2-3 dagar innan du smakar av den.

onsdag 6 december 2017

Olles spröda pepparkakor

Ett recept ur Leilas Lindholms bok Sweet Christmas. Första receptet ut ur denna fina boken som jag fick i julklapp förra året! Men då hade jag ju redan gjort allt julbak för året, så därför blir det lagom att testa nya recept till denna julen.
Blev väldigt goda pepparkakor, men alldeles för mycket deg! En fjärdedel av receptet hade räckt gott och väl.
Nu har jag överflöd av pepparkakor här hemma!


400 g rumstempererat smör
550 g strösocker
3 dl ljus sirap
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl vatten
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk svartpeppar från kvarn
1/4 färskpressad citronsaft (1 liten citron)
3 tsk bikarbonat
1360 g (21 dl) vetemjöl

Smält smör till pensling av bakplåtspappret

Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös med sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Kavla degen riktigt lövtunn på ett mjölat bakbord. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla pappret med smält smör. Lägg på pepparkakorna. Grädda pepparkakorna gyllene (ca 5 minuter, inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten. 

Plommonkompott

Ett recept ur Per Morbergs nya bok Morberg så gott som grön. Köpte denna boken för bara nån vecka sedan! Så nu har jag massor med nya goda recept att kunna laga. Han är nämligen lite utan en favorit. Först ut är detta receptet, och det blev riktigt gott! Rekommenderas!


1 kg plommon
3 dl socker
Saften av 1/2 citron
1 kanelstång
1 vaniljstång

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Snitta vaniljstången. Lägg ner plommonen i kastrullen, tillsätt socker, citronsaft, kanel och vaniljstång. Koka upp på svag värme och låt småkoka i 15-20 minuter tills plommonen mjuknat. Servera med iskall gräddmjölk och eventuellt lite glass.

Plommon och äppelfläsk

Ett recept ur boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott recept!


3-4 portioner

600 g fläskfilé
2 röda äpplen
10 katrinplommon
4-5 cm färsk ingefära
1 köttbuljongtärning
Ca 3 dl vatten
Smör eller olja
Salt, peppar

Skär bort eventuella hinnor från fläskfilén. Skär den i 1-2 cm skivor och skär dem i halvor. Kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Dela katrinplommonen i halvor. Skala ingefäran och skär den i 2 cm långa strimlor. Bryn fläskfilén runt om. Krydda med salt och peppar. Tillsätt äpplen, katrinplommon, ingefära, buljongtärning och vatten. Låt koka upp och sjud sedan tills köttet är genomstekt och såsen mörk och mustig 10-15 minuter. Servera med kokt potatis. 

Krispig laxpytt

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade inte så höga förväntningar på det här receptet, så blev positivt överraskad över hur gott det var!


4 portioner

500 g skinn och benfri laxfilé
500 g potatis
1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk pepparmix
Ca 300 g spetskål
Ca 75 g sockerärter
300 g morötter
1-2 rödlökar
1/2-1 tsk curry
1 citron
2 msk flytande honung
Olivolja
Salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka dem i ca 6 minuter i lättsaltat vatten. Ta upp, låt ånga av och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Ringla över 1 msk olivolja och ställ in dem i ugnen tills de fått fin färg och krispig yta. Skär laxen i tärningar. Krydda med citronpeppar, pepparmix och 3/4 tsk salt. Stek dem runt om med olivolja i en stekpanna. Ta upp dem ur pannan. Strimla spetskålen. Skär sockerärterna i bitar. Skala och skiva morötterna och rödlöken. Fräs morötterna i olivolja i ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Tillsätt curry, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Allt ska vara krispigt. Blanda med potatisen och laxen. Pressa över en halv citron och ringla över honungen. 

Matjesilltårta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Egentligen en väldigt somrig rätt, men när jag spanade på sillburkarna i affären (inför kommande julbord) så blev jag sugen på att köpa hem lite matjessill för att testa denna rätten. Väldigt enkelt att göra och gott blev det! 


Ca 3 portioner

3 skivor landgångsbröd
1 burk matjessill (ca 200 g)
5 kokta kalla potatisar
Ca 10 cm purjolök
2 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
1 kruka dill
3 hårdkoka ägg
Ca 1/2 dl kaviar på tub
Smör

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Bre smör på landgångsbrödet. Skär sill och potatis i små bitar. Ansa och strimla purjolöken. Blanda detta med majonnäsen och hälften av créme fraichen. Bre röran på 2 av skivorna. Lägg ihop dem. Lägg på den sista skivan och bre resten av créme fraichen över och runt om. Hit kan tårtan förberedas. Hacka dillen och klappa in den runt om smörgåstårtan. Skala och skiva äggen. Garnera med äggskivor och spritsad kaviar. Låt stå någon timme före servering.

Revbensspjällsgryta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. För mig brukar det vara så att jag gör revbensspjäll i ugnen, eller att jag grillar dem, så detta kändes väldigt annorlunda! Men kan säga att det blev väldigt gott!


Ca 4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll (i bitar)
1 stor gul lök
1 1/2 dl torkade katrinplommon
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Ev 1 krm socker
1 dl grädde
Maizena
Vatten
Ev soja
Smör till stekning
Salt

Gurksallad:
1 gurka
4 msk varmt vatten
2 msk strösocker
4 msk ättiksprit (12 %)

Värm upp en gjutjärnsgryta/stor kastrull. Bryn revbensspjällen i 1 msk smör tills de får lite färg. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, katrinplommon, lagerblad, pepparkorn, ev socker och 2 tsk salt. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda under lock i ca 1 timme, eller tills köttet släpper från benen. Red av med grädde och maizena utrört i lite vatten och ev lite soja för färgens skull. Skala och hyvla gurkan tunt. Värm vattnet i en kastrull och tillsätt socker och ättiksprit. Häll lagen över gurkan och låt svalna. Servera revbensspjällen med gurka, kokt potatis, en knäckemacka och en immande kall pilsner.

Citronlamm

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Måste erkänna att jag var lite skeptisk, men det var faktiskt väldigt gott. Köttet blir sådär härligt mört att det faller isär. Tänk på att påbörja matlagningen i god tid innan ni ska äta... tar ju lite drygt 3 timmar att göra!


4 portioner

Ca 1,5 kg lammkött med ben (tex bog)
2,5 liter vatten
1 tsk sambal oelek
2 + 1 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk rivet citronskal
Färsk pressad juice av 1/2 citron
1 dl créme fraiche
2 dl grädde
1 msk hackad gräslök
Smör till stekning
Salt, svartpeppar

Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Skumma av. Tillsätt sambal oelek, två buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och 2 krm svartpeppar. Koka under lock på medelvärme i cirka 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen i en timme. Ta upp köttet. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör. Strö över mjölet, låt fräsa 1/2 minut, späd med 2-3 dl av kokspadet. Tillsätt 1 buljongtärning, citronskal och citronjuice, créme fraiche och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö gräslök över. Servera med kokt potatis. 

Potatisbullar med gurksås

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt att göra och gott! Min dotter tyckte även att det blev väldigt goda, så extra bra att det blev många, bara att frysa in och plocka fram till henne vid tillfälle!


Ca 4 portioner

1 kg kokt potatis (fast sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 fänkål
1 purjolök (bara det gröna)
3 ägg
1/4 kryddmått cayennepeppar
2 krm gurkmeja
Rapsolja till stekning
1 1/2 tsk Salt
1 krm svartpeppar

Gurksås:
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
10 st myntablad
2 dl grekisk yoghurt
Salt, svartpeppar

Skala den kokta potatisen, löken och vitlöken. Ansa fänkålen. Riv potatis, lök, vitlök och fänkål grovt på rivjärn. Ansa och strimla det gröna på purjon. Blanda potatisen och grönsakerna med ägg, cayennepeppar, gurkmeja, salt och svartpeppar. Smeten ska vara ganska fast. Klicka ut smeten i stekpanna och stek i omgångar. Låt steka några minuter på varje sida. Servera med gurksåsen och en god sallad.

Gurksås:
Grov riv gurkan, pressa ur vätskan. Skala och pressa vitlöksklyftan. Strimla myntabladen. Blanda allt med yoghurt. Smaksätt med salt och svartpeppar. 

Mandelkubb

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Alltså jag gillar ju egentligen inte ens mandelkubb... alldeles för torra för min smak. Men vad gör man inte för sin sambo! Men är faktiskt beredd att erkänna att det var helt okej när de var alldeles nygräddade...!


Ca 30 st

150 g smör
2 dl socker
8-10 bittermandlar
2 dl mjölk
1 msk hjortronsalt
Ca 8 dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
1/2 dl pärlsocker
1/2 dl hackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst. Riv bittermandlarna fint. Tillsätt dem och mjölken. Arbeta in hjorthornssaltet och mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar. Rulla varje del till en 3 cm tjock längd. Platta till dem något och dela varje längd i 15 bitar. Pensla klubbarna lätt med grädde och vänd dem i pärlsocker och hackad mandel. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Grädda klubbarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk. 

Klassiska köttbullar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var ett tag sen jag gjorde köttbullar nu, så det här var väldigt gott! Vem gillar inte köttbullar lixom?


Ca 4 portioner

1/2 dl hackad lök
1 msk smör
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk honung
2 krm malen kryddpeppar
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Hacka löken och stek den glansig och genomskinlig i 1 msk smör. Låt svalna. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Blanda färsen med löken, ströbrödsblandningen, ägg, honung, kryddpeppar, salt, vitpeppar till en jämn och smidig färs. Forma färsen till valnötsstora bollar. Stek i omgångar i en het panna med smör och rapsolja. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Klassisk kålpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott! Och mycket mindre bök än när man gör kåldolmar!


Ca 4 portioner

1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 + 2 msk sirap
1 gul lök
400 g blandfärs
2 ägg
Smör
Salt, peppar

Koka risgrynen i vattnet i 10 minuter. Späd med mjölken och koka på svag värme i ytterligare 15 minuter till en lös gröt. Låt svalna. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort rotstocken. Skär resten i tärningar. Bryn på medelvärme i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter utan att kålen tar färg. Ringla över 2 msk sirap. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färsen med risgrynsgröt, lök, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Täck med färsen och överst resten av kålen. Smält 2 msk smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon.