Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 21 januari 2013

Hej!

om du undrar varför jag inte har lagt in några nya smarriga recept på ett tag, så kan jag säga att det är för att jag har hela frysen proppfull med matlådor.. plus att jag har jobbat en hel del, då äter jag på jobbet. Så jag har inte gett upp! Måste bara tömma frysen lite, sen kommer jag igång igen!

men så länge får du mer än gärna kolla in dom recepten som jag redan har lagt upp!

mvh linnea

tisdag 15 januari 2013

kryddiga kanel- och chilibrownies

Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Annorlunda och gott recept, spännande med stinget från chilin!



200 g mörk choklad
100 g smör
4 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk kanel
3 msk creme fraiche
1 röd chili, finhackad
50 g mörk choklad, hackad

Smält chokladen och smöret under omrörning i ett sjudande vattenbad. Låt svalna. Knäck äggen i en skål, häll på sockret och vispa till en pösig smet. Blanda ner det smälta chokladsmöret i äggvispet. Sikta mjöl och kanel över smeten och vispa samman. Blanda ner creme fraiche och chili, följt av den hackade chokladen. Klä en ugnsform (20x25 cm) med bakplåtspapper, häll över smeten och släta till ytan. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Stickan ska vara torr. Låt kakan svalna innan den lyfts upp ur formen och skärs i 20 bitar.

måndag 14 januari 2013

Kryddad soppa med morot och vitlök

Min mamma bjöd på denna goda soppan som förrätt sist jag var där och hälsade på. Supergod! Verkligen gott med stinget från chilin. Testa denna!


4 portioner

4-5 st mindre morötter, skalade
1 st gul lök, finhackad
0.5 st röd chili
4 st vitlöksklyftor, skalade
2 tsk spiskummin
6 dl vatten
1 nypa salt, ca 0.5 krm



Skär ner morötterna i tärningar. Halvera chilin och ta bort kärnhuset. Sätt en stor kastrull på spisen och häll i lite olja ca 1 msk. Fräs vitlöken och den gula löken. Ha i morötterna, chilin och spiskummin. Häll på vatten. Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa.

Till servering:
Kavla ut ett ark smördeg, skär i smala remsor, pensla med uppvispat ägg och strö på flingsalt. Sätt in i 200 grader i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.


söndag 13 januari 2013

Basisk chokladkaka

Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Jag tog mig friheten att hoppa över att ha i rom. Gillar inte när det är sprit i bakverk. Ska jag vara ärlig så var denna kakan ganska så trist. Visst var sen saftig och god. Men var som en sockerkaka med chokladsmak. Det tycker jag är ganska så tråkigt och intetsägande. Jag gillar mer spännande smaker!


3 ägg
3 dl strösocker
(3 msk mörk rom)
4 msk mjölk
200 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao

Fyllning:
(3msk mörk rom)
12 katrinplommon
3½ dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 msk maizena
50 g finhackad mörk choklad

Smörj en form med löstagbar kant (24 cm). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner rom, mjölk och det smälta smöret. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och kakao. Häll upp hälften av smeten i formen. Låt resten ligga kvar i bunken. Låt smeten i både formen och bunken stå och vila en stund medan du gör fyllningen. Häll rommen över katrinplommonen och låt stå och dra. Värm upp mjölken tills den sjuder. Blanda i en skål äggulor, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och maizena. Häll över den heta mjölken och blanda ordentligt. Häll över blandningen i en ren kastrull. Värm långsamt under ständig omrörning tills den börjar tjockna. Tillsätt den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Låt fyllningen svalna i ett kallt vattenbad. När fyllningen svalnat, häll den över det första lagret smet i formen. Lägg på hälften av katrinplommonen och sedan resterande smet. Toppa med resten av katrinplommonen. Grädda kakan i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Lägg på ett ark aluminiumfolie och fortsätt grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna helt, gärna över natten.

lördag 12 januari 2013

Blåbärs- och vitchokladmuffins

Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Ska jag vara ärlig så tycker jag att dom här muffinsen var ganska så tråkiga.. märker att jag tycker det om det mesta. Men det blir kanske så när man har testat massor med olika recept.. bara det bästa duger!



3½ dl vaniljyoghurt
2 ägg
2½ dl socker
1½ dl neutral matolja
6½ vetemjöl
5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl frysta bär
150 g vit choklad

Blanda försiktigt ihop vaniljyoghurt, ägg, socker och olja. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i smeten. Hacka den vita chokladen. Rör ner blåbären och chokladhacket. Födela smeten i stora muffinsformar och grädda i 150 grader i 30 minuter.

fredag 11 januari 2013

Saras fläskfilé

Perfekt middag för mig idag. Snabbt gjort, men samtidigt väldigt gott. Och så ett glas rött till...bra avslut på skol och arbetsveckan.


1 fläskfilé
ca 1 dl soja
ca 1 msk malen ingefära
1-2 morötter
ca ½ purjolök

Skär fläskfilén i bitar och marinera i soja och ingefärapulver, stek sedan i lite smör och blanda sedan ned morot och purjolök i långa smala strimlor. Låt stå och puttra en stund, ca 10 minuter, men moroten ska ha lite motstånd. Serveras med ris.

torsdag 10 januari 2013

Kladdkaka medd daimgrädde


Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Väldigt god och kladdig kaka!


Kaka:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde:
2½ dl vispgrädde
1½ msk kakao
1½ msk florsocker
2 dubbelförpackningar ( a 56 g) daim

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten. Lossa kakan ur formen. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden. Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med krossad daim.

onsdag 9 januari 2013

Ankbröst med rosépepparsås

Fick ankbröst av min vän när jag hade 100.000 festen. Har sparat på det länge för att jag ville bjuda på det vid ett speciellt tillfälle Och nu var det äntligen dax! Måste säga att det var underbart gott!Kan verkligen rekommendera detta receptet.


2 st ankbröst
salt
svartpeppar, malen

Rosépepparsås:
1 msk socker
3 dl kalv- eller oxbuljong
4 msk madeira
4 msk rödvin

1 msk balsamicovinäger
8 st rosépepparkorn
2 msk lingon
1 msk smör
salt
1 msk maizena såsredning eller majsstärkelse

Snitta ankbrösten på skinnsidan och putsa bort ev. hinnor. Lägg dem i kylen så länge. Sätt ugnen på 175°C. Salta och krydda ankbrösten. Bryn ankbrösten på medelhög värme i en stekpanna på skinnsidan först, vänd och stek på andra sidan. Placera ankbrösten på en plåt och stek dem färdiga i ugnen. Använd en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 66°C. Låt ankbrösten vila insvepta i aluminiumfolie ca 10 minuter. Servera ankbrösten med potatiskaka, sås och apelsinsallad.

Sås: Smält sockret gyllenbrunt i en kastrull, tillsätt balsamicovinäger, buljong, madeira, rödvin och rosépeppar. Koka upp och låt såsen koka ihop till hälften. Sila såsen och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt lingonen och låt såsen sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och red en aning med Maizena såsredning eller majsstärkelse. Blanka av med lite smör.

tisdag 8 januari 2013

Brownies med aprikoser och honungsinlagda pistaschnötter

Ett till recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta bäckström. Snart har jag testat mer än hälften av alla recepten i boken. Tyvärr kan jag säga att jag tyckte att dom här browniesen var lite torra och tråkiga. Kommer inte att göra dom igen. Tror nog att jag bjuder bort dom här till klassen, dom gillar det mesta!
100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl torkade aprikoser
½ dl pistaschnötter
1 msk flytande honung
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme. Ställ åt sidan att svalna. Hacka aprikoser och pistaschnötter. Blanda nötterna med honungen. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Vänd ner honungsnötter och de hackade aprikoserna i smeten. Blanda sist ner det smälta chokladsmöret. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en liten långpanna eller ugnssäker form (20x30 cm). Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna lite och skär den i rutor.

måndag 7 januari 2013

Chokladbiscotti med mandel och vit choklad

Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Egentligen tycker jag inte om biscotti, men hade lite långtråkig och kände att jag lika gärna kunde testa detta receptet för att sen ge bort biscottin. För tydligen tycker många andra att det är så himla gott. Själv tycker jag att dom är så torra och tråkiga. Äter mycket hellre en saftig kanelbulle!
100 g mörk choklad
100 g mandel
200 g mjöl
1½ dl kakao
1½ dl socker
3/4 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
vetemjöl till utbakning
uppvispat ägg till gräddning
100 g vit choklad

Hacka chokladen. Skålla mandeln och rosta den sedan i en torr stekpanna. Blanda mjöl, kakao, socker, bakpulver, den hackade chokladen och salt i en mixer. Mixa tills allt är välblandat. Tillsätt därefter äggen och vanilsockret. Mixa snabbt ihop till en deg. grovhacka mandeln och lägg den tillsammans med lite mjöl på bakbordet. Häll upp degen och knåda in den hackade mandeln. Forma degen till tre rullar, tjocka som femkronor. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla rullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 190 grader i ca 15 minuter  eller tills de fått en brun yta. Skär sedan upp sneda bitar medan rullarna fortfarande är varma. Låt dem kallna på ett galler. Smält den vita chokladen försiktigt i vattenbad och ringla över kakorna. Förvara chokladbiscottin torrt, i upp till 10 dagar.

söndag 6 januari 2013

Kalops

Har testat att göra kalops en gång förut, men då blev det inte så lyckat. Nu blev det äntligen av igen, och denna gången blev det mycket bättre. Men tycker fortfarande att min styvmammas är den godaste av dom alla. Frågade vad hon gör, men det verkar inte vara någon skillnad.. kanske beror det på köttet? Ingen aning. La i alla fall i en extra buljongtärning, fast det inte stod i receptet. Men gott blev det i alla fall! Och mina gäster tyckte detsamma!



ca 4 port.

2 st morötter
600 gram nötkött, tex högrev eller grytbitar
2 st gula lökar
3 msk vetemjöl

4 dl vatten
1,5 tsk salt
10 st kryddpeppar, hel
3 st lagerblad

Skär köttet i mindre bitar, ca 3x3 cm. Skala och skiva löken. Bryn köttet och löken i smör, lite taget. Lägg efter hand över i en gryta. Strö över mjölet. Rör om så mjölet fördelar sig. Tillsätt vatten, salt, kryddpeppar och lagerblad. Låt kalopsen koka på svag värme under lock ca 2 timmar. Rör om då och då. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg ner dem när 30 min av koktiden återstår. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

lördag 5 januari 2013

Snittar med rökt älghjärta

Fick rökt älghjärta av min underbara granne för ett tag sedan. Hade sparat det i frysen till något speciellt tillfälle, men nu äntligen blev det av att testa. Både jag och min gäst tyckte att det var supergott!
Tunnbröd
Philadelphiaost
Pepparrot på tub
Tunnt skivat rökt älghjärta

Bred på Philadelphiaost på tunnbröden, fördela ut pepparrot efter smak. Skiva älghjärtat i tunna skivar och lägg på. Rulla sedan ihop tunnbröden och skär sneda snittar.

fredag 4 januari 2013

Sofias förrätt

Väldigt gott och enkelt recept om man ska ha fest eller kanske bjuda öven någon på middag. Antingen som aptitretare till fördrinken eller som förrätt. 


- ca 1 förpackning Parma-/Serranoskinka.
-Philadelphia med vitlök/örter.
- Soltorkade tomater
- En kruka basilika.

Lägg ut skinkan på gladpack (de ska överlappa varandra lite). Bred Philadelphiaost över hela. Hacka soltorkade tomater och basilika och strö över. Rulla ihop allt tajt och ställ i kylen. Skiva upp "rullen" innan servering. Servera på en "bädd" av ruccola.