Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. En väldigt god kålpudding! Verkligen saftig och gott med så mycket kryddpeppar. Stod inget om någon sås utöver rårörda lingon, men hade lite gräddsås i frysen som jag tog till. Rekommenderar verkligen detta receptet!
4 portioner
1 kg vitkål
50 g smör
4 msk ättiksprit (12 %)
1 1/2 dl ljus sirap
Salt och vitpeppar
Färsblandning:
3 msk ströbröd
2 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
2 gula lökar
600 g lammfärs
1 msk grovmald kryddpeppar
Salt och vitpeppar
Till servering:
Rårörda lingon
Kokt potatis
Gräddsås
Sätt ugnen på 180 grader. Strimla vitkålen grovt och bryn den i omgångar i en gryta med smör tills den börjar få färg. Lägg kålen i grytan, tillsätt ättiksprit och sirap och låt vätskan koka in. Krydda med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan.
Blanda ströbröd, fond och grädde till färgblandningen i en bunke och låt stå i cirka 5 minuter. Skala och finhacka löken och blanda ner i bunken tillsammans med färs och kryddpeppar. Krydda med salt och vitpeppar och arbeta ihop till en jämn smet. Provstek gärna en bit av färsen för provsmakning.
Vänd ner kålen i färsen och fördela blandningen i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter eller tills kålen har fått fin färg och puddingen har satt sig. Servera med rårörda lingon, kokt potatis och gräddsås.
Riktigt gott! Tack för receptet 👍🏻
SvaraRadera