Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 30 maj 2013

Jeanettes Thai köttfärssås

Väldigt god köttfärsås som min klasskompis tipsade mig om för ett tag sen! Testa gärna! Enkelt att göra!




1 st  gul lök
1-2 msk röd currypasta
1 msk olja
400 g köttfärs
400 ml kokosmjölk
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat
1 st röd paprika
1 röd chili

Skala och skär löken i bitar. Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter. Blanda ner färsen och bryn den lätt. Häll i kokosmjölk. Kärna ur och strimla paprikan och chilin. Tillsätt chili, sambal oelek, fisksås och socker. Låt köttfärsen koka på låg värme i cirka 10 minuter. Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

tisdag 28 maj 2013

Helens Texas Chili Con Carne

Fick detta receptet av min klasskompis för ett tag sen, men har inte hunnit göra det förrän nu.. och egentligen borde jag ha avvaktat ytterligare någon dag, för jag kom hem först vid halv åtta.. men den som väntar på nåt gott..! Långkok är ju faktiskt verkligen värt tiden! Kan erkänna att jag fuskade lite och tog upp lite ur grytan i förväg, blev så himla hungrig, men resten fick puttra vidare till perfekt konsistens. Hoppade över chipotlesåsen, men det gick bra ändå. Säger som jag brukar: Gört!




En klassiker som började säljas av gatuförsäljande "chiliqueens" i San Antonio, Texas.

600 g oxhögrev i små grytbitar, halva kalopsbitar
150 g bacon, strimlat
3 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyfor, finhackade
2 röda paprikor, tärnade
2 flaskor mörkt öl
2 msk finhackad färsk jalapeno eller jalapeno i vinäger
1 msk chipotle paste eller chipotle en adobo
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
Majs- eller rapsolja
Salt

Tillbehör:
Ris
Gräddfil
Tortillabröd och/eller chips
Riven ost
Rödlök
Isbergssallad

Bryn kött och bacon i lite olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och låt det fortsätta att fräsa på låg värme tills lök och paprika är mjuka. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingredienserna utom oreganon.
Låt nu grytan småsjuda under lock 2-2½ timme så att köttet nästan faller sönder i sina fibrer. Mot slutet tillsätt oregano. Servera med varma tortillabröd eller chips, riven ost, hackad rödlök, gräddfil, strimlad isbergssallad och ris.

söndag 26 maj 2013

Ört och Lime pasta a la Samuel

Ytterligare ett smarrigt recept från familjen Johansson! Dom levererar alltid så himla goda recept! Detta åt jag med nån ny sorts korv som var med äpple och bacon in, kan inte påstå att jag kände någon smak av det, men god var den i alla fall. Testa nu denna goda pastasalladen, annorlunda och god!


Ca 400 g kokt pasta
2dl Crème fraîche
2dl majonäs
3dl gräddfil
1msk honung
Rivet skal och saft från 1 lime
2-3 msk hackad färsk basilika
2-3 msk hackad färsk dragon
1 liten finhackad purjolök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda samman allt i en bunke för såsen.
Blanda ner pastan rör om ordentligt och låt gärna stå kallt över natten. Servera med valfritt tillbehör, tex korv, grillat kött eller något vegetariskt alternativ.

lördag 25 maj 2013

Dinkelbröd

Köpte dinkelmjöl här om dagen när jag skulle testa göra dinkelkladdkaka.. tog nu resten av mjölet och knådade ihop lite bröd! Blev supergott! Knaprig och god yta, och sen mjukt o saftigt inuti. Hemmabakat bröd är verkligen underskattat..borde göra det oftare!



2 st. limpor

skållning:
2,5 dl Dinkelmjöl
3 dl vatten, kokande
2 tsk salt

Resten
5 dl vatten

25 gram jäst
850 gram Dinkelmjöl



Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Smörj 2 st 1½ liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade. (Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.

fredag 24 maj 2013

Lisas quorngryta

Gott! Bjöd mina vänner på detta här om dagen. Glömde att köpa jordnötter, men det gick bra ändå! Dessutom hoppade jag över allroundkrydda.. det är inget jag brukar använda, tycker att det är för mycket konstiga E nummer i det. 




½ pkt quornbitar
3 dl matlagningsgrädde
(allroundkrydda)
svartpeppar
curry
½ burk majs
ca 100 g färska champinjoner
½ burk ananas
1 röd paprika
1 tärning hönsbuljong

strö över salta jordnötter

Fräs quornbitarna först, och krydda dem. För att de ska bli lite mjukare Låt det koka in lite vatten innan resten åker i. Servera med kokt ris.

torsdag 23 maj 2013

Dinkelkladdkaka

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Denna kladdkakan var hur som helst god. Kände inte direkt någon smakskillnad om man jämför denna med vanlig... Så med andra ord känns det totalt onödigt att jag gick och köpte dinkelmjöl...



100 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl dinkelfullkornmjöl
1 krm salt

Vispad grädde till servering

 Smörj en rund bokform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, vispa ner i smeten och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten. Servera med vispad grädde.

onsdag 22 maj 2013

Kassler med pasta

Idag blev det en mix av det jag hade hemma! Men det blev väldigt gott!
2 port.

Pasta
½ bit kassler
ca 10 cocktailtomater
salt, peppar och chiliflakes efter smak
1 ägg
ca 1 dl grädde
ca ½ dl riven parmesan

Koka pastan. Tärna tomaterna och kasslern. Blanda sedan samman allt i en kastrull. Färdigt!

tisdag 21 maj 2013

Chokladterrin

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Smakade som chokladpudding ungefär, gott!



Cirka 8 port.
250 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap eller honung
25 g smör

Ev. Bigarråer eller jordgubbar till servering

Klä en långsmal form eller förvaringsburk med plastfolie. Formen ska rymma minst 1/2 liter och gärna ha ganska liten botten och höga kanter. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden tillsammans med sirapen och smöret. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och smeten är blank och slät. Häll upp smeten i formen klädd med plastfolie, låt svalna lite och sedan stelna i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten. Lossa terrinen ur formen och skär den i skivor, lättast går det om du spolar kniven med hett vatten och torkar av mellan varje snitt. Terrinen är väldigt kladdig och ganska svår att hantera, men det är precis som det ska vara. Lägg upp skivorna på assietter och servera tillsammans med till exempel bigarråer eller jordgubbar.

måndag 20 maj 2013

Axa havre flakes

Kolla vad jag fick på posten!! Det tackar jag för! Nu vet ni vad jag kommer att äta till frukost de närmaste veckorna..!

söndag 19 maj 2013

Ankis kassler

Äntligen kan man sitta ute i trädgården och äta middag, så underbart! Bjöd min barndomsvän på denna rätten. Vi båda tyckte att det var helt okej, men inte så superspännande.

1 bit kassler
2 dl grädde
dijon senap efter smak
gräslök
salt och peppar
2 st smördegsplattor

Ta en form och lägg i utplattade smördegsplattor. Lägg i skivad kassler så att de ligger på en rad,  häll över grädde som är blandad med lite dijonsenap, salt, peppar och med klippt gräslök i. Lägg över smördegsplattor igen och baka i ugnen i 175 grader tills plattorna har fått en fin gräddad yta. Servera med sallad och ris.

lördag 18 maj 2013

Ankis mustiga vardagssoppa


Tre rätters meny när jag hade min barndomsvän på besök! Såklart! Började middagen med denna goda soppan som min gamla klasskompis mamma  gav mig recept på! 



6-8 pers

8 st medelstora morötter
1 st gul lök
1 st buljongtärning
1 dl okokt ris

Morötterna hackas grovt och fräses tillsammans med grovt hackad lök i lite smör. Tillsätt lite salt samt timjan. Det ska bara sjuda lite inte brynas! Sätt till 2 liter kokande vatten med buljong i. Samt okokt ris och låt allt koka i ca 35 minuter. Kör ner en mixer i och mixa om till den konsistens som du vill ha. Servera med grovt bröd!


fredag 17 maj 2013

Pan con chocolate

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Hade fin besök från Australien i veckan! Då måste jag ju passa på att bjuda på nåt smarrigt. Då blev det att jag testade detta. Gott! Men skulle nog inte ha serverat det som en efterrätt, bättre som ett litet tilltugg till en drink kanske.. Men absolut gott!
½ baguette
2 msk smör
god olivolja
flingsalt
100 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk honung
½ msk smör
1 nypa chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i cirka en centimeter tjocka skivor. Pensla brödskivorna med smält smör och olivolja. Strö på lite flingsalt. Rosta brödskivorna gyllene i ugnen och låt svalna. Finhacka chokladen i en matberedare. Koka upp vispgrädden med honungen och häll över chokladen samtidigt som matberedaren är igång. Tillsätt smör och chiliflakes och arbeta tills chokladkrämen är helt slät. Lägg en klick chokladkräm på varje brödskiva. Ringla över lite olivolja och toppa med flingsalt.

onsdag 8 maj 2013

Syssling Malins Mangochutney gryta

Så himla gott!! Påminner om min andra favorit Almas mangokyckling  Skulle vara pricken över i om man hade i färsk mango som i Almas recept..då har vi vinnaren! Så blir det nästa gång, när det nu blir.. :) Men gör nu detta receptet + färsk mango, så kommer du inte bli besviken!

Förresten lägg märke till min nya fina tallrik! Köpte några på IKEA för ett par dagar  sen. Har länge velat ha sånna. Perfekt för pasta rätter eller soppa.


4 portioner

2 purjolökar, skurna i sneda skivor ca 1 cm breda
500 g fläskfilé eller kyckling, skurna i bitar
smör till stekning
salt, peppar

Sås:
5 dl mellangrädde
1 dl mango chutney (givetvis tar jag mer)
2 dl buljong, kött eller kyckling
2 msk soja
1 tsk ingefära pulver (givetvis tar jag mer, ofta använder jag färsk och då tar jag i ordentligt)


Kan läggas till om man vill: paprika, chili eller sambal olek
Bryn den skurna purjolöken tills mjuk, lägg i en gryta.
Bryn kött/kyckling, salta och peppra, lägg i grytan med purjo
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över i grytan.
Låt koka ihop 5 -10 min
Servera med ris eller liknande



tisdag 7 maj 2013

Chokladbrownietårta

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Bjöd på denna tårtan på sista dagen på praktiken idag som ett tack för tiden som jag har varit där. Jag tyckte att den var helt okej, ingen superwow.. men de andra var väldigt förtjusta och ville att jag skulle skriva att den var mer än okej! Men smaken är som baken antar jag.. du avgör själv om du vill testa!



1 tårta

300 g valfria nötter, exempelvis hasselnötter, cashewnötter, mandlar eller valnötter
250 g mörk choklad
200 g smör
2 dl råsocker (jag tog strösocker)
2½ dl vetemjöl
1 msk vanilsocker
½ krm salt
4 ägg

Tryffelglasyr:
200 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumstempererat smör
(2½ msk cognac)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Rosta nötterna lite lätt i en torr stekpanna. Hacka dem sedan grovt och lägg i en skål. Bryt den mörka chokladen till kakan i mindre bitar och smält den över ett vattenbad. Smält smöret i en kastrull. Blanda smöret och chokladen med nötterna och rör sedan ner råsocker. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och rör om till en tjock smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig när den är klar. Låt svalna. Hacka chokladen till tryffelglasyren. Koka upp vispgrädden med honungen i en kastrull. Häll den heta blandningen över chokladen. Rör om och tillsätt smöret. (Häll slutligen ner cognacen.) Blanda till en jämn massa. Det går alldeles utmärkt att mixa massan med en stavmixer. Låt tryffelglasyren stelna, gärna över natten. Lossa kakan ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper. Smält tryffelglasyren en aning och bred den sedan över kakans topp och kanter. Förvara chokladbrownietårtan svalt. (Dekorera gärna med ätliga blommor vid servering.)

söndag 5 maj 2013

Annas kyckling

Enkelt och gott recept jag fick av min kompis här om veckan! Fick för mig att hon sa att hon brukar sätta in kycklingen i ugnen..men jag stekte den. Men det blev gott ändå!



4 st kycklingfiléer
1 st pressad vitlöksklyfta
ca 200 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
salt och peppar efter smak
pasta

Stek kycklingen i smör, salta och peppra. Lägg i en kastrull. Skiva och stek champinjonerna och blanda sedan ner med kycklingen. Tillsätt creme fraiche och pressad vitlök. Låt koka ihop. Servera med pasta.

torsdag 2 maj 2013

Tinas torsk

Bra med fler fisk rätter.. sa ju innan att jag har dåligt med sånna recept. Men tyvärr var detta inte riktigt min smak..



1 pkt torsk fileér
sesamfrön
1 pkt bacon
1 skivad gul lök
1 pkt fetaost
2 dl grädde
1 pkt frysta räkor, tinade och skalade
salt och peppar

Pannera torsk filéer i sesamfrön. Förstek så de får lite färg. Linda sen in filéerna i bacon. Ner med paketen i en ungsform. Strö över lök, fetaost och krydda med salt, peppar och citron. På med grädde. När filéerna är klara i ugnen släng över färska räkor. Servera med potatis och aioli