Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
torsdag 26 augusti 2021
Capresepasta
Ett recept från köket.se Superlätt att göra och gott!
4 portioner
olivolja (till stekning)
1 gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, finhackad
2 burkar krossade tomater (800g)
salt
svartpeppar
4 port Kungsörnen Snabbmakaroner
2 mozzarellaostar
färsk basilika
Stek lök och vitlök i en stekpanna med olja tills det mjuknat.
Tillsätt de krossade tomaterna. Låt puttra i ca 10 minuter, eventuellt längre om du har tid. Krydda med salt och peppar.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet när makaronerna är riktigt Al dente.
Tillsätt makaronerna till tomatsåsen och blanda om. Lägg över skivorna av mozzarella och låt stå kvar på spisen tills mozzarellan har smält något.
Strö över färska basilikablad och svartpeppar vid servering.
Rökig margherita med scarmorza
Ett recept från köket.se Blev en supergod pizza! Rekommenderas!
Har ingen pizzasten och högsta värme kändes lite väl varmt så satte ugnen på 250 grader.
1 pizza
Tomatsås:
1 förp san marzanotomater, hela
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Rökig margherita:
1 pizzadeg
1 dl av tomatsåsen
1 dl scamorzaost, tärnad
olivolja
0,5 buffelmozzarella
basilika
Krossa tomaterna med handen, smula ner oreganon och blanda med resterande ingredienser.
Baka ut degen och bred ut såsen. Lägg på scamorzan.
Baka pizzan i ugnen på högsta värme, på en förvärmd pizzasten längst ner i ugnen. Grädda tills osten smält och kanterna är lätt brända och botten (lyft och kolla) är ordentligt bakad.
Avsluta med att pensla kanterna med olivolja och bryt över buffelmozzarellan. Toppa med några basilikablad.
torsdag 19 augusti 2021
Sydfransk kycklinggryta
Ett recept från ica.se. Lätt att göra och väldigt gott!
När jag skulle skära upp zuchhinin så upptäckte jag att den var dålig, så det blev utan zucchini men tyckte inte det gjorde något.
4 portioner
400 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
(1 zucchini)
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
500 g krossade tomater
1 dl syltlök
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk hackad persilja
Till servering:
ris
oliver
rostade pumpakärnor
Skär kycklingfilén i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär de gula lökarna i strimlor och vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skär zucchinin i 1 cm stora bitar.
Stek kycklingen runt om i olivoljan i en gryta ca 1 minut. Lägg i lök, vitlök och zucchini, stek ytterligare ca 3 minuter. Rör då och då. Smula ner buljongtärningen och tillsätt dragon och timjan. Rör ner tomaterna och låt koka ca 5 minuter under lock.
Tillsätt syltlöken i grytan. Krydda med socker, salt och peppar.
Strö över hackad persilja.
Till servering: Servera med kokt ris. Toppa ev med oliver och rostade pumpakärnor.
onsdag 18 augusti 2021
Lax teriyaki med mango och sjögräsnudlar
Hittade detta på recept.se, en sida jag upptäckte för inte så länge sen. Tyckte att detta lät gott, och lagom svårt för mig som sällan gör asiatiska rätter.
Det blev förvånansvärt gott faktiskt, fräsch rätt. Men hoppade över korriandern och tog vanliga vita sesamfrön då det var det jag hade hemma.
(279 kcal)
4 portioner
1 förp sjögräsnudlar, 300 g
300 g laxfilé
salt och vitpeppar
1 tsk rapsolja
1 tsk sesamolja
½ riven vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
½ dl teriyakisås
1 msk ketjap manis
100 g edamamebönor, frysta
1 msk svarta eller vita sesamfrön
½ tärnad mango
(lite färsk koriander)
1. Skölj sjögräsnudlarna och dela dem något med en sax. 2. Tärna laxen, salta och peppra. 3. Stek laxtärningarna i raps- och sesamolja med vitlök och ingefära någon minut. 4. Häll på teriyakisås och ketjap manis. 5. Tillsätt sjögräsnudlar och edamamebönor och låt allt bli varmt. 6. Strö på sesamfrön och toppa med mango och färsk koriander.
tisdag 17 augusti 2021
Krämig pasta med lövbiff och gorgonzola
Ett recept från köket.se. Superlätt att göra och supergott!
4 portioner
tagliatelle (eller spaghetti)
200 g champinjoner, färska
1 rödlök (stor)
400 g lövbiff
smör (att steka i)
salt
svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
1 buljongtärning (grönsak eller kött)
150 g gorgonzolaost
persilja
Koka pastan al dente.
Skiva champinjoner, klyfta rödlöken i stora klyftor och strimla lövbiffen.
Stek de skivade champinjonerna och lägg åt sidan.
Stek lövbiffen, salta och peppra. Lägg i rödlöken och låt den steka med på slutet. Lägg i champinjonerna.
Tillsätt grädde, buljongtärning och smula ner gorgonzolan.
Låt puttra ihop tills osten smält och allt blivit riktigt krämigt.
Häll i pastan och blanda ihop.
Strössla över färsk persilja.
Dagnys kassler
Ett recept från köket.se Såg enkelt och gott ut på bilden men tyvärr så blev det inte så bra som jag hade föreställt mig. Kasslern gav inte direkt någon sky ifrån sig, så såsen blev ganska så smaklös. Något för rinnig blev den dessutom. Och tiden för kasslern räcker inte på långa vägar, den va knappt varm efter 20 minuter.
4 portioner
500 g kassler
1-2 krm malen svartpeppar
pressgurka
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
2 dl vatten
1 gurka
skysås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl kycklingbuljong, varm
1 dl vispgrädde
2 msk av gurklagen
sky från kasslern
Till servering
potatis, kokt
morot, kokta
persilja, hackad
Pressgurka
Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål, rör om tills sockret har löst sig. Skala och skiva gurkan tunt, lägg skivorna i lagen.
Kassler
Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort nätet från kasslern, skär den i skivor och lägg dem i en smord, ugnsfast form, strö över peppar, täck med folie och värm i ugnen i ca 20 min, den ska bli genomvarm.
Sås
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl, blanda och slå på kycklingbuljongen lite i taget, ca 1 dl åt gången, vispa hela tiden och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde, lag från gurkan och sky från kasslern. Koka upp igen, smaka av med salt och gurklag, tillsätt skyn från kasslern när den är klar.
Servera kassler med sås, potatis, morötter och hackad persilja.
Hot tuna sandwich
Ramlade över detta receptet av en slump och kände att jag ville testa!
det blev verkligen supergott! Men måtten stämmer inte så bra, för jag gjorde halva recepet och det räckte till 4 st mackor.
4 portioner
8 skivor vitt bröd
4 burkar tonfisk, i olja (små burkar, msc)
1 silverlök
2 dl majonnäs
1 citron
tabasco (eller liknande stark sås)
2 dl cheddarost (6 månander)
jalapeño, picklade
4 dl romansallad, riven
silverlök (till garnering)
ajvar relish
vinägerchips
salt
Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda tonfisk, finhackad silverlök, majonnäs och saften av en citron i en stor bunke till en saftig men inte ritning röra. Smaka av med tabasco till en hetta som passar dig.
Fördela tonfiskröran på fyra skivor vitt bröd, toppa med riven cheddarost och picklade jalapeno.
Tillaga mackorna i ugnen tills osten har smält, brödet rostat och fisken blivit varm.
Ta ut mackorna från ugnen och garnera med riven romansallad, silverlök och addera en skvätt tabasco.
Stek ytterligare en brödskiva i smör, bred ena sidan med ajvar och lägg som ett lock på de andra mackorna. Dela mackorna på mitten, servera med salt och vinägerchips.
Etiketter:
absolut måste göra igen,
Fisk och skaldjur,
Max 500 kcal
lördag 7 augusti 2021
Anka med apelsinsås
För ett tag sedan såg jag att de hade en hel anka på ICA så passade på att köpa en som jag la i frysen för att äta vid något speciellt tillfälle. Nu kom min pappa på besök förra veckan så då kände jag att det äntligen var dags. Blev supergott! Tyvärr blev skinnet inte så knaprigt som jag hade velat, men kände att det var för sent för att dra på grilleffekten när den redan var uppe i 72 grader. Vill ju inte att köttet ska bli torrt! Men tänk på att salmonella dör vid 70 grader, så känn med termometer på många ställen så att den har kommit upp i rätt temperatur!
ca 6 portioner
1 unganka, ca 2 kg
0,5 citron
salt
peppar
Sås:
2,5 dl hönsbuljongtärning
ca 2,5 dl apelsin, pressad
arrowrot
Till servering:
apelsinklyftor, skinnfria
kumminpotatis
Sätt ugnen på 175°. Gnid in fågeln med citron, krydda väl med salt och peppar även inuti. Lägg ankan med ena sidan upp på galler över en långpanna. Blanda apelsin och buljong.
Stek ankan mitt i ugnen 20 min och ös med buljongen. Vänd upp andra sidan och stek lika länge. Vänd den sist med bröstet upp och stek tills köttsaften vid låret är klar och inte röd.
Sila stekskyn ner i en kastrull, skumma ytan. Tillsätt mer pressad apelsin om så behövs för mängden. Koka upp, smaka av kryddningen och red såsen med arrowrot utrörd i vatten.
Dela fågeln i bitar. Slå en spegel av sås på tallrik, lägg på bitar av anka och garnera med apelsinklyftor.
Citronkyckling
Ett recept från köket.se. Lätt att göra och gott!
4 portioner
4 kycklingfileér, i större munsbitar
1 morot, i bitar
0,5 purjolök, i bitar
1 kruka persiljestjälkar (om du har, man överlever utan)
5 vitpepparkorn
1 citron, skal i större bitar
1 l kycklingbuljong
0,5 tsk strösocker
Sås
6 dl buljong
3,5 msk vetemjöl
2 msk smör
1 citron, pressad (mer eller mindre efter smak)
3 msk grädde
1 äggula
ev lite mer salt, vitpeppar, socker
Serveras med:
potatis
morötter, smörkokta
Koka alla grönsakerna.
Kryddorna och citronskalet ner i buljongen.
Ge det ett skönt kok på ca 10 minuter.
Sedan i med kycklingen, som inte ska koka för länge, för då blir det en seg gammal höna. Ge den 10 minuter max.
Sedan plockar du upp kycklingen med en hålslev och lägger åt sidan.
Reducera nu buljongen till cirka 6 deciliter. Koka som en galning utan lock helt enkelt.
Härligt! Sila buljongen så den är klar och utan en massa skal och jox.
Nu gör vi sås här! Smält smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet och på med buljongen. Ta det pö om pö eftersom buljongen är varm.
Vispa, vispa, vispa.
Pressa i citronen och krydda mer om det behövs.
I med lite grädde också.
Smaka av igen. Kanske mer citron? Den ska vara riktigt syrlig den här såsen.
När såsen sitter som en smäck tar du av den från plattan och vispar i en äggula. Det ger rund smak och vacker färg.
Så! Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Ät med kokt potatis och lite smörkokta morötter.
fredag 6 augusti 2021
Pastagratäng med krämig ostsås
Ett recept från köket.se. Blev en supergod pastagratäng, eller makaronipudding som jag annars skulle säga. Rekommenderas!
4 portioner
400 g makaroner
1 gul lök
olivolja
100 g salami (skivad, typ Milano)
1 dl vispgrädde
200 g Philadelphia Original
300 g mixade hårdostar
salt
svartpeppar
färsk persilja, till dekoration
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Strimla salamin.
Skala och hacka löken. Hetta upp en vid kastrull med olja och stek löken mjuk.
Ta bort stekpannan från värmen och rör ner grädde, Philadelphia, strimlad salami och de olika ostarna. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar.
Vänd ner pastan och fördela sedan blandningen i en ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills gratängen har fått en fin gyllene färg.
Tournedous på falukorv med gräddigt potatismos och senapskräm
Ett recept från köket.se. Det var faktiskt riktigt gott, tillbehören gjorde verkligen rätten ett lyft!
4 portioner
1 falukorv
8 potatisar
2 dl grädde
50 g smör
olja
salt
peppar
Senapskräm:
2 msk dijonsenap
1 dl matyoghurt
1 knippe persilja
Tomatsalsa:
2 tomater
1 knippe dragon
0,5 rödlök
Skär 2 stora bitar av korven.
Ta bort eventuellt skinn och stek falukorven i hela bitar på högkant och även runt om.
Skala och koka potatisen.
Smält smör och grädde i en kastrull.
Pressa den färdiga potatisen och späd på med gräddblandningen tills det blir en fin konsistens.
Salta och peppra.
Blanda yoghurt med senap och hacka persilja.
Skär tomaterna i bitar, hacka dragon och rödlök.
Blanda salsan och rör i olja, salt och peppar.
Servera till maten.
Servera korven tillsammans med mos och med senapsyoghurten.
söndag 1 augusti 2021
Kyckling i ugn med avocadokräm och rostad potatis
Ett recept från tasteline.com. Blev verkligen supergott! Avocadokrämen passade perfekt till. Jag tog ut kycklingen och blomkålen efter 45 minuter och lät sedan potatisen vara kvar på grilleffekt tills den hade fått lite mer färg. Jag föredrar när potatisen får yta och blir lite krispig.
466 kcal
4 portioner
Kyckling och potatis:
500 gram potatis
0,5 st blomkålshuvud
1 st rödlök(ar)
4 st vitlöksklyftor
1 kg kycklingben, tinade
0,75 dl olivolja
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad timjan
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
Avokadokräm:
2 st avokados
1 dl crème fraiche,
0,5 st citron, saft
1 st vitlöksklyfta
0,5 kruka färsk persilja
1 msk olivolja
0,5 tsk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
Sallad:
0,5 st isbergssallad
0,5 st paprika
0,5 st gurka
1 msk olivolja
1 tsk vinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
Sätt ugnen på 200 grader.
Kyckling och potatis:
Skölj och klyfta potatisen och dela blomkålen i buketter.
Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Lägg allting på en plåt tillsammans med kycklingen.
Tillsätt olja, kycklingfond, timjan, salt och peppar och blanda om ordentligt. Rosta i ugnen ca 45 min.
Avokadokräm:
Gröp ur avokadoköttet och lägg i en skål.
Tillsätt creme fraiche, saft från en 1/2 citron, skalad vitlöksklyfta, persilja, olja och honung och mixa samman med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Sallad:
Skölj och strimla salladen och skölj och skär paprika och gurka i bitar. Blanda samman i en skål och tillsätt lite olja, vinäger, salt och peppar.
2. Servera den rostade kycklingen tillsammans med avokadokräm och sallad.
Etiketter:
absolut måste göra igen,
fågel,
Max 500 kcal
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)