Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 31 januari 2021

Coq au vin med palsternackspuré

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott! Rekommenderas verkligen!



4 portioner

12 smålökar

200 g champinjoner 

1 kg kycklingklubbor

3 morötter 

Smör eller rapsolja att steka i

Salt och peppar

1 1/2 msk vetemjöl

5 dl rödvin

2 vitlöksklyftor 

1 dl vatten

1 hönsbuljongtärning 

3 lagerblad

2 msk tomatpuré 

Palsternackspuré:

500 g palsternackor 

500 g mjölig potatis

1 msk smör

1/2 - 1 dl vispgrädde

Salt och peppar

Picklad fänkålsröra:

100 g fänkål

1 dl strösocker

1/2 dl ättika

1 dl vatten

75 g färskost t ex Philadelphia

1 dl creme fraiche

Salt och peppar

Servering:

En sallad

Börja med fänkålsröran. Dela fänkålen i små tärningar. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Tillsätt fänkålen. Låt den kallna. Blanda färskost, creme fraiche, salt och peppar i en skål. Ta upp fänkålen ur sin lag och rör ner den i färskostblandningen. Ställ fänkålsröran kallt tills det är dags att servera.

Skala lökarna och dela champinjonerna i halvor. Dela kycklingklubborna en gång i leden. Skala och skär morötterna i skivor. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja så att de får färg. Salta och peppra och lägg dem åt sidan. Stek kycklingdelarna i stekpannan så att de får färg, stek hälften åt gången. Salta och peppra och lägg över dem i en gryta tillsammans med morötterna. Strö över vetemjölet och rör om. Häll lite av vinet i stekpannan samtidigt som du rör med en visp. Tillsätt skyn från stekpannan, det återstående vinet, pressad eller riven vitlök, vatten, buljongtärning, lagerblad och tomatpuré till grytan. Låt kycklingen koka under lock i 40 minuter. Rör då och då. Tillsätt löken efter halva tiden och champinjonerna när det återstår 10 minuter. 

Skala palsternackorna och potatisen, dela palsternackorna i bitar och potatisen i halvor. Låt rotfrukterna koka tills de är mjuka, cirka 25 minuter. Häll bort vattnet och rör ner smör, vispgrädde (börja med den lilla mängden), salt och peppar. Mixa till en slät puré. Servera coq au vin med palsternackspuré, sallad och picklad fänkålsröra.


lördag 30 januari 2021

Sjömansbiff med rotsaker

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Ett väldigt gott recept på sjömansbiff! Tyckte det var gott med morot, persiljerot och palsternacka som man annars inte brukar ha i, men tartarsåsen var verkligen onödig, passade inte alls till.



4 portioner

2 gula lökar

400 g högrev

Smör eller rapsolja att steka i

Salt och peppar

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

1 1/2 msk kalvfond

1 msk japansk soja

33 cl mörk öl t ex Bayerskt

6 fasta potatisar

2 morötter

1 palsternacka

1 persiljerot

3 lagerblad

6 kryddpepparkorn

3/4 tsk salt

3/4 dl finhackad bladpersilja

Tartarsås:

1 dl smörgåsgurka

1/2 äpple, gärna svenskt

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

Salt och peppar

Hacka löken och dela högreven i tunna skivor. Stek löken i smör eller rapsolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg över löken i en stekgryta som tål ugnsvärme. Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan. Salta och peppra. Tillsätt köttet till grytan och strö på vetemjölet. Rör om så att allt blandas. Vispa ur stekpannan med vatten, kalvfond och japansk soja. Häll skyn och ölen över köttet i stekgrytan. Skala potatis, morot, palsternacka och persiljerot. Skär rotfrukterna i 3 - 4 mm tjocka skivor. Tillsätt rotfrukter, lagerblad, kryddpepparkorn, salt och bladpersilja till grytan. Vätskan kommer inte att täcka rotfrukterna helt. Rör om så att allt blandas. Ställ grytan en bit ner i ugnen i 200 grader i 1 timme. Skär smörgåsgurka och äpple i små tärningar. Blanda smörgåsgurka, äpple, majonnäs, gräddfil, salt och peppar till en sås. Servera sjömansbiffen med tartarsåsen.



torsdag 28 januari 2021

Isterband med stuvade rotfrukter och stekt potatis

Ett recept från boken Husmanskonst av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Rekommenderas! Att steka potatisen sådär har jag nog aldrig gjort förut, det kommer jag garanterat göra fler gånger även till andra tillbehör. 



4 portioner

4 isterband

Stuvade rotfrukter:

4 morötter

1 palsternacka

150 g rotselleri

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl

3 - 4 dl mjölk

Salt och peppar

Småpotatis stekt i ströbröd:

1 kg kokta, gärna lite ljumma småpotatisar 

Smör eller rapsolja att steka i

Ströbröd

Salt

Servering: 

Senap

Garnering:

Hackad rödlök

Fint skuren salladslök

Skala morot, palsternackspuré rotselleri och dela dem i jämnstora bitar. Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, rotfrukterna ska vara mjuka. Låt rotfrukterna rinna av i ett durkslag. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör så att mjölet löser sig i smöret. Tillsätt mjölken och rör samtidigt som såsen kokar. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner rotfrukterna. Stek potatisen i smör eller rapsolja så att den blir varm och får färg. Strö på ströbröd och låt potatisen steka i ytterligare någon minut. Salta. Skär små snitt i isterbanden (skär man för djupa snitt går isterbanden sönder när man steker dem). Stek isterbanden, 2 åt gången, i en stekpanna. Servera isterbanden med stuvade rotfrukter, stekt potatis och senap. Garnera med hackad rödlök och salladslök.

Ris i ugn med fläskkarré, chorizo, paprika och lök


Hade fläskkarré i frysen så letade runt lite på nätet efter något nytt spännande recept att testa och råkade ramla över detta. Så fantastiskt gott! Rekommenderar det verkligen! O så himla smidigt att allt görs ihop, bara att ställa fram och så är middagen serverad. Perfekt! 




800 g fläskkarré, i bit
4 msk olivolja, till stekning
2 röda paprikor, delade och urkärnade
2 tomater, i klyftor
1 gul lök, i klyftor
6 klyfta vitlök
4 råa chorizo
salt
svartpeppar
0,5 msk rökt paprikapulver
3 dl vitt vin
6 dl kycklingbuljong
2 dl rundkornigt ris (arborio eller carnaroli)

Till servering
olivolja
bröd

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om på hög värme i olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.
Stek paprika, tomater, lök, vitlök och korv hastigt i samma olja och lägg sedan i formen med köttet. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Koka ur stekpannan med vinet och häll över i formen tillsammans med buljongen. Täck med aluminiumfolie och tillaga i mitten av ugnen ca 5 timmar. Känn efter att köttet är riktigt tillagat
och lätt faller isär.
Höj temperaturen till 200 grader. Häll riset i formen och blanda runt. Sätt in formen i ugnen igen utan folie och tillaga ca 30 minuter tills riset är klart. Ringla över lite olivolja och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.


onsdag 20 januari 2021

Fläskmedaljonger med svampsås och basmatiris



Ett recept från Linas matkasse! Gott!



Svampsås:
1 frp champinjoner
olivolja
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
1 tärning kycklingbuljong
salt
svartpeppar

Fläskmedaljonger:

600 g fläskytterfilé
1/2 tsk salt
svartpeppar
olivolja

Till servering:

3 1/2 dl basmatiris
1/2 frp kruspersilja
1 Ask cocktailtomater

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.

Svampsås: Skiva champinjoner. Hetta upp lite olivolja och stek svampen 2-3 min. Pudra över vetemjöl. Rör ner mjölk, vispgrädde, kinesisk soja och smulad kycklingbuljong. Koka upp och sjud 4-5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

Fläskmedaljonger: Skiva fläskytterfilé i ca 2 cm tjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet 3-4 min per sida, till det är helt genomstekt (innertemp 72°C).

Grovhacka kruspersilja. Servera nystekta fläskmedaljonger med svampsås, cocktailtomater och basmatiris. Toppa med persilja.

Honungskyckling med citronsås och ugnsrostad potatis


Ett recept från Linas matkasse. Gott!



Honungskyckling:
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
1/2 msk kinesisk soja
2 st vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 frp kycklingben
1/2 frp kruspersilja

Rostad potatis:
900 g potatis
olivolja
1/2 tsk salt
1 st bakplåtspapper

Citronsås:
1 st citron
2 dl matyoghurt
2 krm salt
svartpeppar

Grönsaker:

300 g morötter
1/2 st gurka
1 st röd paprika


Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).

Honungskyckling: Häll olivolja i en liten skål och blanda ner flytande honung, tomatpuré, kinesisk soja, pressad vitlök, malen ingefära, salt och lite nymald svartpeppar.

Lägg kycklingben i en ugnsform och blanda med honungsblandningen. Tillaga i nedre delen av ugnen 25-30 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 83°C). Flytta kycklingen till övre delen av ugnen de sista 5 min.

Rostad potatis: Halvera potatis. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 min.

Citronsås: Tvätta citron i ljummet vatten och finriv skalet. Klyfta den använda citronen. Lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda ner citronskal, salt och lite nymald svartpeppar.

Grönsaker: Skär morot i stavar. Skiva gurka och röd paprika. Lägg upp på ett fat.

Grovhacka kruspersilja och strö över kycklingen. Servera hhonungskyckling med rostad potatis, citronsås, grönsaker och citronklyfta.

Polpette al pomodoro - italienska köttbullar i tomatsås


Ett recept från Linas matkasse! Gott!




Tomatsås:
1 bananschalottenlök
vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 frp krossade tomater
1 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1/2 tsk socker
1 msk torkad oregano
salt
svartpeppar

Polpette:
500 g nötfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1/2 dl mjölk

Till servering:
1 frp farfalle
1 st broccoli
1/2 st gurka

Koka upp lättsaltat vatten till pastakoket.

Tomatsås: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök 1-2 min. Tillsätt rödvinsvinäger, tomatpuré, krossade tomater, vatten, smulad kycklingbuljong, socker och torkad oregano. Koka 4-5 min.

Polpette: Lägg nötfärs i en bunke och blanda ner salt, lite nymald svartpeppar och mjölk. Forma till ca 16 köttbullar. Lägg ner i tomatsåsen och sjud 8-10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

Koka farfalle enligt anvisning på förpackningen. Dela broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Låt broccolin koka med pastan de sista minuterna.

Skär gurka i stavar. Servera polpette al pomodoro med farfalle, broccoli och gurkstavar.

tisdag 19 januari 2021

Helstekt gås med rödkål, skysås och kokt potatis


Har tänkt väldigt länge att jag vill testa göra helstekt gås och nu blev det äntligen av! Så himla gott! Rekommenderas verkligen! 
Sparade fettet så ska bli spännande att testa baka på det. 



Gåsen
1 st gås 4-4,5 kg
Salt
Peppar, malen
5 st äpplen
100 gram katrinplommon

Gräddsås:
1 tsk svartvinbärsgelé 
Salt
Peppar, malen
2 tsk soja
2 dl kycklingfond
3 dl grädde


Gåsen:
1. Skär äpplena i bitar och blötlägg katrinplommonen.
2. Salta och peppra gåsen både inuti och utanpå. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon.
3. Stek gåsen i ugnen på 170-180 grader i totalt 3-3 1/2 tim, beroende på storlek. Innetemperaturen ska vara 85 grader. Stek först 1/2 tim på vardera sida. Lägg sedan gåsen på rygg i ca 1,5 tim. Ös med gåsfett flera gånger under stekningen. Höj temperaturen mot slutet av stekningen till 220 grader, så att gåsen får ett fint, knaprigt skinn.

Såsen:
1. Koka ner gås- eller kycklingfond med grädde till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, lite svartvinbärsgelé och soja.
Rödkål



1 rödkål (ca 0,5 kilo)
1 gul lök
2 äpplen
4 msk röd vinbärsgelé
4 msk sirap (eller honung)
2 msk äppelcidervinäger
1 dl vatten
5 kryddnejlikor, malda
salt
peppar

Strimla rödkål. Skala och skiva löken plus äpplen.
Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och sirapen (honungen). Ha i vinägern, vatten och kryddnejlikor.
Koka ihop och rör så det inte bränns. Klart efter ca 50 minuter. Salta och peppra efter smak.









Bruna bönor med fläsk och kokt potatis

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Egentligen skulle det även vara broccolisallad till, men min sambo ville inte ha det. Själv så kan jag fortfarande inte äta bruna bönor... men min sambo blev väldigt glad över att få äta detta. Vi andra passade på att äta upp rester!



4 portioner

4 dl torkade bruna bönor

Ca 1 liter vatten

1 1/2 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 msk ättika

Servering:

400 g skivat sidfläsk

Kokt potatis

Lägg bönorna i blöt i 10-12 timmar. Skölj och lägg dem tillsammans med vatten och salt i en gryta. Koka bönorna tills de är mjuka, det tar cirka 75 minuter. Häll av det mesta av vattnet. Tillsätt sirap och ättika. Låt bönorna koka ihop i några minuter, rör inte för mycket för då går de sönder. Smaka av med salt, det behövs ganska mycket. Servera bruna bönor med stekt fläsk och kokt potatis. 

Kokt torsk på norskt vis med äggsås

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Superlätt att göra och väldigt gott! 



4 portioner

500-600 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej

1 liter vatten

3 1/2 msk salt

Äggsås:

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl

3-4 dl mjölk

2 kokta kalla ägg

1 dl finhackad bladpersilja

Salt och peppar

Stekt grönkål med chili: 

200 g färsk grönkål

Olivolja att steka i

1 liten röd chilifrukt

Salt

Servering:

Kokt pressad potatis

Garnering: 

Finhackad bladpersilja

Börja med äggsåsen. Smält smör eller värm rapsolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det smälter i smöret. Rör ner mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Skala och hacka äggen. Tillsätt ägg, bladpersilja, salt och peppar. Koka upp vatten och salt till fisken. Lägg i fisken med hjälp av en hålslev. Sjud fisken i ca 5 minuter. Stek grönkålen i olivolja, stek lite åt gången. Dela chilifrukten på längden och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar och låt det steka med grönkålen. Smaka av med salt. Servera fisken med äggsås, stekt grönkål och pressad potatis. Garnera med finhackad bladpersilja. 

Fiskgratäng med mandel- och dillpesto

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Verkligen supergod fiskgratäng! Men peston kändes onödig, inte äcklig men tillförde inte så mycket. 



4 portioner

500-600 g torsk eller annan vit fisk

1 1/2 dl finhackad purjolök

1/2 hönsbuljongtärning

1 msk smör

1/2 dl vitt vin

Salt och peppar

Potatismos: 

1 kg mjölig potatis

1 msk smör

2 äggulor

Ca 1/2 dl mjölk

Salt och peppar

Gratängsås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

Ca 1 dl sky från fisken

Salt och peppar

1 dl riven parmesan

Mandel- och dillpesto:

75 g sötmandel

2 msk fint hackad dill

5 msk olivolja

1 dl finriven parmesan

Salt och peppar

Garnering:

300 g skalade räkor

Dill

Servering:

En sallad

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Strö över purjolök, smulad hönsbuljongtärning och smör. Häll över vinet. Salta och peppra. Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter. 

Skala potatisen och låt den koka i lättsaltat vatten under lock tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör, äggulor, mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp till ett fluffigt mos. 

Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det smälta i smöret. Späd med mjölk och sky från fisken. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner parmesanen. Bred såsen över fisken och spritsa moset ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i 250 grader, moset och såsen ska få färg. 

Skålla mandeln och hacka den grovt. Blanda mandel, dill, olivolja, parmesan, salt och peppar till en röra. Lägg räkorna ovanpå fisken och klicka lite mandel- och dillpesto ovanpå. Garnera med dill och servera den återstående peston till. Servera fiskgratängen med en sallad. 

Morotssoppa med ingefära

Ett recept från boken Maten är min medicin av Janesh Vaidya. En väldigt god soppa, som dessutom är vegansk! 



4 portioner

7 medelstora morötter 

2 medelstora sötpotatisar

2 scharlottenlökar 

2 cm röd chili

4 msk riven färsk ingefära

2 msk smör

3 tsk gurkmeja

1 tsk svartpeppar 

1 1/2 liter vatten

4 tsk örtsalt

3 dl kokosmjölk

3 tsk torkad timjan

Salt

Svartpeppar 

1 msk hackad färsk persilja till garnering


Skala morötter och sötpotatis och skär i bitar. Hacka lök och chili, riv ingefäran. Fräs morötter, potatis, lök, chili och ingefära i olja i en gryta tillsammans med gurkmeja och peppar. Häll på vattnet och koka i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Krydda med örtsaltet. Häll av spadet ner i en bunke och ställ åt sidan. Mixa grönsakerna och häll tillbaka dem i grytan. Späd med det sparade spadet och kokosmjölk till önskad konsistens. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.

Rödbets- och morotsbiffar

Ett recept från boken Maten är min medicin av Janesh Vaidya. Fick boken i julklapp av min gudmor! Jag är dålig på att laga vegetarisk mat, eller snarare jag gör det för sällan, så detta blev en bra sporre till att testa laga fler vegetariska rätter. Dessa biffar blev i alla fall väldigt goda! 



Ca 15 st

400 g rödbetor

2 morötter

1 scharlottenlök

2 ägg

1/2 msk potatismjöl

1 tsk örtsalt

1-2 msk hackad färsk oregano

2 krm svartpeppar 

1/2 tsk garam masala 

1 msk smör

Till servering: 

1 klick smör

Sallad

Sätt ugnen på 150 grader. Skala rödbetor, morötter och scharlottenlök och riv dem fint på ett rivjärn. Lägg allt i en skål. Knäck ner äggen och blanda väl. Tillsätt potatismjöl och kryddor och rör till en smet. Värm en stekpanna på medelstark värme och lägg i smör. Fyll en sked med smet och klicka ut i pannan. Platta ut biffarna till önskad storlek. Stek biffarna i cirka 3 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Tillsätt mer smör i pannan om det behövs. Lägg de stekta biffarna på en plåt och låt dem stå i ugnen för efterstekning i några minuter. Servera med en klick smör och en sallad. 

Knäckig päronpaj

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. En väldigt god paj! Rekommenderas! 



Ca 4 portioner

4 mjuka päron, gärna Anjou eller annan lite syrlig sort

Skal och pressad saft från 1/2 ekologisk apelsin

Pressad saft från 1/2 citron

150 g smör

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 krm salt

2 dl strösocker

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ut och skiva päronen mycket tunt. Lägg dem i en skål och blanda med apelsinskal och saft från apelsin och citron. Ställ åt sidan så länge. Smält smöret i en ugnssäker stekpanna, cirka 25 cm i diameter, med höga kanter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop. Vänd ner päronklyftorna och blanda försiktigt. Ställ in stekpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 25 minuter eller tills pajen har fått en fin gyllene färg.

tisdag 12 januari 2021

Långstekt fläskkarré med picklat äpple

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Verkligen supergott! Att steka potatisen med kryddorna höjde det verkligen! Och de picklade äppelklyftorna var väldigt goda till. Har aldrig testat pickla äpple förut så det var en kul överraskning. Testa detta receptet!



6 portioner

1 kg fläskkarré 

10 torkade katrinplommon

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

2 vitlöksklyftor 

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk rapsolja

2 1/2 dl vatten

Picklat äpple:

2 lite mindre äpplen

1 1/2 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 dl ättika

Sås:

1 msk vetemjöl

1 1/2 dl vispgrädde

3/4 dl koncentrerad äpplejuice

2 dl sky

Salt och peppar

Potatis som på Balkan:

1 kg kokt potatis

Smör eller rapsolja att steka i

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad basilika

Salt

Servering:

En sallad

Vinbärsgelé 

Garnering:

Finhackad bladpersilja

Börja med äpplena. Skär äpplena i klyftor, skal och kärnhus kan vara kvar. Lägg äppelklyftorna i en liten skål. Koka ihop vatten, socker och ättika i en kastrull. Häll lagen över äpplena och låt dem stå i cirka 2 timmar. 

Gör ett hål med en vass kniv i mitten av fläskkarrén. Stick i katrinplommonen så att de fördelas över köttbiten. Blanda timjan, rosmarin, pressad vitlök, salt, svartpeppar och rapsolja i en skål. Klappa in kryddblandningen runt om steken och stick i termometern så att röret hamnar mitt i steken. Lägg steken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll på vattnet. Stek i mitten av ugnen i 125 grader under lock tills temperaturen kommit upp i 83 grader, det tar 2 1/2 - 3 timmar. Skär köttet i skivor. Sila skyn.

Vispa ihop vetemjöl och vispgrädde i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och rör samtidigt som du vispar. Späd med äppeljuice och sky från steken. Salta och peppra och låt såsen koka i 5 minuter. 

Dela potatisen i jämnstora bitar. Stek dem i smör eller rapsolja i en stor stekpanna, hälften åt gången. Potatisen ska få färg. Strö på paprikapulver, basilika och salt. Servera karrén med stekt potatis, picklat äpple, sås, sallad och vinbärsgelé. Strö på finhackad bladpersilja.

måndag 11 januari 2021

Makaronipudding med chilismak

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Makaronipudding är barnsligt gott! Men dessvärre är det nog något godare med gul lök än purjolök. Annars var denna toppen!



4 portioner

8 dl standardmjölk

1 msk smör eller rapsolja

4 dl gammaldags makaroner

Salt

1 purjolök

1 pkt bacon

Smör eller rapsolja att steka i

3 ägg

3 dl standardmjölk

Salt och peppar

1/2 tsk chiliflakes

2 dl riven ost

Morots- och tranbärsråkost

1 stor morot

75 g blandade salladsblad

1/2 dl torkade tranbär

1/2 dl solrosfrön

Rapsolja att steka i

Salt

Servering:

Ketchup

Lingonsylt

Koka upp mjölk och smör i en gryta. Tillsätt makaronerna och låt dem koka påmedelvärme tills de är mjuka, det tar ca 10-15 minuter. Salta. Rör på botten så att inte makaronerna bränner vid. Låt makaronerna svalna något. Tvätta purjolöken och skär den i tunna skivor. Dela baconet i bitar. Stek löken i smör i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Lägg den åt sidan. Stek baconbitarna i stekpannan, hälften åt gången. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Varva makaroner, purjolök, bacon och chiliflakes i en smord ugnsfast form. Häll äggstanningen över makaronerna och avsluta med riven ost. Stek makaronipuddingen i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 1 timma.

Skala och skär moroten i långsmala strimlor. Blanda morötter, salladsblad och tranbär i en skål. Stek solrosfröna i olja inne stekpanna. Strö dem över salladen. Salta och rör om. Servera makaronipuddingen tillsammans med morots- och tranbärsråkost, ketchup och lingonsylt.


Kalops med picklad rödlök och ugnsrostade morötter

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Kalops är verkligen en utav mina favoriträtter, så blir alltid lika glad när jag hittar ett nytt recept på det så att jag ”får” göra det igen. Detta receptet var verkligen en hit! En sån enkel sak att göra potatismos istället för att bara ha vanlig kokt potatis höjde verkligen rätten! Min sambo var helt salig över den picklade rödlöken, jag var inte lika imponerad, men helt klart gott. Däremot kändes ugnsrostade morötterna onödiga då det redan är morötter i grytan.



4 portioner

1 gul lök

600 g högrev

3 ganska stora morötter

Smör eller olja att steka i

Salt och peppar

2 msk vetemjöl

Ca 9 dl vatten

1 msk kalvfond

3 lagerblad

10 kryddpepparkorn 

En liten burk ansjovis

Picklad rödlöksröra:

1 liten rödlök

1 1/2 dl vatten

3/4 dl socker

1/2 dl ättika

2 dl creme fraiche

Salt och peppar

Ugnsrostade morötter:

400 g morötter

Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över

Salt

1/2 finhackad chili

2 msk finhackad gräslök

Potatismos:

1 kg mjölig potatis

1 msk smör eller rapsolja

1/2 - 1 dl mjölk

Salt och peppar

Börja med rödlöksröran. Hacka rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Lägg i rödlöken och låt den svalna. Ta upp rödlöken ur sin lag och blanda den med lätt creme fraiche, salt och peppar. Ställ röran kallt. 

Hacka löken till kalopsen och dela köttet i ganska stora tärningar, 2x2 cm. Skala och skär morötterna i breda slantar. Stek löken i en gryta så att den blir mjuk och glansig. Lägg löken åt sidan. Stek köttet i omgångar i grytan, köttet ska få färg. Salta och peppra och lägg det åt sidan allteftersom. Tillsätt all lök och allt kött. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt 7 dl vatten, kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och ansjovisen i sitt spad (du behöver inte finfördela den) till grytan. Rör om då och då, se till att det finns vatten så att det täcker köttet hela tiden. Låt kalopsen koka tills köttet är mört, det tar 2 - 2 1/2 timmar. 

Skala eller tvätta morötterna och dela dem i skivor. Lägg morötterna i en långpanna och klickade lite smör eller ringla rapsolja över och salta. Rosta i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Strö över chili och gräslök. 

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, det tar ca 25 minuter. Häll bort vattnet och rör ner smör eller rapsolja och lite mjölk. Rör med en elvisp till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med potatismos, ugnsbakade morötter och picklad rödlöksröra.

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Ett recept från min nya bok Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Fick den i julklapp av min pappa och hans fru. Gjorde detta receptet på nyårsafton som förrätt, så halverade receptet. Men det går lika bra att äta som huvudrätt. Väldigt gott var det!

Det var slut på regnbågslaxrom i affären så tog stenbitsrom istället, men det var också gott! 



4 portioner

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

2 ägg

1/2 tsk salt

700 g potatis

Smör eller rapsolja att steka i

Pepparrotsröra:

2 dl lätt creme fraiche

2 msk pepparrot på tub

1 finhackad salladslök

Salt och peppar

Servering:

Kallrökt lax

Regnbågslaxrom 

Garnering: 

Riven pepparrot

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt och vispa till en slät smet. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn. Tillsätt potatisen till äggsmeten. Stek raggmunkar av smeten, stek på båda sidor. 

Blanda lätt creme fraiche, pepparrot, salladslök, salt och peppar till en röra. Servera raggmunkarna med pepparrotsröra, kallrökt lax och regnbågslaxrom. Strl över riven pepparrot.