Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 31 oktober 2016

Hemmagjord korv

Äntligen kom jag till skott att testa göra egen korv! Passade på nu när min far var på besök, så vi kunde hjälpas åt. Det är nämligen lättast om man är två. En som stoppar i smeten i maskinen och en som håller i fjällstret och formar korvarna.
Va riktigt kul att stoppa egen korv! Och god blev den! Tänker se till att göra egen korv till årets julbord!





Korv 1:
  • 750 g blandfärs
  • 1,5 dl köttbuljong 
  • 1 msk salt 
  • 1 tsk vitpeppar 
  • 1 tsk mejram 
  • 1  tsk krossad kummin 
  • 1 röd eller gul lök
  • Ca 100-150 g späck
  • 2 - 3 m svinfjälster 
Korv 2:
  • 750 g blandfärs
  • 1,5 dl köttbuljong 
  • 1 msk salt 
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • Ca 100-150 g hackad flatrökt skinka 
  • 1 röd eller gul lök
  • Ca 100-150 g späck
  • 2 - 3 m svinfjälster 

Gör så här: 

Köttet, löken och späcket mals genom grov hålskiva. Blandas med vätska och kryddor och arbetas till en jämn smet. Stoppas i svinfjälster och knyts av till 2 - 3 dm långa korvar som kan stekas direkt. De vinner dock på att vila något dygn. Serveras stekt till stuvningar och puréer.

söndag 30 oktober 2016

Hemmagjord pasta

Har länge tänkt att jag borde testa att göra hemmagjord pasta och nu blev det äntligen av! Fick låna en pastamaskin av en kompis så gjorde jag och min far pasta! 


Du kan göra pastan för hand men det underlättar mycket med en manuell pastamaskin. Välj enbart vetemjöl eller byt ut en del mot durumvete, vilket gör degen mer svårarbetad. Se därför till att använda minst hälften vanligt vetemjöl.

Detta behövs för 4 personer:

300 gram mjöl

3 stora ägg

2 msk olivolja

Salt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg och olivolja.

2. Blanda mjöl och salt. Placera i en hög på arbetsytan eller i en skål.

3. Gör en grop i mjölet och häll i äggblandningen.

4. Börja vispa i äggblandningen och vispa ner mjölet från sidorna allt eftersom tills allt är blandat.

5. Knåda degen väl på stor arbetsyta av trä eller marmor (alt gör degen i matberedare).

6. Tillsätt mer mjöl om så behövs tills degen är mjuk och smidig, men inte kladdig.

7. Låt degen vila 30 min i en öppen plastpåse eller under handduk.

8. Fäst den manuella pastamaskinen så den står stadigt.

9. Ställ in maskinen och veva igenom degen. Följ instruktionen som hör till din pastamaskin.

10. Lägg de färdiga plattorna på en handduk.

11. Låt torka ca 10 min om degen skall skäras. Täck över den om den skall fyllas.

12. Nu kan du skära och forma pastadegen antingen med hjälp av pastamaskinen eller med kniv och degsporre.

13. Lägg den färdigskurna pastan på mjölad handduk och låt dem torka högst 10 min före kokning.


måndag 24 oktober 2016

Inkokt lax med skarpsås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Ett enkelt och gott recept!


4 portioner

600 g laxfilé av mittbit utan skinn

Lag:
1/2 gul lök eller purjolök
1 morot
1 liter vatten
1 1/2 msk ättiksprit (12%)
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 msk salt

Tillbehör:
2 hårdkokta ägg

Skarpsås:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
Salt och nymalen vitpeppar

Skär laxen i portionsbitar. Skala och hacka löken och moroten. Blanda alla ingredienser till lagen och låt koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt koka upp igen. Dra kastrullen från värmen och låt fisken kallna i lagen. Servera laxen med kokt potatis, skarpsås och ägghalvor.

Skarpsås:
Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen kallt till dess att den ska serveras. 

Fiskpudding

Ett recept från Per Morbergs bok
Morberg lagar husmanskost. Nu blev det många fiskrecept flera dagar i rad, men det är ju gott med fisk. Detta receptet var faktiskt mycket godare än vad jag trodde att det skulle vara! Räkorna är pricken över i:et!


4 portioner

5 dl kokt torskfilé (400 g)
3/4 dl rundkornigt ris
1 1/2 dl vatten + salt
1 msk smör
4 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl hackad dill efter smak
Salt och nymalen vitpeppar
Smör

Tillbehör:
150 g skalade räkor
Kokta sockerärter
Skirat smör

Värm ugnen till 225 grader. Koka riset i en kastrull med vatten, smör och salt. Låt koka i 10 minuter på svag värme under lock. Tillsätt mjölken och låt sjuda i ytterligare 30-40 minuter under lock tills riset känns mjukt. Låt svalna. Blanda ner äggen och den kokta fisken i bitar. Tillsätt dillen. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Klicka på smör. Grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills den har stannat. Servera med räkor, kokta sockerärter eller gröna ärter och skirat smör. 



Laxpudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt att göra och gott!


4 portioner

400 g rimmad lax
8-10 kokta skalade potatisar
1 gul lök
1 dl hackad dill

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Tillbehör:
200 g smör
Dill
Citronskivor

Värm ugnen till 200 grader. Skär laxen i tunna skivor. Skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Skala och skiva löken. Varva potatisen, lax, lök och dill i en smord ugnsform. Avsluta med potatis. Vispa samman äggstanningen och häll den över potatisen i formen. Grädda laxpuddingen i ca 45 minuter mitt i ugnen. Skira smöret och servera det till laxpuddingen. Garnera med dill och citron.

Rimmad lax med stuvad potatis

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Tar lite tid att rimma själv, men egentligen är det ju inte svårt, så man kan ju lika gärna göra det själv. Hur som helst så är det ju gott!


6-8 portioner

1 kg lax av mittbiten med skinn (bör ha varit fryst i minst 2 dygn)
1 dl salt
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk krossad vitpeppar

Stuvad potatis:
10-12 kokta potatisar (fast sort)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 msk finhackad dill
Salt och nymalen peppar

Tina laxen, filea den och ta bort alla småben. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in fileérna på köttsidan med blandningen och lägg dem mot varandra i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen i 1 1/2-2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skiva den rimmade laxen (se till att det bruna vid skinnet tas bort). Servera med stuvad potatis. 

Stuvad potatis:
Skär den kokta potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Häll i mjölken och grädden. Låt koka upp sakta under vispning och låt sedan stuvningen sjuda på svag värme i 10 minuter. Blanda ner potatisen och dillen. Smaka av med salt och peppar.

måndag 17 oktober 2016

Sjömansbiff

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej vardagsmat, köttet blir väldigt mört och gott!


4 portioner

500 g innanlår, fransyska eller utskuren biff av nöt (6-8 skivor)
8-10 potatisar (800g)
2-4 gula lökar
2 msk smör
Salt och vitpeppar
1 flaska öl (helst ljus lager), 33 cl
2 dl köttbuljong
2 lagerblad
Hackad persilja till garnering 

Putsa köttskivorna och bulta dem lätt med handen. Skala potatisen och löken. Skär potatisen i tjocka skivor och löken i tunna skivor. Bryn löken i lite av smöret i en stekpanna. Ta upp den och bryn sedan köttskivorna på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet. Häll öl och buljong i stekpannan. Koka upp och vispa ur pannan, sila skyn. Varva kött, potatis och lök i en stekgryta. Underst och överst ska det vara potatis. Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen och lägg på lock. Låt koka på svag värme på spisen i 40-60 minuter tills köttet är riktigt mört. Garnera med persilja och servera med saltgurka. 

Brulépudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen är jag mer förtjust i créme brulée, men vill ju testa allt i boken, så nu blev det denna till efterrätt! Och visst var det gott ändå!


4-6 portioner

3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
5 ägg
1 dl strösocker

Karamellsås:
2 dl strösocker
1 dl vatten

Värm ugnen till 150 grader. Ställ samtidigt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen. Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och lägg den i gräddmjölken. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna. Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka på kraftig värme tills sockret är gyllenbrunt. Häll den heta såsen i portionsformar. Vrid på formarna tills botten och kanter är täckta av den tjocka såsen. Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockret och vispa snabbt ihop till en jämn  smet. Häll äggsmeten i formarna och ställ dem i vattenbadet. Grädda brulépuddingarna tills smeten har stelnat, 35-45 minuter. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna. Stjälp upp brulépuddingarna på tallrikar så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.

Marängsviss

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Det är så himla gott med marängsviss! Speciellt när det är hemmagjord glass! 


4 portioner

Minimaränger (ca 60 st)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 sats chokladsås
1/2 liter vaniljglass

Maränger
Värm ugnen till 100 grader. 
Vispa äggvitorna till hårt skum i perfekt rengjord skål. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i ca 1 timme, tills de lossnar från pappret och känns torra. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Vispa grädden. Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat. 



Glass:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. Servera glassen med chokladsåsen. 

Chokladsås:
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
Några saltflingor

Koka alla ingredienserna under omrörning i ca 5 minuter, eller till simmig konsistens.

Vaniljglass med chokladsås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Det är så himla gott med hemmagjord glass! Varje gång jag äter det så tänker jag "det här borde jag göra oftare"!


4 portioner

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Chokladsås:
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
Några saltflingor

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. Servera glassen med chokladsåsen. 

Chokladsås:
Koka alla ingredienserna under omrörning i ca 5 minuter, eller till simmig konsistens.

torsdag 13 oktober 2016

Tomatmarmelad

Hade en del gröna tomater kvar på mina plantor nu när frosten kom, så bestämde mig för att göra lite tomatmarmelad på dom. Har ätit det förut och tyckte att det var jättegott. Rekommenderar denna marmeladen starkt! Supergott till ost och kex.


  • 1 kg gröna tomater 
  • 9 dl strösocker 
  • rivet skal av 1 apelsin 
  • 1 tsk flytande Atamon konserveringsmedel2 tsk röd melatin
  1. Skölj och hacka tomaterna i matberedaren - inte för fint. Låt mixen rinna av i en sil så att det mesta av vätskan försvinner.
  2. Koka tomatmixen utan socker i ca 15 min utan lock. Rör sedan ner socker och apelsinskal och fortsätt koka kraftigt i ca 10 minuter under omrörning tills marmeladen tjocknar.
  3. Ta grytan från värmen och skumma ytan väl. Tillsätt melantin utförd i lite socker. Låt koka upp på nytt och tillsätt sedan konserveringsmedel.
  4. Häll i marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Förslut med lock när marmeladen svalnat. Förvara i kylen.

tisdag 11 oktober 2016

Toast Skagen

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Så himla gott! En favorit utan tvekan! 



4 portioner

500 g färska eller frysta räkor
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk konjak
Salt och nymalen vitpeppar
4 skivor vitt bröd
Smör till stekning
2 msk hackad dill + några kvistar till garnering
50 g löjrom
4 citronklyftor

Skala räkorna och låt dem eventuellt torka på hushållspapper. Blanda dem med majonnäsen och gräddfilen i en skål. Tillsätt konjaken och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. Rosta eller stek brödskivorna i smör. Blanda ner den hackade dillen i räkröran strax före serveringen så att den håller sin spänst. Lägg röran på brödskivorna och toppa med en klick löjrom. Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.

Janssons frestelse

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Så himla gott! En riktig klassiker!



4-6 portioner

1 kg mjölig potatis (10-12 st)
2 gula lökar
2 askar ansjovisfilé (250 g)
Ansjovisspad från en av burkarna
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
Smör

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär potatisen i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandad med mjölken. Stö över ströbröd och lägg på några klickar smör. Grädda Janssons frestelsen mitt i ugnen i 50-60 minuter.

Omelett

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och gott! Perfekt om man inte orkar stå länge i köket!



1 portion

2 ägg
Salt och nymalen peppar
1,5 msk vatten
1 msk smör

Vispa samman ägg, salt, peppar och vatten. Hetta upp smöret i en liten stekpanna. Häll i omelettsmeten och rör med en gaffel då och då tills smeten stannat men fortfarande är lite krämig. Stjälp upp omeletten och servera direkt med en sallad.

Ingefärspäron

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En ganska så trist efterrätt egentligen, men inkokta päron får mig alltid att tänka på min farmor och farfar som åt det ganska så ofta. Fina minnen!



4 portioner

4-6 päron (gärna lite hårda)
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
1 liten citron
1 liten bit kanelstång

Sockerlag:
1/2 vaniljstång
5 dl vatten
2 dl strösocker

Dela vaniljstången på längden. Lägg den med vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt lagen koka kraftigt i cirka 5 minuter. Skala päronen men låt skaftet och blomfästet sitta kvar. Skala och riv ingefäran. Skölj citronen noga och skär den i skivor. Ställ päronen trångt i en lagom stor kastrull och häll över sockerlagen. Lägg i ingefära, citronskivor och kanelbiten. Låt koka upp och sjuda under lock på låg värme i cirka 25 minuter eller tills päronen är mjuka. Känn efter med en sticka om de är klara, de ska bli mjuka men inte koka sönder. Låt dem kallna i lagen. Servera päronen med vispad grädde.

Klar köttsoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Köttet blev väldigt mört och gott, man utöver det så var det en ganska så intetsägande soppa..



4 portioner

700 g benfri högrev
1-2 märgben (200-300g)
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri (50 g)
Vatten
1 msk salt
1 kvist timjan
2 lagerblad 
15 vitpepparkorn

Garnityr:
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50g)
150 g kålrot
2 dl gröna ärter
Salt och nymalen peppar
Hackad persilja

Skala och skär lök och rotsaker i bitar. Lägg kött, ben och grönsaker i en stor kastrull. Häll i vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och låt sjuda under lock i cirka 1 timme. Ta upp köttet, låt svalna och skär det i tärningar. Sila buljongen. Spara märgbenen. Skala och tärna rotsakerna till garnityret. Koka upp buljong och märgben, lägg i rotsakstärningarna och låt koka i 5 minuter. Lägg i köttet och ärterna. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.

Crêpes med champinjonstuvning

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen är jag inte så värst förtjust i crêpes, tycker att pannkakor ska ätas med sylt! Men min sambo fyllde år, och han gillar crêpes... Hur som helst så blev dom helt okej.



4 portioner.

1 sats tunna pannkakor
2 del lagrad riven ost

Champinjonstuvning:
1 gul lök
300 g champinjoner
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt och nymalen peppar

Värm ugnen till 250 grader(grillfunktion). Grädda pannkakorna enligt receptet. Skala och hacka löken till stuvningen. Skär champinjonerna i klyftor. Fräs lök och svamp i smör så att det blir glansigt. Pudra över mjölet och tillsätt grädde och mjölk. Låt koka i minst 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick med stuvning på varje crêpe. Vik in kortsidorna och rulla ihop dem. Lägg crêpesen i en smord ugnsform och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen i 10-15 minuter. Servera med grönsallad.

Blodpudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen tycker jag inte om blodpudding, men ville göra något lite extra till min sambo när han fyllde år. Och jag kan erkänna att till och med jag tyckte att det var gott! Gästerna var verkligen stormförtjusta kan jag tillägga, fick massor med beröm! 
Sen kan jag erkänna att det va lite halvläskigt att stå och vispa blod... men resultatet blev ju verkligen bra!


12 port.

1 liter grisblod
1 gul lök
1 syrligt äpple
50-100 g späck
7 dl köttbuljong
7 dl rågmjöl
1 dl smält smör
1 dl sirap
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk kryddnejlikor
2 tsk mortlad mejram
1 tsk malen ingefära
1 msk salt
Rapsolja till formen

Tillbehör:
Sidfläsk
Smör till stekning
Äpplen
Rödlök
Råsocker
Lingon + socker

DAG 1:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka lök och äpple. Finhacka späcket. Sila blodet och vispa det ordentligt med buljong och mjöl. Tillsätt smör, sirap och alla kryddor under fortsatt vispning. Tillsätt äpple, lök och späck. Provstek eventuellt en klick smet för att se om den är tillräckligt kryddad. Olja in två avlånga brödformar á 1 1/2 liter. Fyll dem med smeten till 1 cm nedanför kanten. Täck med folie och ställ formarna i hett vattenbad. Grädda blodpuddingen i 1-1 1/2 timme. Prova med en sticka, den ska vara torr. Vänd blodpuddingen upp och ner när den är klar och lägg den i press över natten (med tyngd på formen).

DAG 2, vid servering:
Stek sidfläsket. Skär blodpuddingen i centimetertjocka skivor och stek dem i smör och fettet från fläsket. Skiva äpplena och ta bort äppelkärnorna. Skala och skiva rödlöken. Stek äpple och lök i smör och tillsätt lite råsocker. Servera blodpuddingen med fläsket, äppelblandningen och rårörda lingon.