Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 30 april 2016

Laxnuggets med sojadipp

Ett recept från ICAs matkasse. Enkelt att göra och gott!



Ris

  • 4 port ris (eller annat gryn)

Nuggets

  • 4 portionsbitar laxfilé 
  • 1/2 tsk salt 
  • 2 krm peppar 
  • 4 msk ströbröd 
  • 2 msk sesamfrön 
  • 2 msk olja 

Grönsaker och dipp

  • 1/2 gurka 
  • 1/2 knippe rädisor 
  • 1 lime 
  • 3 msk japansk soja 
  • 1/2 msk honung 
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Ris: Koka riset. Läs på förpackningen hur man gör.
  3. Laxnuggets: Dela laxen i halvor. Salta och peppra bitarna. 
  4. Häll ströbröd och sesamfrön på en tallrik. Vänd laxbitarna i ströbrödsblandningen så att det täcker bitarna. Bryn dem i olja i en stekpanna tills de får fin färg. 
  5. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form, sätt formen mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.
  6. Grönsaker och dipp: Skär gurkan i stavar. Dela rädisorna i halvor. Dela limen i halvor och pressa ur saften i en skål. Blanda limesaften med soja och honung till en dipp. 
  7. Servera laxen med ris, grönsaker och dipp.

fredag 29 april 2016

Thai inspirerad soppa

Ett recept från jennysmatblogg, väldigt lätt att göra och god!


Ca 4 port.

4 kycklingfileér
olja
4 dl kokosmjölk ( 1 burk)
8 dl kycklingbuljong
2 msk rödcurry ( eller efter egen smak och tycke ) –
Det beror på vilken rödcurry man använder. Ibland räcker det med teskedar.. Så smaka er fram.

2 tsk tomatpure
´Saften av 1 lime
1 nypa socker och salt
1 röd paprika
Nudlar

Garnera med hackad chili, lök och koriander.

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den i olja.
Häll i kokosmjölk, buljong och låt sjuda upp. Smaka av med pure och rödcurry.
Häll i limesaften, en nypa socker och salt. Rör ner paprikan, så att de blir lite mjuka men de ska inte sjuda för länge så att de blir sladdriga.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Lägg nudlarna i botten av en skål och häll soppan över.

Toppa med salladslök, chili och koriander.

Servera genast !


tisdag 26 april 2016

Pumpasoppa med vitlöksstekt svamp och mandel

Ett recept från ICA's matkasse. Soppan va okej, men lite trist. 


Ca 4 port.


Soppa

  • 1 gul lök 
  • 1 bakpotatis 
  • ca 600 g butternutpumpa 
  • 1 tsk olja 
  • 2 dl vitt matlagningsvin 
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2 dl crème fraiche 
  • salt och peppar

Bröd

  • 4 bröd 
  • 130 g tapenade 

Topping

  • 1/2 kruka rosmarin 
  • 1 dl skalade mandlar 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 250 g kastanjechampinjoner 
  • 1 msk smör
  1. Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
  2. Soppa: Skala lök och potatis, hacka löken och tärna potatisen.
  3. Skala och kärna ur pumpan och skär den i mindre bitar.
  4. Fräs grönsakshacket (förutom pumpan) i olja i en stor kastrull. Lägg i pumpan och häll i vinet. Låt koka någon minut. Tillsätt buljongen och koka tills pumpan är mjuk, ca 10 minuter.
  5. Bröd: Grädda bröden.
  6. Rör ner crème fraiche och mixa till en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar.
  7. Topping: Hacka rosmarinen. Rosta mandlarna i torr stekpanna på medelvärme.
  8. Skala och skiva vitlöken. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek den och vitlöken i smör i en stekpanna. Vänd ner rosmarinen.
  9. Toppa soppan med svamp och mandlar.
  10. Servera med bröd och tapenade.

fredag 22 april 2016

Kycklinggryta med dragon och äpple

Ett recept från ICAs matkasse, gott! Perfekt vardagsmat! 



4 port.


  • 4 port ris (eller annat gryn)
  • 1 gul lök 
  • 1 äpple 
  • ca 600 g strimlad kycklingfilé 
  • 1 msk olja 
  • salt och peppar
  • 3 dl äppeldryck (ciderkaraktär)
  • 1 kruka dragon 
  • 2 dl vispgrädde 
  • 2 tsk majsstärkelse 
  • 150 g haricots verts 
  • 1/2 cosmopolitansallad 
    1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
    2. Skala löken, skär den och äpplet i klyftor. Skär bort kärnhuset från klyftorna på äpplet.
    3. Bryn kyckling, lök och äpple i olja i en stekpanna i omgångar och lägg över i en stor gryta. Krydda med salt och peppar.
    4. Häll i äppeldrycken och låt koka några minuter.
    5. Hacka dragonen. Blanda grädde med majsstärkelse. Häll ner grädde och dragon i kastrullen under omrörning. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    6. Lägg bönorna i kokande saltat vatten och koka dem ca 3 minuter. 
    7. Skär salladen i bitar.
    8. Servera grytan med ris, bönor och sallad.

söndag 17 april 2016

Kiwisorbet

Fick en ask med Kiwi av min mamma igår, så letade fram ett recept på kiwisorbet på Tasteline. Gott och fräscht! Kul att använda glassmaskinen igen, den används alldeles för sällan!


1.5 dl vatten
1.5 dl rårörsocker
360 dl kiwis
1 msk citronsaft
  • 1. Koka upp vatten och socker och låt sjuda 1-2 minuter. Låt sockerlagen svalna. Mosa eller mixa frukterna. Blanda fruktmassa, citronsaft och den svalnande sockerlagen. Häll blandningen i den startade glassmaskinen.
  • 2. Servera sorbeten i vida portionsglas och dekorera den med kiwiskivor, citronmellisblad och eventuellt lite vispad grädde. Byt gärna ut kiwin mot egen frukt/bär, men var noga med att mängden blir 600 g.

Broccolifritters med tzatziki

Ett recept från ICAs matkasse. Gott! Kul att få testa olika goda vegetariska rätter, blir annars ganska så sällan som jag lagar vegetariskt. Detta var i alla fall väldigt gott! 


4 port.

Potatis

  • 900 g fast potatis 

Tzatziki

  • 1 gurka 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 dl matyoghurt 
  • salt och peppar

Fritters

  • 500 g broccoli 
  • 2 dl riven grana padano 
  • 4 ägg 
  • 1 1/2 dl vetemjöl 
  • 1/2 tsk salt 
  • 3 msk pesto arrabbiata 
  • 3 msk smör 

Tillbehör

  • 1/2 rödlök 
  • 4 tomater
    1. Potatis: Koka potatisen.
    2. Tzatziki: Riv gurkan grovt. Lägg i ett durkslag och låt rinna av. Pressa ur vätskan.
    3. Skala och riv vitlöken och blanda den med yoghurt, gurka, salt och peppar.
    4. Fritters: Skär broccolin i bitar och mixa den i en matberedare ganska fint (eller riv broccolin på rivjärn.) Riv osten. 
    5. Blanda ägg, mjöl, salt, pesto och ost, vänd ner broccolin. Forma till biffar och stek dem i omgångar i smöret i en stekpanna.
    6. Tillbehör: Skala löken, skiva den och tomaterna. 
    7. Servera fritters med potatis, tzatziki, lök och tomater.

Lammfärslimpa med krämig polenta

Ett recept från ICAs matkasse, annorlunda men gott! Har nog aldrig ätit polenta förut, påminner om mannagrynsgröt.. Lite skumt att äta för sig, men i kombination med det andra var det gott! 


4 port.

Färslimpa

  • 1 ägg 
  • 1 dl mjölk 
  • 1 dl ströbröd 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • ca 500 g lammfärs 
  • 1 tsk rosmarin 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1 krm peppar 

Sås

  • 1 burk oliver (med pimiento, à 140 g)
  • 1 rödlök 
  • 1 tsk olivolja 
  • 400 g krossade tomater 
  • 2 msk pesto arrabbiata 
  • 2 msk balsamvinäger 

Polenta

  • 7 dl vatten 
  • 2 msk kycklingfond 
  • 1 1/2 dl polenta majsgryn 
  • 1 dl riven grana padano 
  • 2 msk smör 

Till servering

  • 1/2 cosmopolitansallad
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Färslimpa: Blanda ägg och mjölk i en bunke och rör i ströbröd. Låt svälla några minuter. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Blanda ströbrödsblandningen med färs, vitlök, rosmarin, salt och peppar. Forma färsen till två smala limpor och lägg i en ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
    3. Sås: Låt oliverna rinna av. Skala och grovhacka löken och stek den i olivolja i en stekpanna. Blanda ner tomater, oliver, pesto och balsamvinäger. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4. Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa ner polentan och låt småkoka utan lock ca 6 minuter. Rör om då och då.
    5. Riv osten och rör ner den och smöret i polentan. Smaka av med salt och peppar. 
    6. Till servering: Skär salladen i bitar.
    7. Servera polentan med färslimpa och sallad.

söndag 10 april 2016

Sojakyckling med krämig pepparrotssallad

Ett recept från ICAs matkasse, väldigt gott! Rekommenderas!


  • 4 port ris eller annat gryn

Sallad

  • 1 hjärtsallad 
  • 125 g rädisor 
  • 150 g salladsärter 
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 1 tsk vitvinsvinäger 
  • salt och peppar
  • 2 msk riven färsk pepparrot 
  • 1 1/2 dl majonnäs 

Kyckling

  • 2 msk kinesisk soja 
  • 3 msk balsamvinäger 
  • 2 msk flytande honung 
  • 1 dl vatten 
  • 4 kycklingfiléer 
  • 1 msk olja 
  • 1 lime
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    2. Sallad: Ansa och skär salladen i bitar och rädisorna i fjärdedelar. Strimla salladsärterna. Skär gräslöken.
    3. Lägg allt i en bunke och blanda grönsakerna med vinäger och krydda med salt och peppar. Skala och riv pepparroten. Blanda ner den och majonnäsen i salladen.
    4. Kyckling: Blanda soja, vinäger, honung och vatten.
    5. Stek kycklingen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll över sojablandningen och låt sjuda tills kycklingen är klar, ca 10 minuter. Vänd då och då. Smaka av med pressad lime.
    6. Servera kycklingen med riset och den krämiga salladen.