Ett recept från ICAs matkasse, annorlunda men gott! Har nog aldrig ätit polenta förut, påminner om mannagrynsgröt.. Lite skumt att äta för sig, men i kombination med det andra var det gott!
4 port.
Färslimpa
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl ströbröd
- 1 vitlöksklyfta
- ca 500 g lammfärs
- 1 tsk rosmarin
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
Sås
- 1 burk oliver (med pimiento, à 140 g)
- 1 rödlök
- 1 tsk olivolja
- 400 g krossade tomater
- 2 msk pesto arrabbiata
- 2 msk balsamvinäger
Polenta
- 7 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 1 1/2 dl polenta majsgryn
- 1 dl riven grana padano
- 2 msk smör
Till servering
- 1/2 cosmopolitansallad
- Sätt ugnen på 200°C.
- Färslimpa: Blanda ägg och mjölk i en bunke och rör i ströbröd. Låt svälla några minuter. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Blanda ströbrödsblandningen med färs, vitlök, rosmarin, salt och peppar. Forma färsen till två smala limpor och lägg i en ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Sås: Låt oliverna rinna av. Skala och grovhacka löken och stek den i olivolja i en stekpanna. Blanda ner tomater, oliver, pesto och balsamvinäger. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa ner polentan och låt småkoka utan lock ca 6 minuter. Rör om då och då.
- Riv osten och rör ner den och smöret i polentan. Smaka av med salt och peppar.
- Till servering: Skär salladen i bitar.
- Servera polentan med färslimpa och sallad.