Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 30 december 2021

Gryta med griskött, äpple och päron

Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att plocka fram lergrytan, det var riktigt länge sedan jag använde den. Men dessvärre blev jag inte jätteimponerad av denna rätten.



6 portioner

600 g mager fläskkarré i skivor

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar 

1 tsk oregano

3 msk olivolja 

1 rödlök

1 purjolök 

2 morötter

2 fasta röda matäpplen

2 fasta päron

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk torkad oregano 

(1 tsk mald koriander)

2 dl rödvin

3/4 dl flytande honung

1/2 dl vitvinsvinäger 

2 msk olivolja 

Till servering:

3 msk flytande honung

2 msk vitvinsvinäger 

Tillbehör:

Kokt ris

Sätt ugnen på 225 grader. Dela köttskivorna i ganska stora bitar. Salta, peppra och strö på lite oregano. Bryn köttet hastigt runt om i en het panna i 1 msk av oljan. Skala löken och skär den i klyftor. Skiva purjolöken. Skala och skär morötterna i bitar. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor och päronen i bitar. Fräs grönsakerna i 1 msk av oljan i en stekpanna ca 5 minuter tills de mjuknat lite. Blanda grönsaker och kött i en ugnssäker form med lock. Om du använder en s k romargryta blötläggs den först i kallt vatten ca 15 minuter före användningen. Salta, peppra och strö oregano och koriander över kött och grönsaker och blanda väl. Värm rödvin i en kastrull med flytande honung, vinäger och olja och häll över köttet. Lägg på locket eller täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek kött och grönsaker ca 30 minuter. Bryn frukten under tiden i resten av oljan och rör ner den i grytan. Stek ytterligare 20-30 minuter till köttet är mört. Vid servering: rör ut honungen i vinäger, droppa över kött och grönsaker och servera med kokt ris.

fredag 17 december 2021

Rödbetssallad



Ett recept från Ica.se. Superlätt att göra och väldigt gott!


1 burk inlagda rödbetor (à ca 500 g)
1 litet äpple (à ca 80-100 g)
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk grovkornig senap
salt
svartpeppar
1 - 2 msk lag av rödbetorna 


Häll av och låt rödbetorna rinna av, spar några matskedar av spadet. Skär rödbetorna i små tärningar. Skär äpplet i små tärningar.
Blanda rödbetor och äpple med övriga ingredienser och smaka av ev med lite av rödbetslagen.

torsdag 16 december 2021

Hemmagjord senap



Mandelmanns hemmagjorda senap, busenkelt att göra och väldigt gott!

1,5 dl senapsfrö
1,5 dl vatten
0,5 dl vinäger
1 tsk salt
honung (efter smak)

Mortla eller stöt alla ingredienser till lagom konsistens (med mortel eller kanonkula i träbunke).
Smaka av med mer salt, vinäger och honung.
Häll upp på små rengjorda burkar


Dansk fläskstek



Ett recept av Tina Nordström. Älskar dansk fläskstek och har gjort det många gånger, men detta var första gången jag hade något runt fläsksteken i ugnen, det blev supergott. Särskilt citronen, den blev väldigt god till.

Ca 6 portioner

ca 1 ½ kg fläskstek på ben med svål
2–3 msk salt
3–4 dl vatten
2 skalade morötter, i grova bitar
2 äpplen, i grova bitar
1 gul lök, i grova bitar
1 citron, tvättad och skuren i grova bitar

SÅS:
6 dl steksky från steken
2 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
1 msk japansk soja
1 msk vinbärsgelé
salt och vitpeppar ur kvarn
ev 3–4 msk vispgrädde

RÖDKÅL:
1 kg rödkål, fint strimlad
2 rödlökar, strimlade
2 äpplen, i grova bitar
2–3 msk ankfett eller smör
4 dl rödvin
1 ½ dl rödvinsvinäger
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 ½ tsk malen ingefära
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
5–8 kryddpepparkorn
salt och svartpeppar ur kvarn


Fräs kål, lök och äpple till rödkålen i fett tills det mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sjud sedan under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och låt kålen småputtra i ytterligare 30–35 minuter, tills den är helt mör och vätskan har kokat in och blivit lätt simmig. Smaka av med salt och peppar.
Värm ugnen till 130 grader.
Skåra eller »rista« svålen en bit ner i fettkappan. Gnid in köttet och svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.
Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på vatten så det täcker botten. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen är mjuk. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.
Ställ in steken i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader. Lägg morot, äpple, lök och citron i formen. Stick in en termometer i köttet och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt; det behövs till den goda stekskyn. När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.
Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Ställ in formen och låt svålen »puffa upp« och bli knaprig, det tar några minuter. Vrid på formen i ugnen under tiden så att köttet blir jämnt stekt, men var försiktig
och passa noga så det inte blir bränt. Här krävs full koncentration för ett perfekt resultat!
Ta ut formen och mät upp stekskyn till cirka 6 dl, tillsätt vatten om skyn inte räcker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn redning och tillsätt stekskyn. Låt såsen sjuda i några minuter och smaka sedan av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar. Var försiktig med saltet – stekskyn är salt nog som den är. Såsen ska vara tunn och mer som en smaksättare, inte det minsta stabbig! Den som vill kan tillsätta 3–4 msk grädde i såsen.
Servera köttet i skivor med såsen och rödkålen.



Potatis- och färsgryta

Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag tycker att sjömansbiff är väldigt gott, men är nog beredd att säga att detta var snäppet godare!





4 portioner

1 kilo mjölig potatis

2 gula lökar

400 g nötfärs

1 1/2 tsk salt

1 köttbuljongtärning 

1 dl vatten

2 msk tomatpuré 

2 krm nymald svartpeppar 

1 flaska lättöl (33 cl)

1 lagerblad

Till garnering:

Färsk oregano

Bröd

Sallad

Saltgurka

Skala potatisen och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och strimla löken. Varva potatis, lök och köttfärs i en traktörpanna. Salta potatislagren. Smält buljongtärningen i vattnet. Tillsätt tomatpuré, peppar, öl och lagerblad. Häll blandningen över potatisen och färsen. Lägg på ett lock och låt koka 20-25 min. Strö över oregano. Servera med bröd, sallad och saltgurka. 

Krämig risotto med kyckling och tomat



Ett recept från en Allt om mat tidning. Tog lång tid att göra men blev väldigt gott! Helt klart en utav de godaste risottona jag nånsin gjort.

6 portioner

1 kyckling - (ca 1,3 kilo)

4 l vatten

1 gul lök

200 g rotselleri

1 bit purjolök - (ca 10 cm)

2 morötter

2 vitlöksklyftor

0,5 timjan - kruka

5 persiljestjälkar

2 lagerblad

8 - 10 vitpepparkorn


Risotto:
2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula

3 dl arborioris

2 dl vitt vin - torrt

7 - 8 dl buljong - från kyckling­koket

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald

2 dl svecia - riven, vällagrad (jag tog parmesan istället)

3 msk smör

0,5 kruka körvel


Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt. 


Saffranssoppa med osttopping



Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och väldigt god soppa.


4 portioner

2 st tomater
1 st fänkål
3 st potatisar
0,5 g saffran
2 st vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja
0,5 dl bladpersilja (strimlad)
1 dl vitt vin (torrt)
1 st gul lök
1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)

Osttopping:

0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
2 dl lätt crème fraîche
1 dl riven parmesanost

Gör så här:

1. Skala och skär potatisen i breda skivor. Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Fräs potatis, fänkål, lök, vitlök och saffran i oljan i en gryta. Häll på vatten och vin och låt koka under lock ca 15 min.

3. Smaka av med salt och peppar. Skär tomaterna i små tärningar och rör i grytan tillsammans med persiljan.

4. Rör samman oströran. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan toppad med oströran tillsammans med varmt, hemlagat bröd.


onsdag 1 december 2021

Kycklinggryta med bacon

Ett recept från en Allt om mat tidning, lätt att göra och supergott! Kycklingen blev verkligen saftig o god. 



4 portioner

4 stora kycklingklubbor (ca 1,1 kg)

3/4 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar 

1 pkt bacon (140 g)

225 g smålök

3 vitlöksklyftor

150 g stjälkselleri

3 dl vatten

2 msk konc kalvfond

2 msk balsamvinäger

Tillbehör: 

Kokt potatis eller kokt ris

Dela kycklingklubborna mitt i leden så att det blir lår och ben. Salta och peppra dem runtom. Skär baconet i småbitar. Hetta upp en stekpanna och stek det ca 3 min så att fettet smälter ut och baconet blir lite knaprigt. Lyft över baconbitarna till en vid kastrull eller plateau men låt fettet vara kvar i stekpannan. Bryn kycklingbitarna där i ca 3 min på varje sida så att de får färg. Lyft över dem till samma kastrull eller gryta som baconet. Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken. Strimla stjälksellerin. Ställ grytan på strax över medelvärme och blanda ner smålökar, selleri och vitlök. Tillsätt vatten, kalvfond och vinäger och låt alltsammans koka under lock ca 20 min. Servera med kokt potatis eller kokt ris. 

Sparrissoppa med pocherat ägg



Ett recept från en Allt om mat tidning. Såg himla gott ut och så passade det perfekt med soppa till middag idag. Va rätt så proppmätt efter dagens jullunch på jobbet. Soppan blev väldigt god men tyvärr så skar den sig.

4 portioner

500 g grön sparris

2 bananschalottenlökar

1 msk smör

1 dl vitt vin - torrt

5 dl matlagningsgrädde

5 dl vatten

1 tärning hönsbuljong eller grönsaksbuljong

1 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald


Pocherat ägg:

4 ägg - eller 8–10 vaktelägg om soppan serveras på buffé

1 l vatten

1 tsk salt

1 tsk ättiksprit - (12%)

Ansa och skär sparrisen i cm- långa bitar. Spara 2–3 stjälkar till garnering. Skär dem i tunna remsor med en potatisskalare. Skala och hacka löken. Fräs sparrisbitar och lök i smör i en gryta 2–3 min. Häll över vin, grädde och vatten. Tillsätt buljongtärningen och koka upp. Låt koka under lock ca 10 min.

Pocherade ägg: Koka upp vattnet med salt och ättika i en rymlig kastrull. Knäck ner ett ägg i taget i en kopp.

Rör runt i det sjudande vattnet så att det bildas en virvel och stjälp sedan ner äggen ett och ett. Låt sjuda 3–4 min för stora ägg och ca 2 min för vaktelägg, tills de gått ihop något och känns fasta på ytan. De ska fortfarande vara rinniga inuti. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av.

Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar. Servera med pochera


tisdag 30 november 2021

Skinkstek

Ett recept från köket.se. Hade en skinkstek hemma och tog bara första bästa receptet jag hittade, och det blev toppen!


6 portioner

1 kg skinkstek benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 5 dl vatten
6 dl sky
0,5-1 köttbuljongtärning
1 dl vatten, kallt
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk soja
2 msk svartvinbärsgelé
salt
vitpeppar
ev ädelost (eller annan blåmögelost efter smak)

Servering
potatis, kokt
svartvinbärsgelé
haricots verts

Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med salt och peppar, lägg det i en ugnssäker form och fyll på med vatten så att ungefär en tredjedel av steken ligger i vatten. Stick in en termometer i köttet och ställ formen på ett galler mitt i ugnen. Ta ut steken när termometern visar 74 grader och svep in den i aluminiumfolie.
Sila skyn och häll den i en kastrull, det ska vara cirka 6 dl. Hetta upp den tills den sjuder och lägg i en halv buljongtärning, det är viktigt att det inte kokar utan bara sjuder. Blanda vatten och mjöl till en jämn smet, häll den i den heta skyn tillsammans med grädde. Låt såsen sjuda i ca 5 min, tillsätt soja och gelé. Smaka av med en liten bit till av buljongtärningen, salt, peppar och eventuellt lite ädelost. Skär steken i tunna skivor och servera den med kokt potatis, svartvinbärsgelé och haricots verts.


Citroner inlagda i olja

 Ett recept från en Allt om mat tidning. Tyckte att det såg så tjusigt ut i burken och så stod det att det passar till kött, så tänkte att det kan ju vara kul att prova! Plus att oljan sen passar perfekt att ha till dressing. Jag gjorde däremot en liten ändring, tog persilja istället för koriander. Hur som helst så blev det gott!



1 stor burk (till 25 pers):

5 citroner

4 msk salt

Färska korianderblad eller persilja

3 färska chilifrukter 

3 stora lätt stötta vitlöksklyftor 

Ca 7 dl olivolja eller så det täcker

Tvätta citronerna och skär dem i ca 5 mm tjocka skivor och ta bort kärnorna. Strö över rikligt med salt på båda sidor av citronskivorna och lägg dem att rinna av i en sil 24 timmar. Skölj av citronskivorna och torka av dem. Lägg dem i en ren torr burk och lägg korianderblad, chilifrukt och vitlöksklyftor på sidorna medan du fyller på burken. Häll över olivolja tills citronerna är täckta. Snurra på burken så att alla luftbubblor försvinner och se till att inget sticker upp över ytan. Låt stå och dra i en vecka innan servering.

Madam Vongs fläsk med plommon och mandel



Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt gott! 


4 portioner

400 g benfri fläskkarré
299 g kärnfria katrinplommon
4 salladslökar
100 g skållad sötmandel
1 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 msk japansk soja
2 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
100 g färsk spenat

Tillbehör:
Basmatiris
Mango chutney


Strimla köttet och hacka katrinplommonen grovt. Strimla salladslöken och rosta mandeln i en torr stekpanna.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Bryn köttet och efterstek ca 10 minuter på medelvärme,
Tillsätt plommon, vitlök, salt, peppar, soja, och vatten. Rör om och låt koka några minuter utan lock så att vätskan dunstar.
Vänd ner salladslök, ingefära och mandlar och låt koka ytterligare några minuter.
Rör ner spenaten och låt den bara bli varm så att den inte tappar sin färg. Servera med basmatiris och mango chutney.

Lammbullar i currysås

Ett recept från en Allt om mat tidning, såg så gott ut på bilden så kände bara att jag ville testa! Köttbullarna blev väldigt kompakta men i övrigt var det gott!



4 portioner

400 g lammfärs

3 krm salvia

3 krm basilika

1 1/2 tsk salt

3 krm svartpeppar 

1 liter köttbuljong

Sås:

2 msk smör

3 tsk curry

3 msk vetemjöl

6 dl av buljongen

1 dl creme fraiche

1 dl finhackad persilja

1 strimlad röd paprika

Tillbehör:

Kokt ris, broccoli

Koka upp buljongen. Blanda färs, salvia, basilika, salt och peppar. Forma bullar och koka dem i buljongen ca 10 minuter. Fräs smöret och curry, rör ner mjölet och späd med buljong. Vispa ner creme fraiche och persilja. Lägg i lammbullarna och den strimlade paprikan och låt allt koka i såsen några minuter. 

Lasagne med aubergine och ricotta



Ett recept från Ica.se, lätt att göra och gott!



(500 kcal)
4 portioner

2 auberginer
salt
2 paprikor
1 msk olivolja
svartpeppar
1 rödlök
2 förp finkrossade tomater med vitlök (à 390 g)
2 tsk torkad rosmarin
1 msk rödvinsvinäger
1 förp färska lasagneplattor (à 200 g)
250 g ricottaost

Tomatsallad:
1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
1 silverlök
4 tomater
1/2 kruka basilika
1 msk olivolja
1 msk balsamico- eller rödvinsvinäger 

Sätt ugnen på 250°C.

Lasagne: Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta dem och låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter. Dela, kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar.

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Blanda dem, paprikabitarna och olivoljan i en bunke. Krydda med peppar. Lägg alltsammans på en plåt och ställ in i övre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna börjar få färg. Ta ut grönsakerna och sänk ugnstemperaturen till 225°C.

Skala och skiva löken. Koka upp tomaterna, löken och rosmarinen i en kastrull. Smaksätt med salt, peppar och vinäger.

Lägg lite av såsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna, grönsakerna och såsen i formen. Klicka på ricottan. Sätt in formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills lasagneplattorna är tillagade och ricottan är gyllenbrun.

Tomatsallad: Häll bönorna i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Skala löken, skiva den och tomaterna tunt. Strimla basilikan. Blanda samtliga ingredienser till tomatsalladen och smaksätt med salt och peppar.

Servera lasagnen med tomatsalladen.

Spaghetti à la fontana

Ett recept från en Allt om mat tidning. Fastnade för detta receptet då det var med mycket muskot i, har nämligen inte gjort något sådant förut. Men tyvärr så tycker jag att smaken av muskot mer eller mindre försvann. Men det var ändå gott!



8 portioner

2 burkar hela tomater

1 stor gul lök

400 g färska champinjoner

300 g kokt skinka

2-4 msk olivolja

1 dl finhackad persilja

1 1/2 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar 

1 1/2 tsk nymalen muskot

1/2 dl vispgrädde

40 g riven parmesanost 

600 g okokt spaghetti

Till servering:

80 g riven parmesanost

Krama sönder tomaterna i en stor kastrull. Spara ungefär hälften av spadet, till spädning. Hacka löken, skiva champinjonerna, finstrimla skinkan och finhacka persiljan. Bryn försiktigt i oljan, först löken sedan champinjonerna och därefter skinkan. Lägg efter hand över i tomatgrytan. Tillsätt persilja, salt, peppar, muskot och grädde. Låt småputtra ca 10 minuter på svag värme. Späd eventuellt med tomatspadet. Smaka av. Koka under tiden spaghettin enligt beskrivning på förpackningen. Blanda den kokta spaghettin med såsen och tillsätt samtidigt parmesanosten. Servera omedelbart med extra parmesan.


Orientaliska räkor

Ett recept från en Allt om mat tidning, väldigt gott!



4 portioner

1 kilo räkor med skal

2 msk olja

1/2 liter vatten

1 stor gul lök

2 msk smör

2 tsk curry

1-2 vitlöksklyftor

1 msk vetemjöl

3 dl räkspad

2 msk tomatpuré 

4 droppar tabasco

1 stor röd paprika

1 stor grön paprika

2 dl creme fraiche

Ev 1 msk konjak

Till servering:

Kokt pasta, sallad

Skala räkorna och ställ dem kallt. Fräs räkskalen i en kastrull med 2 msk olja tills skalen ser torra ut och börjar vitna. Slå på vatten och låt skalen koka av i 6-7 minuter. Sila spadet. Hacka löken. Fräs smöret i en gryta tillsammans med curryn och sätt till löken. Låt den fräsa tills den mjuknar. Pressa i vitlöken. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med räkspadet, koka upp under omrörning och sätt till tomatpuré och tabasco. Låt sjuda 5-6 minuter. Kärna ur och strimla paprikorna fint. Rör ner creme fraiche. Lägg i paprika. Sjud i 4-5 minuter. Smaksätt eventuellt med konjak. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Obs: de ska inte koka, då blir de sega.

Kyckling med gult ris

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott!



4 portioner

2 vitlöksklyftor 

900 g kycklinglår med skinn

Saften av 1 citron

1 1/2 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

2 gula lökar

1 grön paprika

1/2 dl olivolja

1 kuvert saffran (0,5 g)

2 lagerblad

1 hönsbuljongtärning

6 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

3 dl långkornigt ris

Hacka vitlöken. Lägg kycklinglåren i en skål och vänd ihop med vitlök och pressad citron. Krydda med salt och peppar. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet 2-3 timmar. Skala och hacka löken,  strimla paprikan. Klappa kycklinglåren torra, hetta upp oljan i en stor gryta och bryn dem runt om. Lägg i lök och paprika och stek under omrörning några minuter tills löken mjuknat. Häll i citronsaft och vitlök från marinaden, rör i saffran och lagerbladet. Lägg i buljongtärning, häll på vatten och vitt vin. Koka upp. Koka 5 minuter, rör i riset och låt koka under lock tills riset är kokt och kycklinglåren färdiga. Servera direkt ur grytan. 

Kräftgratinerad fisk

 Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att testa ett nytt sätt att tillaga fisk på, men blev tyvärr inte jätteimponerad.



4 portioner

500 g fiskfilé, t ex torsk 

1 tsk salt

100 g kokta, skalade kräftstjärtar 

1-2 msk hackad krondill eller 1 tsk torkad dillfrö + 1 msk hackad dill

1 pkt Kelda tomat- och paprikasås (2 1/2 dl)

1 dl riven lagrad ost

Tillbehör:

Kokt potatis eller ris

Sätt ugnen på 225 grader. Salta fiskfiléerna och vik dem dubbla om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över kräftstjärtar och hackad krondill. Häll över såsen och strö över osten. Stek fisken i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med dill.

torsdag 11 november 2021

Söndagsstek med gräddsås



Köpte picnicbog i bit på nedsatt pris och så googlade jag fram första bästa recept. Blev himla gott!


4 portioner 

2 gula lökar
4 morötter
ca 1 kg picnicbog (gärna rapsgris)
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
15 hela svartpepparkorn
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1 tsk majsstärkelse

Till servering:
kokt potatis
inlagd gurka (pressgurka)
gelé
kokta grönsaker
huvudsallad
persilja (till garnering) 


Sätt ugnen på 150˚C.
Skala och skär lök och morötter i grova bitar.
Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns.
Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C.
Linda in köttet i ett fuktat smörpapper och lägg det på ett fat.
Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).
Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Skiva köttet och lägg det på ett varmt fat. Häll lite sås över skivorna. Garnera med persilja.
Till servering: Servera resten av såsen i en såsskål vid sidan om tillsammans med inlagd gurka, gelé, potatis, sallad och kokta grönsaker (gärna morötterna som tillagats med köttet).

tisdag 9 november 2021

Het chiligryta



Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt gott! 



4–8 personer

700 g nötfärs - eller lammfärs
500 g rotfrukter - t ex rotselleri och morot
2 lökar - gula
2 vitlöksklyftor
2 chili - gröna, t ex spansk peppar
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin - hel
1 tsk chili - anchostyle
0,5 dl olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar - nymald
2 burkar tomater - finkrossade, (à 400 g)
3 dl öl - mörkt, t ex porter
3 msk tomatpuré
2 msk kakao
2 msk oxfond - konc
2 msk honung
2 burkar bönor - vita, (à 400 g)


Skala rotfrukterna och skär i riktigt små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin.
Fräs rotfrukter, lök, vitlök och chili med oregano, spiskummin och chilipeppar i olja i en gryta ca 2 min.
Stek färsen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner färsen i grytan.
Tillsätt tomater, öl, tomatpuré, kakao, fond och honung. Låt sjuda på svag värme under lock ca 40 min. Rör om då och då.
Skölj bönorna i kallt vatten och vänd ner dem i grytan.
Servera hälften av grytan med önskade tillbehör.

Toscansk soppa med kyckling



Ett recept från Arla.se, superlätt att göra och gott! Perfekt vardagsmat.



4 portioner

300 g kycklingfilé eller kalkonfilé

1 purjolök eller några sommarlökar

1 liter Kelda toscansk tomatsoppa

Tillbehör:

1 dl creme fraiche

Bröd


Strimla kyckling och purjolök. Fräs kycklingen i smör. 
Koka upp soppan under omrörning. Lägg i kyckling och purjolök. Låt koka 2–3 min. Servera med crème fraiche och bröd.

Viveca Lärns fisksoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. En väldigt god soppa!



8 port
2 kg hel havsfisk, t.ex. torsk eller kolja
2 nät blåmusslor
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
50 g rotselleri
2 msk osaltat smör
6 dl torrt vitt vin
1 l vatten
pepparkorn och salt efter smak
5 medelstora potatisar
5 morötter
5 dl vispgrädde
hackad dill och gräslök, persilja och färsk rosmarin
2 äggulor
ev. havskräftstjärtar och räkor

Rensa och filea fisken. Spara skrovet. Borsta musslorna och släng dem som inte stänger sig när man knackar på skalet. Skala och finhacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs detta hack med smöret snabbt i en gryta. Tillsätt musslor, vin och vatten, persilja, rosmarin, pepparkorn och salt.
Koka 5 minuter under lock. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig.
Lägg ner fiskskrovet i buljongen och koka 10 minuter. Sila och spara fonden. ( Detta är ett viktigt moment. Jag vill inte berätta hur många gånger jag ställt ett durkslag över diskhon och glatt hällt buljongen i silen. Mindre glad och mycket häpen har jag sett fonden rinna ut i vasken. Alltså:kärl under! ) Skala potatis och morötter och skär dem i små bitar. Koka upp fonden. Lägg i potatisbitarna och koka 5 minuter. Rör ner grädden, försiktigt. Tillsätt morötter och fisk. Låt sjuda 5 minuter. Rör ner gräslök och dill. Rör ner äggulorna.
Ta grytan av spisen och låt den stå under lock på en tjock ekplanka. Lägg i musslorna. Tillsätt ev. havskräftstjärtar och rensade räkor.

lördag 6 november 2021

Ris med kräftstjärtar

Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt annorlunda smakkombination som jag aldrig testat förut! Blev positivt överraskad över hur gott det var.
4 portioner 

 170 g kräftstjärtar 
4 dl långkornigt ris 
1 burk kokosmjölk (400 g) 
1 pressad vitlöksklyfta 
2 msk stark curry 
1 msk gurkmeja 
1 tsk salt 
1/2 dl hackad basilika och persilja 

tillbehör: sallad 

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda kokosmjölk, vitlök, curry, gurkmeja och salt. Blanda ner kokosmjölksblandningen i riset. Låt kräftstjärtarna rinna av och rör ner dem i riset. Tillsätt basilika och persilja. Servera med sallad.

torsdag 4 november 2021

Krämig rostbiffspasta

Ett recept från en Allt om mat tidning, superlätt att göra och gott!
4 portioner 250 g rostbiff - stekt i tunna skivor 150 g sockerärter - färska 2 pkt tagliatelle - färsk (à 250 g) 1 burk grillad paprika - (200 g) 2 dl crème fraiche - lätt 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm Strimla rostbiffen. Ansa och strimla sockerärterna. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt paprikan rinna av, men spara 2 msk av oljan. Mixa paprika med creme fraiche och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Stek rostbiff och sockerärter i oljan från paprikan. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm svart­peppar. Låt pastan rinna av och blanda med paprikasåsen. Fördela pastan

Coq au vin blanc

Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt gott! Jag köpte en hel majskyckling på nedsatt pris så bilden stämmer inte riktigt med receptet, men det blev himla gott i alla fall!
4 portioner 2 majskycklingfiléer - med skinn, (à 350 g) 1 msk rapsolja 1 tsk salt 2 krm svartpeppar - nymald 100 g rökt fläsk 250 g schalottenlök 150 g champinjoner - små 3 dl vitt vin - torrt 1 msk konc kycklingfond 1 msk japansk soja 2 tsk majsstärkelse (Maizena) Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp. Servera med klyftpotatis.

lördag 30 oktober 2021

Frukttosca i långpanna

Ett recept från en Allt om mat tidning. Kändes väldigt retro och väckte minnen om barnkalas då jag blivit bjuden på toscapäron. Blev väldigt mycket över när vi bara var 4 personer som åt. Perfekt till kalas om man har många gäster. Själv kommer jag att ta med resten och bjuda på jobbet på måndag.
ca 15-20 bitar (en långpanna) Botten: 3 ägg 3 dl strösocker 1 1/2 dl mjölk 4 1/2 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Fyllning: 1 stor burk persikor (850g) 1 burk ananas i skivor i spad (570 g) 1 citron Toscasmet: 225 g smör 3 dl strösocker 6 msk vetemjöl 6 msk mjölk 4 påsar mandelspån à 45 g Tillbehör: vispad grädde eller glass Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en långpanna. Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet i en kastrull och koka upp tillsammans med mjölken. Tillsätt det i äggsmeten under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter så att smeten stannar och får en aning färg. Höj ugnen till 225 grader. Låt den konserverade frukten rinna av väl. Skär persikor i 5 skivor och dela ananasen i 4 bitar. Tvätta citronen och riv skalet. Fördela frukten över kakan och strö över citronskalet. Smält smöret till toscasmeten i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka upp under omrörning. Fördela smeten över frukten. Gratinera ca 10 minuter i övre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Låt svalna, skär i bitar och servera med vispad grädde eller glass.

Ugnsbakad lax med pepparrots-crème fraiche och dillstekt potatis

Ett recept från en Allt om mat tidning, verkligen supergott! Rekommenderas verkligen!
4 portioner 4 portionsbitar lax - fryst, (à 125 g) 1 tsk salt 1 krm svartpeppar - nymald 2 dl crème fraiche 2 msk pepparrot - färskriven Dillstekt potatis: 400 g potatisar - små, kokta 1 msk smör 80 g spenat 100 g sockerärter - färska 1 msk dill - hackad 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar - nymald Garnering: citronklyftor dill Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Blanda crème fraiche och pepparrot och bred över laxbitarna. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min. Dillstekt potatis: Stek potatisen i smör. Vänd i spenat, sockerärter och dill. Krydda med salt och peppar. Lägg upp potatisen på ett stort fat och lägg på laxen. Garnera med citron och dill.

fredag 29 oktober 2021

Pastapizza

Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott! Min sambo blev väldigt förtjust och sa att vi måste göra det igen! Men jag blev inte lika imponerad.
4 portioner 200 g spaghetti 2 gröna paprikor 1 msk smör - till formen 80 g salami - i tunna skivor 150 g rökt skinka - i strimlor 1 pkt cocktailtomater - (250 g) 4 ägg 2 dl mjölk 0,5 kruka oregano - färsk, klippt 1 pkt gräslök - fryst (35 g) 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar - nymald 2 dl ost - riven (50 g) Sätt ugnen på 200°. Koka spaghetti i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Låt dem koka med de sista 2 minuterna. Häll i durkslag och spola av med kallt vatten. Smält smöret i en en ugnssäker form i ugnen. Fördela pasta och paprika i formen. Lägg på salami och skinka. Skölj och skär tomaterna i halvor. Lägg dem i formen. Vispa ihop ägg, mjölk, oregano, gräslök, salt och svartpeppar. Häll på blandningen och strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

onsdag 27 oktober 2021

Spansk paella med skaldjursmix och chorizo

Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott! Fräsch rätt!
4 portioner 1 skaldjursmix - paket, fryst (500 g) 1 lök - gul 4 dl arborioris - eller långkornigt ris 1 msk olivolja - + 1 msk olivolja 1 saffran - (0,5 g) 1 tsk salt 8 dl vatten 2 paprikor 2 chorizo - red hot 0,5 dl persilja - strimlad 1 krm svartpeppar - nymald Tina skaldjuren och låt rinna av. Skala och hacka löken. Fräs lök och ris i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt saffran, salt och vatten. Koka upp och sjud under lock ca 20 min. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva korven. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Fräs paprika och korv 2-3 min. Blanda i skaldjuren och fräs ytterligare 2-3 min. Vänd ner fräset i riset. Strö över persilja och krydda med peppar.

Morotssoppa med grillad paprika

Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott!
4 personer 1 kg morötter 1 gul lök 2 msk olivolja 1 msk smör 3 msk strimlad grillad paprika på burk 2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar 1 1/2 liter vatten salt, peppar Servera med: 1/2 dl strimlad grillad paprika på burk + 1 msk av oljan från paprikan oreganoblad 75 g smulad fetaost rostade baguetteskivor Skala och skiva morötter och lök. Fräs morötter, lök och paprika i olja och smör ca 10 minuter. Smula ner buljongtärningar och fräs under omrörning 1-2 minuter. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock ca 20 minuter. Finfördela soppan t ex med stavmixer. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar. Garnera med strimlad paprika, paprikaoljan och oreganoblad. Toppa med smulad fetaost och servera med rostad baguette.

fredag 22 oktober 2021

Paj niçoise

Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från 1994. Jag är så dålig på att laga fiskrätter, särskilt tonfisk så när jag såg detta receptet så tänkte jag direkt att jag ville testa, det såg dessutom himla gott ut på bilden.Och jag kan inte annat än instämma med vad jag föreställt mig - mycket god paj!
4-6 portioner Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Fyllning: 1 burk tonfisk, ca 375 g 1 burk sardeller, 50 g 1 gul lök 2 tomater 4 ägg 3 dl mjölk 1 krm nymald svartpeppar 2 dl lagrad riven ost 10 svarta oliver (jag tog 20) Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa i en bunke eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen och klä ennform med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Låt degen stå i kylen medan fyllningen förbereds. Sätt ugnen på 200 grader. Låt tonfisken och sardellerna rinna av. Dela tonfisken i mindre bitar och finhacka sardellerna. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och ost. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Lägg i tonfisk, sardeller, lök, tomater oliver. Häll på äggsmeten. Grädda pajen ca 45 min.

Kikärts- och korvgryta med ajvar relish

Ett recept från en Allt om mat tidning, lätt att göra och mycket godare än jag hade förväntat mig!
ca 600 kcal 4 portioner 4 magra kryddiga korvar t ex chorizo 2 burkar kikärter ( a 400 g) 1 stor purjolök 1 msk olivolja 2 msk + 4 msk ajvar relish 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1/2 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar Skiva korven. Ansa och skiva purjolöken. Låt kikärterna rinna av. Fräs korv och purjo i olja i en stekpanna ca 3 min. Blanda i 2 msk ajvar relish, grädde och kikärter. Koka upp och sjud grytan 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ajvar relish och bröd.

Pandorato - italienska varma mackor

Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergoda italienska varma mackor. Testa!
10 mackor 300 g mozzarella 10 sardellfiléer 20 skivor vitt formbröd 10 skivor kalltökt skinka (ca 175 g) 2 msk olivolja äggsmet: 2 1/2 dl mjölk 3/4 dl vetemjöl 4 ägg 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar Kantskär 20 skivor vitt formbröd och skär 10 skivor av mozzarellan. Ta 10 skivor skinka. Skölj sardellfiléerna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg brödet på en bricka. På 10 skivor läggs 1 skiva mozzarella, 1 sardellfilé och 1 skinka. Lägg ihop brödskivorna och tryck ihop dem ordentligt. Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg samt salt och svartpeppar. Doppa brödskivorna i äggvispet, och låt dra på ett fat i 15 minuter. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor på medelvärme. Låt bröden torka till lite på ett dubbelt hushållspapper. Skär bröden i trekanter.

torsdag 21 oktober 2021

Banansmulpaj med choklad

Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt god chokladpaj! Perfekt om man har lite bruna bananer hemma som man vill göra något på. Föredrar ju helt klart detta receptet framför en sån där sockerkaksvariant.
ca 10 bitar 125 g kallt smör 1 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 1/2 dl havregryn 75 g mörk choklad fyllning: 4 bananer 2 msk smör 2 msk brun farin garnering: 1 banan 1 msk smör 1 msk brun farin Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Tillsätt socker och vetemjöl och arbeta hastigt samman till en smulig deg. Blanda i havregrynen. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala bananerna och skär dem på mitten och sedan på längden. Stek bananbitarna hastigt i smör och farin på båda sidorna så att de blir lite karamelliserade. Lägg bananbitarna i pajformen i ett cirkelmönster. Hacka den mörka chokladen och blanda den med resterande smulor. Strö smulorna över bananbitarna och grädda pajen ytterligare 10-15 min. Så här långt går det bra att förbereda pajen. Vid servering värms ev pajen några min i 200 grader. Skala och skär bananen till garneringen likadant som till fyllningen. Stek i smör och farin några minuter. Garnera pajen med bananbitar och servera med vaniljglass.

onsdag 20 oktober 2021

Tortilla med hummus

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och perfekt som snabb lunch eller picknickmat. Jag testade att byta ut tortillabrödet mot tunnbröd och det var väldigt gott.
ca 2 portioner 400 g kikärter - kokta 1 msk sesampasta - tahini 3 msk grekisk yoghurt - eller matlagningsyoghurt (10%) 0,5 msk lime - pressad 2 vitlöksklyftor - pressade 2 vetetortilla eller tunnbröd 175 g tomater 100 g pastrami - eller annat kokt eller rökt magert kött 50 g rucolasallad 1 knippa thaibasilika - eller vanlig basilika Låt kikärterna rinna av och lägg dem sedan i en matberedare. Blanda ner tahini, yoghurt, limesaft och vitlök och kör till en jämn massa. Lägg ut 2 tortillabröd och bred ut kikärtsröra, hummus, på båda. Lägg på skivad tomat, tunna skivor pastrami, rucolasallad samt färska basilikablad. Rulla ihop bröden och skär dem ev i bitar. Skär brödrullarna i bitar och servera dem ev med extra grönsallad.

söndag 17 oktober 2021

Kryddig karré

Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag älskar ju mat som sköter sig själv i ugnen, särskilt när det levererar supermört kött! perfekt att ha till tacos eller i piroger.
ca 6 portioner ca 1,9 kilo hel fläskkarré med ben 2 tsk flingsalt 1 msk mörkt muskovadosocker 2 tsk mald ingefära 1 tsk paprikapulver 1 tsk chiliflakes 1 dl vatten tillbehör: 300 g små lökar, röda och gula 2-3 paprikor Gnid in köttet runtom med salt, socker och kryddor. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg köttet i en ugnssäker gryta. Häll vatten i botten och lägg på lock. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 5 timmar. Om du vill lägger du i skalade hela smålökar och paprika i bitar redan från början. De kan också läggas i sista timmen och får då en hårdare konsistens.

Knaprig godiskaka med rabarbersylt

Ett recept från en Allt om mat tidning. Vet inte om den blev god eftersom jag bjöd bort hela, men den ser ju himla god ut och den gick ju åt, så jag lägger ut den för säkerhetsskull!
ca 25 små bitar 150 g smör - rumsvarmt 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl - (180 g) 2 krm salt Crumble: 1 dl sötmandel 50 g choklad - vit 2 dl müsli - utan torkad frukt Hallon- & rabarbersylt: 200 g rabarber 225 g hallon 0,5 dl strösocker Tillbehör: grädde - vispad, eller vaniljglass Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg den i en kastrull tillsammans med hallon och socker. Koka ca 15 min, till en tjock sylt. Låt kallna. Sätt ugnen på 175°. Mixa smör och socker i matberedare. Sikta i vaniljsocker, mjöl och salt, blanda ihop till en deg. Lägg bakplåtspapper i en ca 15 x 20 cm stor ugnssäker form, gärna med avtagbar kant. Tryck ut 2/3 av degen, se till att det är ca 1/2 cm deg upp på kanterna. Crumble: Hacka mandel och choklad. Blanda resten av degen med müsli, mandel och choklad. Strö ca 1/4 av crumblen på den uttryckta degen. Bred på sylt och strö över resten av crumblen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min, till gyllenbrun färg. Låt svalna och skär i bitar. Njut den som den är eller servera med lättvispad grädd

Glasnudlar och lövbiff

Ett recept från köket.se. Lätt att göra och väldigt gott! Jag hade på lite extra sesamolja och fisksås efteråt för att få lite mer smak, det passade perfekt.
4 portioner 400 g glasnudlar 300 g lövbiff 1 kruka färsk koriander 1 orange paprika 1 rödlök 1 dl sesamfrön 1 limefrukt, saften 1 dl sweet chilisås salt vitpeppar olivolja Koka nudlarna i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna. Strimla lövbiffen, skär paprikan i bitar och löken i klyftor. Hacka koriandern. Hetta upp en stor stekpanna, fräs paprika och lök i olivolja tillsammans med sweet chili-sås. Ta upp grönsakerna och lägg vid sidan. Stek köttet hastigt på hög värme tillsammans med limesaft. Blanda kött, grönsaker, nudlar och hackad koriander, smaksätt med salt och peppar och strö över de rostade sesamfröna.

Stroganoff på italienska

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott! Perfekt varsagsmat.
4 portioner 350 g salsicciakorv - gärna med fänkålssmak 30 g svamp - torkad, t ex karljohan 1 gul lök - stor 1 tsk majsstärkelse (Maizena) 2 msk tomatpuré 2 tsk dijonsenap - grovkornig 0,5 tärningar köttbuljong 1 dl vatten 1,5 dl matlagningsgrädde Tillbehör: 300 g pasta - t ex strozzapreti 100 g rucola Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg svampen i kallt vatten ca 10 min . Ta ut köttet ur korvarna och skär det i bitar. Skala och skär löken i små tärningar. Låt svampen rinna av och skär den i bitar. Bryn korvinkråmet i en stekpanna tills det fått färg. Tillsätt lök och svamp och bryn ytterligare 2–3 min. Strö över majsstärkelsen och tillsätt tomatpuré, senap, buljongtärning, vatten och grädde. Sjud ca 15 min. Krydda med salt och 1 krm peppar. Servera med pasta och rucola.

Ceasarpaj

Ett recept från en Allt om mat tidning, tyckte det såg supergott ut på bilden men tyckte tyvärr att pajen kändes litr torr. Det hade nog blivit mycket bättre med lite creme fraiche i pajen.
4 portioner 3 dl vetemjöl - (180 g) 100 g smör 2 msk vatten Fyllning: 1 kyckling - grillad 1 purjolök 2 vitlöksklyftor 1 msk smör 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar - nymald 3 ägg 3 dl mjölk 2 dl parmesan - riven + 2 dl 2 msk sardellcréme Garnering: 1 pkt bacon - (140 g) 2 romansalladsblad 25 g parmesan - flagad Tillbehör: romansallad Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Fyllning: Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Stek purjolök och vitlök i smör tills de mjuknat. Blanda i kycklingen. Krydda med salt och peppar. Lägg fräset i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, 2 dl ost och sardellcrème. Häll äggstanningen i formen. Strö över 2 dl ost. Sänk värmen till 200°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Finstrimla salladsbladen. Strö bacon, sallad och hyvlad parmesanost över pajen.

tisdag 12 oktober 2021

Palsternackssoppa med rosmarin, Oliver och fetaost

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt gott!
4 portioner 1 purjolök 400 g skalad palsternacka 3/4 dl olivolja 4 vitlöksklyftor,pressade 2 tsk färsk rosmarin, grovt hackad 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar ca 1 1/2 dl svarta oliver 125 g fetaost Skölj, ansa och skiva purjolöken fint. Tärna palsternackan i 1 cm bitar. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs purjolöken ca 5 min. Tillsätt palsternackan, höj värmen något och fräs tills den börjar bli lite mjuk. Tillsätt vitlök och rosmarin. Höj värmen ytterligare och stek 1 minut under ständig omrörning. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 5-10 minuter. Tillsätt oliverna. Smaka av om det behövs salt, men tänk på att fetaosten också tillför sälta. Servera soppan varm. Strö över fetaost direkt i tallriken.

Italieninspirerade pannbiffar

Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott!
4 portioner 400 g fläskfärs 3 scharlottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 burk ricottaost (250 g) 1 ägg 1/2 kruka basilika 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 2 msk olivolja tillbehör: råstekt potatis med rosmarin Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda färsen med lökhack, ricotta och ägg. Finhacka basilikan och blanda i färsen. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till runda biffar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek biffarna i olja i en stekpanna ca 4 min på varje sida. Servera biffarna med råstekt potatis och sallad.

Kycklinggryta med tomat och persiljeyoghurt

Ett recept från en Allt om mat tidning. Blev verkligen supergott! Rekommenderar detta starkt!
4 portioner 600 g kycklinglårfilé 3 dl basmatiris 1 gul lök 1/2 purjolök, det gröna 1/2 dl tomatpuré 1 msk paprikapulver 1 tsk mald spiskummin 2 + 1 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater (400 g) 2 hönsbuljongtärningar 1 kruka bladpersilja 2 dl turkisk yoghurt olivolja salt,nymald svartpeppar bröd Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ansa och strimla putjolöken. Skala alla vitlöksklyftor. Kärna ur och tärna paprikan. Bryn kycklingen i stekpanna i 1 msk olja ca 4 min. Tillsätt lök och purjolök och låt fräsa med 2 min. Rör ner tomatpuré, parrikapulver, spiskummin, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Lägg över allt i en gryta. Koka ur stekpannan med 4 dl vatten och häll i grytan. Rör i paprikan och tillsätt krossade tomater och buljongtärningar. Låt småkoka under lock på medelvärme ca 20 min. Finhacka persilja och rör ihop hälften med yoghurten. Skala och pressa i 1 vitlöksklyfta och krydda med 2 krm salt. Strö resterande persilja över grytan. Servera med kokt ris, persiljeyoghurt och bröd.

måndag 11 oktober 2021

Pasta med salsiccia och Manchego

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och perfekt vardagsmat.
4 portioner 500 g pasta 300 g rå salsicciakorv 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 75 g manchegoost 1 ägg 1/2 dl turkisk yoghurt Ta bort skinnet på korven och smula ner färsen i en stekpanna. Fräs ca 3 min. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken med korven ca 2 min. Ställ pannan åt sidan. Finriv 50 g av osten, spara resten till garnering. Vispa ihop ägg, yoghurt, 1/2 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 1 Krm peppar. Rör i osten. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Vänd ner den nykokta pastan i korvfräset. Rör i ägg- och ostblandningen. Späd med lite av kokvattnet till en krämig konsistens. Strö över resten av osten. Servera genast!

Het majssoppa

Fick en kasse med kokböcker av en kollega där fanns bland annat boken Smaklig måltid från ICA Förlaget. Hittade detta receptet och insåg att jag hade alla ingredienser hemma så det fick bli dagens middag!
4 portioner 4 potatisar, ca 300 g 1 gul lök 1 grön eller röd chili tex spansk peppar 1 msk smör 1 liter hönsbuljong (1 tärning + vatten) 1 dl creme fraiche 1 burk majs (300 g) 1 tak salt 1 krm mald vitpeppar 1 kruka basilika 2 kryddade korvar tex piccaro, chorizo, bratwurst Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Fräs potatis, lök och chili i smöret i en gryta, stor nog för soppkok. Häll över buljongen och låt koka under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav eller i en mixer. Rör i creme fraiche och majsen med sitt spad. Smaka av med salt och peppar. Repa bladen från basilikan och lägg dem i soppan. Skär korven i skivor. Stek dem utan extra matfett i en stekpanna. Lägg korven i soppan och servera med bröd.

fredag 8 oktober 2021

Smörgåstårta med sardellröra och crabsticks

Ett recept frånboken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Den årliga traditionen med smörgåstårta på min sambos födelsedag och i år blev det denna. Väldigt saftig och god! Rekommenderas!
6 hönekakehalvor eller 24 st skivor vitt rostbröd crabsticksfyllning: 250 g crabsticks 1/2 kg oskalade eller 200 g skalade räkor 1 dl majonnäs 1 dl turkisk yoghurt finrivet skal från 1 citron 1 dl finhackad gräslök salt och peppar ägg- och sardellfyllning: 4 kokta kalla ägg 12 sardeller 1 dl avrunnen kapris 2 vitlöksklyftor 1 dl majonnäs 1 dl turkisk yoghurt salt och peppar garneringskräm: 2 dl majonnäs 2 dl turkisk yoghurt garnering: 250 g crabsticks 1/2 kg oskalade eller 200 g skalade räkor 2 msk kapris 1 liten rödlök bladpersilja Skär crabsticksen i bitar. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda crabsticks, räkor, majonnäs, turkisk yoghurt, finrivet citronskal, gräslök, salt och peppar till en röra. Skala och hacka äggen grovt. Mixa sardeller och kapris med en stavmixer eller använd matberedare. Blanda ägg, sardeller, kapris, pressad vitlök, majonnäs och turkisk yoghurt till en röra. Smaka av med salt och peppar. Kantskär brödet. Lägg två hönökakor i kant på en bricka, eller 8 skivor vitt bröd. Bred på crabstickröran. Lägg två hönökakor ovanpå(eller 8 skivor bröd), lägg dem så att skarven förkjuts. Bred på ägg- och sardellfyllning och lägg på de sista brödet. Blanda majonnäs och turkisk yoghurt och bred krämen ovanpå. Skär crabsticksen i bitar och skala räkorna. Fördela crabsticks, räkor och kapris (men jag hoppade över kaprisen) ovanpå. Finhacka rödlöken och strö den och bladpersilja ovanpå smörgåstårtan.

måndag 4 oktober 2021

Krämig svampsås till färsk gnocchi

Ett recept från en Allt om mat tidning, superlätt att göra och gott!
(590 kcal) 2 portioner 250 g champinjoner 500 g färsk gnocchi 1 dl lätt creme fraiche 1 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 150 g spenat tillbehör: 100 g rökt skinka i tunna skivor salt, olivolja, svartpeppar Skär champinjonerna i skivor om de är stora. Stek dem i en torr stekpanna ca 2 minuter, så att svampen släpper sin vätska och får lite färg. Strö på 2 krm salt och tillsätt 1 msk olivolja. sänk värmen till medel, blanda ner gnocchin och fräs ca 1 minut. Tillsätt creme fraiche, vatten och buljongtärning och låt småputtra ca 5 minuter. Krydda med 2 krm peppar. Blanda ner spenaten och låt alltsammans sjuda ca 2 minuter. Bräck eventuellt skinkskivorna i 1/2 msk olja eller servera dem som de är till gnocchipannan.

tisdag 28 september 2021

Korvgryta med champinjoner

Ett recept från recept.se. Det var inte direkt märkvärdigt, men funkar bra som vardagsmat!
2 portioner – 300 g blandade korvar, t ex kabanoss, salsiccia, kolbasz – 125 g champinjoner – ½ gul lök – ½ fänkål – 1 tsk smör – 1 msk senap – 1 msk kalvfond – 1 dl vatten – 1 dl grädde – ½ dl strimlad purjolök – 30 g färsk babyspenat 1.Skiva korvar och dela champinjoner. Hacka löken. Skiva fänkålen. 2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek korv, champinjoner, lök och fänkål några min. 3. Tillsätt senap, fond, vatten och grädde. Koka ihop 10 min och tillsätt purjolök och spenat. Servera direkt.

Fransk kycklinggryta

Ett recept från arla.se. Lätt att göra och väldigt gott!
(460 kcal) 4 portioner 400 g Kycklinglårfilé 250 g Champinjoner 2 msk Smör 3 dl gräddmjölk 1/2 msk Majsstärkelse 1 msk Kycklingfond 2 msk Senap 2 st Pressade vitlöksklyftor 1 tsk Torkad timjan 2 krm Svartpeppar 1/2 dl Hackad färsk persilja till garnering Ris Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör. Vispa samman gräddmjölk, majsstärkelse, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min. Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris.