Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
tisdag 29 juni 2021
Smal auberginelasagne
Hittade detta receptet på tasteline och tänkte att det skulle vara perfekt att bjuda min mamma på. Den blev god men alldeles för rinnig.
4 portioner
50 gram färsk spenat, hackad
50 gram parmesanost, riven
100 gram Keso, eller ricotta
salt
svartpeppar
0,5 st röd paprika, urkärnad och finhackad
200 gram champinjoner, skivade
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
3 dl passerade tomater
1 msk olivolja
200 gram aubergine, skivad på längden i 0,5cm tjocka skivor
12 st körsbärstomater, delade
50 gram cheddarost, riven
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Finhacka spenaten och blanda den med parmesan och keso i en skål.
3. Salta och peppra efter smak.
4. Lägg hackad röd paprika och svamp i en annan skål tillsammans med vitlök, örter, passerade tomater och olivolja.
5. Salta och peppra ordentligt.
6. Bred ut hälften av tomat- och grönsaksröran i botten på en rektangulär ugnsform i porslin eller plåt och varva sedan aubergineskivor och ost- och spenatblandningen ovanpå.
7. Avsluta med aubergineskivor.
8. Häll på resten av tomatröran och lägg tomathalvor här och var.
9. Täck formen med aluminiumfolie och ugnsbaka i ungefär 30 minuter eller tills auberginen känns mjuk och genomstekt.
10. Ta av folien och strö riven ost över lasagnen.
11. Ställ in den i ugnen igen i ytterligare 10–15 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg.
12. Servera med en krispig grönsallad.
lördag 26 juni 2021
Knäckig rabarberpaj
Ett recept som en kollega tipsade mig om. Har aldrig förut haft kardemumma i rabarberpaj och kan säga att det var verkligen supergott! Rekommenderas verkligen!
6 portioner
500 g rabarber
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva rabarberna och sprit ut dem i en gratängform. Smält ihop smör, grädde och sirap i en kastrull. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, havregryn, kardemumma och vaniljsocker i en skål. Vispa ihop smörblandningen med de torra ingredienserna. När du har en väl blandad smet brer du ut den över rabarberna. Ställ in i ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna något. Servera sedan med vaniljglass eller en god vaniljsås.
onsdag 23 juni 2021
Fläskfilégryta med ost- och senapssås
Ett recept från arla.se. Lätt att göraoch gott!
4 portioner
500 g Fläskfilé
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
1 msk Smör
1/2 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl Torrt vitt vin
1 msk Vetemjöl
2 msk Kalvfond
1 msk Dijonsenap
50 g prästost
2 dl Bulgur
250 g Färsk broccoli
1/2 dl Hackad färsk persilja
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn köttet i smör i en stekpanna.
Tillsätt lök, salt och peppar.
Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under omrörning.
Lägg över kött och lök i grytan. Låt koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen.
Riv osten och rör ner den i grytan vid servering.
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Skär broccolin i bitar och koka den i saltat vatten 3-5 min. Servera grytan med bulgur och broccoli. Strö över hackad persilja
måndag 21 juni 2021
Färsbiffar med citrussallad och couscous
Ett recept från linas matkasse. Det var gott! Bra lättlagad vardagsmat.
4 portioner
Färsbiffar:
500 g nötfärs
1 msk tomatpuré
1 msk vatten
2 vitlöksklyftor
1 krm chili flakes
1 tsk salt
olivolja
Couscous:
250 g couscous
olivolja
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Citrussallad:
1 st lime
1 st grapefrukt
1 st rödlök
1 frp gemsallad
salt
chili flakes
2 tsk olivolja
1 tsk flytande honung
Couscous: Häll couscous i en bunke och blanda med lite olivolja. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå ca 15 min. Fluffa grynen med en gaffel.
Färsbiffar: Lägg nötfärs i en bunke. Tillsätt tomatpuré, vatten, pressad vitlök, chili flakes och salt. Forma till 8 biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek biffarna på medelvärme ca 8 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Citrussallad: Tvätta limen i ljummet vatten och finriv skalet. Skala grapefrukt med en vass kniv. Tärna fruktköttet eller skär gärna i filéer, om du har tid. Skiva rödlök tunt. Plocka bladen från gemsallad. Lägg allt i en salladsskål. Blanda med rivet limeskal, lite salt och chili flakes. Ringla över olivolja och flytande honung.
Klyfta den använda limen. Servera färsbiffar med citrussallad, couscous och limeklyfta.
lördag 19 juni 2021
Stekt kyckling med oregano och krämig tomatsås
Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat!
4 portioner
tomatsås:
300 g morötter
1 gul lök
1 frp krossade tomater
1/2 msk torkad oregano
1 dl vispgrädde
olivolja
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
kyckling:
650 g kycklingfilé
1/2 msk torkad oregano
1 tsk salt
svartpeppar
1/2 msk olivolja
till servering:
360 g tagliatelle
1 frp ruccola
Koka upp lättsaltat vatten till pastakoket i punkt 4.
Skala morötter. Tärna morötter och gul lök.
Tomatsås: Hetta upp lite olivolja i en stekgryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs morötter, lök och pressad vitlök ca 3 min. Rör ner krossade tomater, vatten, smulad kycklingbuljong, socker, torkad oregano och balsamvinäger. Sjud under lock ca 10 min.
Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
Kyckling: Dela kycklingfilé på längden. Krydda med salt, lite nymald svartpeppar och torkad oregano. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek kycklingen ca 8 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Mixa tomatsåsen med stavmixer direkt i grytan. Tillsätt vispgrädde och låt koka upp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera stekt kycklingfilé med krämig tomatsås och nykokt tagliatelle. Toppa med ruccola!
onsdag 16 juni 2021
Kinesisk biff med sötsur sås
Ett recept jag hittade på köket.se. Jag som sällan gör asiatisk mat hemma blev väldigt imponerad över hur bra det blev. Rekommenderar att du testar!
4 portioner
400 g bogfläsk, magert, finstrimlat
2 paprikor, i bitar
1 förp bambuskott, à 400 g
1 förp ananas, skivad, 250 g
1 rödlök, stor, i klyftor
vetemjöl
rapsolja (eller majsolja till fritering)
Marinad:
2 msk kinesisk soja
2 msk olja
2 msk vinäger
salt
svartpeppar
Sås:
3 msk olja
3 msk soja
1,5 tsk vinäger
0,75 dl chilisås
0,5 tsk malen ingefära
1,5 msk honung
1 limefrukt, saft av
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk arrowrot
1,5 dl vatten
Blanda marinaden. Slå den över köttet och låt dra i minst 30 minuter. Vänd runt några gånger.
Blanda såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Förbered grönsakerna.
Låt köttet rinna av väl och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en låg vid gryta. Fritera lite fläsk i sänder och låt det rinna av på papper.
Slå bort det mesta av friteringsoljan och lägg grönsakerna i pannan. Hetta upp dem snabbt så de bevarar sin spänst. Servera med kött och sås.
lördag 12 juni 2021
Lax med teriyakisås och gurksallad
Ett recept från Linas matkasse, helt okej! barnen gillade inte gurksalladen, men jag tyckte att den var god!
Laxfilé:
600 g laxfilé
2 krm salt
svartpeppar
Teriyakisås:
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 mskbalsamvinäger
2 msk vatten
1 mskneutral olja
1 1/2 flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
Till servering:
3 1/2 dl jasminris
1 frp rädisor
Gurksallad:
1 st bananschalottenlök
1 st gurka
Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Lägg laxfilé i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen ca 18 min.
Teriyakisås: Häll japansk soja i en skål. Blanda med kinesisk soja, balsamvinäger, vatten, neutral olja, honung, pressad vitlök och malen ingefära.
Gurksallad: Skiva bananschalottenlök. Skär gurka i strimlor. Lägg allt i en skål. Blanda med hälften av teriyakisåsen. Spar resten av såsen till servering.
Servera ugnsbakad lax med teriyakisås, gurksallad, nykokt jasminris och rädisor.
Vegoburgare
Ett recept från ica.se som en kollega tipsade om för pinsamt länge sedan, hade glömt bort det i ett skåp i köket. men nu blev det äntligen av och jag kan säga att det blev verkligen supergott! Min sambo som var skeptisk och hellre ville bara ha en hel bit halloumi i sin burgare tyckte också att det var supergott! Rekommenderar verkligen de här!
4 st burgare
1 morot
200 g halloumi
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad gräslök
3 ägg
2 msk potatismjöl
2 msk ströbröd
1 krm chiliflakes
2 krm svartpeppar
1 msk olja
Skala moroten. Riv den och halloumin grovt. Skala och finriv vitlöken. Hacka gräslöken. Lägg allt i en bunke.
Tillsätt ägg, potatismjöl, ströbröd, chiliflakes och peppar och blanda ordentligt.
Forma smeten till 4 burgare. Stek dem i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 2 minuter på varje sida.
Etiketter:
absolut måste göra igen,
tips från kommunen,
vegetariskt
Köttgryta från medelhavsköket
Ett recept från köket.se. Tyvärr så hittade jag inte grytbitar av lamm så tog istället av nöt och det blev segt och tråkigt...trots att jag kokade extra länge. så rekommenderar att du tar lammkött eller annars kalvkött.
4 portioner
800 g grytbitar av nöt eller lamm
2 gula lökar
1 förp krossade tomater
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad timjan
2 klyftor vitlök
1 dl svarta oliver
Till dekoration:
färsk timjan
Skala löken och skär den i mindre bitar. Fräs den i olivoljan och lägg över i en gryta. Koka upp tomaterna och löken och låt puttra 5 minuter. Lägg i köttet, lite i taget, och låt koka upp mellan omgångarna.
Krydda med salt, peppar, körvel och timjan. Låt sjuda tills köttet känns mört, ca 20 minuter. Pressa ner vitlöken.
Blanda ner oliverna och låt dem bli varma i grytan. Dekorera med färsk timjan före servering.
Kassler i ugn med krämiga grönsaker
Ett recept jag hittade på tasteline. helt okej vardagsmat som var lätt att göra.
600 gram kassler
2 st röd lökar
3 st tomater
3 st paprikor, olika färger
1 st salt
1 burk crème fraiche, smaksatt med t.ex. franska örter
1 dl cheddarost, riven
peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva kasslern i 0,5 cm tunna skivor. Smörj en form med olivolja. Placera ut kasslerskivorna på botten.
3. Skär grönsakerna i bitar och lägg paprikan och löken ovanpå kasslern och tomaterna överst. Salta och peppra. Men var lite försiktig med saltet eftersom kassler är salt.
4. Klicka över såsen på grönsakerna. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut och strö på osten. Grädda 10 minuter till.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)