Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 22 oktober 2014

Moules marinières

Upptäckte att jag missat att lägga ut detta receptet som jag och min sambo gjorde i somras.. så himla gott!!
Har du inte testat innan, så rekommenderar jag starkt att du gör det!






1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 cl olivolja
1 bunt persilja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
Salt och peppar

Krutonger:
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
1 vitlöksklyfta

Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan. Tillsätt blåmusslor, häll på vin och grädde. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite. Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.

Krutonger
Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.







tisdag 14 oktober 2014

Divine Magazine: soppor

Missa inte mitt matreportage om soppor i Divine Magazine!

http://np.netpublicator.com/netpublication/n65230762

Tjälknöl

Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl! Tar lång tid, men ugnen sköter ju sig själv, så egentligen är det väldigt lätt. Supergott blev det i alla fall! Perfekt som pålägg eller som middag med potatissallad eller potatisgratäng! 

1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm
5 dl vatten
1 dl salt
2 msk socker
5 krossade vitlöksklyftor
3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)

1. Lägg in köttet i ugn på 80 greader. Låt stå i 12 timmar- gärna mer
2. Blanda ihop övriga ingredienser till en saltlag
3. Lägg ner det varma köttet i saltlagen. Använd plastpåse
4. Låt ligga och dra minst i 6 timmar
5. Skiva tunt- och servera tex med potatisgratäng och någon god sås

söndag 12 oktober 2014

Köttfondue

I fredags testade jag och min sambo att göra ostfondue.. Då kom jag på att jag aldrig gjort köttfondue! Passade perfekt att testa när min vän som bara äter LCHF ändå skulle komma på middag. 
Hur som helst så var det i alla fall gott. Mysigt att sitta och fixa med spetten under själva middagen, blir inte att man stressar i sig allt då. 
Denna gången blev det med buljong, nästa gång ska jag testa med olja!


2 port.
Ca 200 g fint nötkött i små bitar. Tex entrecote 

Ca 1 liter vatten
2 msk soja
2 msk ox- eller kalvfond
5 vitpepparkorn
2 st lagerblad
1 stor morot
1 gul lök

Skär löken och moroten i bitar. Lägg i en kastrull med resten av ingredienserna (förutom köttet). Låt koka ihop i ca 30 minuter. Sila sedan bort grönsakerna, så att du bara har vätskan kvar. Häll upp i fonduegrytan. Skär köttet i små munsbitar. Sätt på spetten och sätt ner i fonduegrytan. 

Servera med tex en god sallad till. 

torsdag 9 oktober 2014

Kladdkaka med polly och färskostswirl

Ett recept jag fick för inte så längesen.. Passade på att göra det lagom till min sambos födelsedag.. Grymt god!! Och mycket godare dagen efter när den var kall. Testa att göra denna, annars missar du något kan jag lova!




Ca 12 bitar
150 g smör
150 g mörk choklad
100 g rostade salta cashewnötter 
3 ägg
200 g färskost, tex Philadelphia 
3 dl rårörsocker
2 dl vetemjöl
100 g polly

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ströa med råsocker. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner smöret. Låt det smälta under omrörning. Ställ åt sidan. Hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita, rör ihop gulan med färskosten. Vispa ihop sockret med äggvitan och de resterande äggen, vispa ned chokladen. Vänd ner, nötter, mjöl och hälften av pollyn. Häll chokladsmeten i formen. Klicka i färskosten och rör runt så att det blir ett mönster i kakan. Strö över resten av pollyn. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Låt kallna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Köttfärsbiffar i smakrik tomatsås


Ett enkelt och väldigt gott recept! Testa gärna!






500 gram blandfärs
1 st  ägg
1 dl  mjölk
1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
1,5 msk  potatismjöl
1 burk  krossade tomater (400 gr)
1,5 dl  matlagningsgrädde
2 msk  kinesisk soja
2 msk  chilisås
2 tsk  valfria örtkryddor, t.ex. basilika, dragon eller oregano
1 msk  smör

Blanda köttfärsen med ägget, mjölken, saltet, pepparn och potatismjölet. Forma 10-15 små biffar av köttfärssmeten och stek dessa i två omgångar i litet smör eller margarin i en stekpanna. Stek ca 2 minuter per sida och lägg sedan biffarna åt sidan. Häll i grädden, sojan och de krossade tomaterna i stekpannan och låt koka upp. Smaksätt såsen med chilisås och örtkryddor. Salta och peppra. Smaka av. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och häll över ev. vätska som de gett ifrån sig. Låt småkoka under lock ca 10 minuter. Klart!

lördag 4 oktober 2014

Kåldolmar

En kollega pratade om att hon gjort kåldolmar till middag.. Då slog det mig att jag aldrig har gjort det! Så självklart såg jag till att testa! Grymt gott, mycket godare än köpta! 


Ca 6 port


Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 1 st liten gul lök
  • 3 msk Smör
  • 1 dl mjölk
  • 12 dl ströbröd
  • 400 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk soja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 12 st köttbuljongtärningar

Gör så här:

Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka fint.

Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.

Mustig kycklinggryta

Ett grymt gott recept på kycklinggryta!! Rekommenderar verkligen detta receptet! Kycklinglårfilé är min nya favorit, mycket saftigare och godare än vanlig kycklingfilé .


Ca 4 port


Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 250 g små gula lökar
  • 2 st morötter
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk Smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl rödvin
  • 12 dl  mellangrädde
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 10 st katrinplommon
  • 12 dl valnötter
  • timjan

Gör så här:

Dela kycklingen i stora bitar. Skala lök och morötter. Skär morötterna i tunna slantar. Salta, peppra och bryn kycklingen i smör- och rapsolja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn lökarna och lägg dem i grytan. Vispa ihop mjöl, vin, grädde, buljongtärning och timjan. Häll det i grytan och låt koka 5 min under lock. Dela plommon och nötter i halvor. Lägg ner dem i grytan tillsammans med morötterna och koka 5 min till.

Höstöveraskning med Ricossa Barbera d’Asti DOCG

Fick detta underbara paket på posten.. Älskar denna typen av presenter!!
Och vinet, det va verkligen supergott! Precis i min smak, smakrikt och fylligt, lagom torrt.. Helt klart ett vin jag kommer att se till att köpa!

Vill du också testa? 
Artnr: 78285
Pris: 69 kr

Läs mer info om vinet nedan! 







Nu utökas Ricossafamiljen med en synnerligen prisvärd Barbera d’Asti. Ricossa Barbera d’Asti DOCG (78285) är det mest internationellt prisbelönta vinet i Ricossafamiljen. Med sina 69 kronor flaskan blir det även Systembolagets allra billigaste Barbera d’Asti. Det här är ett mjukt, fylligt och smakrikt rött vin som både kan avnjutas direkt eller lagras i upp till 5 år. Ricossa Barbera d’Asti DOCG finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 september. 
 
Barbera d’Asti DOCG är en de mest kända vintyperna från Piemonte i nordvästra Italien. Rankningen DOCG är den högsta kvalificeringsrakningen i Italien och säkrar vinets ursprungstypiska karaktär. Tillverkningen sker nästan uteslutande av druvan Barbera. Flaskorna får tidigast släppas till försäljning den 1 mars året efter skörden, då vinet har en minimum alkoholhalt på 12 %. Här talar vi om en populär och mycket smakrik typ av vin med hög syra, väl lämpad för lagring. Den som korkar upp Ricossa Barbera d’Asti direkt gör bäst i att servera den till lättare kötträtter, pasta eller stekt fisk. 



Ricossa Barbera d’Asti 
Doften är frisk, ungdomlig och fruktdriven med inslag av hallon, lingon och körsbär i kombination med blommiga och örtiga toner och en touch av ek. Smaken är torr, frisk och ungdomlig med inslag av lingon, tranbär och körsbär, med viss kryddighet och fat. Eftersmaken är mjuk och balanserad med god längd. Vinet serveras med fördel vid 14-16 grader till pasta, ljust grillat kött och kryddiga ostar. 
Artnr: 78285
Pris: 69 kr
Druva: Barbera 


Ricossa
Varumärket Ricossa produceras av MGM Mondo del Vino och har anor som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. På den svenska marknaden finns sedan hösten 2013 Ricossa Barolo (76367, 149 kr) och Ricossa Barberesco (76367, 99 kr). Vinerna importeras till Sverige av Mondowine AB. 

torsdag 2 oktober 2014

La vida al camp

Så här mysigt hade jag och min sambo här om kvällen när vi testade vinet La vida al camp. Väldigt gott mousserande vin! Torrt och inte sådär sött och slibbigt som vissa kan va, helt i min smak! Ekologiskt också, det gillar jag! Eller som min sambo sa: "torrt, kallt, gratis, kan inte bli bättre!"

Vill du också testa?

Artnr: 7776

Pris: 109 kr


Läs mer info om vinet nedan!




La Vida al Camp ekocertifieras från och med september och får i samband med detta även KRAV-märkning. Det gör La Vida al Camp till Systembolagets enda ekocertifierade mousserande vin i prisklassen 109-129 kr. Goda nyheter för Sveriges konsumenter, som under det senaste halvåret handlat rekordmånga såväl ekologiska som mousserande viner*.

 

La Vida al Camp tillverkas av producenten med samma namn, i området Penedes i Spanien. Vid produktionen tar man varsamt tillvara på växtplats och klimat, liksom på kunskaperna och traditioner hos lantarbetarna. Detta för att få fram ett så ursprungstypiskt och unikt uttryck i vinerna som möjligt. La Vida al Camp är en frisk och fruktig cava i elegant stil, med välintegrerad mousse.

 

- La Vida al Camp tillverkas av de lokala druvorna macabeo, xarel-lo och Parellada, av lokala vinarbetare som arbetar enligt ekologiska principer med en stor passion och respekt för naturen. Vi har länge vårdat denna vision och är därför glada att äntligen få ett officiellt erkännande i form av ekocertifieringen och KRAV-märkningen, säger Francesc Escala, internationell försäljningschef för La Vida al Camp.

 

La Vida al Camp

Vinet har en doft av mogna gula äpplen, citrus, nötter, samt en stram, flintig och djup mineralkaraktär. Smaken är frisk och fruktig men inslag av grapefrukt, följt av en lång och fyllig eftersmak. Det här är ett vin i raffinerad stil med välintegrerad mousse. Vinet passar bra till eleganta rätter av fisk och skaldjur, samt till något mildare tillredda rätter av ljust kött och fågel.

Artnr: 7776

Pris: 109 kr (prissänkt i september från 129 kr)

Druvor: 45 % macabeo, 45 % xarel-lo, 10 % parellada