Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 31 mars 2012

Lasagne med kycklingfärs


En klasskompis till mig pratade om att hon gjort lasagne på kycklingfärs. Visste inte ens att det fanns kycklingfärs att köpa, har aldrig sett det i alla fall.. har hållit utkik i olika affären men inte fått tag på någon, så då köpte hon ett paket till mig som jag fick en dag när vi var i skolan. Snällt!
Hur som helst, nu har jag i alla fall testat att göra kycklingfärs lasagne, som jag bjöd min kära far på när han var här på besök. Och jag måste säga att vi båda tyckte att det var väldigt gott! Den blev väldigt saftig och god, så jag rekommenderar att du också testar! 


1 pkt kycklingfärs, ca 400 g
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ca ½ dl mjölk
ca 1 msk soja
salt och peppar
ca 3 msk tomatpuré
smör att steka i

Bechamelsås:
ca 2 msk smör
1-1½ tsk salt
ca 2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
ca 1 dl riven ost

ca 1 dl riven ost
lasagneplattor

Hacka löken och pressa vitlöksklyftan, stek i lite smör tillsammans med kycklingfärsen. Blanda i soja, tomatpuré och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
 Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull, blanda ut mjölet och späd sedan med mjölken. Låt puttra lite under omrörning, smaka sedan av med salt. Blanda i osten och rör om tills den har smält.

Varva färsen med ostsås och lasagneplattor i en ugnsform. Avsluta med lasganeplattor, bechamelsås och sist riven ost. Gratinera i ugnen i 200 grader ca 40 minuter. Servera med en god sallad.

fredag 30 mars 2012

Ericas läckra laxfilé

Ett recept från en läsare! Bjöd min kära far på detta och det var mycket uppskattat! Egentligen ska det vara pressad potatis till..men hade ingen när vi lagade maten så det blev vanlig hel potatis istället.. Men sen köpte min snälla far en potatispress till mig "Hur kan du Inte ha en potatispress, det måste du ju ha". Så nästa gång det står pressad potatis i något recept, då minsann sa jag se till att använda den!

4 port.

600 g laxfilé (ben- och skinnfri)
1 msk smör
0,5 tsk salt
250 g räkor med skal
170 g kräftstjärtar i lag
2 dl crème fraiche (34% fett)
1 dl riven ost
1 msk tomatpuré
0,5 dl hackad dill
0,5 krm cayennepeppar

1. Skär ut fjärilskotletter ur fiskfilén: skär 4 cm breda skivor (portionsbitar) och gör ett snitt i mitten av varje bit, men inte riktigt igenom. Vik ut bitarna åt varsitt håll (men låt sitta ihop i mitten)

2. Smörj en ugnssäker form och lägg i fiskbitarna.Salta, skala och grovhacka räkorna (men spara några hela till garnering). Häll av lagen från kräftstjärtarna. Vispa crème fraiche hårt med elvisp.

3. Blanda crème fraiche med de hackade räkorna, nästan alla kräftstjårtar, ost, tomatpuré, dill och cayennepeppar.

4. Bred blandningen över laxen och tillaga fisken mitt i ugnen i 200 grader i 15 min.

Garnera med citron, dill, kräftstjärtar och räkor.

Servera med (pressad) potatis och sallad

torsdag 29 mars 2012

Sjötunga Walewska



Jag och min far försökte oss på att göra denna rätten till lunch.. inte det lättaste kan jag lova! Receptet var väldigt krångligt skrivet, och vi var ganska så förvirrade i köket.. men det blev ändå ganska så bra måste jag säga! Har nu skrivit om receptet lite efter hur vi gjorde och så att det är lättare att förstå.
Gott var det i alla fall! Väldigt lyxig rätt! Inget man egentligen gör till vardags.. men vad gör man inte när man har sin far på besök!


2 portioner:

4 filéer sjötunga
1 st hummer
(20 g tryffel) hoppade över det
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
50 g smör till såsen
1 st schalottenlök
5 st champinjoner
3 dl hummerfond
1 dl riven parmesanost
1 dl riven edamerost/eller annan tex präst ost
salt
peppar

Duchessepotatis:

3 st potatisar
1 dl vispgrädde
1 st ägg
salt
peppar
olja





Rensa hummern. Skala potatisarna och koka dem tills de är färdiga. Skala och hacka löken och stek med smör i stekpanna. Smörj en ugnsform och lägg två av filéerna i mitten. Lägg löken på de två filéerna och salta och peppra (fisken behöver inte stekas). Putsa champinjonerna och hacka alla utom en.


Rensa ut lite kött ur hummern. Koka svampen med vinet i en separat kastrull med hummerköttet till fyllningen. När fyllningen har kokat en liten stund så ska den läggas på de små fiskfiléerna i pannan med löken.

Lägg på de 2 andra filéerna som lock. Häll över fonden och vätskan från champinjonerna. Täck sedan formen med folie och sätt in i ugnen i 200 grader ca 5 minuter.

Duchessepotatis:

Pressa ner potatisarna i en bunke. Blanda i grädde och ägg med en träslev. Salta, peppra och tillsätt lite olja för att göra purén smidig. Fyll en spritspåse med purén.
Spritsa ut moset i små toppar längs med fisken. Häll av vätskan från ugnsformen i en kastrull. Vispa ner grädden och smöret.. Sila såsen och rör i osten. Häll sedan såsen över fisken och gratinera i ugnen cirka 5 minuter. Garnera med en skivad champinjon, resten av hummerköttet, (riven tryffel) och en hummerklo eller svansen som vi gjorde.

onsdag 28 mars 2012

Matlagnings work shop med Fredrik Björlin från svenska kocklandslaget

Jag blev inbjuden av Electrolux AB att få vara med och testa deras nylanserade köksserie Electrolux Inspiraton Range. Så jag och 3 andra matbloggare  lagade mat tillsammans med Fredrik Björlin, lagkaptenen för svenska kocklandslaget. Känns superkul att just jag blev utvald! Det var supergod mat och supertjusigt ställe! Fick ett fint förklädde som jag kommer att svänga runt med i köket framöver... 

På menyn var det vegetariskt tema, vilket var följande:

Inkokt färskpotatis med sötsyrlig sommarlök
Ångad vit sparris med brynt smör och mandel
Bondbönor med rostad lökcréme och potatischips
Choklad créme med färska hallon






































söndag 25 mars 2012

Linas goda kalla kräftpaj

Bjöd mina kära klasskamrater på denna när jag hade maskerad igår! (Orkade inte släpa med systemkameran..därav lite halvkassbild) Perfekt att bjuda många på, då jag antar att det inte går att spara denna allt för länge i kylen, och frysa in går nog inte alls. Hur som helst så var pajen helt okej, men jag tyckte att den smakade alldeles för mycket vitlök. ½-1 vitlöksklyfta hade varit mer lagom! Visserligen var mina klyftor ganska så stora..men i alla fall. Tack så mycket för tipset ändå! Kul att testa något nytt!


Pajskal:

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Blanda alla ingredienser och grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna.

Fyllning:
1 burk kesella
1 burk crème fraiche
1 dl hackad dill
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 avokado
1 lime
1 burk kräftstjärtar (360 g)
salt
chilipeppar

Skär avokadon i bitar och pressa lime över (för att hålla färgen). Blanda alla ingredienser till fyllningen och fyll pajskalet. Garnera med tex kräftstjärtar och dill.

torsdag 22 mars 2012

Tysk bloggfest 80.000 besökare





Sådär ja! Nu var det hög tid att fira 80.000 besökare här på bloggen.. ska försöka rappa på så jag kan ha stora brakfesten för 100.000 besökare snart! Har en fin flaska med äkta champagne som jag sparar tills dess... Men först och främst nu denna! Och det är inte bara för att fira antalet besökare denna gången, utan även för att fira att jag har fyllt 26 år! Och självklart tar jag temat på fullaste allvar.. så varför inte ha tyrolerklänning!

På menyn står:

Förrätt Pumpernickelbröd med lax och hemmagjord pepparrotsfärskost. Receptet hittar du här.

Varmrätt Hemmagjord Schnitzel med klyftpotatis, brunsås, gröna ärtor och citron. Receptet hittar du här.

Efterrätt Apfelstrudel. Receptet hittar du här.

Dryck Weizbier, Underberg och Jägermaister


onsdag 21 mars 2012

Pumpernickelbröd med lax och pepparrotsfärskost

Supergott och superenkelt!

Pumpernickelbröd
färskost med  pepparrot
kallrökt lax i skivor

hemmagjord  färskost:
Sila filmjölk i ett kaffefilter i kylen över natten. Blanda sen i riven pepparrot och salt efter smak.