Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 30 november 2014

Rostade gulbetor med salsiccia och mandel

Ett recept till från Monica på jobbet! Grymt gott var det också! Tror inte jag har gjort något med gulbeta förut..


1 kg gulbetor
1 msk olivolja
Salt och peppar
2 st rödlökar
1 st zucchini
600 g färsk salsiccia
1 tsk smör
1 dl hel skållad mandel
 
Sås:
2 dl kvarg 0,1 %
1 1/2 msk senap
1/2 msk honung
65 g babyspenat

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en ugnsplåt. Skala och skär gulbetorna i tunna klyftor. Blanda den med hälften av olivoljan och krydda med salt och peppar. Häll ut betorna på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen först i 15 minuter. Skala och skär löken i klyftor och skär zucchinin i bitar. Blanda med resten av olivoljan och salta och peppra. Snitta korven och bryn den i smöret i en stekpanna. Ta ut plåten och lägg på korv, lök, zucchini och mandeln, sätt in i ugnen ytterligare ca 15 minuter.

Sås: 
Blanda kvarg med senap och honung, smaka av med salt och peppar. 

Vänd ner spenaten i de rostade grönsakerna och servera med korven och såsen.

Kinesisk plommon- och ingefärslax med mangosalsa och vårlök


Ett recept jag fick från jobbet! Väldigt annorlunda och gott! Kul! Detta ska jag se till att bjuda på någongång jag har middagsgäster! 





2 dl jasminris
70 g katrinplommon
1 st vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära
1 1/2 msk socker
1 msk soja
1/2 tsk sambal oelek
1 dl vatten

1/2 tsk paprika pulver
1/2 tsk socker
1/2 tsk malen ingefära
(1/2 tsk malen koriander) 
1 1/2 krm salt

300 g laxfilé
1/2 förp. Salladslök
1 st mango i bitar
1 st lime

Olivolja




Sätt ugnen på 150 grader. Koka ris enligt anvisningen på förpackningen. Tärna plommon. Finhacka vitlök och ingefära. Fräs allt i olja i en liten kastrull. Tillsätt socker, soja, sambal oelek och vatten. Låt sjuda 6-7 min. Mixa såsen slät med stavmixer. 
Kryddblandning: blanda paprikapulver, socker, malen ingefära, salt ( och koriander) i en skål.

Skär laxen i portionsbitar. Krydda filéerna med kryddblandningen och bryn runtom i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-13 min. 

Strimla salladslöken. Lägg i en skål och blanda med mango, finrivet skal och 1 tsk pressad saft från 1 lime. Klyfta resten av den använda limen och servera till lax med plommon- och ingefärssås, ris och mangosalsa. 

Pepparkaksbiscotti

Ett recept ur boken Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Jag är inte så förtjust i biscotti, men det är en perfekt present att ge bort till någon som gör det!

Ca 40 skorpor

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.

lördag 29 november 2014

Enkla kyssar - tvärtom

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Superenkelt och gott!


Ca 40 st.

150 g mörk choklad
1 dl florsocker
Några droppar pepparmyntsolja 
1 1/2 -2 tsk vatten

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Rör ihop en glasyr av florsocker, pepparmyntsolja och vatten. Korrigera med mera vatten eller florsocker om smeten blir för lös. Den ska vara lite trögflytande. Klicka ut chokladen på ett bakplåtspapper. Lägg en droppe mintkristyr på varje kaka innan den har stelnat helt. Förvara kyssarna med bakplåtspapper mellan i en lufttät burk.

Frukt och Nötbollar

Årets första julgodis! Ett recept ur boken Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Superenkla att göra, goda var dom också!

Ca 20-30 stycken

300 g torkad frukt som tillexempel aprikoser, fikon och/eller torkade tranbär
2 dl hackade nötter, till exempel skållad mandel, valnötter, pecannötter eller paranötter 
1 dl riven kokos eller hackade mandlar eller 200 g mörk choklad

Skölj av fikonen och lägg dem och den andra frukten i en mixer tillsammans med nötterna. Kör till en jämn röra. Forma massan till runda små bollar ( vill du rulla dem i kokos är det gott att först rosta den lite i en torr stekpanna tills den blir gyllenbrun). Rulla bollarna i kokosen eller nöthacket om du inte hellre doppar dem i choklad. Smält då chokladen i vattenbad och doppa bollarna i den med hjälp av en gaffel. Förvara svalt. 

Svärmor Karins saffranskaka med russin

Ett recept ur boken Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Väldigt god och krispig yta och saftig o härlig inuti. Perfekt till adventsfikat imorgon! 


100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker 
1 1/2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran(1/2 g)

1 1/2 dl russin
Ca 1/2 dl vetemjöl

2 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund hålform. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfil och det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Lägg russin och mjöl i en påse, knyt igen och skaka om så att alla russin täcks av mjöl. Vänd försiktigt ned russinen i smeten. Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda kakan i cirka 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och provstickan är torr. Låt kakan svalna i formen och stjälp upp den på ett galler.

söndag 23 november 2014

Pasta med soltorkad tomat och saffran

Ett recept jag fick av Monika på jobbet. Enkelt och gott!

4 port pasta
1/2 purjolök
125 g champinjoner
1/2 burk (á 200g) soltorkade tomater
1 msk olja
Ca 500 g strimlad ryggbiff
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
1/2 g saffran
1 krm cayennepeppar
1 tsk vitvinsvinäger
65 g rucola

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ansa och skiva purjolöken och champinjonerna tunt. Strimla tomaterna. Stek purjolöken i hälften av oljan i en stekpanna. Ta upp den på en tallrik. Stek biffen i resten av oljan. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen på plattan. Rör ner grädde, saffran, cayennepeppar och vinäger i pannan. Låt puttra i ca 5 minuter. Vänd ner purjolök, svamp och tomaterna i pannan. Blanda biffen med nykokt pasta och servera med rucola. 

torsdag 20 november 2014

Kräftpasta med pesto

Ett recept som jag fick från Monica på jobbet. Kul att börja få in lite recept från kollegor! När jag pluggade skapade jag en kategori som jag kallar "tips från socionomerna" nu kanske jag får skapa en ny som jag kan kalla "tips från kommunen" ! Hur som helst va detta ett lättlagat och helt okej recept. Tack Monica! 


4 port pasta
1/2 påse salladslök
150 g salladsärter
250 g körsbärstomater
2 burkar (á 360 g) kräftstjärtar
1 dl lag från kräftorna
2 dl vispgrädde 
1 burk (á 130 g) pesto
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Strimla salladslöken och salladsärterna. Dela tomaterna i halvor. Låt kräftorna rinna av, men spara lagen. Koka upp lagen med grädden. Rör ner peston i såsen och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med kräftor och grönsaker och servera med pasta.

måndag 17 november 2014

Laroche Chablis Saint Martin

Jag brukar säga att jag inte är så förtjust i vitt vin.. Men jag får nog sluta med det, för jag märker att det faktiskt finns vita viner som är helt ok! Detta är ett utav dom, och jag kan säga att det faktiskt inte bara var ok, utan däremot riktigt gott! 





Laroche Chablis Saint Martin (7143, 159 kr)

 

Doft: Ung, elegant doft med tydlig karaktär av citrus och mineral, vit persika och inslag av gröna äpplen.

Smak: Torr, mycket frisk, ung, elegant smak med tydlig karaktär av citron och mineral med inslag av gröna äpplen. Långt, friskt avslut med inslag av citrus.