Hittade detta receptet när jag var på Wennergrens center och åt lunch med några klasskompisar. Brukar inte välja ut recept själv, utan brukar gå efter dom som jag blir tipsade om... men detta receptet såg så himla gott ut, och jag hade ändå inga andra recept på lager, så jag passade på att testa detta! Men det blev ändå en egen variant.. bytte nämligen ut flera av ingredienserna! Hur som helst blev det gott!
ca 6 port
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl (jag tog rågmjöl)
1 nypa salt
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
+ att jag blandade i ½ dl krossade linfrön
7 dl färska kantareller, grovhackade
(jag tog torkade höstkantareller)
5 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finhackad persilja (jag tog gräslök)
200 g riven västerbottenost
Blanda mjölsorter, salt och kallt smör i en matberedare eller nyp ihop för hand. Tillsätt lite vatten i taget tills det binder. Arbeta samman till en slät deg, forma till en boll och lägg i plastfolie. Låt vila kallt i två timmar. Ta ut degen och låt den få rumstemperatur. Kavla ut degen och lägg den i form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, och nagga med en gaffel. Ställ i frysen ca 1 timme. sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalt i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen. Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek kantarellerna i smör och krydda lätt med salt och peppar. Låt svalna och blanda sedan ner finhackad persilja och finriven Västerbottenost. Vispa samman äggen och grädden. Fyll pajskalet med svamp och äggstanning. Grädda 20-25 minuter eller tills fyllningen stannat.
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
lördag 29 december 2012
torsdag 27 december 2012
Söker recept!
Har helt slut på recept! Snälla skicka över något gott recept till mig som jag kan laga till middag!
onsdag 26 december 2012
Dopp i grytan
Har haft med dopp i grytan en gång förut, men då var det fusk, för då hade jag köpt skinkspad. Denna gången sparade jag spadet när jag kokade min egen julskinka! Kände egentligen inte direkt någon skillnad, mer en princip sak att jag ville göra hemmagjord dopp i grytan.
ca 1 liter silat skinkspad
1 julkorv
vörtbröd
ev. en buljongtärning
Superenkelt, bara att koka upp skinkspadet med julkorven och låta sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Om man vill kan man ha i en buljongtärning om man vill ha lite mer smak på spadet. Sen är det bara att äta! Vissa gillar att doppa vörtbröd i, skälv äter jag det hellre vid sidan av med julskinka och senap!
Etiketter:
favoriter från förr,
Husmanskost,
Jul,
korv
tisdag 25 december 2012
Mörk tryffel med mascarpone och pistage
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Tryffel är ju verkligen himelskt gott! Men frågar du mig är den godast om man bara rullar den i kakao...
ca 30 stycken200 g fin mörk choklad
100 g mascarpone
4 msk florsocker
ca 50 g osaltade pistagenötter
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Låt den svalna innan du blandar ner mascarpone och florsocker. Rör till en slät smet. Ställ in tryffeln i kylskåpet i ca 2 timmar. Hacka under tiden pistagenötterna fint. Ta bort "pistagedamm" genom att sila hacket i en liten tesil. Rulla tryffeln till jämna bollar och rulla i den hackade pistagen. Förvara tryfflarna i kylskået.
måndag 24 december 2012
Chokladknäck
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Gott med knäck! Men ska jag vara ärlig så tycker jag inte att det var så märkvärdigt med pistagenötter. Det är bara onödigt dyrt. Så jag tycker att man lika gärna kan köra på vanlig hackad mandel.
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
2 msk kakao
1 dl pistagenötter
Hacka mandeln. Häll grädde, sirap, kakao och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader. Lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör, hackade pistagenötter och rör om. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna.
1 dl pistagenötter
Hacka mandeln. Häll grädde, sirap, kakao och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader. Lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör, hackade pistagenötter och rör om. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna.
söndag 23 december 2012
Mandelknäckflarn
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Perfekt att strö på glass eller bara smaska i sig som de är!
25-30 stycken
25 g smör
2½ dl strösocker
100 g flagad mandel
Smält smör och socker i en stekpanna. Blanda i mandeln och låt det smälta ihop till en ljusbrun gyllene massa. Lägg massan på en ugnsform med bakplåtpapper och lägg ytterliggare ett papper ovanpå. Kavla därefter ut massan till en tunn kaka. Låt knäcken svalna och bryt den sedan i bitar.
25-30 stycken
25 g smör
2½ dl strösocker
100 g flagad mandel
Smält smör och socker i en stekpanna. Blanda i mandeln och låt det smälta ihop till en ljusbrun gyllene massa. Lägg massan på en ugnsform med bakplåtpapper och lägg ytterliggare ett papper ovanpå. Kavla därefter ut massan till en tunn kaka. Låt knäcken svalna och bryt den sedan i bitar.
lördag 22 december 2012
Knäckäpplen
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Gjorde även dessa på jobbet för att mina kollegor skulle kunna smaska i sig dom på julfikat. Egentligen ska man ha hackade hasselnötter som man doppar äpplena i, men vi hade bara mandel, så tog det istället! Visst ser det fint ut?
6-8 stycken
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2½ dl vatten
2 dl ljus sirap
ca ½ dl hackade hasselnötter
6-8 grillpinnar
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt. Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker har löst sig. låt sockerlagen koka tills den är 154 grader. Det tar ca 15-30 minuter. När knäcken är färdig, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm! Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtpapper.
fredag 21 december 2012
Gräddfudge med chokladöverdrag
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Bakade dom här på jobbet för att vi skulle ha dom till julfikat. Tycker att dom blev helt okej, men fudge är egentligen inte riktigt min grej. Det blir lite för sött för mig.
ca 60-70 st
5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1½ tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper (en avlång bakform för limpor går också bra!). Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att få bort eventuella sockerkristaller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader. Det tar minst 40 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. När fudgen svalnat, smält chokladen i vattenbad eller i mikron och låt den svalna. Bred ut chokladen över fudgen och låt den stelna helt. När chokladen stelnat, vält upp fudgen och skär den i tärningar. Förvara fudgen svalt i lufttät burk.
torsdag 20 december 2012
Joakims fasan
Ett tips från en läsare! Väldigt snällt! Uppskattas verkligen! Måste säga att jag åt middagen med andakt. Känns oförskämt bra att få äta så här lyxig mat som student, dessutom mitt i veckan och ensam! För tänker jag efter så borde jag egentligen ha passat på att bjuda över en gäst på denna lyxiga middagen. Aja! Mer lyxmat åt mig! Får se vad mina klasskompisar säger när jag kommer med fasan med calvadossås i matlådan, haha.
Förresten! Eftersom man bara ska ha en deciliter calvados, så kanske du undrar vad sjutton du ska göra med resten av innehållet i flaskan?
Då kan jag tipsa dig om att det är supergott att värma upp äppelmust tillsammans med hel kanel och stjärnanis. Sen spetsar du bara det med så mycket calvados som du själv tycker blir bra. Bra alternativ till varm glögg!
Fyra bröstbitar fasan
Charlottenlök 3-4 st eller efter smak
3 dl grädde
1 dl Calvados
salt o peppar
Smör
Salta o peppra bröst bitarna, bryn i en rejäl klick smör. Ta upp köttet från panna när det brynt.
Hacka charlottenlök och bryn den i skyn från köttet, tillsätt vid behov lite mer smör, slå i calvados och låt koka upp, tillsätt grädde, smaka av. Lägg i köttet och låt det sjuda sakta i ca tio minuter, smaka av. Servera med kokt potatis och gelé.
Förresten! Eftersom man bara ska ha en deciliter calvados, så kanske du undrar vad sjutton du ska göra med resten av innehållet i flaskan?
Då kan jag tipsa dig om att det är supergott att värma upp äppelmust tillsammans med hel kanel och stjärnanis. Sen spetsar du bara det med så mycket calvados som du själv tycker blir bra. Bra alternativ till varm glögg!
Fyra bröstbitar fasan
Charlottenlök 3-4 st eller efter smak
3 dl grädde
1 dl Calvados
salt o peppar
Smör
Salta o peppra bröst bitarna, bryn i en rejäl klick smör. Ta upp köttet från panna när det brynt.
Hacka charlottenlök och bryn den i skyn från köttet, tillsätt vid behov lite mer smör, slå i calvados och låt koka upp, tillsätt grädde, smaka av. Lägg i köttet och låt det sjuda sakta i ca tio minuter, smaka av. Servera med kokt potatis och gelé.
onsdag 19 december 2012
Polkagrisknäck
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Dom var goda, men jag tycker att vanliga utan mintsmak är godare om du frågar mig.
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl skållad och skalad sötmandel
1 dl hackade polkagrisar
10 droppar pepparmintsarom
Hacka mandeln. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader. Lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör, mandel, hackade polkagrisar och pepparmintsarom och rör om. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna.
Hacka mandeln. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader. Lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör, mandel, hackade polkagrisar och pepparmintsarom och rör om. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna.
tisdag 18 december 2012
Saffranskola
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Supergott! Detta kan jag rekommendera!
ca 50 kolor100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 g saffran (två kuvert)
Smält smöret i en tjockbottna, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills smeten är 125 grader. Tillsätt saffran i den färdiga kola smeten och rör om. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.
måndag 17 december 2012
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Hade köpt turkisk peppar här om dagen för att ha på tentan i skolan.. blev en hel del över, så tänkte att jag lika gärna kunde testa detta receptet! Tyvärr tyckte jag inte att det var så gott. Men bjöd mina före detta grannar på dom, och dom tyckte att dom var supergoda.. så antar att det är en smaksak. Men jag tyckte inte att det var gott att blanda lakrits och choklad.
3 dl vispgrädde3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtpapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då. Rör sedan ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikron och låt svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg på ett galler eller på ett bakplåtpapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
söndag 16 december 2012
Brända mandlar
Så gott! och så himla enkelt! Dock råkade jag ha mandlarna i stekpannan för länge första gången så sockret smälte och blev som sirap. Men det var bara för att det stod att man skulle röra tills mandlarna började knäppa.. vilket tog ett tag. Så vid andra försöket sket jag i det, och titta vilket bra resultat det blev! Testa nu detta!
1½ dl strösocker
½ dl vatten
100 g sötmandel
ca 1/4 tsk röd karamellfärg
ytterliggare 2 msk vatten
Lägg socker och ½ dl vatten i en stor stekpanna (gärna av gjutjärn). Låt det koka upp tills hela ytan bubblar. Rör hela tiden med en trägaffel. Ta stekpannan från värmen och rör ner mandlarna. Rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandlarna smulat sig i botten. Plocka upp mandlarna och lägg på ett bakplåtspapper.
Häll två matskedar vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning tills sockret smält igen. Bry dig inte om att det är lite grynigt. Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker.
lördag 15 december 2012
Kokt julskinka
Min första hemmagjorda julskinka. Förra året hittade jag bara färdigkokt i affärerna. Köpte en sån som jag bara griljerade. Men i år hade jag bestämt mig för att koka skinkan själv. Tråkigt nog fanns det bara färdigkokt i affärerna i år igen. Är folk så lata nu för tiden att de absolut måste köpa färdigkokt? Jag antar att det är därför dom bara har det, eftersom det inte finns någon efterfrågan på okokt skinka. Måste säga att jag tycker att det är väldigt tråkigt att det är färre och färre människor som vill laga mat från grunden. Men som tur är finns det såklart på saluhallen i Stockholm, så tog mig en trip dit för att köpa lite skinka! Och gott blev det! Nu kommer jag att njuta av hemmakokt julskinka på mackan till frukost ända fram till jul!
3-4 kg rimmad skinka
2 lagerblad
15 hela kryddpepparkorn
Skölj skinkan i rikligt med kallt vatten och låt den gärna ligga i blöt i 30 minuter.
Skär ett kryss tvärs över genom svålen och sätt i en köttermometer. Lägg skinkan med svålen (och temometern) uppåt i en rimlig gryta. Slå på så mycket kallt vatten att det nästan står över skinkan. Koka upp och ta med en stor sked bort det skum som bildas. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn, men inget salt. Låt skinkan sjuda sakta, sakta med lock på grytan. Den är klar när termometern visar 74 grader, Lyft då genast upp skinkan ur spadet som bör kylas ner så snabbt som möjligt. (OBS: Spara skinkspadet om du vill göra Dopp i grytan) Ta av svålen medan skinkan ännu är varm. Griljera sedan skinkan.
Griljera:
1 ägg
3 msk senap
3 msk ströbröd
Värm ugnen till 200-225 grader. Vispa ihop ägg med senap (till en skinka på 3-4 kilo). Bred ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen. Låt griljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt.
3-4 kg rimmad skinka
2 lagerblad
15 hela kryddpepparkorn
Skölj skinkan i rikligt med kallt vatten och låt den gärna ligga i blöt i 30 minuter.
Skär ett kryss tvärs över genom svålen och sätt i en köttermometer. Lägg skinkan med svålen (och temometern) uppåt i en rimlig gryta. Slå på så mycket kallt vatten att det nästan står över skinkan. Koka upp och ta med en stor sked bort det skum som bildas. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn, men inget salt. Låt skinkan sjuda sakta, sakta med lock på grytan. Den är klar när termometern visar 74 grader, Lyft då genast upp skinkan ur spadet som bör kylas ner så snabbt som möjligt. (OBS: Spara skinkspadet om du vill göra Dopp i grytan) Ta av svålen medan skinkan ännu är varm. Griljera sedan skinkan.
Griljera:
1 ägg
3 msk senap
3 msk ströbröd
Värm ugnen till 200-225 grader. Vispa ihop ägg med senap (till en skinka på 3-4 kilo). Bred ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen. Låt griljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt.
fredag 14 december 2012
Helens blomkål och broccolisoppa
Ett tips från en klasskompis igen! Perfekt med soppa nu när det är kallt och ruggigt!
400 g broccoli
400 g blomkål
1 l vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymald)
300 g chorizokorv
Vitlöksbröd
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 150°C. Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet men spara det för att göra buljongen av.
2. Koka upp 1 liter av broccoli/blomkålsvattnet och blanda i fond. Häll på lite av buljongen på grönsakerna och mixa till en jämn smet med stavmixer. Häll på resten av buljongen, grädde, salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter. Smaka av med mer salt och peppar.
3. Skiva korven i tunna slantar. Stek tills de är knapriga. Blanda ner i soppan.
Köp färdigt vitlöksbröd, ställ in i ugnen och följ instruktionerna eller gör eget med smör och pressad vitlök, ställ in i ugnen ca 5 minuter.
400 g broccoli
400 g blomkål
1 l vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymald)
300 g chorizokorv
Vitlöksbröd
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 150°C. Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet men spara det för att göra buljongen av.
2. Koka upp 1 liter av broccoli/blomkålsvattnet och blanda i fond. Häll på lite av buljongen på grönsakerna och mixa till en jämn smet med stavmixer. Häll på resten av buljongen, grädde, salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter. Smaka av med mer salt och peppar.
3. Skiva korven i tunna slantar. Stek tills de är knapriga. Blanda ner i soppan.
Köp färdigt vitlöksbröd, ställ in i ugnen och följ instruktionerna eller gör eget med smör och pressad vitlök, ställ in i ugnen ca 5 minuter.
torsdag 13 december 2012
Chokladsmoothie
Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Slängde ihop det här lite snabbt för att testa bara för att jag hade ingredienserna hemma. Visst var det helt okej, men skulle nästan skämmas över att bjuda någon på det. Ska jag bjuda en gäst på nåt gott så ska det vara något bättre än det här!
2 port.
2½ dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
½ banan
1 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
Lägg yoghurt, skalad banan och hallon i en mixer och mixa till en slät smoothie. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och rör försiktigt ner den i smoothien så att den blir vackert marmorerad. Servera genast.
2 port.
2½ dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
½ banan
1 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
Lägg yoghurt, skalad banan och hallon i en mixer och mixa till en slät smoothie. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och rör försiktigt ner den i smoothien så att den blir vackert marmorerad. Servera genast.
onsdag 12 december 2012
Knäckstrutar
Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Fick hjälp av min snälla vän Malin att göra dom här.. och det var tur det, för det var lite halvmäckigt. Men det blev bra till slut! Tänkte ge bort dom här som liten julpresent till någon.
ca 15 klubb, glasspinnar, eller ev. halva grillspett.bakplåtspapper
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl skållad och skalad sötmandel
Hacka mandeln. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i 20-45 minuter. Gör knäckprov, se nedan. När du tycker att knäcksmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör och mandeln och rör om. (men koka gärna smeten lite extra, då den ska vara lite hårdare som knäckstrut)
Gör strutar av klippta remsor bakplåtspapper. Fäst eventuellt ihop dem med en droppe knäckmassa. Sätt pappersstrutarna i en låg. vid skål som du fyllt till ca 5 centimeter med strösocker. Häll på knäckmassan och sätt i rena glasspinnar eller korta klubbpinnar i mitten. Låt stelna helt.
Knäckprov:
Ta upp lite knäck med en tesked och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma smeten till en fast kula och den ska vara lite seg när man tuggar på den, men inte helt hård.
tisdag 11 december 2012
Saras linssoppa
Var ett tag sedan jag gjorde soppa, så det var gott! Efter det blev det pannkakor! Passade även på att bjuda över två vänner på middag! De var väldigt nöjda med middagen. Mysigt att sitta inne i värmen men vänner och äta god mat.
ca 4 port.
ca 4 port.
1-2 msk paprikapulver
3 dl röda linser
1½ liter vatten
1 buljongtärning
200 g potatis
4 stora morötter
2 msk tomatpuré
salt och peppar efter smak
2 pressade citroner
smör att steka i
Skala morötterna och potatisen och skär i bitar. Hacka löken och stek i smör i en kastrull, blanda i paprika pulver. Blanda sedan ner röda linser, vatten, buljongtärning, potatis och morötter. Koka tills linserna löst sig och potatisen och morötterna är färdiga. Tillsätt sedan tomatpurén och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Skala morötterna och potatisen och skär i bitar. Hacka löken och stek i smör i en kastrull, blanda i paprika pulver. Blanda sedan ner röda linser, vatten, buljongtärning, potatis och morötter. Koka tills linserna löst sig och potatisen och morötterna är färdiga. Tillsätt sedan tomatpurén och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
måndag 10 december 2012
Saffransbiscotti med apelsin
Ett recept ur Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Mina allra första biscotti. Egentligen är jag inte så jätteförtjust i biscotti, men jag vet att många andra är, så bakade dom och bjöd klassen på!
ca 40 skorpor
100 g rumsvarm smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert saffran (½ g) + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
2 msk finrivet apelsinskal
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör ner saffran och apelsinskal i smeten. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.
ca 40 skorpor
100 g rumsvarm smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert saffran (½ g) + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
2 msk finrivet apelsinskal
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör ner saffran och apelsinskal i smeten. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.
söndag 9 december 2012
Mozartkulor
Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Supergoda! Superlätt att göra också! Jag hoppade över att blanda i cognac, men det gör du som du vill.
ca 25 stycken
250 g nougat
400 g mandelmassa
(2 msk cognac)
200 g mörk choklad
Skär nougaten i 25 tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar. Blanda cognac i mandelmassan och dela den sedan i 25 bitar. Platta ut varje bit till en ganska tunn kaka, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Mjöla gärna in händerna lite så det inte kladdar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. låt chokladen svalna. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Låt stelna helt. Förvara svalt.
ca 25 stycken
250 g nougat
400 g mandelmassa
(2 msk cognac)
200 g mörk choklad
Skär nougaten i 25 tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar. Blanda cognac i mandelmassan och dela den sedan i 25 bitar. Platta ut varje bit till en ganska tunn kaka, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Mjöla gärna in händerna lite så det inte kladdar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. låt chokladen svalna. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Låt stelna helt. Förvara svalt.
lördag 8 december 2012
Tjong
Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Väldigt gott! Smakar lite som werthers original.
ca 50 bitar
3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
matolja - med neutral smak, tex solrosolja eller rapsolja
Du behöver: sax, två stekspadar av metall
Olja en marmorskiva eller en bakplåt. Olja ocksp in saxen och de två stekspadarna. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp. Låt massan koka på hög värme tills den når 150 grader, det tar ca 15 minuter. Häll över karamellmassan på marmorskivan eller bakplåten och låt den svalna något. Ta de inoljade metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt att arbeta och vika massan tills den har kallnat så pass att du kan ta i den med händerna. Olja in händerna. Ta sedan upp massan och drag ut den som en lång korv. Vik ihop den, snurra och dra ut den igen. Fortsätt att arbeta massan tills den börjar ljusna och stelna något men fortfarande är blank. dela massan i två bitar. Dra ut varje bit till en lång sträng, snurra den och klipp av små bitar med den inoljade saxen. Lägg bitarna att stelna på plåten eller på ett bakplåtspapper. Se till att de inte kladdar ihop.
ca 50 bitar
3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
matolja - med neutral smak, tex solrosolja eller rapsolja
Du behöver: sax, två stekspadar av metall
Olja en marmorskiva eller en bakplåt. Olja ocksp in saxen och de två stekspadarna. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp. Låt massan koka på hög värme tills den når 150 grader, det tar ca 15 minuter. Häll över karamellmassan på marmorskivan eller bakplåten och låt den svalna något. Ta de inoljade metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt att arbeta och vika massan tills den har kallnat så pass att du kan ta i den med händerna. Olja in händerna. Ta sedan upp massan och drag ut den som en lång korv. Vik ihop den, snurra och dra ut den igen. Fortsätt att arbeta massan tills den börjar ljusna och stelna något men fortfarande är blank. dela massan i två bitar. Dra ut varje bit till en lång sträng, snurra den och klipp av små bitar med den inoljade saxen. Lägg bitarna att stelna på plåten eller på ett bakplåtspapper. Se till att de inte kladdar ihop.
fredag 7 december 2012
Mintkyssar
Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Väldigt enkelt att göra!
ca 40 stycken
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit 12 %
10 droppar pepparmyntsolja
100 g mörk choklad
Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka smeten i ungefär 10 minuter tills den är 115 grader. Häll över smeten i en bunke och låt den svalna. Droppa ner pepparmyntsoljan och rör om ordentligt med en gaffel. Fyll en kastrull till hälften med vatten och låt det koka upp. Lyft kastrullen från värmen. Sätt bunken ovanpå kastrullen och rör om i smeten tills den precis börjar tjockna och vitna. Nu gäller det att vara snabb! Låt kastrullen stå kvar på värmen. Klicka upp smeten på ett bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Låt den stelna. Smält chokladen i vattenbad eller i mikorn. låt chokladen svalna och droppa en droppe smält choklad på varje kyss. Låt dem stelna. Förvara kyssarna i lufttät burk.
ca 40 stycken
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit 12 %
10 droppar pepparmyntsolja
100 g mörk choklad
Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka smeten i ungefär 10 minuter tills den är 115 grader. Häll över smeten i en bunke och låt den svalna. Droppa ner pepparmyntsoljan och rör om ordentligt med en gaffel. Fyll en kastrull till hälften med vatten och låt det koka upp. Lyft kastrullen från värmen. Sätt bunken ovanpå kastrullen och rör om i smeten tills den precis börjar tjockna och vitna. Nu gäller det att vara snabb! Låt kastrullen stå kvar på värmen. Klicka upp smeten på ett bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Låt den stelna. Smält chokladen i vattenbad eller i mikorn. låt chokladen svalna och droppa en droppe smält choklad på varje kyss. Låt dem stelna. Förvara kyssarna i lufttät burk.
onsdag 5 december 2012
Rysk Bloggfest
Så var det dax för en bloggfest igen! Denna gången blev det rysk meny!
Jag bjöd på:
Förrätt: Köttfärspiroger
Huvudrätt: Borsjtj rysk rödbetssoppa
Efterrätt: Smördegskola
Dryck: Rysk vodka,White russian, Black russian, Russian Earl grey och Schweppes Russchian
Vi lyssnade självklart på rysk musik under kvällen, hade på oss lösmustacher, talade en del ryska och blev även lite cigarr för några av maffia deltagarna. och klädvalet för mig och gästerna gick även i rysk stil! Hade verkligen en toppen kväll! Tack ni som var med och gjorde ytterliggare en bloggfest till otroligt lyckad!
tisdag 4 december 2012
Borsjtj - Rysk rödbetssoppa
Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har testat detta receptet en gång förut, men det var innan jag började med denna bloggen. Men nu fick det bli av igen, eftersom jag skulle ha en rysk bloggfest!
Gott är det i alla fall!
6 port.
1 kg nötkött av högrev
2½ liter vatten
1-1½ msk salt
10 hela svart- eller vitpepparkorn
1 lagerblad
3 medelstora råa potatisar
2 gula lökar
1 morot
2 stora vitlöksklyftor
6 medelstora råa rödbetor
ca 250 g vitkål
drygt 1 3/4 liter buljong (från köttet)
1-2 msk vinäger eller pressad citron
creme fraiche eller gräddfil
kryddgrönska
saltgurka
Koka upp vattnet i en stor kastrull eller gryta. Lägg i köttbiten när vattnet kokar, tillsätt salt, hela svart- eller vitpepparkorn och lagerblad. Koka köttet sakta under lock i 1 1/4-1½ timme. Ibland kan det behövas ännu lite mer tid. När köttet är mört flyttas kastrullen över på ett stadigt träskärbräde och grytan/kastrullen får stå med locket på i ca 20 minuter (om ni inte lagar en dag i förväg, då bör köttet och buljongen kallna så snabbt som möjligt). Under tiden kan grönsakerna göras klara.
Skala och grovhacka lök och finhacka vitlök. Fräs i en kastrull eller soppgryta. Häll på den silade buljongen. Skala moroten, skiva den tunt och lägg ner den. Lägg också ner finstrimlad vitkål (använd gärna osthyvel för att strimla) och strimlade potatisar och rödbetor. Spara gärna en av rödbetorna tills soppan är nästan färdig. Koka soppan under lock tills grönsakerna är nästan mjuka. Blanda ner den sista södbetan (strimlad eller finriven) och koka ett par minuter till. Smaka av soppan, först med vinäger eller citron, sedan kanske med salt eller örtsalt och svartpeppar ur kvarn. Skär köttet i fina strimlor och hetta upp det i lite kokspad från köttet (men inte i rödbetssoppa, då blir köttet rosagrått). Servera soppan med gräddfil eller creme fraiche, hackad kryddgrönska, kanske skivad saltgurka och som sagt med varmt kött. Allt i separata småskålar.
Gott är det i alla fall!
6 port.
1 kg nötkött av högrev
2½ liter vatten
1-1½ msk salt
10 hela svart- eller vitpepparkorn
1 lagerblad
3 medelstora råa potatisar
2 gula lökar
1 morot
2 stora vitlöksklyftor
6 medelstora råa rödbetor
ca 250 g vitkål
drygt 1 3/4 liter buljong (från köttet)
1-2 msk vinäger eller pressad citron
creme fraiche eller gräddfil
kryddgrönska
saltgurka
Koka upp vattnet i en stor kastrull eller gryta. Lägg i köttbiten när vattnet kokar, tillsätt salt, hela svart- eller vitpepparkorn och lagerblad. Koka köttet sakta under lock i 1 1/4-1½ timme. Ibland kan det behövas ännu lite mer tid. När köttet är mört flyttas kastrullen över på ett stadigt träskärbräde och grytan/kastrullen får stå med locket på i ca 20 minuter (om ni inte lagar en dag i förväg, då bör köttet och buljongen kallna så snabbt som möjligt). Under tiden kan grönsakerna göras klara.
Skala och grovhacka lök och finhacka vitlök. Fräs i en kastrull eller soppgryta. Häll på den silade buljongen. Skala moroten, skiva den tunt och lägg ner den. Lägg också ner finstrimlad vitkål (använd gärna osthyvel för att strimla) och strimlade potatisar och rödbetor. Spara gärna en av rödbetorna tills soppan är nästan färdig. Koka soppan under lock tills grönsakerna är nästan mjuka. Blanda ner den sista södbetan (strimlad eller finriven) och koka ett par minuter till. Smaka av soppan, först med vinäger eller citron, sedan kanske med salt eller örtsalt och svartpeppar ur kvarn. Skär köttet i fina strimlor och hetta upp det i lite kokspad från köttet (men inte i rödbetssoppa, då blir köttet rosagrått). Servera soppan med gräddfil eller creme fraiche, hackad kryddgrönska, kanske skivad saltgurka och som sagt med varmt kött. Allt i separata småskålar.
måndag 3 december 2012
Ryska piroger med köttfärs
Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Mina allra första piroger! Väldigt goda!
ca 12 piroger
Deg:
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
Blanda ut jästen i en bunke med saltet och lite av vattnet. Slå i resten av vattnet och blanda ner oljan, ägget och sist mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs den i bunken ca 30 minuter. Gör under tiden i ordning köttfyllningen.
Fyllning:
3 medelstora finhackade gula lökar
300 g köttfärs
ca 5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
svart- eller vitpeppar
(3-7 droppar tabascosås)
1 ägg till pensling
vallmo- eller sesamfrö
smör att steka i
Fräs löken i så lite smör som möjligt, lägg i köttfärsen och stek den som till en vanlig köttfärssås. Tillsätt allt det övriga utom tabascosåsen och koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med tabasco. Låt fyllningen svalna av. Smörj en bakplåt eller täck med bakpapper. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp den jästa degen, knåda den lätt på bakbordet och kavla sedan ut den och skär den i fyrkanter, ca 15x15 cm stora. Lägg 3-4 msk fyllning mitt på varje degbit, "klistra" kanterna genom att doppa pekfingret i vatten och föra det runt kanterna. Vik ihop och tryck sedan till väl.Jäs pirogerna på plåten ca 25 minuter. Pensla generöst med lätt uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. låt pirogerna svalna täckta av en handduk. Det går fint att baka pirogerna en dag i förväg och sedan värma dem lätt i ugnen. De kan även frysas in.
ca 12 piroger
Deg:
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
Blanda ut jästen i en bunke med saltet och lite av vattnet. Slå i resten av vattnet och blanda ner oljan, ägget och sist mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs den i bunken ca 30 minuter. Gör under tiden i ordning köttfyllningen.
Fyllning:
3 medelstora finhackade gula lökar
300 g köttfärs
ca 5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
svart- eller vitpeppar
(3-7 droppar tabascosås)
1 ägg till pensling
vallmo- eller sesamfrö
smör att steka i
Fräs löken i så lite smör som möjligt, lägg i köttfärsen och stek den som till en vanlig köttfärssås. Tillsätt allt det övriga utom tabascosåsen och koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med tabasco. Låt fyllningen svalna av. Smörj en bakplåt eller täck med bakpapper. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp den jästa degen, knåda den lätt på bakbordet och kavla sedan ut den och skär den i fyrkanter, ca 15x15 cm stora. Lägg 3-4 msk fyllning mitt på varje degbit, "klistra" kanterna genom att doppa pekfingret i vatten och föra det runt kanterna. Vik ihop och tryck sedan till väl.Jäs pirogerna på plåten ca 25 minuter. Pensla generöst med lätt uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. låt pirogerna svalna täckta av en handduk. Det går fint att baka pirogerna en dag i förväg och sedan värma dem lätt i ugnen. De kan även frysas in.
söndag 2 december 2012
Rysk Smördegskola
Ett recept ur Kladdiga Kakor av Claes Karlsson. Är egentligen inte helt hundra på om detta är ett ryskt recept egentligen, men min kompis mamma som kommer ifrån Ryssland brukar tydligen göra dom här. Tänkte då att jag kan lika gärna passa på att testa dom när jag ändå ska ha rysk bloggfest! Hur som helst så tyckte mina gäster att det var jättegott. Själv var jag inte så överdrivet förtjust, men det gick ju att äta.
ca 10 bitar
1 upptinat smördegsark (200g)
2 msk florsocker
1 burk kondenserad mjöl (ca 400g)
mjölkchokladkaka till garnering
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla smördegsarket tunt. Lägg smördegsbottnen på en låt med bakplåtspapper. Pudra över florsocker, nagga därefter flitigt med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Sjud konserven med kondenserad mjölk (utan att öppna burken) 4 timmar i en kastrull, var noga med att täcka burken helt med vatten samt använda lock. Fyll eventuellt på med mer vatten under kokningen om det behövs. spola burken i kallt vatten, öppna och fördela innehållet över smördegen. Hyvla över lite mjölkchoklad med en potatisskalare.
ca 10 bitar
1 upptinat smördegsark (200g)
2 msk florsocker
1 burk kondenserad mjöl (ca 400g)
mjölkchokladkaka till garnering
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla smördegsarket tunt. Lägg smördegsbottnen på en låt med bakplåtspapper. Pudra över florsocker, nagga därefter flitigt med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Sjud konserven med kondenserad mjölk (utan att öppna burken) 4 timmar i en kastrull, var noga med att täcka burken helt med vatten samt använda lock. Fyll eventuellt på med mer vatten under kokningen om det behövs. spola burken i kallt vatten, öppna och fördela innehållet över smördegen. Hyvla över lite mjölkchoklad med en potatisskalare.
lördag 1 december 2012
Workshop med Absolut Vodka och Matthew Bax
Blev inbjuden till en workshop på Scandic Grand Central i måndags. Det var absolut vodka som höll i det hela i samarbete med Bartenders choice awards. Där fick jag se på när Matthew Bax gjorde olika coola drinkar med hjälp av flytande kväve. Har aldrig sett något liknande förut, så det var väldigt häftigt! Sen när vi var färdiga med workshopen fick alla varsin goodybag med en 70is Absolute Elyx! Inte illa! Sånna här workshops går jag gärna på fler gånger!
fredag 30 november 2012
Färskostkräm
Ett recept ur Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra. Helt okej recept, men kommer nog inte göra det fler gånger.
ca 6 port
200 g färskost, tex philadelphiaost
3 äggulor
2 dl strösocker
2 tsk vanilsocker
½ krm salt
2½ dl vispgrädde
3 äggvitor
Rör ihop färskost, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vispa grädden och äggvitorna var för sig och vänd sedan ner i smeten. Häll upp smeten i en form och låt stå i kylen i minst 4 timmar före servering. Servera gärna med lite bär.
torsdag 29 november 2012
Mammas älggryta
Hittade detta receptet på tasteline, så det är inte min mammas recept, utan det hette bara så där. Gott var det i alla fall! Så himla gott med köttgryta, speciellt med älgkött! Tack vare min snälla granne som som gav mig älgköttet som jag kunde få njuta av denna goda älggrytan!
800 gram älgstek
2 msk smör
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl crème fraiche
400 gram krossade tomater
3 tsk dijonsenap
2 msk soja
3 dl rött vin
2 dl vatten
300 gram svamp tex kantareller
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
1 st köttbuljongtärning
ev 2 msk majzena + 1 dl vatten
Skala moroten, palsternackan och löken, skär i bitar. Skär köttet i lagom stora bitar. Bryn köttet i hälften av smöret, lägg ner det brynda köttet i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Stek svampen och löken i resten av smöret, lägg över i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Blanda sedan ner resten av ingredienserna förutom creme fraichen. Låt stå och puttra i ca 1½ timme. Blanda sedan ner creme fraichen. Låt koka upp igen och blanda i lite majzena utrörd i vatten om du vill få såsen lite tjockare. Servera med kokt potatis och gelé.
Skala moroten, palsternackan och löken, skär i bitar. Skär köttet i lagom stora bitar. Bryn köttet i hälften av smöret, lägg ner det brynda köttet i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Stek svampen och löken i resten av smöret, lägg över i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Blanda sedan ner resten av ingredienserna förutom creme fraichen. Låt stå och puttra i ca 1½ timme. Blanda sedan ner creme fraichen. Låt koka upp igen och blanda i lite majzena utrörd i vatten om du vill få såsen lite tjockare. Servera med kokt potatis och gelé.
tisdag 27 november 2012
Amerikanska cookies
Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Och jag kan säga att dessa kakor var Himlagoda! Påminner om chocolate chip cookies, men är lättare att göra... och dessutom snäppet godare!
200 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad
1 dl jordnötter
½ dl kakao
Rör smör och socker pösigt. Hacka choklad och jordnötter grovt. Blanda choklad- och jordnötshacket med havregryn, vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smörblandningen. Blanda väl. Forma kulor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 17-20 minuter.
200 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad
1 dl jordnötter
½ dl kakao
Rör smör och socker pösigt. Hacka choklad och jordnötter grovt. Blanda choklad- och jordnötshacket med havregryn, vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smörblandningen. Blanda väl. Forma kulor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 17-20 minuter.
måndag 26 november 2012
Thompas ädelostsås med pasta och lax
Ett väldigt enkelt recept, med väldigt gott!
ca 4 port.
1 pkt färsk pasta
1 purjolök
4 bitar lax
1 bit ädelost tex kvibille
2 dl creme fraiche
salt och peppar efter smak
smör att steka i
Värm upp creme fraichen och smula ner ädelosten, rör tills osten smält. Stek laxen i lite smör, salta och peppra. Skiva purjolöken och stek i smör. Koka pastan enligt beskrivningen på paketet. Blanda samman allt, eller servera var för sig.
ca 4 port.
1 pkt färsk pasta
1 purjolök
4 bitar lax
1 bit ädelost tex kvibille
2 dl creme fraiche
salt och peppar efter smak
smör att steka i
Värm upp creme fraichen och smula ner ädelosten, rör tills osten smält. Stek laxen i lite smör, salta och peppra. Skiva purjolöken och stek i smör. Koka pastan enligt beskrivningen på paketet. Blanda samman allt, eller servera var för sig.
söndag 25 november 2012
Hallon- och chokladpaj
Ett recept ur boken Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Hade ändå hallon i frysen sen jag testade chokladpannkakorna här om dagen, så tänkte att jag kunde testa detta receptet.Och gott blev det!
8-10 port.
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Fyllning:
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
300 g hallon (färska eller frysta)
75 g mörk choklad
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt till en smidig deg. tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter) med hög kant. Nagga och ställ i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner kokosblandningen i äggvispet och blanda. Fördela hallonen i pajskalet och häll fyllningen över. Grädda pajen i 200 grader i 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera i 250 grader i 4 minuter tills chokladen smält. Servera pajen varm med glass eller grädde.
8-10 port.
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Fyllning:
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
300 g hallon (färska eller frysta)
75 g mörk choklad
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt till en smidig deg. tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter) med hög kant. Nagga och ställ i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner kokosblandningen i äggvispet och blanda. Fördela hallonen i pajskalet och häll fyllningen över. Grädda pajen i 200 grader i 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera i 250 grader i 4 minuter tills chokladen smält. Servera pajen varm med glass eller grädde.
lördag 24 november 2012
Varm Choklad
Ett recept ur Himlagott med choklad & kladdkakor av Lotta Bäckström. Varför ta oboy med en massa tillsatser när man kan göra varm choklad från grunden själv! Så himlagott, precis som namnet på boken! Grädden är ju verkligen pricken över i!
2 tsk kakao
2 tsk socker
½ dl grädde
ca 3 dl mjölk
vispad grädde till servering
Mät upp kakao och socker i en stor kopp. Rör sedan ut i lite mjölk eller grädde. Häll på varm mjölk och rör om. Servera chokladen varm med vispad grädde.
2 tsk kakao
2 tsk socker
½ dl grädde
ca 3 dl mjölk
vispad grädde till servering
Mät upp kakao och socker i en stor kopp. Rör sedan ut i lite mjölk eller grädde. Häll på varm mjölk och rör om. Servera chokladen varm med vispad grädde.
fredag 23 november 2012
Chokladpannkakor med hallongrädde
Ett recept ur Himlagott med choklad & kladdkakor av Lotta Bäckström. Kul att testa nya recept ur den boken, men ska jag vara ärlig så är det godare med vanliga pannkakor utan kakao.
6 port.
Pannkakor
2 ägg
3 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk socker
50 g smör
Vispa ägg, vatten, mjöl, kakao och socker till en jämn smet. Smält hälften av smöret i en stekpanna. Häll smöret i smeten. Resten av smöret används till stekning av pannkakorna. Stek pannkakorna ca 2 minuter per sida. Vik ihop dem och lägg på ett ugnssäkert fat. Strax före servering kan pannkakorna värmas i ugnen i 100 grader i 10 minuter. Servera chokladpannkakorna med hallongrädde.
Hallongrädde
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 dl frysta hallon
Vispa grädden och blanda ner vaniljsockret och de halvtinade hallonen. Rör om försiktigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)