Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 27 maj 2019

Nudlar med ostronskivling, purjolök, sockerärter och chili- och vitlökskorv

Fick hem Flygfyrens chili- och vitlökskorv för att testa den. De skickade även med bland annat ostronskivling och purjolök. Så med lite googlande till hjälp så hittade jag detta goda receptet som jag tog mig friheten att göra som en nudelrätt istället för soppa som det stod i receptet. Om du hellre vill ha den som soppa så låter du bara bli att hälla av buljongen. Plus att jag la till den goda korven. Den lyfte hela rätten med sitt sting från chilin! Verkligen god korv! Hade min styvpappa över på middag och han instämde också med att det var en väldigt god och smakrik korv, med alldeles lagom styrka av chili.

4 portioner

4 korvar chili- och vitlökskorv
250 g ostronskivling
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
150 g sockerärtor
4 port risnudlar
12 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 msk sesamolja
1 msk matolja
salt och peppar
ev räkor till servering

Skiva korven och stek den i lite olja, lägg åt sidan så länge.
Ta bort någon cm av foten på ostronskivlingen. Dela den i lika stora bitar.
Ansa och skölj purjolöken. Strimla den fint. Skala och riv vitlöken. Strimla sockerärterna på längden.
Koka risnudlarna i grönsaksbuljongen tillsammans med purjolöken 2-3 minuter. Häll av buljongen. (Eller spara om du hellre vill ha det som soppa).
Vänd ner sockerärterna och sesamoljan.
Stek ostronskivlingen knapriga i matoljan, tillsätt vitlöken mot slutet. Smaksätt med salt och peppar. Strö svampen över nudlarna. Blanda även ner korven.
Servera nudlarna som de är eller tillsätt räkor.

Karljohanssoppa

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Första gången jag gör något på Karljohansvamp! En väldigt god soppa! Kändes lyxigt. Speciellt med den goda serranobruschettan till! Detta receptet ska jag absolut se till att bjuda på någon gång när jag har gäster!

4 portioner

300 g färsk karljohansvamp eller 25 g torkad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
6 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 krm nymald svartpeppar
2 msk finhackad gräslök

Serranobruschetta:
4 skivor bondbröd
1 vitlöksklyfta
150 g marinerade kronärtskockshjärtan
100 g tunt skivad lufttorkad skinka

Soppa:
Lägg torkad svamp i blöt minst 15 minuter. Låt den rinna av väl. Tärna svampen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs gul lök, vitlök och svamp i hälften av olivoljan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka 15 minuter under lock. Tillsätt grädde, koka ytterligare 2 minuter utan lock. Mixa soppan slät och skummig med mixerstav. Smaka av med svartpeppar. Strö över gräslöken och droppa över resten av olivoljan.

Serranobruschetta:
Grilla brödskivorna i grillpanna. Skala och dela vitlöksklyftan och gnid in brödet med den. Dela kronärtskockorna och lägg dem tillsammans med skinkan på det nygrillade brödet.

Kalops

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Blev ju sugen på att göra kalops när jag gjorde inlagda rödbetor! Det är ju så himla gott med kalops, helt klart en utav mina favoriträtter.

8 portioner

1,2 kilo grytbitar av benfri högrev eller märgpipa
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1-1 1/2 tsk salt

Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i 1 msk smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1 1/2 - 2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen. Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.

Inlagda rödbetor

Ett recept från boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg.
Hade ett paket med rödbetor, så bestämde mig för att testa göra inlagda rödbetor för första gången. Det är så jag får skämmas för att jag aldrig gjort det förut. Men någon gång ska ju vara första gången för allt!

I kg rödbetor
Inläggningslag:
6 dl vatten
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
10 vitpepparkorn
3 kryddnejlikor

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skölj rödbetorna och lägg ner dem. Kolasmeten betor i ca 30 minuter, stora i ca 50 minuter. Lyft upp betorna och gnid bort skalen under rinnande kallt vatten. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och låt koka upp. Lägg de skalade rödbetorna i en burk. Häll över den kokande lagen. Låt kallna och förvara svalt i kylen en vecka före servering.

lördag 25 maj 2019

Biff i bit med färsk potatis och bearnaisesås på brynt smör

Kan inte minnas att jag gjort biff i ugnen på det här sättet förut, brukar oftast steka eller grilla annars. Men detta var väldigt gott! Plus att vi testade att slå en bea på brynt smör istället för bara på vanligt smält smör, det blev väldigt gott! Som tillbehör blev det sparris rullade i Flygfyrens egna bacon. Rekommenderar verkligen deras bacon som de röker själva. Den är supergod! Och något tjockare än vanlig, det gillar jag!

1 kg biff i bit
50 g smör
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
0,5 tsk krossad svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Skala vitlöken och riv den. Gnid in köttet med salt, peppar och vitlök. Pensla med smält smör. Lägg köttet på galler i en långpanna och ställ in i ugnen. Slå en bottenskyla vatten i långpannan.
Stek köttet till en innertemperatur på 59° för rött och 61° för rosa och 65° för genomstekt.
Svep in köttet i folie eller smörpapper och låt det vila i 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Grilla snabbt i het grillpanna om du vill ha grillmönster på skivorna!
Bearnaise
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 grovt krossade vitpepparkorn
3 msk vatten
0,5 msk dragonvinäger
3 äggulor
2 msk finhackad persilja
2 msk körvel
Salt
Peppar
Bryn smör i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Rör sönder äggulorna. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten.
Rör ner dragonvinägern. Sjud under vispning tills såsen börjar tjockna. Ställ kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt.
Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle.
Smaksätt såsen med persilja, körvel, salt och peppar.

torsdag 23 maj 2019

Pasta med bacon och ostsås

Idag hade jag fullt upp med att åka och hämta loppisfynd så min sambo hade gjort denna pastan när jag kom hem. Väldigt god! Första gången som vi provade Flygfyrens egenrökta bacon. Något tjockare än "vanligt" bacon, det gillade jag! Smakade även något mer salt och rökt också. För länge sen slutade jag att köpa Scans bacon när jag blev varse om att de endast tillsätter rökarom. Sen dess har jag köpt Gudruns. Men nu har jag en ny favorit! Sen känns det ju extra bra när man vet att deras bacon är gjort på griskött från Roslagskött.


2msk smör
1 gul lök
50g kålrot
1 vitlöksklyfta
10 grönpepparkorn
10 rosépepparkorn
1tsk dragon
1tsk timjan
5st ramslöksblad
Salt peppar
2dl vatten
3dl vitt vin
En skvätt konjak eller två
1msk konc. grönsaksfond
1msk konc. kalvfond
10 droppar worcestershiresås
2st salladslökar
3dl Grädde
50g Riven parmesanost
1pkt Bacon
Spagetti


Hacka lök, vitlök och kålrot. Stek mjuka i smör.
Tillsätt vin, kryddor, konjak, fond, vatten och worcestershiresås och låt koka ner till ca hälften. Sila och koka ner ytterligare till ca hälften.
Tillsätt grädde, salladslök och hälften av parmesanosten och koka till önskad konsistens.
Blanda med spagetti och servera med knaperstekt bacon och parmesan.

onsdag 22 maj 2019

Oxsvansragu 

Alltså oxsvansragu är helt klart en utav mina favoriträtter. Det är så otroligt gott. Köttet blir så mört och fint så det bara smälter i munnen. Med det sagt så måste jag förvarna att det tar superlång tid att göra. Ca 40 minuter förberedelser, 3 timmar kokning och stå över natten i kylen för att sen göra klart det dag två... men det är värt det! Tro mig!

Hoppade över sherry då jag inte hade det hemma. Och tog ris till. Men potatis går lika bra om man föredrar det!


6-8 portioner

3 kilo oxsvans i bitar
2-3 msk smör
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 liter vatten
2 mörka oxbuljongtärningar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl kinesisk soja
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
2 paket rimmat fläsk (a 150 g)
300 g champinjoner
(3 dl sherry)
2-3 msk maizena majsstärkelse
Ev salt

Torka av köttet och bryn det runtom i smör tills det fått fin färg. Lägg över i en stor gryta som rymmer 8-10 liter. Skala och grovhacka löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör 2-3 minuter utan att den tar färg. Lägg över löken i grytan. Tillsätt vatten och koka upp. Skumma. Smula ner buljongtärningarna. Blanda i soja, timjan och lagerblad. Låt köttet sjuda på svag värme under lock 2-3 timmar. Köttet är färdigt när det nästan lossnar från benet av sig självt. Ta upp oxsvansen och plocka loss köttet från benen. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera  till ca 1,3 liter. Ställ kallt tills fettet stelnat på ytan och lätt kan tas bort. Skär fläsket i 2 cm breda bitar. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Fräs fläsket lätt knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Fräs sedan svampen i ca 1 msk av fettet från fläsket ca 3 minuter. Blanda ner fläsk och svamp i grytan. (Tillsätt sherryn). Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Rör ner den i buljongen. Låt grytan koka upp. Koka utan lock ca 10 minuter före servering. Smaka eventuellt av med salt. Servera gärna med kokt ris.

Ugnspannkaka

Hade fläsk över sen jag gjorde oxsvansragu här om dagen så kom jag på att jag kunde göra ugnspannkaka på resten. Har inte gjort det på nästan två år! Det är ju så gott! Men tydligen lätt att glömma bort.

4 portioner
Ca 150 g rimmat sidfläsk
2 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
En nypa salt
Smör till formen
Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsfast form med smör. Skär fläsket i bitar och lägg i formen. Ställ in formen i ugnen i 5 minuter. Blanda mjölet med hälften av mjölken. Blanda sedan i resten av mjölken, äggen och salt. Häll smeten på fläsket och grädda i ytterligare 25 minuter tills utan får fin färg och blir lite krispig. Servera med lingonsylt.

måndag 20 maj 2019

Pulled beef på högrev

Fick hem lite picklad rödlök från flygfyren, så tänkte att det skulle passa perfekt med lite pulled beef till. Var verkligen super gott! Och den färdiga picklade rödlöken smakade precis som hemmagjord.
Tycker inte om koriander så hoppade över det, annars följde jag receptet i övrigt.

Ca 6 portioner

750 gram högrev
2 dl Coca cola
1 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyfta(or)
2 msk japansk soja
4 msk tomatpuré
1 msk svartpeppar, grovmalen
1 tsk salt, tillsätt mer efter smak
1 skvätt whisky, rökig (om du har hemma)
1 msk spiskummin
2 dl Öl
1 st röd chilifrukt
2 st chipotle-chili, el. 1 msk chipotlepulver
(1 tsk koriander, malen)

1. Sätt ugnen på 125 grader. Om du använder hel chipotle, blötlägg den i lite hett vatten i 20 minuter.
2. Ta sedan upp och finhacka chilin. Finhacka även den färska chilin. I ugnen kommer styrkan minska, så ta gärna med kärnorna.
3. Blanda ihop alla torra kryddor med chili, chipotlechili, tomatpuré och soja.
4. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Smörj in köttet noga med pastan. Skala och grovhacka den gula löken. Skala och krossa de återstående vitlöksklyftorna.
5. Äger du en gryta med ugnståligt lock så placerar du köttet, löken och vitlöken i den, häller över Coca-Cola, öl och eventuellt whisky och sätter på locket.
6. Annars gör du så här: Lägg ut två rejäl bitar aluminiumfolie i en ugnsfast form och forma som en skål, så tät som möjligt.
7. Placera köttet i mitten, och lök och vitlök runt om. Häll på Coca- Cola, öl och eventuellt whisky. Det gör inget om det läcker ut lite, se bara till att det mesta av vätskan stannar kvar. Förslut sedan paketet.
8. Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar.
9. Låt köttet svalna något innan du packar upp det och drar isär det med två gafflar. Köttet ska nu vara alldeles mört och trådigt!
10. Häll över den goda såsen som bildats och smaka av – behövs mer salt och svartpeppar?

söndag 19 maj 2019

Grillad pluma med senapsrostad potatissallad

Testade att grilla pluma för första gången. Var till och med tvungen att googla pluma, hade aldrig ens hört talas om det förut. Hittade detta receptet med en torr rubb och fräsch sallad till som såg så gott ut. Det kan jag säga att det var det också! Köttet blev verkligen perfekt, sådär saftigt och gott med en lite knaprig yta på av rubben. Rekommenderar verkligen att du testar pluma. Till det så blev det ett nytt recept potatissallad som jag hittade i senaste numret av Buffé. Kändes lite lyxigare o annorlunda mot vanlig klyftpotatis. Kan tänka mig att det skulle passa perfekt om man ska bjuda många och bjuda på buffé. Tog mig dock friheten att byta ut ruccolasalladen mot färsk bladspenat då jag inte är så förtjust i ruccola. Väldigt gott blev det i alla fall. Helt klart en "absolut-måste-göra-igen" :)




4 portioner

Fänkålsrub:
1 msk fänkålsfrön
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
700 g pluma av rapsgris

Sallad:
1 ananas
1 kg vattenmelon
1 citron
150 g fetaost
3 msk olivolja
1 msk finhackad mynta
(1 tsk chiliflakes)

Fänkålsrub: Mixa eller mortla ingredienserna till rubben. Gnid in pluman med kryddblandningen. Grilla på direkt värme 1–2 min per sida tills den får fin färg. Flytta till indirekt värme och grilla ytterligare 7–8 min under lock tills innertemperaturen är 65°C. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs upp.

Sallad: Skala och skär ananas och melon i stora bitar eller skivor. Dela citronen.
Grilla frukterna runt om tills de får färg. Grilla citronen på snittytan några minuter. Skär frukterna i mindre bitar och pressa över citronen. Blanda med smulad fetaost, olivolja, mynta (och chiliflakes).

Senapsrostad potatissallad

1 1/2 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
1/2 dl olja
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk grov osötad senap
1 msk dijonsenap
2 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
Vid servering
1 msk olivolja
65 g ruccola eller färsk bladspenat

Sätt ugnen på 225° C.
Tvätta potatisen och halvera om de är stora. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
Rör ihop olja, vitlök, senap, salt och peppar. Ringla blandningen över potatisen och blanda ordentligt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter tills potatisen fått lite färg.
Vid servering: Låt svalna något och blanda med ruccola (eller bladspenat) och olivolja.

tisdag 14 maj 2019

Ugnsbakad saffranskyckling

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Var ett tag sen nu som jag tog fram lergrytan, så kändes extra kul att göra detta receptet. Jag glömmer lätt av att jag har en lergryta. Det är så himla bra att göra kyckling i den, då blir kycklingen så himla saftig och god. Så saftigt och härligt att man inte ena behövde göra någon extra sås! Men tog i och för sig lite från skyn i grytan och hällde på riset.

6 portioner

1 stor kyckling (ca 1,9 kilo), gärna majskyckling
1 påse saffran (0,5 g)
2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2 hela vitlökar
Några kvistar färsk timjan

Tillbehör:
Kokt ris
Lättkokta grönsaker, t ex sparris, salladslök, sockerärter

Lägg lergrytans botten och lock i vatten minst 30 minuter. Blanda saffran, salt, cayenne- och svartpeppar. Fördela blandningen utanpå och inuti kycklingen. Ta upp och låt lergrytan rinna av upp och ner någon minut. Stoppa lite timjan inuti kycklingen och lägg den i grytan med bröstsidan uppåt. Strö över resten av timjanen. Skär av toppen på vitlökarna och lägg dem i bottnen bredvid kycklingen. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga 1 1/2 - 2 timmar, till 70 gradig innertemperatur och tills köttsaften som rinner ut är klar (inte rosa). Servera med kokt ris och lättkokta grönsaker. Kläm de bakade vitlökarna ur sitt skal som extra smaksättning.

Indisk currygryta

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Älskar sånna här grytor som kokar länge så de blir riktigt möra och goda. Men det tog ca 1 timme att göra iordning allt, och sen skulle det koka i två timmar. Men det är ju värt det!

8 portioner

1,2 kilo högrev av lamm eller nötkött
2 msk smör
1 dl vatten + 5 dl vatten
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 äpplen
2 msk rapsolja
1-2 msk curry
1 msk röd currypasta
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kinesisk soja
1/2 dl mango chutney eller söt het chilisås
1 1/2 mörk oxbuljongtärning
1 dl matyoghurt (10 %)
1/2 tsk salt
2 1/2 msk vetemjöl

Tillbehör:
Ris
Gurka
Mango chutney
Yoghurt
Cashewnötter
Banan

Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten mellan stekningarna. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills löken mjuknat utan att den får färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med ca 1 minut under omrörning. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt 5 dl vatten. Blanda väl. Koka upp och låt sedan grytan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2 - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att det faller sönder. Smaka eventuellt av med mer salt. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt, cashewnötter och skivad banan.

måndag 13 maj 2019

Pasta med ostsås, vitlöksstekta champinjoner och knaperstekt pancetta

Första gången på länge som jag inte följde ett recept utan bara gjorde lite som jag kände för, och det blev verkligen supergott. Jag brukar ju höfta lite när jag håller på, så ska försöka återge receptet så gott jag kan!

4 portioner

Ostsås:
1 msk vetemjöl
Ca  2 msk smör
3 dl grädde, från roslagsmjölk
1/4 chiliost, från Väddö gårdsmejeri
Ca 2 tsk kantarellkrydda, från Rådmansö bageri
1/2 tsk sambal lemon, från Med styrkan av Roslagen

Ca 100 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
Ca 1/2 dl färsk basilika, grovhackad
Ca 2 msk olja + msk smör
5-6 st sommarlökar, grovhackade
Ca 100 g pancetta fänkål, från flygfyrens egna charkuteri

Pasta

Knaperstek pancettan och lägg den åt sidan så länge. Grovhacka champinjonerna och stek dem i olja. När de börjat få fin färg, tillsätt smör,  sommarlök, vitlök och basilika och stek nån minut till. Ställ åt sidan så länge.
Sås:
Smält smöret, vispa i mjölet och tillsätt sedan grädden. Låt koka ihop lite och tillsätt sedan osten i små bitar. Smaka av med kantarellkrydda och sambal lemon. Medan såsen står och puttrar kan du koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka pancettan i mindre bitar den när har svalnat.
Rör ihop ostsåsen med pastan, servera med svampblandningen och knaperstekta pancettan.

Egg Benedict med pancetta fänkål

Hade lite hollandaisesås och pancetta över, så det passade ju perfekt att göra en egg Benedict till frukost! Säger det igen. Testa köp flygfyrens egna pancetta, så god!

1 skiva vitt bröd, helst levainbröd
4 skivor pancetta fänkål
1 pocherat ägg
Hollandaisesås
Stek brödet i smör, knaperstek pancettan. Pochera ägget. Lägg sedan ihop allt till en smarrig macka!

Om du missat hur man gör supergod hollandaisesås så kommer receptet nedan:
Hollandaisesås:
150 g smör, brynt
2 äggulor
1 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 krm strösocker
Salt
Cayennepeppar
Vispa äggulor, socker, vinäger och vatten över vattenbad tills det börjar tjockna. Tillsätt sedan smöret, droppvis under vispning. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Kokt vit sparris med hollandaisesås och knaperstekt pancetta

Första gången jag provade flygfyrens egna Pancetta fänkål. Det är en lufttorkad fläsksida av gris från Roslagsgris på Väddö. Flygfyren har själva styckat grisen och sen producerat pancettan i sitt egna charkuteri. Sånt gillar jag, en gris som haft det bra på Väddö och sen lokalproducerad produkt. Men inte nog med det så var det även en väldigt god pancetta. Att den är lufttorkad och smaksatt med fänkål gör att den ger en helt annat smakupplevelse än om man använder vanligt bacon. Rekommenderar verkligen att du testar!

4 portioner
1 pkt vit sparris
Ca 100 g pancetta fänkål
Hollandaisesås:
150 g smör, brynt
2 äggulor
1 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 krm strösocker
Salt
Cayennepeppar

Vispa äggulor, socker, vinäger och vatten över vattenbad tills det börjar tjockna. Tillsätt sedan smöret, droppvis under vispning. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Skala sparrisen och koka den 4-6 minuter i lättsaltat vatten. Knaperstek pancettan och hacka den sedan i mindre bitar. Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar, fördela såsen över. Strö sedan över den knaperstekta pancettan.

torsdag 9 maj 2019

Mandelpotatissoppa

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En väldigt god soppa! Och enkel att göra! Hade varit gott med knaperstekt bacon på, men då är den förstås inte längre vegetarisk.

4 portioner

10-12 mandelpotatisar (600 g)
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tsk färsk repad timjan
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
1/2 krm cayennepeppar
Ev salt
Vatten
80 g västerbottenost, riven
1/2 dl grovhackad persilja

Tillbehör:
Bröd

Skala potatis och lök och skiva dem tunt. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Fräs potatis, lök och vitlök i olja och smör 2-3 minuter utan att de tar färg. Tillsätt timjan och späd med vin och vatten. Smula ner buljongtärningarna. Koka upp och sjud soppan 20 minuter, tills allt är riktigt mosigt. Mixa soppan med mixerstav och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaksätt med cayennepeppar och eventuellt salt. Känns soppan för tjock, späd med lite vatten. Servera soppan tillsammans med västerbottenost, persilja och gott bröd.

Nässelsoppa

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Har gått o längtat lite efter att de första nässlorna skulle dyka upp så jag skulle kunna göra denna soppan. Och så god den var! Faktiskt den bästa varianten på nässelsoppa jag nånsin gjort.

4 portioner

1 scharlottenlök
1 knippa gräslök (ca 25 g)
4 liter nyplockade nässlor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1 dl crème fraiche
1 paket bacon (140 g)

Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1/2 msk ättiksprit (12%)
1/2 msk salt

Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och grovhacka nässlorna. Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2-3 minuter under omrörning. Mixa blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt. Vispa ner crème fraiche. Värm soppan före servering. Tärna och knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.
Pocherade ägg:
Häll vatten och ättiksprit i en traktörpanna. Tillsätt salt. Låt vattnet koka upp, dra ner värmen. Låt vattnet sjuda sakta. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet längs kanten. Ägget är färdigt när äggvitan stelnat. Det tar 3-4 minuter. Ta upp äggen med hålslev. Servera soppan med pocherat ägg och bacon.

onsdag 8 maj 2019

Falska Wallenbergare

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Det var väldigt gott men saknade paneringen av ströbröd som det brukar vara till Wallenbergare. Tycker också att det ska vara skirat smör till, men det stod inget om det i receptet. Men gjorde det ändå!

4 portioner

500 g blandfärs
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
1 msk konc kalvfond
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Mos:
800 g mjölig potatis
1 msk smör
1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl mjölk
3/4 tsk salt
Rårörda lingon:
2 dl frysta lingon
2 msk strösocker

Morötter:
2 normalstora morötter
1 tsk salt
1 msk smör

Ärter:
1 paket frysta ärter (250 g)
2 msk smält smör

Mos: skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och pressa potatisen, rör ner smör, grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt och salta.
Biff: sätt ugnen på 150 grader. Rör färsen med med äggulorna, en i taget. Rör ner salt och peppar. Arbeta in grädden lite i taget tills smeten känns smidig. Forma fyra biffar. Stek dem i smör 1-2 minuter på varje sida. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och stek färdigt mitt i ugnen 15 minuter. Rör samman lingon och socker. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka stavarna 2-3 minuter. Häll av vattnet och vänd i smör. Värm ärterna i 1 dl saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Vänd i smör strax före servering. Servera biffarna med mos, lingon, morötter och ärter.

Löksoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Var väldigt länge sen jag gjorde löksoppa, men det egentligen ganska så lätt att göra och gott!

4 portioner

3 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
25 g smör
1 nypa strösocker
1 liter hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
Några kvistar timjan
4 skivor vitt bröd
200 g riven gruyèreost eller lagrad grevéost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs allt gyllenbrunt i olja och smör. Strö över en nypa socker samt salta och peppra. Skär timjanen fint. Häll i buljongen, vinet och timjan och låt allt puttra under lock på svag värme ca 30 min. tills löken är mjuk. Rosta brödskivorna. Riv osten. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar. Lägg en brödskiva i varje skål och strö över rikligt med ost. Gratinera högt upp i ugnen tills osten blivit frasigt gyllenbrun. Servera genast och glöm inte att varna gästerna för hettan i skålarna.

onsdag 1 maj 2019

Skinkstek med apelsin- och kardemummarostade körsbärstomater 

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Fattar inte receptet riktigt, det står att skinkan ska stå i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Dum som jag var så följde jag det och skinkan blev alldeles för torr vilket jag misstänkte. Och ingen sås till gör att det verkligen blir torrt... så jag tog skyn från formen och kokade ihop till en sås. Tomaterna blev också lite skumma, de blev tyvärr lite bittra i smaken från apelsinskalen. Men visst, det gick ju att äta, men borde hoppat över apelsinskalen och tagit ut skinkan lite tidigare...
Jag hade missat att köpa hem couscous så tog bulgur istället.

6-8 portioner

1 kilo färsk skinkstek
10 vitlöksklyftor
1 liten kruka rosmarin
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 apelsiner
2 askar körsbärstomater (a 250 g) eller 500 g körsbärstomater på kvist
1 msk olivolja
1 tsk örtsalt
1 tsk strösocker
1/2 tsk krossade kardemummakärnor
2-3 msk honung

Tillbehör:
Pasta eller couscous (bulgur)

Skala vitlöken och skär fem av klyftorna i strimlor. Dela tre-fyra rosmarinkvistar i mindre bitar. Finhacka resten av rosmarinbladen och vitlöken. Blanda salt, peppar, finhackad rosmarin och vitlök. Gnid in steken med blandningen. Marinera 1-2 timmar i kylskåpet. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form. Gör små hål här och där med en skarp knivspets och stick in vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna. Stick en termometer mitt i köttet. Ställ köttet mitt i ugnen och stek 25 minuter. Skölj den ena apelsinen under ljummet rinnande vatten. Skala eller skär av det gula skalet av halva apelsinen, med potatisskalare eller en liten vass kniv. Pressa saften ur båda apelsinerna. Blanda körsbärstomaterna med olja, örtsalt, socker, apelsinskal och kardemumma. Sänk värmen till  175 grader. Lägg tomaterna runt köttet. Stek köttet tills termometern visar 65 grader, ös köttet fem-sex gånger med apelsinsaften och stekskyn under tiden. Avsluta med att hälla över honungen och stek sedan tills termometern visar 70-75 grader. Det tar ca 30 minuter. Ta upp steken och låt den vila ca 15 minuter. Då behåller den sin saftighet och blir lättare att skära. Servera köttet med tomaterna och pasta eller couscous.

Krämig pasta med kyckling och grönt 

Ett recept ur boken Husmanskost från Allt om mat. Enkelt att göra och gott!

4 portioner

4 kycklingfiléer (ca 600 g)
2 tsk grillkrydda
1 msk + 1 msk smör
300 g pasta, t ex rigatoni eller penne
2 scharlottenlökar
1/2 purjolök
6-8 salladslökar
150 g sockerärter
1hönsbuljongtärning
2 dl vatten
4 vitlöksklyftor
1 msk färska tosmarinblad
1 msk olivolja
1 påse färsk babyspenat (80 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Garnering:
1 dl hyvlad parmesanost
Rosmarinkvistar

Krydda kycklingfiléerna med grillkrydda och stek dem i 1 msk smör i en stekpanna 6-8 minuter på varje sida, tills innertemperaturen är 68 grader. Ta upp fileéerna och skölj ur pannan. Låt dem svalna under aluminiumfolie. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Mården rinna av i durkslag. Skala och skiva scharlottenlöken. Ansa och strimla purjo- och salladslöken och sockerärterna. Hetta upp stekpannan med 1 msk smör. Fräs grönsakerna 2-3 minuter under  omrörning. Smula över buljongtärningen och tillsätt vattnet. Rör om, sänk värmen och bräsera grönsakerna ca 2 minuter. Ta från värmen. Skär kycklingen i små bitar och blanda med grönsakerna. Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlök och rosmarin i oljan ca 1 minut. Blanda i den nykokta pastan och spenaten. Vänd ner kyckling och grönsaker. Blanda i crème fraiche. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Garnera med hyvlad parmesan och rosmarinkvistar.