Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 31 augusti 2012

Emelies lingonpaj

Fick det här receptet för ett tag sedan, men det är först nu som lingonen i skogen är mogna, så gick ut en sväng och plockade lingon så att jag kunde testa att baka denna. Och jag måste säga att det är första gången som jag bakar något med färska lingon plus att jag plockat dom själv! Kakan blev i alla fall mycket godare än förväntat! Speciellt pajdegen som så var knaprig och god! Testa gärna detta receptet om du kan få tag på lingon! Funkar säkert med frysta också. Förresten jag tog hackad mandel istället för valnötter eller hasselnötter, men det funkade superbra.



Havregrynsbotten
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker

Fyllning
3 ägg-gulor
1½ dl farinsocker
2 dl honung
50 g smör
¼ tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl lingon
125 g grovt hackade nötter (t ex hasselnötter eller valnötter)

Smält smöret. Blanda mjöl, havregryn och socker. Tillsätt smör och blanda till deg. Tryck ut degen i en pajform (ø ~ 22 cm). Grädda i 15 minuter på 200°C. Låt svalna.

Smält honung och smör och låt svalna något. Vispa äggulor och farinsocker pösigt. Tillsätt honungsblandningen, salt och vaniljsocker. Blanda sist ned lingonen och nötterna. Fördela i pajformen och grädda 30-40 minuter i 175°C.

torsdag 30 augusti 2012

Ebbas smarriga laxrecept

Fick det här receptet här om dagen, väldigt enkelt att göra och gott! Dock kände jag att jag tyckte det blev lite tråkigt utan någon sås, så jag rörde ihop lite creme fraiche med salt, peppar och pressad vitlök som jag hade till!



Haricoverts
laxfilé
salt och peppar efter smak
1 burk tapenade
ca 1 dl riven ost

Lägg haricot verts i botten på en form,sedan laxfilé på, salta och peppra, ös på tapenade på laxen, strö osten över sedan in i ugnen i 175-200 grader tills laxen är klar. 

onsdag 29 augusti 2012

Chokladkaka med valnötter och fikon

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler Kladdkakor. Ofta brukar det stå i recept med nötter att man istället kan ta hasselnötter eller mandel istället, och så gjorde jag denna gången, jag tog mig friheten att byta ur valnötterna mot hasselnötter istället, både för att jag inte är så förtjust i valnötter plus att jag inte hade det hemma. För övrigt kan jag säga att denna påminner lite om radiokaka, men radiokaka är godare. Men det beror mest på att jag inte är så förtjust i torkade fikon.



150 g smör
½ dl ljus sirap
200 g mörk choklad
175 g (cirka 12 st) Digestive eller liknande kakor
200 g torkade, saftiga fikon
100 g valnötskärnor

klä en rund bakform, cirka 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret försiktigt i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen tillsammans med sirapen och chokladen bruten i mindre bitar. Bryt sönder digestivekakorna och hacka fikonen grovt. Rör ner chokladsmeten tillsammans med valnötterna och blanda tills allt täckts av choklad. Tryck ut massan i formen och jämna till. Låt svalna lite och sedan stelna i kylen i minst 2-3 timmar.

tisdag 28 augusti 2012

Jordnötskladdkaka

Om jag ändå bara är hemma och ledig, så kan jag lika gärna passa på att testa att baka ett nytt recept. Denna gången blev det jordnötskladdkaka ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Tanken med receptet var att det skulle likna Snickers, men jag tycker inte att det blev så jättelyckat. Chokladen ovanpå kakan blev så hård, så det var svårt att äta kakan. Plus att jag hade den inne i ugnen i 12 minuter, vilket gjorde att den blev lite för bakad. Visserligen beror det ju på vad man har för ugn, men jag skulle ändå rekommendera att du har den inne i bara 10 minuter, om du vill testa göra den.


Kaka:
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 förpackning (a 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping:
200 g mörk choklad
2 dl jordnötter

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen. tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant. Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

lördag 25 augusti 2012

Åses pasta snövit

Ett tips från min klasskompis mamma. Gjorde det till lunch idag, och måste säga att det var supergott! Verkligen lätt att göra, men det behöver inte vara så avancerat jämt för att det ska vara gott. Visst är det ingen festmat direkt, men perfekt vardagsmat! Detta receptet kommer jag att göra om! Rekommenderar att du testar!


ca 4 port.
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

spaghetti
ca 1 dl riven parmesan ost

Stek köttfärsen med gul lök. Svartpeppar ganska mycket. Blanda creme fraiche med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Koka spagetti och blanda sedan med parmesanosten. Lägg upp spaghetti på en tallrik, lägg köttfärsen på och servera med creme fraiche såsen. Strö till sist lite parmesanost ovanpå.

fredag 24 augusti 2012

Cookiebrownies

Var ledig idag, så passade på att baka lite, så jag har något gott att bjuda på när jag får besök! Valde ut detta receptet ur Mia Öhrns bok Fler Kladdkakor. Annorlunda recept, men gott! Godare än vanliga brownies om jag får välja!


ca 16 brownies

Browniesmet:
150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Cookiesmet:
50 g smör
1½ dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g mörk choklad, grovt hackad
½ dl nötter, gärna valnötter eller hasselnötter, grovt hackade

Klä en ugnsform, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret till browniesmeten i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Fortsätt med cookiesmeten, Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet. Bred ut browniesmeten i formen och klicka ut cookiesmeten ganska tätt. Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 16 minuter eller något längre om du ska servera den samma dag. Låt svalna helt, lossa sedan kakan ur formen och skär den i bitar. Låt gärna kakan stå i kylen över natten, är den väldigt kladdig blir den lättare att hantera dagen efter.

torsdag 23 augusti 2012

100.000 bloggfest

Egentligen har jag passerat 150.000 besökare, men festen har inte blivit av förrän nu. Tanken är att jag inte ska ha bloggfester lika ofta längre, då jag inte hinner med.. men jag ville ändå ha denna festen som en Grand finale, med någonting från alla de länderna som jag har haft som tema hittills.

Så här blev menyn:

Fördrink: Fransk Lanson Champagne

Förrätt 1: Spansk Gazpachosoppa serverad med Indiska papadum bröd
Förrätt 2: Italiensk Johans Prosciutto crudo di parma med färska fikon
Dryck: Tyskt vitt vin

Huvudrätt: Svensk Älgragu
Dryck: Grekiskt rött vin

Efterrätt: Amerikansk Cheesecake

Efterdrink: Mexikansk Margarita

(Klicka på namnet så kommer du till receptet)














Som ni ser så fick mina gäster även varsin maskerad mask plus varsin cigarr. Under middagen kom även Martina Wallman och sjöng opera live för mig och mina gäster. Dessutom blev det en liten tävling där mina gäster skulle svara på olika frågor om mig, för att kolla hur bra dom egentligen känner mig..haha

Sist men inte minst höll jag ett litet tal för mina fina vänner. Så här blev det:

Micke
du är alltid så go och gla
du kan inte bara fiska bra

utan du fick även Malin att nappa
och tydligen så är du bra på att rappa...

Mina tjejfester utan Micke,
nej, det går icke.

Malin
alltid med nya tatueringar på din kropp
du,ditt humör är alltid på topp

Ett ex som gav mig en diss,
men att du kom in i mitt liv, 
har gjort att det verkligen inte var en miss.

jag har känt dig sen jag var 20 år
ja, tänk vad tiden går.

Hoppas vi många fler år som vänner får,
för att ersätta dig, det vet jag inte går.

Sanna,
du din galna tok, 
du är inte riktigt klok.

Det är tur att det här med bibeln är din grej,
så att du kompletterar mig.

Skörlevnad är ett bra ord som passar med dig,
för du är en så fantastisk tjej.

Jag kan skratta och le när jag tänker på sånt som vi gjort,
att du är min vän är någonting stort.

Lena,
du är en riktig klippa, 
jag lovar, en rysk bloggfest du inte kommer slippa.

Och dina hundar två, 
dom kommer också en inbjudan få.

Du tjejen, din mimik är ingen annan lik,
tänk om jag vore din tik...


Vi på dessa bloggfester en liten familj fått vara, 
och jag alltid på dessa minnen kommer spara.

Ni gör mitt liv mera rikt, 
utan er, det inte skulle vara sig likt.

Jag kommer förmodligen fortsätta att laga mat och baka, 
men nu får ni fan i mig ta och bjuda tillbaka!





onsdag 22 augusti 2012

Vit chokladcheesecake med oliver

Ett recept ur min fina bok Himla gott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Serverade denna som Amerikansk rätt på min 100.000 bloggfest. Blev lite osäker när det skulle vara oliver i botten, kunde ju lika gärna ha blivit en flopp. Ibland tycker jag att man "moderniserar" gamla klassiska recept helt i onödan. Men denna gången hade jag fel. det var verkligen gott! Alla mina gäster tyckte detsamma, sältan mot det söta var en supergod kombination!


ca 8-10 personer.

1 ½ dl kalamataoliver
75 g smör
12 digestivekex
2 gelatinblad
150 g vit choklad
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost

Kärna ur oliverna och lägg dem i en ugnssäker form. Rosta oliverna i 175 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem kallna. Smält smöret. Krossa kexen i en matberedare och tillsätt smöret. Rör i oliverna och mixa några sekunder till. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen försiktigt på låg värme med ½ dl av vispgrädden. Ta kastrullen åt sidan, ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen.  Vispa resten av grädden fluffig. Häll över chokladen i en bunke och rör ner färskosten. Vänd sedan ner grädden. Häll smeten i formen och låt stå kallt ca 4 timmar.

tisdag 21 augusti 2012

Älgragu

Ett recept från Nya Annas mat av Anna Bergenström. Serverade detta som min svenska huvudrätt på min 100.000 bloggfest.
Älgköttet fick jag av min kära granne. Tack så mycket, så himla snällt. En generös jägare till granne är inte illa!
Måste säga att detta var underbart gott!! Bästa älggrytan jag någonsin ätit faktiskt. Bättre än både kalops och Beuf Bourgignon. Rekommenderar detta starkt, mina gäster tyckte detsamma, alla tog 2 gånger!
Jag gjorde på bara vatten och inget rödvin. Vill du inte använda älgkött, så går det säkert bra att byta ut det mot grytbitar av nötkött. Se nu till att du testar göra detta receptet!


5 port.

drygt 1 kg benfritt älgkött
lite smör, margarin eller olja
ca 1½ tsk salt, lite vitpeppar
10-15 stötta enbär, 1 lagerblad
1 stor gul lök, 1 medelstor morot
persiljestjälkar
50 g rotseller
5 dl vatten (eller vatten + rödvin)
3 msk mjöl + ½-1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk mesost eller messmör
(1-2 msk svartvinbärssaft)

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i ytterst lite smör, margarin eller olja i en gryta. Bryn långsamt på rätt svag värme. Det tar lite tid, men det är det värt! Salta och peppra när köttet är klart och lägg i stötta enbär. Lägg stora lökbitar, kuber av skalad rotselleri, morotsbitar och kryddor runt om. Slå över vatten + eventuellt rödvin. Koka allt under lock tills köttet är mört, ca 1-2 timmar. Fiska upp köttbitarna och kör såsen till mos i  food processer eller mixer. Eller mosa bara grönsakerna mot grytans kant med en träslev. Häll i lite vetemjöl, väl utvispad i lite kallt vatten och häll också i grädden. Koka såsen några minuter, smaka av den med mesost  och lägg tillbaka köttbitarna. Värm det hela och smaka eventuellt av med några msk outspädd svartvinbärssaft.
Servera med hasselbackspotatis, klyftpotatis eller kokt potatis och gelé. Vidare små gröna bönor och syltlök.

måndag 20 augusti 2012

Johans Prosciutto crudo di parma med färska fikon

Johan bjöd mig på denna förrätten för ett litet tag sedan, och jag blev verkligen super imponerad. Så enkelt men samtidigt så himla gott! Kan inte minnas att jag har ätit färska fikon förut.. snara råkat ätit nåt torkat runt jul..och det är inte någon höjdare om du frågar mig. Men detta kan jag verkligen rekommendera, det är så himla gott! Dom olika smakerna gifter sig som det så fint heter! Därför blev jag bara tvungen att bjuda mina vänner på detta som den Italienska rätten när jag hade min 100.000 bloggfest. 


cocktailtomater
rödlök
parmaskinka
philadelphiaost
färska fikon
flingsalt och nymalen svartpeppar
olivolja
basilika blad

Lägg upp några skivor parmaskinka på en tallrik, klicka ut lite philadelphiaost här och var. Strö över lite rödlök och cocktailtomater i klyftor. Dela ett par fikon i klyftor och lägg ut dem. Smaksätt med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla till sist över lite olivolja och dekorera med några basilika blad.

torsdag 16 augusti 2012

Reportage i Norrtelje tidning

Norrtelje tidning kom hem till mig förra veckan och skrev om min bloggfest! Så himla kul, kolla! :)




Blev inte så superbra när jag scannade tidningen, så om du vill läsa reportaget så kan du istället gå in på:

måndag 13 augusti 2012

Helenas kycklingfiléer

Ett recept från en läsare! Väldigt enkelt och gott! Påminner lite om Ebbas fläskfilé, som är med på min tio-i-topp lista. Ebbas variant är fortfarande bäst, men det var gott med färska champinjoner till denna. Så om man gör en kombo av båda dom här recepten, så borde det bli supergott!


ca 4 port
4 st kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl soja
sambal oelek efter smak
5 st skivade champinjoner


Lägg kycklingfiléer i en ugnsform. Vispa ihop creme fraiche, grädde, soya och sambal oelek. Häll det över kycklingen så att det täcker. Låt stå i ugnen minst 1,5 timme i  175 grader. Lägg i skivade färska champinjoner de sista 20 minuterna. Servera med ris eller pasta.

fredag 10 augusti 2012

Lines kycklinggratäng

Äntligen ett recept från min vän Line! haha, trodde aldrig jag skulle lyckas få ett recept från henne. Bjöd grannarna på denna rätten. Det var en ganska så vardaglig men god rätt, fick intrycket av att mina gäster tyckte detsamma. Men även om detta inte var en festmåltid, så tycker jag ändå att det var lite storslaget att jag lyckats få ett recept från Line!



4 port.

Kyckling filé
1 stor röd paprika
1 pkt bacon
3 dl kokt ris
1 burk hel champinjon (400gr)

Gratäng sås:
1 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
4 msk chilisas
2 tsk curry
1/2 tsk paprikapulver
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen och paprikan i bitar och stek i smör. Klipp bacon i bitar och stek för sig. Blanda allt i en skål tillsammans med riset och svampen.
Blanda ihop ingredienserna till såsen utom osten. Fördela kycklingblandningen i en form. Häll över såsen och strö till sist över osten. Gratinera i ugnen i ca 25min. Servera med sallad.

torsdag 9 augusti 2012

Flapjacks

Fick lust att baka lite så valde ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkladdkakor. Dock hade jag ingen jordgubbssylt hemma, så tog mig friheten att ta hallonsylt istället. Men måste nog säga att dom blev ganska så tråkiga, tror inte att det hade spelat någon roll om jag hade haft jordgubbssylt istället. var för mycket smak av havregryn, torra och tråkiga.

ca 15 bitar
150 g mörk choklad
150 g smör
7 dl havregryn
1 krm salt
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 ägg
1½ dl jordgubbssylt (eller hallonsylt)

Klä en ugnsform, ca 24 x 16 cm, med bakplåtspapper. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt tillsammans med smöret i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Rör ner alla ingredienser utom sylten i chokladsmeten. Tryck ut hälften av smeten i formen. Klicka sylten över och strö ut resten av smeten ovanpå. Platta till och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna lite, lossa den ur formen och skär den i bitar.

onsdag 8 augusti 2012

Helenas fluff under täcke

Ett tips från en läsare! Väldigt enkelt recept, men också väldigt gott!! Visserligen en riktig kaloribomb, men ähh! Gott var det! Testa gärna!



3 dl Kokt ris
ca 1 dl Ärtor
1 burk Majs
1 Purjolök
1 bit kassler i skivor

Sås:
3 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 dl majonäs
senap och curry

Koka ris, blanda det med majs och ärtor. Bryn purjolök och blanda i riset i en ugnsform. Täck med kassler.
Blanda ihop vispgrädde, riven ost och majonäs. Smaka av med senap och curry. Bred såsen ovanpå kasslern. Grädda i ugnen ca 30 min i 200grader.

lördag 4 augusti 2012

Helenas korv med dill

Fick detta receptet av en läsare här om dagen! Annorlunda recept! Har nog aldrig ätit falukorv med dill förut, måste säga att det var verkligen gott! Den starka chili såsen och creme fraichen  var verkligen pricken över i! Testa gärna detta, var superlätt att göra.

½ falukorv
1 gullök
2 dl creme fraiche paprika/chili
chilisås efter smak
ca 1 dl matlagningsgrädde
ca ½-1 dl fryst eller färsk dill
svartpeppar efter smak


Skiva falukorv i strimlor, stek dem tillsammans med lök. Häll i chilisås gärna en lite starkare, cremefraiche med paprika chili och lite matlagningsgrädde och sen en hel del färsk eller fryst dill. Smaka av med lite svartpeppar och mer chili om det behövs. Servera med ris.

onsdag 1 augusti 2012

Carines Grekiska pyttipanna

Ett recept från min kära vän Sara som alltid ger mig så himla spännande recept! Fast egentligen är det ju från hennes mamma Carine. Hur som helst så måste jag säga att detta var verkligen supergott! Min gäst instämmer..åt inte två utan tre portioner! Så vi bokstavligen skrapade ur allt ur fatet, det kallar jag bra betyg!



ca 4 port.
Ugn 225 grader i 45 minuter.

1 påse klyftpotatis eller egen
500 g fläskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gula lökar
1 stor tomat
1 fetaostblock

Marinera köttet minst 5 timmar, eller över natten i denna marinad:
1½ dl olivolja
1½ dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar

Lägg potatisen underst i en långpanna. Lägg filébitar ovanpå och överst skurna bitar tomater, paprika och lök. Smula över fetaosten mot slutet.

Kall sås som tillbehör:
2 burkar creme fraiche
4 msk majonäs
italiensk salladskrydda
vitlök