Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 28 december 2017

Senap- och gräslökssill

Ett recept från Coops medlemstidning. Sparade det från nån gång i somras då jag tyckte det lät spännande med en inläggning på matjessill. Och om det var gott!! Helt klart en ny favorit! Rekommenderar denna starkt!


  •  400 g matjesfiléer
  •  2 dl crème fraiche
  •  1 dl majonnäs
  •  1 msk flytande honung
  •  2 tsk dijonsenap
  •  3 msk grovkornig senap
  •  1 dl strimlad färsk gräslök
Skär sillen i ca 1 ½ cm stora bitar. Blanda resten av ingredienserna och vänd ner sillen. Låt stå i kylen minst 1 timme före servering.



onsdag 27 december 2017

Edward Bloms julsill

En till sorts sill från årets julbord... många sorter blev det! Denna var hur som helst kryddig och god!


 1 stor burk 
  • 400 g saltsillfiléer

Till lagen

  • 3 ,5 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • lite muskotblomma
  • finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
  • lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • 1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen.)

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisningarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad inläggningssill).
  2. Koka ingredienserna till lagen, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Det är mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. Häll över lagen.
  4. Låt stå i minst två, helst tre dygn i kylskåpet. Rör om en gång om dagen.

Wasabisill

En till sorts sill från årets julbord. Helt klart en ny favorit! Verkligen supergod! Gillar verkligen stinget från wasabin. Verkade som att flera andra också tyckte om den, för den gick åt!


  • 1 förp 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk wasabipasta
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk finhackad gräslök (spara lite till dekoration)
Häll av sillen. 
Blanda gräddfil, majonnäs, wasabipaste, ingefära och gräslök. Vänd ner sillbitarna. 
Strö över lite finhackad gräslök.

Öl- och löksill

En till sorts sill från årets julbord. Tyvärr tyckte jag att denna var alldeles för lik vanlig löksill så den stack inte ut ur mängden.


  • 1 1/2 dl ale
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 gul lök
  • ca 5 cm purjolök
  • 420 g inläggningssill på minuten

Blanda öl, ättika socker, lagerblad och kryddpeppar och koka upp. Låt lagen kallna.
Skala och skiva löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Blanda all lök med lagen.
Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 1 dygn för att bli klar.

Vanilj och limebladssill


En utav favoriterna av årets nya sillsorter. Denna var väldigt smakrik och god!



Lag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit
6 kryddpepparkorn

Ingredienser
1 burk inläggningssill (420 gr)
1 silverlök
1 vaniljstång
Skal från en lime
Skal från en apelsin
Skal från en citron
5-6 limeblad
3 lagerblad
6 vitpepparkorn

1. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.
2. Låt sillen rinna av och skär den i centimeterbreda skivor. Hacka silverlöken.
3. Varva alla ingredienserna i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar och lägg i. Rör om.
4. Ta bort kryddpepparkornen ur den kalla lagen och häll den i burken så att den täcker alla ingredienser.
5. Sätt på lock och låt stå minst en dag.

Tabasco och chipotlesill

En till sort sill som vi hade på årets julbord. Helt okej sill!


1 burk 5-minuterssill (450 g)
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
Tabasco Chipotle efter smak (runt 2 tsk) (JA, runt 2 tsk, det blir inte så starkt som du tror).
1 tsk dijonsenap
½ msk dragon torkad

1. Häll av spadet från sillen och skär den i lagom stora bitar. Jag föredrar centimeterbreda.
2. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan i sillen.
3. Låt stå över natten, gärna i en försluten burk. Njut sedan av den goda sillen!

Fänkålssill med stjärnanis

    • En utav sillarna på årets julbord. Tycker att den var helt okej!



    • 1 dl ättika
    • 2 dl socker
    • 3 dl vatten
    • 3 st stjärnanis
    • 3 st lagerblad
    • 8 st svartpepparkorn
    • 4 st vitpepparkorn
    • 1 burk burk inläggningssill, 4 filéer
    • 0,5 st liten fänkål, strimlad
    • 1 st gul lök, strimlad
    • 1 st morot, skuren i tunna slantar
  • Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis, lagerblad och pepparkorn. 
  • Låt koka i 3 minuter och låt sedan lagen kallna.
  • Skölj sillfiléerna noga och lägg dem i kallt vatten ett par minuter. 
  • Skär sillen i mindre bitar och varva med grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lock. 
  • Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå i kylskåp i ca 2-3 dagar innan du smakar av den.

onsdag 6 december 2017

Olles spröda pepparkakor

Ett recept ur Leilas Lindholms bok Sweet Christmas. Första receptet ut ur denna fina boken som jag fick i julklapp förra året! Men då hade jag ju redan gjort allt julbak för året, så därför blir det lagom att testa nya recept till denna julen.
Blev väldigt goda pepparkakor, men alldeles för mycket deg! En fjärdedel av receptet hade räckt gott och väl.
Nu har jag överflöd av pepparkakor här hemma!


400 g rumstempererat smör
550 g strösocker
3 dl ljus sirap
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl vatten
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk svartpeppar från kvarn
1/4 färskpressad citronsaft (1 liten citron)
3 tsk bikarbonat
1360 g (21 dl) vetemjöl

Smält smör till pensling av bakplåtspappret

Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös med sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Kavla degen riktigt lövtunn på ett mjölat bakbord. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla pappret med smält smör. Lägg på pepparkakorna. Grädda pepparkakorna gyllene (ca 5 minuter, inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten. 

Plommonkompott

Ett recept ur Per Morbergs nya bok Morberg så gott som grön. Köpte denna boken för bara nån vecka sedan! Så nu har jag massor med nya goda recept att kunna laga. Han är nämligen lite utan en favorit. Först ut är detta receptet, och det blev riktigt gott! Rekommenderas!


1 kg plommon
3 dl socker
Saften av 1/2 citron
1 kanelstång
1 vaniljstång

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Snitta vaniljstången. Lägg ner plommonen i kastrullen, tillsätt socker, citronsaft, kanel och vaniljstång. Koka upp på svag värme och låt småkoka i 15-20 minuter tills plommonen mjuknat. Servera med iskall gräddmjölk och eventuellt lite glass.

Plommon och äppelfläsk

Ett recept ur boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott recept!


3-4 portioner

600 g fläskfilé
2 röda äpplen
10 katrinplommon
4-5 cm färsk ingefära
1 köttbuljongtärning
Ca 3 dl vatten
Smör eller olja
Salt, peppar

Skär bort eventuella hinnor från fläskfilén. Skär den i 1-2 cm skivor och skär dem i halvor. Kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Dela katrinplommonen i halvor. Skala ingefäran och skär den i 2 cm långa strimlor. Bryn fläskfilén runt om. Krydda med salt och peppar. Tillsätt äpplen, katrinplommon, ingefära, buljongtärning och vatten. Låt koka upp och sjud sedan tills köttet är genomstekt och såsen mörk och mustig 10-15 minuter. Servera med kokt potatis. 

Krispig laxpytt

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade inte så höga förväntningar på det här receptet, så blev positivt överraskad över hur gott det var!


4 portioner

500 g skinn och benfri laxfilé
500 g potatis
1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk pepparmix
Ca 300 g spetskål
Ca 75 g sockerärter
300 g morötter
1-2 rödlökar
1/2-1 tsk curry
1 citron
2 msk flytande honung
Olivolja
Salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka dem i ca 6 minuter i lättsaltat vatten. Ta upp, låt ånga av och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Ringla över 1 msk olivolja och ställ in dem i ugnen tills de fått fin färg och krispig yta. Skär laxen i tärningar. Krydda med citronpeppar, pepparmix och 3/4 tsk salt. Stek dem runt om med olivolja i en stekpanna. Ta upp dem ur pannan. Strimla spetskålen. Skär sockerärterna i bitar. Skala och skiva morötterna och rödlöken. Fräs morötterna i olivolja i ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Tillsätt curry, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Allt ska vara krispigt. Blanda med potatisen och laxen. Pressa över en halv citron och ringla över honungen. 

Matjesilltårta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Egentligen en väldigt somrig rätt, men när jag spanade på sillburkarna i affären (inför kommande julbord) så blev jag sugen på att köpa hem lite matjessill för att testa denna rätten. Väldigt enkelt att göra och gott blev det! 


Ca 3 portioner

3 skivor landgångsbröd
1 burk matjessill (ca 200 g)
5 kokta kalla potatisar
Ca 10 cm purjolök
2 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
1 kruka dill
3 hårdkoka ägg
Ca 1/2 dl kaviar på tub
Smör

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Bre smör på landgångsbrödet. Skär sill och potatis i små bitar. Ansa och strimla purjolöken. Blanda detta med majonnäsen och hälften av créme fraichen. Bre röran på 2 av skivorna. Lägg ihop dem. Lägg på den sista skivan och bre resten av créme fraichen över och runt om. Hit kan tårtan förberedas. Hacka dillen och klappa in den runt om smörgåstårtan. Skala och skiva äggen. Garnera med äggskivor och spritsad kaviar. Låt stå någon timme före servering.

Revbensspjällsgryta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. För mig brukar det vara så att jag gör revbensspjäll i ugnen, eller att jag grillar dem, så detta kändes väldigt annorlunda! Men kan säga att det blev väldigt gott!


Ca 4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll (i bitar)
1 stor gul lök
1 1/2 dl torkade katrinplommon
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Ev 1 krm socker
1 dl grädde
Maizena
Vatten
Ev soja
Smör till stekning
Salt

Gurksallad:
1 gurka
4 msk varmt vatten
2 msk strösocker
4 msk ättiksprit (12 %)

Värm upp en gjutjärnsgryta/stor kastrull. Bryn revbensspjällen i 1 msk smör tills de får lite färg. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, katrinplommon, lagerblad, pepparkorn, ev socker och 2 tsk salt. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda under lock i ca 1 timme, eller tills köttet släpper från benen. Red av med grädde och maizena utrört i lite vatten och ev lite soja för färgens skull. Skala och hyvla gurkan tunt. Värm vattnet i en kastrull och tillsätt socker och ättiksprit. Häll lagen över gurkan och låt svalna. Servera revbensspjällen med gurka, kokt potatis, en knäckemacka och en immande kall pilsner.

Citronlamm

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Måste erkänna att jag var lite skeptisk, men det var faktiskt väldigt gott. Köttet blir sådär härligt mört att det faller isär. Tänk på att påbörja matlagningen i god tid innan ni ska äta... tar ju lite drygt 3 timmar att göra!


4 portioner

Ca 1,5 kg lammkött med ben (tex bog)
2,5 liter vatten
1 tsk sambal oelek
2 + 1 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk rivet citronskal
Färsk pressad juice av 1/2 citron
1 dl créme fraiche
2 dl grädde
1 msk hackad gräslök
Smör till stekning
Salt, svartpeppar

Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Skumma av. Tillsätt sambal oelek, två buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och 2 krm svartpeppar. Koka under lock på medelvärme i cirka 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen i en timme. Ta upp köttet. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör. Strö över mjölet, låt fräsa 1/2 minut, späd med 2-3 dl av kokspadet. Tillsätt 1 buljongtärning, citronskal och citronjuice, créme fraiche och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö gräslök över. Servera med kokt potatis. 

Potatisbullar med gurksås

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt att göra och gott! Min dotter tyckte även att det blev väldigt goda, så extra bra att det blev många, bara att frysa in och plocka fram till henne vid tillfälle!


Ca 4 portioner

1 kg kokt potatis (fast sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 fänkål
1 purjolök (bara det gröna)
3 ägg
1/4 kryddmått cayennepeppar
2 krm gurkmeja
Rapsolja till stekning
1 1/2 tsk Salt
1 krm svartpeppar

Gurksås:
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
10 st myntablad
2 dl grekisk yoghurt
Salt, svartpeppar

Skala den kokta potatisen, löken och vitlöken. Ansa fänkålen. Riv potatis, lök, vitlök och fänkål grovt på rivjärn. Ansa och strimla det gröna på purjon. Blanda potatisen och grönsakerna med ägg, cayennepeppar, gurkmeja, salt och svartpeppar. Smeten ska vara ganska fast. Klicka ut smeten i stekpanna och stek i omgångar. Låt steka några minuter på varje sida. Servera med gurksåsen och en god sallad.

Gurksås:
Grov riv gurkan, pressa ur vätskan. Skala och pressa vitlöksklyftan. Strimla myntabladen. Blanda allt med yoghurt. Smaksätt med salt och svartpeppar. 

Mandelkubb

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Alltså jag gillar ju egentligen inte ens mandelkubb... alldeles för torra för min smak. Men vad gör man inte för sin sambo! Men är faktiskt beredd att erkänna att det var helt okej när de var alldeles nygräddade...!


Ca 30 st

150 g smör
2 dl socker
8-10 bittermandlar
2 dl mjölk
1 msk hjortronsalt
Ca 8 dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
1/2 dl pärlsocker
1/2 dl hackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst. Riv bittermandlarna fint. Tillsätt dem och mjölken. Arbeta in hjorthornssaltet och mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar. Rulla varje del till en 3 cm tjock längd. Platta till dem något och dela varje längd i 15 bitar. Pensla klubbarna lätt med grädde och vänd dem i pärlsocker och hackad mandel. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Grädda klubbarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk. 

Klassiska köttbullar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var ett tag sen jag gjorde köttbullar nu, så det här var väldigt gott! Vem gillar inte köttbullar lixom?


Ca 4 portioner

1/2 dl hackad lök
1 msk smör
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk honung
2 krm malen kryddpeppar
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Hacka löken och stek den glansig och genomskinlig i 1 msk smör. Låt svalna. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Blanda färsen med löken, ströbrödsblandningen, ägg, honung, kryddpeppar, salt, vitpeppar till en jämn och smidig färs. Forma färsen till valnötsstora bollar. Stek i omgångar i en het panna med smör och rapsolja. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Klassisk kålpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott! Och mycket mindre bök än när man gör kåldolmar!


Ca 4 portioner

1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 + 2 msk sirap
1 gul lök
400 g blandfärs
2 ägg
Smör
Salt, peppar

Koka risgrynen i vattnet i 10 minuter. Späd med mjölken och koka på svag värme i ytterligare 15 minuter till en lös gröt. Låt svalna. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort rotstocken. Skär resten i tärningar. Bryn på medelvärme i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter utan att kålen tar färg. Ringla över 2 msk sirap. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färsen med risgrynsgröt, lök, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Täck med färsen och överst resten av kålen. Smält 2 msk smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon.

lördag 25 november 2017

Pikant schnitzel med pressad potatis

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt gott, med härligt kryddstark smak på köttet. Men väldigt torrt utan sås, hade gärna haft en tazatziki eller annan kall sås till.
Tog mig friheten att hoppa över koriandern, då jag inte gillar det, så skriver den inom parentes!


4 portioner

8 tunna skivor skinkstek (ca 700 g)
1 tsk malen spiskummin
(1 tsk malen koriander)
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen fänkål
1 tsk malen kanel
1 tsk paprikapulver
Rivet skal och juice av 1 lime
Olivolja och smör till stekning
Salt, peppar

Rosta spiskummin, (koriander), kardemumma och fänkål i en stekpanna några minuter. Blanda kanel, paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fördela kryddblandningen över köttskivorna. Stek köttet i en blandning av smör och olivolja. Garnera med rivet limeskal, pressa limejuicen över och salta lätt. Servera med pressad potatis och en sallad.


Korngryn med fläsk

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade korngryn i skåpet sen jag testade göra pölsa förut, så tyckte det passade perfekt att testa detta receptet. Och gott var det! Gick snabbt att göra också.


4 portioner

3 gula lökar
4 dl korngryn (gärna helgryn)
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 äpplen
50-70 g rucola (senapskål)
3 msk riven pepparrot
3 dl gräddfil
500 g magert rimmat eller färskt fläsk
Smör och/eller rapsolja

Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör och/eller rapsolja i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt korngrynen och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka enligt anvisning på förpackningen. Skala äpplena och skär i klyftor. Grovhacka rucolan. Blanda med korngrynen. Blanda pepparroten i gräddfilen. Skär fläsket i skivor och stek dem i stekpanna. Servera genast tillsammans med korngryn och gräddfil.

Blåbärsgröt

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Minns att jag testat göra Blåbärsgröt en gång förut...men det var många år sedan, när jag fick tipset av en äldre dam som jag gick till i hemtjänsten. Nu var det dags att testa igen! Och både jag och min dotter missade i oss!


4 portioner

5 dl vatten
5 dl blåbär (ca 250 g)
4 msk honung
3 dl grovt rågmjöl eller grahamsmjöl

Koka upp vatten, blåbär och honung. Vispa ner mjölet under kokning. Låt koka 5-10 minuter. Servera gröten med mjölk.

fredag 10 november 2017

Honungsspjäll med vitkålssallad

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade höga förväntningar då det receptet vunnit första pris i boken, men blev tyvärr lite besviken. Tyckte köttet inte var tillräckligt mört. Revbensspjäll blir mycket godare om man kokar dem först. Men visst, det var ju gott. Men jag hade inte gett det receptet första pris! 


Ca 4-6 portioner

1 1/2 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger 
3 dl färskpressad apelsinjuice
4 msk kinesisk soja
2 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen nejlika

Kålsallad:
250 g sommarkål, spetskål eller vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 msk honung
1/2 dl olja
1 1/2 msk vinäger
1/2 dl hackad persilja
Flingsalt, salt, peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar i dubbla plastpåsar. Lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen. Strimla kålen. Blanda med 1/2 tsk salt. Låt dra ungefär 30 minuter i en skål. Skölj av kålen i durkslag och krama ut vätskan. Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före servering. Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering. Servera spjällen med kålsallad och potatis.

Annorlunda potatisbullar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Namnet stämmer ju verkligen, för annorlunda är de! Och goda!


Ca 4 portioner

1 kg potatis
Ca 1 dl mjölk
100 g morot
300 g squash
2 ägg
2 dl ströbröd
2-3 dl solrosfrön
Smör
Olja
Salt, vitpeppar

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa ner mjölken och 2 msk smör. Skala och finriv morötterna. Riv squashen grovt. Krama ur vätskan. Blanda ägg, morötter, squash och ströbröd med potatismoset. Smaka av med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Blöt händerna med vatten och forma små bullar som plattas ut och paneras rikligt i solrosfröna. Stek potatisbullarna gyllenbruna på medelvärme i olja. Servera med knaperstekt fläsk eller bacon och rårörda lingon.

Klassisk laxpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Har testat göra laxpudding några gånger förut och måste säga att denna faktiskt är den bästa hittills! De andra har känts lite torra, denna hade ganska så mycket äggstanning så den var saftig och god!


Ca 4 portioner

Ca 250 g rimmad lax (i tunna skivor)
Ca 700 g potatis (oskalad)
1 gul lök
1 kruka dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör + lite skirat smör till serveringen
Salt, grovmalen vitpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Smöra en ugnssäker 2-liters form (gärna springform). Varva potatis, lax, hackad lök och dill. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över äggblandningen. Klicka över smör. Tillaga i ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt svalna något. Servera med skirat smör och sallad.

Chorizostroganoff med gult ris

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott! Jag som annars inte är så förtjust i kidneybönor tyckte faktiskt att de slank ner utan att jag tänkte på det.


Ca 4 portioner

3 dl ris
2-3 tsk gurkmeja
2 chorizokorvar
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
2-3 msk stark chilisås
2 1/2 dl grädde
Smör till stekning
Salt, peppar

Koka ris enligt anvisning på paketet. Låt gurkmeja koka med. Skär korven i slantar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och korv i smör i en wok eller annan stor panna tills löken är gyllenbrun och korven får lite färg. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär den i stavar. Låt fräsa med korven tills den får lite färg. Spola av kidneybönorna i kallt vatten. Lägg ner dem i pannan tillsammans med krossade tomater och chilisås. Låt koka i 5-10 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med 1 tsk salt. 

Potatis- och kikärtsplättar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott! Lite matigare än vanliga plättar, känns som en bra variant!


4 portioner

Ca 5 dl potatismos
1 burk kikärtor (400 g)
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
Salt

Mixa kikärtorna med 1/2-1 dl vatten till ett slätt mos. Blanda ner potatismos, ägg, 1 tsk salt, mjöl och mjölk till en lös smet. Låt vila ca 10 minuter. Smält smör i en stekpanna. Klicka ut plättar med en sked i pannan och grädda dem på båda sidor. Servera med rårörda lingon och stekt fläsk.

Kantarellbiffar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt goda biffar! Tycker att de höll ihop bra för ovanlighetens skull, annars gör jag ofta biffar som lätt ramlar isär. Men saknade en sås till, tzatziki hade  nog passat bra till. 


Ca 10 biffar

800 g förvällda kantareller (eller 4 burkar a 184 g)
2 gula lökar
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Smör, olja
Salt, vitpeppar

Skölj ev burksvampen. Finhacka kantarellerna. Skala och finhacka lökarna. Fräs löken i 1 msk smör några minuter. Blanda löken med kantareller, ägg, mjöl, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Forma till ca 10 biffar. Vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna. Servera med sallad.

fredag 3 november 2017

Klassisk slottsstek

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Typisk farmor och farfar mat om du frågar mig. Tar lite tid att göra, men är väldigt gott. Såsen blir verkligen supergod!



4-6 portioner

800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättiksprit (12 %)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1 1/2 dl vispgrädde
Smör
Salt och peppar

Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor.  Lägg ner lök, ansjovisspad, ansjovis, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75 grader). Ös då och då med skyn. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.

Panerat bogfläsk med löksås

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Enkelt och väldigt gott!


4 portioner

400 g magert bogfläsk
2 stora gula lökar
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
1 dl grädde
1 msk dijonsenap
2 msk hackad persilja
1 dl ströbröd
1 ägg
Smör och rapsolja till stekning
Salt och nymalen vitpeppar

Skala och hacka lökarna. Fräs i smör på svag värme i en kastrull. Pudra över mjölet, låt fräsa en halv minut under omrörning. Späd med vatten och fond. Tillsätt grädden. Låt koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av såsen med dijonsenap, persilja, 1 krm vitpeppar och ev 1/2 tsk salt. Skär bogfläsket i ganska tjocka skivor. Skär bort ev fettkanter. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Blanda ströbrödet med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Vispa upp ägget. Vänd fläskskivorna först i ägget och sedan i ströbrödet. Stek fläsket gyllenbrunt i smör och rapsolja. Servera med såsen, lättkokta grönsaker och kokt potatis.

Isterbandspudding

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Inte lika god som Stefans Isterbandslåda som jag gjort flera gånger förut, men denna var helt klart också god.


4 portioner

2 gula lökar
3 isterband
3 tomater
4 portioner potatismos
2 msk riven ost
Smör

Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en stekpanna. Ta av skinnet på isterbanden. Låt dem fräsa med och rör om så att de delar sig. Skiva tomaterna. Smörj en ugnssäker form. Lägg i isterbandsfräset, sedan moset och tomaterna överst. Strö över riven ost. Grädda puddingen mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera med inlagda rödbetor.

Fiskkakor med spenatcrème

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var svårt att få biffarna att hålla ihop, smeten blev väldigt rinnig... så egentligen är det nog klokt att låta fisken få rinna av på hushållspapper innan rör ihop smeten. Men oavsett så ska det ju tuggas, så det gjorde inget att de föll isär. För gott var det! Såsen passade perfekt till! 


4-6 portioner

600 g vit fiskfilé (tex sej eller kolja)
4 msk rumsvarmt smör
1 1/2 msk potatismjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 krm riven muskot
1 vitlöksklyfta
2 msk tinad avrunnen spenat
3 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
1 tsk senap
1/2 krm kajennpeppar 
2 dl crème fraiche
Salt, malen vitpeppar 

Kör hastigt fiskfilé, smör, potatismjöl, grädde, ägg, riven muskot, 1 tsk salt och 1/2 tsk vitpeppar i mixer eller matberedare. Smeten behöver inte bli helt slät. Värm smör i en stekpanna och klicka ut smeten till biffar. Stek några minuter på varje sida. Skala vitlöken. Mixa med spenat, gräslök, persilja, senap och kajennpeppar i en mixer eller med mixerstav. Rör sist i crème fraiche, 2 krm salt och 1 krm peppar. Servera fiskkakorna med spenatcrèmen, kokt potatis och rårivna morötter.

torsdag 2 november 2017

Dillkyckling

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Har bara gjort dillkött på lamm eller nötkött förut, så kul att testa göra på kyckling. Kan säga att det faktiskt var väldigt gott, även om det är godare med lammkött. 


4 portioner

400 g kycklingfilé
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1 liten purjolök
1 tsk salt/ liter vatten
5 krossade vitpepparkorn
3 dillstjälkar
2 kryddnejlikor
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl av buljongen
1/2-1 dl grädde
1-2 äggulor
1 dl hackad dill
2 tsk ättiksprit (12 %)
Socker
Salt, vitpeppar

Skala och skiva morötterna, löken och palsternackorna. Ansa och skiva purjolöken. Koka upp ca 1 liter vatten, salt, pepparkorn, morötter, lök, palsternacka, dillstjälkar och kryddnejlikor. Lägg ner kycklingfiléerna, se till att vätskan täcker. Sjud ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 75 grader. Lägg i purjolöken mot slutet av kokningen. Ta upp kycklingfiléerna och grönsakerna ur spadet och håll dem varma. Sila spadet (spara det till såsen). Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med kycklingbuljong och koka såsen några minuter. Rör ihop grädde och äggulor. Ta kastrullen från spisen och rör ner gräddblandningen i såsen, den får inte koka. Smaksätt med dill, ättiksprit, ev socker, 2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Servera kycklingen med sås, grönsaker och potatis eller ris.