Ett recept från ICA Norrköps egna kokbok. Gillar ju skarpt sån här typ av mat så kanske inte så konstigt att det blev ett utav de första recepten jag testar.
4 portioner
Mos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
Salt
Biffar:
1 dl mjölk
1/2 ströbröd
2 krm peppar
Ca 500 g blandfärs
1/2 tsk salt
1 msk senap (gärna dijonsenap)
1/2 msk olja
Sås:
250 g kastanjechampinjoner
1 rödlök
1/2 msk olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1/2 kruka timjan
Salt
Peppar
Till servering:
65 g babyspenat
(Rårörda lingon)
(Pressgurka)
Sätt ugnen på 225 grader. Mos: Skala och skär potatisen i bitar och koka mjuk i saltat vatten. Biffar: Blanda mjölk, ströbröd och peppar. Låt svälla några minuter. Blanda ner färs, salt och senap. Forma färsen till små biffar och bryn dem i oljan i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter. Sås: Ansa och skär svampen i klyftor, skala och skiva löken. Stek svamp och lök i oljan i stekpannan. Sänk värmen och rör i grädde och vatten. Sjud ca 5 minuter och smaka sedan av såsen med salt och peppar. Hacka timjan och vänd ner i såsen. Mos: Värm mjölken. Krossa potatisen med mjölken och smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med sås, spenat och mos. (Jag tog rårörda lingon och pressgurka till!)
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
måndag 30 december 2019
Räkpasta med tomater
Fick i julklapp Norrköps egna kokbok, för er som inte vet så är det en ICA butik här i Norrtälje som alltså har tryckt upp en egen kokbok. Kul att bläddra i den och se bilder på de olika personerna i personalen som delat med sig av sina favoritrecept, jag känner ju igen i princip alla. Först ut att laga till middag blev i alla fall denna räkpasta. Väldigt lätt att göra och väldigt gott!
4 portioner
4 portioner pasta (gärna pappardelle)
1/2 påse frysta haricotsverts (a 600 g)
250 g körsbärstomater
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk majsstärkelse
1/2 dl pesto arrabbiata
400 g frysta skalade räkor
Tina räkorna. Koka pastan i en kastrull med mycket vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka bönorna med pastan när det återstår ca 3 minuter av koktiden. Dela tomaterna. Blanda mjölk, grädde, majsstärkelse och pesto i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och vänd ner räkorna i såsen och låt dem bli varma (men koka inte). Servera pastan med bönor, räksås och tomater.
4 portioner
4 portioner pasta (gärna pappardelle)
1/2 påse frysta haricotsverts (a 600 g)
250 g körsbärstomater
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk majsstärkelse
1/2 dl pesto arrabbiata
400 g frysta skalade räkor
Tina räkorna. Koka pastan i en kastrull med mycket vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka bönorna med pastan när det återstår ca 3 minuter av koktiden. Dela tomaterna. Blanda mjölk, grädde, majsstärkelse och pesto i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och vänd ner räkorna i såsen och låt dem bli varma (men koka inte). Servera pastan med bönor, räksås och tomater.
Kanderade chilinötter
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Perfekt att göra lite kanderade nötter på de nötterna som blev kvar nu efter julen. Väldigt lätt att göra och ett perfekt snacks!
½ dl strösocker
1 nypa chiliflakes
1 tsk kanel
2 tsk smör
5 dl blandade rostade nötter (pekannötter, valnötter, mandlar, jordnötter)
Flingsalt
Häll strösocker, chiliflakes och kanel i en het wok eller stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad, ljusbrun ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar. Tillsätt hälften av smöret och rör ut.
Tillsätt nötter och sesamfrön och blanda dem väl med karamellen. Tillsätt resterande smör och rör om. Krydda med flingsalt.
Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.
½ dl strösocker
1 nypa chiliflakes
1 tsk kanel
2 tsk smör
5 dl blandade rostade nötter (pekannötter, valnötter, mandlar, jordnötter)
Flingsalt
Häll strösocker, chiliflakes och kanel i en het wok eller stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad, ljusbrun ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar. Tillsätt hälften av smöret och rör ut.
Tillsätt nötter och sesamfrön och blanda dem väl med karamellen. Tillsätt resterande smör och rör om. Krydda med flingsalt.
Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.
söndag 22 december 2019
Biff à la Lindström
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En annorlunda variant på biff a la Lindström som jag aldrig har varken sett eller gjort förut. Det var väldigt gott! Skulle nog våga påstå att det är den godaste varianten so far!
Ca 4-6 portioner
600 g nötfärs
10 skivor inlagda rödbetor
1 msk dijonsenap
3 msk kapris
6 äggulor
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk rapsolja
Persiljesmör:
1/2 kruka persilja
100 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tomatbulgur:
4 dl bulgur
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 krm gurkmeja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 tsk salt
500 g tomater
50 g soltorkade tomater
2 salladslökar
1 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Persiljesmör:
Hacka persiljan och blanda den med smör, vitlök, salt och peppar. Rulla in smöret i plastfolie och forma en liten rulle som läggs kallt till servering.
Tomatbulgur:
Koka upp vatten, buljongtärning, gurkmeja, vitlök, olivolja och salt. Häll i bulgur och koka 2 minuter. Ta kastrullen åt sidan, lägg på lock. Låt stå och svälla i rumstemperatur ca 20 minuter, tills den är mjuk. Halvera tomaterna och skär i bitar. Finstrimla soltorkade tomater och salladslök. Blanda alla ingredienser till salladen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Biff:
Tärna rödbetorna och blanda färs, rödbetor, senap, kapris, äggulor, salt och peppar. Forma fyra eller sex biffar. Stek dem i olja 3-5 minuter på varje sida. Den kortare tiden ger biffen en rosa kärna, med den längre tiden blir biffen genomstekt och aningen torrare. Skiva smöret och lägg det direkt på de nystekta biffarna. Servera med tomatbulgur.
Ca 4-6 portioner
600 g nötfärs
10 skivor inlagda rödbetor
1 msk dijonsenap
3 msk kapris
6 äggulor
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk rapsolja
Persiljesmör:
1/2 kruka persilja
100 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tomatbulgur:
4 dl bulgur
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 krm gurkmeja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 tsk salt
500 g tomater
50 g soltorkade tomater
2 salladslökar
1 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Persiljesmör:
Hacka persiljan och blanda den med smör, vitlök, salt och peppar. Rulla in smöret i plastfolie och forma en liten rulle som läggs kallt till servering.
Tomatbulgur:
Koka upp vatten, buljongtärning, gurkmeja, vitlök, olivolja och salt. Häll i bulgur och koka 2 minuter. Ta kastrullen åt sidan, lägg på lock. Låt stå och svälla i rumstemperatur ca 20 minuter, tills den är mjuk. Halvera tomaterna och skär i bitar. Finstrimla soltorkade tomater och salladslök. Blanda alla ingredienser till salladen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Biff:
Tärna rödbetorna och blanda färs, rödbetor, senap, kapris, äggulor, salt och peppar. Forma fyra eller sex biffar. Stek dem i olja 3-5 minuter på varje sida. Den kortare tiden ger biffen en rosa kärna, med den längre tiden blir biffen genomstekt och aningen torrare. Skiva smöret och lägg det direkt på de nystekta biffarna. Servera med tomatbulgur.
Dijonsill
Ett recept från boken Stora boken om sill av Elisabeth Johansson och Joel Wåreus.
Man ska ju alltid ha senapssill på julbordet, så brukar försöka hitta olika recept till varje år. Detta var i alla fall ett lyckat recept! Enkelt och gott!
4 portioner
4 sillfiléer,
5-minuterssill eller inläggningssill
1/2 dl dijonsenap
2 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
1 1/2 - 2 dl neutral olja, tex raps- eller solrosolja
1 krm salt
Skär sillen i 1 1/2 - 2 centimeter breda bitar. Vispa ihop dijonsenap, strösocker och äppelcidervinäger i en skål. Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden, tillsätt salt. Späd eventuellt såsen med några droppar vatten om den blir för tjock. Vänd ner sillbitarna i såsen.
Man ska ju alltid ha senapssill på julbordet, så brukar försöka hitta olika recept till varje år. Detta var i alla fall ett lyckat recept! Enkelt och gott!
4 portioner
4 sillfiléer,
5-minuterssill eller inläggningssill
1/2 dl dijonsenap
2 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
1 1/2 - 2 dl neutral olja, tex raps- eller solrosolja
1 krm salt
Skär sillen i 1 1/2 - 2 centimeter breda bitar. Vispa ihop dijonsenap, strösocker och äppelcidervinäger i en skål. Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden, tillsätt salt. Späd eventuellt såsen med några droppar vatten om den blir för tjock. Vänd ner sillbitarna i såsen.
Karibisk gryta med räkor och paprika
Ett recept från tasteline.com
2 st gula lökar
0,5 purjolök
1 klyfta, vitlök
2 st paprikor
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
2 msk kycklingfond
100 ml kokosmjölk
1 dl apelsinjuice, apelsin/ananasjuice från koncentrat
1 tsk sambal oelek, 1-2 tsk
2 msk tomatpuré
1 st lime, saft och skal
400 gram räkor, tinade
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
4 port ris
1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Gryta:
1. Skala och grovhacka lök, purjolök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allting lätt i en stor kastrull i oljan.
2. Tillsätt vatten, kycklingfond, kokosmjölk, juice, sambal oelek, tomatpuré samt limeskal och saft. Låt grytan koka ihop i några minuter.
3. Tillsätt räkorna och låt de bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris.
Letade fram det här receptet då vi hade en massa färska räkor över efter julbordet. Det var gott och lätt att göra. Länge sedan jag åt sån här typ av mat, har ju blivit så mycket husmanskost den senaste tiden. Så det kändes extra gottgör jag åt detta!
2 st gula lökar
0,5 purjolök
1 klyfta, vitlök
2 st paprikor
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
2 msk kycklingfond
100 ml kokosmjölk
1 dl apelsinjuice, apelsin/ananasjuice från koncentrat
1 tsk sambal oelek, 1-2 tsk
2 msk tomatpuré
1 st lime, saft och skal
400 gram räkor, tinade
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
4 port ris
1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Gryta:
1. Skala och grovhacka lök, purjolök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allting lätt i en stor kastrull i oljan.
2. Tillsätt vatten, kycklingfond, kokosmjölk, juice, sambal oelek, tomatpuré samt limeskal och saft. Låt grytan koka ihop i några minuter.
3. Tillsätt räkorna och låt de bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris.
lördag 21 december 2019
Parmesankex med rosmarin
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Supergoda kex! Dessa kommer jag absolut att göra igen! Rekommenderas verkligen!
4 dl vetemjöl
150 g smör
100 g parmesanost
1 tsk salt
0,5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
2 msk torkad rosmarin
Riv parmesanosten.
Blanda sedan alla ingredienser förutom havssaltet och hälften av rosmarinen i en bunke.
Arbeta i maskin 6 minuter på låg hastighet, eller knåda tills degen är fast.
Dela upp degen i två lika stora stycken.
Forma degarna till två rullar.
Rulla degen i havssalt och rosmarin.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka kex.
Lägg kexen på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.
Riv parmesanosten.
Blanda sedan alla ingredienser förutom havssaltet och hälften av rosmarinen i en bunke.
Arbeta i maskin 6 minuter på låg hastighet, eller knåda tills degen är fast.
Dela upp degen i två lika stora stycken.
Forma degarna till två rullar.
Rulla degen i havssalt och rosmarin.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka kex.
Lägg kexen på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.
Krämig het karibisk sill
Ett recept från tasteline.com
1 paket 5-minuters sill
1 delmajonnäs
1 del crème fraiche
1 burk ananasbitar
TABASCO® Habanero Pepparsås, efter smak
1. Rör ihop majonnäs och crème fraiche smaksätt med TABASCO® Habanero pepparsås efter smak.
2. Dela sillen i cm tjocka bitar.
3. Blanda sill och ananas med såsen och häll upp på glasburk.
4. Låt stå i kylskåpet över natten.
Gillar att den va krämig och med lite sting i, är extra förtjust i de krämiga sillarna. Prova gärna!
1 paket 5-minuters sill
1 delmajonnäs
1 del crème fraiche
1 burk ananasbitar
TABASCO® Habanero Pepparsås, efter smak
1. Rör ihop majonnäs och crème fraiche smaksätt med TABASCO® Habanero pepparsås efter smak.
2. Dela sillen i cm tjocka bitar.
3. Blanda sill och ananas med såsen och häll upp på glasburk.
4. Låt stå i kylskåpet över natten.
Pestosill kryddad med gräslök och salladslök
Ett recept från tasteline.com
Kul att testa en lite annorlunda sill, men blev inte överdrivet imponerad. Finns många andra sorter som är godare!
1 burk 5-minuterssill, à 450 g
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 msk Barilla Pesto alla genovese, eller Pesto Rosso
gräslök
salladslök
Häll av spadet från sillen och skölj under rinnande vatten. Låt rinna av väl i en sil. Blanda gräddfil, majonnäs och pesto. Lägg i sillen och låt stå över natten.
Kul att testa en lite annorlunda sill, men blev inte överdrivet imponerad. Finns många andra sorter som är godare!
1 burk 5-minuterssill, à 450 g
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 msk Barilla Pesto alla genovese, eller Pesto Rosso
gräslök
salladslök
Häll av spadet från sillen och skölj under rinnande vatten. Låt rinna av väl i en sil. Blanda gräddfil, majonnäs och pesto. Lägg i sillen och låt stå över natten.
Citronsill
Ett recept från rasteorins.com
4 st sillfiléer, urvattnad saltsill
1 st citron
Lag
0,5 dl citronsaft, färskpressad
2,5 dl inläggningslag, koncentrerad
10 st kryddnejlikor
10 st kryddpepparkorn
3 cm pepparrot, tunna strimmlor
2,5 dl vatten
1. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna.
2. Torka av sillen och skär den i sneda bitar, 2-3 cm breda.
3. Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. Varva sill och citronskivor i en glasburk.
4. Häll på lagen och ställ i kylskåp i minst 1 dygn.
Denna blev helt klart också en favorit, tydlig citronsmak. Rekommenderas!
4 st sillfiléer, urvattnad saltsill
1 st citron
Lag
0,5 dl citronsaft, färskpressad
2,5 dl inläggningslag, koncentrerad
10 st kryddnejlikor
10 st kryddpepparkorn
3 cm pepparrot, tunna strimmlor
2,5 dl vatten
1. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna.
2. Torka av sillen och skär den i sneda bitar, 2-3 cm breda.
3. Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. Varva sill och citronskivor i en glasburk.
4. Häll på lagen och ställ i kylskåp i minst 1 dygn.
Sill på italienska
Ett recept från tasteline.com
Det lät ju spännande när man läste receptet, men va inte så jätteimponerad tyvärr.
1 förpackning 5-minuterssill
8 st soltorkade tomater, marinerade
1 st basilika, färsk
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl parmesanost, färskriven
2 dl créme fraiche
0,75 dl majonnäs
svartpeppar
3 st soltorkade tomater, finhackade, till garnering
1 basilikablad
1. Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
2. Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar.
3. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.
Tomatsill med basilika
Ett recept från tasteline.com
Detta var faktiskt den sillen som jag var mest nyfiken på i år. Så annorlunda med basilika och färska tomater i. Och den var väldigt god! Blev positivt överraskad över hur god den faktiskt var. Den är ju dessutom väldigt vacker att titta på med sina fina färger! Rekommenderas!
2 förpackning sill, à 420 g. Abbas 5-minuters
4 st Schalottenlökar
250 gram Pärltomater
0,5 kruka basilika
1. Ta upp och skär sillen i bitar om det är hela filéer. Spara lagen.
2. Skala och strimla löken fint. Halvera tomaterna och mosa dem lätt med en gaffel.
3. Blanda tomater, sill och spad i en skål. Rör i basilikabladen vid servering.
Julsill mandarin och chili
Ett recept från tasteline.com
En god och fräsch sill, jag gillar när det är lite hetta från chili kombinerat med något sött!
4 st sillfiléer, urvattnade filéer
1,5 dl ättika, 12 %
2 dl Lättvinsglögg , Herrljunga, Mandarin & Chili
1 dl vatten
1 dl socker
1 st chili, finhackad
2 st mandariner, använd skal saft från dessa två
1 st mandarin, skivas
1 st rödlök
1. Blanda ättiksprit, Herrljunga Mandarin & chili Glögg, vatten och socker till ättikslagen.
2. Rör tills sockret har löst sig. Lagen behöver inte kokas upp.
3. Varva därefter finhackad chili, lök och mandarinskivor med sillen i en glasburk och häll lagen över.
4. Låt stå i kyl i minst 1 dygn.
Långbrosill
Ett recept från tasteline.com
God men känns mer som nåt som ska likna gubbröra, fast sämre. Hm, nej den här får inte komma tillbaka till julbordet igen.
1 paket 5-minuterssill, à 420 g
2 st potatisar, medelstora,kokta
1 st ägg
1 dl pickles
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk senap, skånsk
1 msk dill, hackad
1 msk gräslök, hackad
salt
peppar
1. Skär sillen i grova bitar. Skär potatisen, sillgrönsakerna och ägget i tärningar.
2. Blanda alltsammans med crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med senap, örter, salt och vitpeppar.
3. Vid uppläggning så garnera med sillgrönsaker och ägg samt dill.
God men känns mer som nåt som ska likna gubbröra, fast sämre. Hm, nej den här får inte komma tillbaka till julbordet igen.
1 paket 5-minuterssill, à 420 g
2 st potatisar, medelstora,kokta
1 st ägg
1 dl pickles
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk senap, skånsk
1 msk dill, hackad
1 msk gräslök, hackad
salt
peppar
1. Skär sillen i grova bitar. Skär potatisen, sillgrönsakerna och ägget i tärningar.
2. Blanda alltsammans med crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med senap, örter, salt och vitpeppar.
3. Vid uppläggning så garnera med sillgrönsaker och ägg samt dill.
Myllymäkis sill med gurka och chili
Ett recept från köket.se
En god och fräsch sill med lite lagom hetta från chilin.
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 grön chilifrukt
1 kruka dill, plockad
10 cm gurka, skalad
4-5 sticklökar
Blanda en 1+2+3-lag, det vill säga 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Värm i en kastrull tills sockret har löst sig, ställ åt sidan och låt svalna helt.
Skär sillen i önskad storlek och plocka dillen från krukan.
Skär chili, gurka och lök i tunna slantar.
Varva sill, dill och grönsaker i en glasburk och slå på den kalla lagen och låt stål i kylen minst 18 timmar innan servering för bästa resultat.
Sill med blåbär och rosmarin
Ett recept från köket.se. En god sill med härlig färg från blåbären! Kanske inte superspeciell smak, men ett kul alternativ till den vanliga löksillen.
1 förp Abba sill på 5 minuter, filéer
lagen, från sillen
0,5 silverlök
0,5 dl blåbär
0,5 dl björnbär
1 kvist rosmarin
5 svartpepparkorn
Ta upp sillfiléerna ur förpackningen och häll över lagen i en glasburk med lock. Skär sillen i bitar och strimla löken.
Blanda alla ingredienser i glasburken och låt stå i ett dygn innan servering.
1 förp Abba sill på 5 minuter, filéer
lagen, från sillen
0,5 silverlök
0,5 dl blåbär
0,5 dl björnbär
1 kvist rosmarin
5 svartpepparkorn
Ta upp sillfiléerna ur förpackningen och häll över lagen i en glasburk med lock. Skär sillen i bitar och strimla löken.
Blanda alla ingredienser i glasburken och låt stå i ett dygn innan servering.
Öl- och löksill
Ett recept från ICA. En god sill, men inte särskilt utstickande och märkvärdig så jag skulle rekommendera den. Väldigt lik vanlig löksill.
1 1/2 dl ale
1/2 dl ättika (12%)
1 dl strösocker
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1/2 rödlök
1/2 gul lök
ca 5 cm purjolök
420 g inläggningssill på minuten
Blanda öl, ättika socker, lagerblad och kryddpeppar och koka upp. Låt lagen kallna.
Skala och skiva löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Blanda all lök med lagen.
Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 1 dygn för att bli klar.
1 1/2 dl ale
1/2 dl ättika (12%)
1 dl strösocker
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1/2 rödlök
1/2 gul lök
ca 5 cm purjolök
420 g inläggningssill på minuten
Blanda öl, ättika socker, lagerblad och kryddpeppar och koka upp. Låt lagen kallna.
Skala och skiva löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Blanda all lök med lagen.
Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 1 dygn för att bli klar.
Sill med bacon och pepparrot
Ett recept från ICA. Annorlunda och väldigt god sill. Blev tydligen årets snackis på julbordet! Jag tycker att den var väldigt god, konstigt nog så passade bacon ihop med sill!
100 g finskuret bacon
1 förpackning 5-minuterssill
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot på tub
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Stek finskuret bacon knaprigt och låt rinna av.
Låt 5-minuterssillen rinna av och skär i bitar.
Blanda majonnäs, gräddfil, riven pepparrot på tub, salt och peppar.
Vänd ner sill och bacon.
Låt stå i kylen minst 2 dagar.
söndag 8 december 2019
Supersaftig saffranskaka
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Tänkte att denna var lagom att slänga ihop som lite adventsfika. Och den var faktiskt väldigt saftig och god! Vi åt den dessutom direkt från ugnen, när den fortfarande var så där ljuvligt varm och härlig.
2 ägg
3 dl strösocker
200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
1 1/2 dl mjölk, 3 %
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll en bröad kakform och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Prova med en sticka, är den torr så är kakan färdig.
2 ägg
3 dl strösocker
200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
1 1/2 dl mjölk, 3 %
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll en bröad kakform och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Prova med en sticka, är den torr så är kakan färdig.
torsdag 5 december 2019
Pepparstekt kotlettrad med rotfrukter
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Enkelt att göra och väldigt gott. Köttet blev väldigt saftigt och mört, hade det inne i ugnen till 68 grader. Förstod inte riktigt vad som menades i receptet med ”pepparblandning” så gjorde en egen mix av svart-, vit-, rosé-, grön- och sichuanpeppar. Hoppade över chilipeppar eftersom dottern skulle äta samma mat. Gjorde även tzatziki till, det passade perfekt ihop med allt.
4 portioner
600 g putsad kotlettrad, utan ben
1 tsk + 1 tsk salt
1 msk + 2 msk olivolja
1/2 dl + 1 dl ananassalsa
2 tsk pepparblandning
800 g rotfrukter, t ex potatis, sötpotatis, rotselleri, morot
2 paprikor, gärna i olika färger
Tillbehör:
Sallad
Tzatziki
Sätt ugnen på 200 grader. Salta köttet runt om med 1 tsk salt. Bryn det runt om i 1 msk olivolja. Pensla köttet med 1/2 dl av ananassalsan. Krydda med pepparblandning. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rotfrukter och paprika med 2 msk olivolja och 1 tsk salt i en ugnssäker form. Lägg köttet på rotfrukterna. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen på köttet visar 68-70 grader, 15-20 minuter beroende på tjocklek. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Skiva köttet ganska tunt och servera med rotfrukter, paprika, resten av ananassalsan och gärna en sallad.
4 portioner
600 g putsad kotlettrad, utan ben
1 tsk + 1 tsk salt
1 msk + 2 msk olivolja
1/2 dl + 1 dl ananassalsa
2 tsk pepparblandning
800 g rotfrukter, t ex potatis, sötpotatis, rotselleri, morot
2 paprikor, gärna i olika färger
Tillbehör:
Sallad
Tzatziki
Sätt ugnen på 200 grader. Salta köttet runt om med 1 tsk salt. Bryn det runt om i 1 msk olivolja. Pensla köttet med 1/2 dl av ananassalsan. Krydda med pepparblandning. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rotfrukter och paprika med 2 msk olivolja och 1 tsk salt i en ugnssäker form. Lägg köttet på rotfrukterna. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen på köttet visar 68-70 grader, 15-20 minuter beroende på tjocklek. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Skiva köttet ganska tunt och servera med rotfrukter, paprika, resten av ananassalsan och gärna en sallad.
tisdag 3 december 2019
Citrusdoftande kyckling med fetaost och parmaskinka
Ett recept från boken Husmanskonst från Allt om mat. Var ett tag sedan som jag gjorde helstekt kyckling så blev lite extra sugen på att göra detta till middag. Det var väldigt lätt att göra, kycklingen sköter ju sig själv i ugnen. Det blev väldigt saftigt och gott! Parmaskinkan blev riktigt god, alldeles knaprig! Min sambo tyckte dessvärre att såsen smakade alldeles för starkt av vitlök. Men jag tyckte att den var helt okej!
4 portioner
1 kyckling (1,2-1,5 kilo)
Steksnöre
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 citron
1 hel vitlök
1 liten knippa bladpersilja
1/2 kruka timjan
100 g fetaost
4 skivor parmaskinka
2 msk olivolja
1 dl vatten
Tillbehör:
Pasta eller potatis
Blandad sallad
Citronklyftor
Färsk timjan
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen inuti och utanpå. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i åtta klyftor. Skala två vitlöksklyftor. Fyll kycklingen med fyra citronklyftor, två vitlöksklyftor och det mesta av bladen från timjan och persilja. Skär fetaosten i 2 cm tjocka stavar. Lossa skinnet över kycklingbrösten. Stoppa in fetaosten under skinnet. Täck bröstet med parmaskinka. Bind samman benen med steksnöre, dra snöret diagonalt över bröstet och fäst runt vingen, fortsätt över till andra vingen och därefter snett över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pressa saften ur resten av citronklyftorna över kycklingen. Lossa vitlöksklyftorna. Fördela citron- och vitlöksklyftor och resten av timjan och persilja (blad och stjälkar) runt kycklingen. Ringla över oljan och tillsätt vatten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen 60-70 minuter, tills köttsaften är klar (inte rosa), ös den då och då under tiden. Ta upp kycklingen på en skärbräda. Täck lite slarvigt med aluminiumfolie. Sila ner sky från grytan i en kastrull. Pressa köttet ur de ugnsbakade vitlöksklyftorna och blanda med skyn. Mixa spad och vitlök med mixerstav till en slät sås. Späd eventuellt med mer vatten och värm. Skär kycklingen i mindre bitar och servera tillsammans med skysåsen, pasta eller potatis och blandad sallad.
4 portioner
1 kyckling (1,2-1,5 kilo)
Steksnöre
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 citron
1 hel vitlök
1 liten knippa bladpersilja
1/2 kruka timjan
100 g fetaost
4 skivor parmaskinka
2 msk olivolja
1 dl vatten
Tillbehör:
Pasta eller potatis
Blandad sallad
Citronklyftor
Färsk timjan
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen inuti och utanpå. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i åtta klyftor. Skala två vitlöksklyftor. Fyll kycklingen med fyra citronklyftor, två vitlöksklyftor och det mesta av bladen från timjan och persilja. Skär fetaosten i 2 cm tjocka stavar. Lossa skinnet över kycklingbrösten. Stoppa in fetaosten under skinnet. Täck bröstet med parmaskinka. Bind samman benen med steksnöre, dra snöret diagonalt över bröstet och fäst runt vingen, fortsätt över till andra vingen och därefter snett över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pressa saften ur resten av citronklyftorna över kycklingen. Lossa vitlöksklyftorna. Fördela citron- och vitlöksklyftor och resten av timjan och persilja (blad och stjälkar) runt kycklingen. Ringla över oljan och tillsätt vatten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen 60-70 minuter, tills köttsaften är klar (inte rosa), ös den då och då under tiden. Ta upp kycklingen på en skärbräda. Täck lite slarvigt med aluminiumfolie. Sila ner sky från grytan i en kastrull. Pressa köttet ur de ugnsbakade vitlöksklyftorna och blanda med skyn. Mixa spad och vitlök med mixerstav till en slät sås. Späd eventuellt med mer vatten och värm. Skär kycklingen i mindre bitar och servera tillsammans med skysåsen, pasta eller potatis och blandad sallad.
söndag 1 december 2019
Kålpudding
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt saftig och god! Så mycket lättare att göra än kåldolmar. Rekommenderar verkligen detta receptet!
Ca 8 portioner
800 g blandfärs
1 vitkålshuvud, savoykål eller spetskål
1 gul lök
Smör till stekning
1 kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
6 msk kikkoman soja
2 msk sirap
2 msk konc. kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt och peppar
Till servering:
Skysås
Kokt potatis
Pressgurka
Rårörda lingon
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten 10-15 min (den längre tiden för vitkål). Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda mittnerven på varje blad och lägg dem åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna och fräs allt i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda mjölk och ströbröd med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda smeten med köttfärsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en lös smet. Provstek eventuellt en liten klick för att smaka av kryddningen. Bryn kålbladen hastigt i lite smör. Smörj en form med löstagbar kant väl, varva kålblad och färs. Börja och avsluta med ett lager kålblad. Pensla med smör, peppra samt pudra över en nypa salt och farinsockret. Grädda i mitten av ugnen 40-45 min. Sätt gärna en plåt under om det skulle läcka ut lite buljong ur formen. Låt puddingen sätta sig några min. innan du tar loss kanten. Flytta försiktigt över den på ett varmt fat. Slå lite av den skyn runt om. Servera genast med kokt potatis, skysås, pressgurka och rårörda lingon.
Ca 8 portioner
800 g blandfärs
1 vitkålshuvud, savoykål eller spetskål
1 gul lök
Smör till stekning
1 kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
6 msk kikkoman soja
2 msk sirap
2 msk konc. kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt och peppar
Till servering:
Skysås
Kokt potatis
Pressgurka
Rårörda lingon
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten 10-15 min (den längre tiden för vitkål). Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda mittnerven på varje blad och lägg dem åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna och fräs allt i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda mjölk och ströbröd med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda smeten med köttfärsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en lös smet. Provstek eventuellt en liten klick för att smaka av kryddningen. Bryn kålbladen hastigt i lite smör. Smörj en form med löstagbar kant väl, varva kålblad och färs. Börja och avsluta med ett lager kålblad. Pensla med smör, peppra samt pudra över en nypa salt och farinsockret. Grädda i mitten av ugnen 40-45 min. Sätt gärna en plåt under om det skulle läcka ut lite buljong ur formen. Låt puddingen sätta sig några min. innan du tar loss kanten. Flytta försiktigt över den på ett varmt fat. Slå lite av den skyn runt om. Servera genast med kokt potatis, skysås, pressgurka och rårörda lingon.
Etiketter:
absolut måste göra igen,
fläsk,
Husmanskost,
Leif Mannerström,
nötkött
Brownie med kokostosca
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Alltså det var så sjukt gott så du anar inte!!! Rekommenderas verkligen! Underbart kladdigt och härligt under till och sen den krispiga och knäckiga kokostoscan ovanpå, vilken kombo alltså!!
150 g mjukt smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao av god kvalitet
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ekologiska ägg
1 ½ dl vetemjöl
TOSCASMET
75 g smör
1 ½ dl ljus sirap
¾ dl vispgrädde
3 dl strösocker
200 g kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant (25 X 25 cm) och fyll den med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
Tosca
Smält smör, sirap, grädde och strösocker i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna och låt koka upp.
Häll toscasmeten över kakan och grädda den ytterligare 15–20minuter, tills den blivit gyllene.
150 g mjukt smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao av god kvalitet
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ekologiska ägg
1 ½ dl vetemjöl
TOSCASMET
75 g smör
1 ½ dl ljus sirap
¾ dl vispgrädde
3 dl strösocker
200 g kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant (25 X 25 cm) och fyll den med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
Tosca
Smält smör, sirap, grädde och strösocker i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna och låt koka upp.
Häll toscasmeten över kakan och grädda den ytterligare 15–20minuter, tills den blivit gyllene.
Nyponsoppa
Ett recept jag hittade på tasteline. Gott med nyponsoppa med mandelbiskvier och glass! Grädden kändes onödig, så den kan du lika gärna hoppa över.
4 portioner
0,5 dl nyponskalsmjöl
6 dl vatten, kallt
1,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk citronsaft
2 msk honung, flytande
2 msk muscovadoråsocker , Ljust (eller vanligt råsocker)
1. Blanda nyponskalsmjölet med potatismjölet och rör ner det i kallt vatten i en kastrull.
2. Ge soppan ett snabbt uppkok och smaksätt med socker och citronsaft. Drag soppan av spisen och servera varm i koppar med vaniljglass eller kall med en klick grädde och biskvier.
3. Serveringstips: (Vispad grädde)vaniljglass, mandelbiskvier
4 portioner
0,5 dl nyponskalsmjöl
6 dl vatten, kallt
1,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk citronsaft
2 msk honung, flytande
2 msk muscovadoråsocker , Ljust (eller vanligt råsocker)
1. Blanda nyponskalsmjölet med potatismjölet och rör ner det i kallt vatten i en kastrull.
2. Ge soppan ett snabbt uppkok och smaksätt med socker och citronsaft. Drag soppan av spisen och servera varm i koppar med vaniljglass eller kall med en klick grädde och biskvier.
3. Serveringstips: (Vispad grädde)vaniljglass, mandelbiskvier
Banankaka
Ett recept jag letade fram på Google lite snabbt så jag hade tre övermogna bananer hemma. Lätt recept och gott blev det!
3 st stora övermogna bananer
50 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Kokosflingor
1. Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker & kanel, rör ner i smeten.
2. Tillsätt matfett & mosade bananer, häll i mjölken. Smörj en rund form & bröa den med kokosflingor. Häll i smeten & grädda 40 - 50 min 175 grader.
Frozen pepparkakscheesecake
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Det är ju så gott med frozen cheesecake! Rekommenderas verkligen! Och det är dessutom lätt att göra, men det gäller såklart att du gör den i god tid innan gästerna ska komma.
4 ägg
1 dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
150 g pepparkakor
Vispa ägg och strösocker till ett fluffigt skum. Vispa samman med osten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Lägg pepparkakorna i en liten plastpåse och krossa dem lätt med en kavel. Fyll ett lager med smet i en sockerkaksform, strö över ett lager med krossade pepparkakor. Häll på resterande smet och täck översta lagret med krossade pepparkakor (spara lite till garnering). Frys tårtan minst 5 timmar. Låt tårtan stå framme en liten stund så släpper den lättare från formen. Stjälp upp glasstårtan och garnera med lite krossade pepparkakor.
4 ägg
1 dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
150 g pepparkakor
Vispa ägg och strösocker till ett fluffigt skum. Vispa samman med osten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Lägg pepparkakorna i en liten plastpåse och krossa dem lätt med en kavel. Fyll ett lager med smet i en sockerkaksform, strö över ett lager med krossade pepparkakor. Häll på resterande smet och täck översta lagret med krossade pepparkakor (spara lite till garnering). Frys tårtan minst 5 timmar. Låt tårtan stå framme en liten stund så släpper den lättare från formen. Stjälp upp glasstårtan och garnera med lite krossade pepparkakor.
Saffransscones
Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Tänkte att eftersom det är första advent så kan vi äta saffransscones till frukost. Men det blev tyvärr helt misslyckat. För det första så stämde inte tiden alls, de va helt degiga efter bara 12 minuter, hade dem inne i 10 minuter extra. Konsistensen var ändå helt fel, inte alls så som jag tycker att scones ska vara. Både jag och sambon blev riktigt missnöjda och ville inte ens äta av dem. Det fick bli fågelmat istället!
Till 8 scones:
2 dl mjölk
1 g saffran
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g smör, kallt
1 ägg
ägg, mandelspån och råsocker till pensling
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
Blanda ägg och saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg.
Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Till 8 scones:
2 dl mjölk
1 g saffran
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g smör, kallt
1 ägg
ägg, mandelspån och råsocker till pensling
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
Blanda ägg och saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg.
Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Bulgur- och halloumifritters med pestokräm
Ett recept jag hittade i ICA’s tidning Buffé för ett tag sedan. Har sparat det för att passa på att testa när jag ska bjuda någon vegetarian på middag. Nu i fredags var det dags i alla fall! De blev väldigt goda, fräscht med salladen och såsen till.
Fritters
2 dl kokt bulgur
4 dl finriven morot
200 g riven halloumiost
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 - 2 krm chiliflakes
2 krm salt
2 krm svartpeppar
rapsolja
Pestokräm
Ca 1/2 dl pesto
1 dl crème fraiche
Till servering:
65 g bladsallad
Sätt ugnen på 225°C.
Fritters: Rör ihop bulgur, morot, halloumi, ägg, majsstärkelse, chiliflakes, salt och peppar. Forma till ca 10 stycken biffar (för 4 port) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och ställ in i mitten av ugnen 10 minuter. Vänd sedan och ställ in ytterligare ca 5 minuter.
Starta timer
Starta timer
Pestokräm: Blanda Peston med crème fraichen.
Till servering: Servera fritters med pestokräm och sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)