Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 30 december 2021

Gryta med griskött, äpple och päron

Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att plocka fram lergrytan, det var riktigt länge sedan jag använde den. Men dessvärre blev jag inte jätteimponerad av denna rätten.



6 portioner

600 g mager fläskkarré i skivor

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar 

1 tsk oregano

3 msk olivolja 

1 rödlök

1 purjolök 

2 morötter

2 fasta röda matäpplen

2 fasta päron

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk torkad oregano 

(1 tsk mald koriander)

2 dl rödvin

3/4 dl flytande honung

1/2 dl vitvinsvinäger 

2 msk olivolja 

Till servering:

3 msk flytande honung

2 msk vitvinsvinäger 

Tillbehör:

Kokt ris

Sätt ugnen på 225 grader. Dela köttskivorna i ganska stora bitar. Salta, peppra och strö på lite oregano. Bryn köttet hastigt runt om i en het panna i 1 msk av oljan. Skala löken och skär den i klyftor. Skiva purjolöken. Skala och skär morötterna i bitar. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor och päronen i bitar. Fräs grönsakerna i 1 msk av oljan i en stekpanna ca 5 minuter tills de mjuknat lite. Blanda grönsaker och kött i en ugnssäker form med lock. Om du använder en s k romargryta blötläggs den först i kallt vatten ca 15 minuter före användningen. Salta, peppra och strö oregano och koriander över kött och grönsaker och blanda väl. Värm rödvin i en kastrull med flytande honung, vinäger och olja och häll över köttet. Lägg på locket eller täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek kött och grönsaker ca 30 minuter. Bryn frukten under tiden i resten av oljan och rör ner den i grytan. Stek ytterligare 20-30 minuter till köttet är mört. Vid servering: rör ut honungen i vinäger, droppa över kött och grönsaker och servera med kokt ris.

fredag 17 december 2021

Rödbetssallad



Ett recept från Ica.se. Superlätt att göra och väldigt gott!


1 burk inlagda rödbetor (à ca 500 g)
1 litet äpple (à ca 80-100 g)
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk grovkornig senap
salt
svartpeppar
1 - 2 msk lag av rödbetorna 


Häll av och låt rödbetorna rinna av, spar några matskedar av spadet. Skär rödbetorna i små tärningar. Skär äpplet i små tärningar.
Blanda rödbetor och äpple med övriga ingredienser och smaka av ev med lite av rödbetslagen.

torsdag 16 december 2021

Hemmagjord senap



Mandelmanns hemmagjorda senap, busenkelt att göra och väldigt gott!

1,5 dl senapsfrö
1,5 dl vatten
0,5 dl vinäger
1 tsk salt
honung (efter smak)

Mortla eller stöt alla ingredienser till lagom konsistens (med mortel eller kanonkula i träbunke).
Smaka av med mer salt, vinäger och honung.
Häll upp på små rengjorda burkar


Dansk fläskstek



Ett recept av Tina Nordström. Älskar dansk fläskstek och har gjort det många gånger, men detta var första gången jag hade något runt fläsksteken i ugnen, det blev supergott. Särskilt citronen, den blev väldigt god till.

Ca 6 portioner

ca 1 ½ kg fläskstek på ben med svål
2–3 msk salt
3–4 dl vatten
2 skalade morötter, i grova bitar
2 äpplen, i grova bitar
1 gul lök, i grova bitar
1 citron, tvättad och skuren i grova bitar

SÅS:
6 dl steksky från steken
2 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
1 msk japansk soja
1 msk vinbärsgelé
salt och vitpeppar ur kvarn
ev 3–4 msk vispgrädde

RÖDKÅL:
1 kg rödkål, fint strimlad
2 rödlökar, strimlade
2 äpplen, i grova bitar
2–3 msk ankfett eller smör
4 dl rödvin
1 ½ dl rödvinsvinäger
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 ½ tsk malen ingefära
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
5–8 kryddpepparkorn
salt och svartpeppar ur kvarn


Fräs kål, lök och äpple till rödkålen i fett tills det mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sjud sedan under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och låt kålen småputtra i ytterligare 30–35 minuter, tills den är helt mör och vätskan har kokat in och blivit lätt simmig. Smaka av med salt och peppar.
Värm ugnen till 130 grader.
Skåra eller »rista« svålen en bit ner i fettkappan. Gnid in köttet och svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.
Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på vatten så det täcker botten. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen är mjuk. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.
Ställ in steken i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader. Lägg morot, äpple, lök och citron i formen. Stick in en termometer i köttet och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt; det behövs till den goda stekskyn. När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.
Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Ställ in formen och låt svålen »puffa upp« och bli knaprig, det tar några minuter. Vrid på formen i ugnen under tiden så att köttet blir jämnt stekt, men var försiktig
och passa noga så det inte blir bränt. Här krävs full koncentration för ett perfekt resultat!
Ta ut formen och mät upp stekskyn till cirka 6 dl, tillsätt vatten om skyn inte räcker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn redning och tillsätt stekskyn. Låt såsen sjuda i några minuter och smaka sedan av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar. Var försiktig med saltet – stekskyn är salt nog som den är. Såsen ska vara tunn och mer som en smaksättare, inte det minsta stabbig! Den som vill kan tillsätta 3–4 msk grädde i såsen.
Servera köttet i skivor med såsen och rödkålen.



Potatis- och färsgryta

Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag tycker att sjömansbiff är väldigt gott, men är nog beredd att säga att detta var snäppet godare!





4 portioner

1 kilo mjölig potatis

2 gula lökar

400 g nötfärs

1 1/2 tsk salt

1 köttbuljongtärning 

1 dl vatten

2 msk tomatpuré 

2 krm nymald svartpeppar 

1 flaska lättöl (33 cl)

1 lagerblad

Till garnering:

Färsk oregano

Bröd

Sallad

Saltgurka

Skala potatisen och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och strimla löken. Varva potatis, lök och köttfärs i en traktörpanna. Salta potatislagren. Smält buljongtärningen i vattnet. Tillsätt tomatpuré, peppar, öl och lagerblad. Häll blandningen över potatisen och färsen. Lägg på ett lock och låt koka 20-25 min. Strö över oregano. Servera med bröd, sallad och saltgurka. 

Krämig risotto med kyckling och tomat



Ett recept från en Allt om mat tidning. Tog lång tid att göra men blev väldigt gott! Helt klart en utav de godaste risottona jag nånsin gjort.

6 portioner

1 kyckling - (ca 1,3 kilo)

4 l vatten

1 gul lök

200 g rotselleri

1 bit purjolök - (ca 10 cm)

2 morötter

2 vitlöksklyftor

0,5 timjan - kruka

5 persiljestjälkar

2 lagerblad

8 - 10 vitpepparkorn


Risotto:
2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula

3 dl arborioris

2 dl vitt vin - torrt

7 - 8 dl buljong - från kyckling­koket

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald

2 dl svecia - riven, vällagrad (jag tog parmesan istället)

3 msk smör

0,5 kruka körvel


Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt. 


Saffranssoppa med osttopping



Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och väldigt god soppa.


4 portioner

2 st tomater
1 st fänkål
3 st potatisar
0,5 g saffran
2 st vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja
0,5 dl bladpersilja (strimlad)
1 dl vitt vin (torrt)
1 st gul lök
1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)

Osttopping:

0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
2 dl lätt crème fraîche
1 dl riven parmesanost

Gör så här:

1. Skala och skär potatisen i breda skivor. Ansa och strimla fänkålen. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Fräs potatis, fänkål, lök, vitlök och saffran i oljan i en gryta. Häll på vatten och vin och låt koka under lock ca 15 min.

3. Smaka av med salt och peppar. Skär tomaterna i små tärningar och rör i grytan tillsammans med persiljan.

4. Rör samman oströran. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan toppad med oströran tillsammans med varmt, hemlagat bröd.


onsdag 1 december 2021

Kycklinggryta med bacon

Ett recept från en Allt om mat tidning, lätt att göra och supergott! Kycklingen blev verkligen saftig o god. 



4 portioner

4 stora kycklingklubbor (ca 1,1 kg)

3/4 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar 

1 pkt bacon (140 g)

225 g smålök

3 vitlöksklyftor

150 g stjälkselleri

3 dl vatten

2 msk konc kalvfond

2 msk balsamvinäger

Tillbehör: 

Kokt potatis eller kokt ris

Dela kycklingklubborna mitt i leden så att det blir lår och ben. Salta och peppra dem runtom. Skär baconet i småbitar. Hetta upp en stekpanna och stek det ca 3 min så att fettet smälter ut och baconet blir lite knaprigt. Lyft över baconbitarna till en vid kastrull eller plateau men låt fettet vara kvar i stekpannan. Bryn kycklingbitarna där i ca 3 min på varje sida så att de får färg. Lyft över dem till samma kastrull eller gryta som baconet. Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken. Strimla stjälksellerin. Ställ grytan på strax över medelvärme och blanda ner smålökar, selleri och vitlök. Tillsätt vatten, kalvfond och vinäger och låt alltsammans koka under lock ca 20 min. Servera med kokt potatis eller kokt ris. 

Sparrissoppa med pocherat ägg



Ett recept från en Allt om mat tidning. Såg himla gott ut och så passade det perfekt med soppa till middag idag. Va rätt så proppmätt efter dagens jullunch på jobbet. Soppan blev väldigt god men tyvärr så skar den sig.

4 portioner

500 g grön sparris

2 bananschalottenlökar

1 msk smör

1 dl vitt vin - torrt

5 dl matlagningsgrädde

5 dl vatten

1 tärning hönsbuljong eller grönsaksbuljong

1 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald


Pocherat ägg:

4 ägg - eller 8–10 vaktelägg om soppan serveras på buffé

1 l vatten

1 tsk salt

1 tsk ättiksprit - (12%)

Ansa och skär sparrisen i cm- långa bitar. Spara 2–3 stjälkar till garnering. Skär dem i tunna remsor med en potatisskalare. Skala och hacka löken. Fräs sparrisbitar och lök i smör i en gryta 2–3 min. Häll över vin, grädde och vatten. Tillsätt buljongtärningen och koka upp. Låt koka under lock ca 10 min.

Pocherade ägg: Koka upp vattnet med salt och ättika i en rymlig kastrull. Knäck ner ett ägg i taget i en kopp.

Rör runt i det sjudande vattnet så att det bildas en virvel och stjälp sedan ner äggen ett och ett. Låt sjuda 3–4 min för stora ägg och ca 2 min för vaktelägg, tills de gått ihop något och känns fasta på ytan. De ska fortfarande vara rinniga inuti. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av.

Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar. Servera med pochera