Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 23 april 2017

Löksoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har ju mer och mer börjat göra recept ur min nya bok med husmanskost av Stefan Ekengren så hade nästan glömt bort att jag inte gjort detta än. Gott blev det i alla fall! Men egentligen tycker jag att det är godast om man serverar brödet vid sidan av, det blir ju så slemmigt när det ligger i soppan.


4 portioner

5 gula lökar (ca 500 g)
2 msk smör
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 kvist timjan
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar

Gratinering:
4 skivor vitt bröd
2 msk smör
8-12 skivor lagrad ost, präst- eller gruyèreost

Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör på svag värme. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad och vin och låt koka i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Värm ugnen till 250 grader (grillfunktion). Skär brödet i grova tärningar. Fräs dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna. Fördela soppan i ugnssäkra portionsformar. Lägg i brödtärningarna och lägg på osten. Gratinera soppan högt upp i ugnen i några minuter tills osten fått fin färg. Servera direkt.

torsdag 20 april 2017

Nässelsoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Moberg lagar husmanskost. Snart har jag gjort alla recepten i hans bok! Men vissa har jag ju fått vänta in rätt tid för.. som tillexempel nässlorna som precis har kommit! Egentligen går det minst lika bra med spenatsoppa, men är ju lite kul att gå och plocka sina nässlor till sin egna soppa.


4 portioner

1 liter späda nässlor (löst packade) eller 2 dl frysta
2 scharlottenlökar
2 msk smör
8 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar

Skölj och hacka nässlorna grovt. Skala och hacka löken och fräs den glansig på svag värme i smör i en kastrull. Häll på buljong och grädde och låt koka upp på svag värme. Låt sjuda i några minuter. Häll i nässlorna och låt soppan få ett hastigt uppkok. Mixa till slät konsistens och smaka av med salt och peppar.

Dillkött

Egentligen stod det "Kokt kalv i dill" som rubrik, men jag hittade inte kalvbog på ICA så blev istället lammbog. Men det gjorde nog ingen större skillnad, gott var det i alla fall! 
Missade att få med de picklade grönsakerna på bilden. Men det var faktiskt gott till, så testa gärna göra det!


4 portioner

1,6 kg hel kalvbog på ben eller 800 g tärnad benfri kalvbog eller bringa
2 gula lökar
4 små hela morötter
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 citron, pressad saft
3/4 dl strösocker
1 msk dillfrön
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
Maizenamjöl att reda såsen med
1/2 knippe dill, grovhackad
Salt

Picklade grönsaker:
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
2 små hela morötter
1/2 blomkålshuvud, plockat i små buketter
1 bananscharlottenlök, grovskivad
1/2 fänkålshuvud, grovskuret

Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Låt äggviteämnena koka ur köttet hastigt. Ta upp köttet, häll bort vattnet och diska kastrullen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och fyll på med nytt vatten så det täcker. Tillsätt lite salt, lök och morötter. Koka tills köttet är riktigt mört och släpper från benet, cirka 2 timmar. (Har du tärnat kött kokar du det tills det är helt mört, cirka 1-1 1/2 timme.) 
Ta upp kött och grönsaker. Spara buljongen till såsen. Riv eller skär köttet i grytbitar. Lägg kött och grönsaker på ett djupt fat fram till servering. 
Koka upp ättika, citronsaft, socker, dillfrön och lagerblad. Sila och ställ åt sidan. Koka ner buljongen från köttkoket till hälften. Tillsätt grädden och koka ihop något. Smaksätt såsen med ättikslag och salt, red eventuellt med maizena utförd i lite vatten. Lägg kött och grönsaker i såsen och vänd ner dillen precis före servering. Servera med kokt potatis och picklade grönsaker.

Picklade grönsaker:
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Lägg grönsakerna i en glasburk och häll över den kokande lagen. Sätt på ett lock och låt kallna. Håller minst 1 månad förvarad i kyl.




Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har alltid varit väldigt förtjust i Plommonspäckad fläskkarré så såg fram emot att göra detta receptet. Var väldigt gott med glaze såsen till, men det blev överdrivet mycket. Men det är ju en bra present att ge bort i en fin burk, eller spara till något annat tillfälle. Men vill du bara ha till detta receptet så rekommenderar jag att du gör 1/3 av receptet. 


4 portioner

600 g benfri fläskkarré, i 3-5 grova skivor
Smör

Glaze:
2 burkar krossad tomat
150 g katrinplommon
5 syrliga äpplen, grovskurna
70 g ingefära
2 gula lökar, skivade
1 torkad anchochili, blötlagd och skivad med kärnor
1 röd chili, skivad med kärnor
1 dl japansk soja
1 dl brödsirap
1 dl honung
2 citroner, rivet skal
1/2 dl vitvinsvinäger
Salt

Katrinplommon, lök, potatis och äpple:
1 gul lök, skalad och grovskuren
3 söta äpplen, urkärnade och grovskurna
4 fasta potatisar, skrubbade och kokta
6 katrinplommon, delade
1/2 citron, rivet skal
20 g smör, brynt
Salt

Glaze:
Dunka ner allt till glazen i en kastrull och koka försiktigt under lock 2 timmar. Rör om då och då och kolla så att det inte bränns vid. Ner med allt i en mixer och mixa slätt. Sila inte utan häll upp direkt på väl rengjorda glasburkar.

Kött och katrinplommon:
Pensla köttet med glazen och stek det snabbt i smör i en ugnsfast stekpanna på båda sidor så det får färg. Ös med smöret under tiden. Ta upp köttet. Vänd runt och stek lök, äpple, potatis och katrinplommon i pannan medcitronskal och smör. Lägg köttet på grönsakerna och skjutsa in hela stekpannan i ugnen på 180 graders värme tills köttet är 58 grader i mitten.

Låt köttet vila några minuter på en skärbräda. Skiva köttet supertunt, vänd runt i lite glaze och salta. Lägg grönsakerna i en form och servera det strimlade köttet och extra glaze vid sidan om.

Torskrygg med ägg- och persiljesås

Ett recept från Stefan Ekengrens bok Husman. Enkelt och gott recept!


4 portioner

500 g färsk torsk i portionsbitar, helst ryggbitar
1 liter vatten
1/2 dl salt
2 msk färsk dill
40 g smör

Äggsås:
20 g smör
2 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
1/2 citron, rivet skal
3 ägg, precis hårdkokta och grovtärnade
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar

Vispa vatten och salt kraftigt i några minuter tills saltet löses upp. Lägg i torsk och dill, låt rimma 10 minuter. Ta upp torsken och skölj den hastigt i kallt vatten för att stanna av rimningsprocessen. Lägg torsken i en ugnsfast form och klicka över smöret. Häll på lite vatten så att botten på formen precis täcks. Täck med aluminiumfolie. Baka mitt i ugnen på 200 grader cirka 15 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Har du en termometer kör du tills fisken är 48 grader i mitten. 

Äggsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ägg och persilja. Slå såsen över fisken.