Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En gammal klassiker som jag gillar! Men detta var en ny variant med purjolök istället för gul lök och vanlig rå lax i. Tycker den blev väldigt god!
4 portioner
6-8 potatisar (ca 800 g)
1 msk smör
500 g laxfilé utan skinn och ben
1 bit purjolök (ca 100 g)
1 knippe dill
1/2 tsk + 1/2 tsk + 1/2 tsk salt
1-2 krm nymald vitpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
75 g skirat smör
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en 1 -1 1/2 liters ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Ansa och strimla purjolöken. Hacka dillen. Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö över 1/2 tsk salt och hälften av purjolöken. Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Strö 1/2 tsk salt och peppar på laxen. Strö över resten av purjolöken och all dill. Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över 1/2 tsk salt. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten. Smält smöret i en liten kastrull och servera till laxpuddingen.
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
måndag 27 januari 2020
söndag 26 januari 2020
Pizzabullar
Ett recept jag bara tog på måfå när jag googlade på pizzabullar. Har bara gjort pizzabullar en gång förut och de var med ajvar i, men dessa var mycket godare! Perfekt för att ta med på picknick. Nu är dessa gjorda från grunden, men vill man fuska så kan man ju köpa ett färdigt pizzakit med både färdig sås och deg i.
25 st
25 g jäst
2,5 dl vatten, ljummet (37°)
1 msk olja
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning
3 dl tomatsås
200 g skinka, strimlad, rökt, eller kassler
150 g ost, riven
Tomatsås
3 vitlök, klyftor, skalade
2 msk olivolja
400 g tomater, krossade
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmald
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 msk strösocker
Pizzabullar – gör så här:
Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen.
Tomatsås: Rosta vitlöksklyftorna i oljan, låt dem bli bruna. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt småkoka ca 20 minuter eller tills såsen tjocknat.
Mixa tomatblandningen med en mixerstav. Låt såsen kallna.
Sätt ugnen på 225°.
Kavla ut degen till en rektangel ca 25×50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen. Strö över strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen och skär till 25-30 bullar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Jäs ytterligare ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg strö på lite oregano. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
25 g jäst
2,5 dl vatten, ljummet (37°)
1 msk olja
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning
3 dl tomatsås
200 g skinka, strimlad, rökt, eller kassler
150 g ost, riven
Tomatsås
3 vitlök, klyftor, skalade
2 msk olivolja
400 g tomater, krossade
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmald
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 msk strösocker
Pizzabullar – gör så här:
Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen.
Tomatsås: Rosta vitlöksklyftorna i oljan, låt dem bli bruna. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt småkoka ca 20 minuter eller tills såsen tjocknat.
Mixa tomatblandningen med en mixerstav. Låt såsen kallna.
Sätt ugnen på 225°.
Kavla ut degen till en rektangel ca 25×50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen. Strö över strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen och skär till 25-30 bullar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Jäs ytterligare ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg strö på lite oregano. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
Etiketter:
absolut måste göra igen,
festmat,
förrätter
onsdag 15 januari 2020
Fudge brownies med knäck
Såg ett tips av Mia Öhrn att man kunde lägga överbliven knäck i brownies. Letade fram Roy Fares recept på Fudge Brownies och tryckte ner lite knäck här och var innan jag satte in den i ugnen. O jisses vad gott de blev! Trodde den skulle bli för rinnig med tanke på att den i princip kändes obakad när jag tog ut den ur ugnen, men när den fått stelna till sig i kylen så var den perfekt!
chokladtryffel
150 g mörk choklad 50 %
150 g vispgrädde [1,5 dl]
Brownie
150 g osaltat smör
250 g strösocker [2,75 dl]
70 g kakao [1,5 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
3 g vaniljsocker [1 tsk]
110 g ägg [2 st]
60 g vetemjöl [1 dl]
flingsalt, att strö över
Chokladtryffel
Hacka choklad och lägg den i en skål. Koka upp grädde, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
Brownie
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda (det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin).
Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in.
Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning.
Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, ca 40–50 minuter. Skär i bitar och servera dina brownies rumstempererade.
150 g mörk choklad 50 %
150 g vispgrädde [1,5 dl]
Brownie
150 g osaltat smör
250 g strösocker [2,75 dl]
70 g kakao [1,5 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
3 g vaniljsocker [1 tsk]
110 g ägg [2 st]
60 g vetemjöl [1 dl]
flingsalt, att strö över
Chokladtryffel
Hacka choklad och lägg den i en skål. Koka upp grädde, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
Brownie
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda (det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin).
Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in.
Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning.
Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, ca 40–50 minuter. Skär i bitar och servera dina brownies rumstempererade.
fredag 10 januari 2020
Sjömansbiff
Hade kött i frysen som passar perfekt till just sjömansbiff, så blev perfekt middag så vi även hade alla övriga ingredienser hemma. Sjömansbiff är ju en riktig klassiker som jag i alla fall tycker väldigt mycket om.
500 g innanlår
10 potatisar
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
salt
vitpeppar
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl vatten eller buljong
1 flaska mörkt öl (33 cl)
persilja
Putsa köttet och skär i skivor, som plattas ut lite. Skala potatis och lök. Skiva löken tunt och skär potatisen i tjocka skivor.
Bryn löken i lite matfett i en stekpanna. Ta upp löken. Bryn sedan köttskivorna på båda sidorna i resten av matfettet. Krydda med salt och nymalen vitpeppar.
Varva potatis, lök och kött i en gryta. Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerbladet. Låt puttra under lock ca 45 minuter eller tills köttet känns mört.
Starta timer
Servera direkt ur grytan med lite hackad persilja över.
500 g innanlår
10 potatisar
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
salt
vitpeppar
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl vatten eller buljong
1 flaska mörkt öl (33 cl)
persilja
Putsa köttet och skär i skivor, som plattas ut lite. Skala potatis och lök. Skiva löken tunt och skär potatisen i tjocka skivor.
Bryn löken i lite matfett i en stekpanna. Ta upp löken. Bryn sedan köttskivorna på båda sidorna i resten av matfettet. Krydda med salt och nymalen vitpeppar.
Varva potatis, lök och kött i en gryta. Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerbladet. Låt puttra under lock ca 45 minuter eller tills köttet känns mört.
Starta timer
Servera direkt ur grytan med lite hackad persilja över.
Kolagömmor
Dottern ville baka här om dagen och vi hade karamelliserad mjölk hemma, så letade upp detta receptet. De påminner om daimkakor, supergoda!!
Kakdeg:
125 g smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
0,5 tsk salt
3,5 dl (210 g) vetemjöl
Fyllning och garnering:
ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
75 g mörk choklad
ca 3 tsk flingsalt
Fördela små bakformar (3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.) Forma degen till bollar och lägg i bakformarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen). När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!
Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.
125 g smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
0,5 tsk salt
3,5 dl (210 g) vetemjöl
Fyllning och garnering:
ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
75 g mörk choklad
ca 3 tsk flingsalt
Fördela små bakformar (3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.) Forma degen till bollar och lägg i bakformarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen). När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!
Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.
onsdag 8 januari 2020
Norrländsk brännvinssill
Här kommer den andra sillsorten som jag glömde lägga ut... men nu har ni receptet så ni kan göra den till midsommar eller nästa jul! Detta är i alla fall en god krämig sill!
1 sats löksill
1 liten burk ansjovis, 100 g
3 msk creme fraiche
2 msk majonnäs
1 dl lag från löksillen
4 cl Norrlands akvavit
2 msk finhackad färsk timjan
2 msk finhackad färsk persilja
1/2 rödlök
2 msk lök-, lax- eller stenbitsrom
Sila av 1 dl lag från löksillen. Blanda den med crème fraiche, majonnäs och brännvin. Hacka timjan och persilja. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Vänd ner örter och lök i marinaden. Smaksätt marinaden med en matsked lag från ansjovisen. Hacka ansjovisfiléerna fint och blanda dem i lagen. Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Blanda ner bitarna i marinaden. Ställ sillen kallt någon timme innan servering. Lägg upp och garnera med rom.
1 sats löksill
1 liten burk ansjovis, 100 g
3 msk creme fraiche
2 msk majonnäs
1 dl lag från löksillen
4 cl Norrlands akvavit
2 msk finhackad färsk timjan
2 msk finhackad färsk persilja
1/2 rödlök
2 msk lök-, lax- eller stenbitsrom
Sila av 1 dl lag från löksillen. Blanda den med crème fraiche, majonnäs och brännvin. Hacka timjan och persilja. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Vänd ner örter och lök i marinaden. Smaksätt marinaden med en matsked lag från ansjovisen. Hacka ansjovisfiléerna fint och blanda dem i lagen. Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Blanda ner bitarna i marinaden. Ställ sillen kallt någon timme innan servering. Lägg upp och garnera med rom.
Vitlökssill
Först ut blir vitlökssillen, en väldigt god krämig sill. Tydlig vitlökssmak.
2 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
6 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 1/2 msk svensk senap
1 dl finskuren gräslök
2 krm salt
2 krm vitpeppar
Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med salt och peppar.
Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)