Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Det var väldigt gott, men både jag och min sambo som är väldigt förtjusta i skagenröra, var väldigt överens om att det hade passat bättre med remouladsås till.
4 portioner
Ingredienser:
800 g spättafiléer
1 knippe persilja
Saften av 1/2 citron
Några droppar worcestershiresås
Ca 2 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
Ca 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd
1 liter olja till fritering (ej oliv)
Salt och peppar
Skagenröra:
1/2 kg färska räkor
1 rödlök
1/2 knippe finskuren gräslök
1 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
2 tsk riven pepparrot
Saften av 1/2 citron
Några droppar worcestershiresås
Salt och peppar
Till servering:
Skagenröra
1/2 knippe persilja
Citronklyftor
Kokt potatis eller pommes frites
Börja med att marinera fiskfiléerna 1 timme. Finhacka persiljan och blanda med citronsaften och worcestershiresåsen till en ganska torr marinad. Lägg fisken med marinaden i en tät plastpåse, knyt ihop och vänd påsen försiktigt så att fisk och marinad blandas. Gör i ordning skagenröran: skala och dela räkorna om de är stora. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar, citronsaft och worcestershiresås. Ställ svalt.
Hetta upp oljan till 180 grader i en rymlig kastrull och mät temperaturen med en karamelltermometer - eller en liten bit vitt bröd. Om brödbiten blir brun på ca 60 sek. är oljan lagom het. Fast bäst är att använda en fritös. Dubbelpanera fiskfiléerna. Vänd dem först i mjöl med salt och peppar i, sedan uppvispat ägg. Avsluta med att vända dem i ströbrödet. Klappa fast paneringen lätt så att den sitter. Fritera fiskfiléerna 3-4 åt gången tills de är gyllenbruna, låt dem rinna av någon min. på hushållspapper och lägg dem på ett varmt fat. Avsluta med att fritera persiljan i 10-15 sek., det är viktigt att persiljan är torr när man lägger den i oljan. Servera fisken genast med persiljan, skagenröran, citronklyftor och kokt potatis eller pommes frites.