tisdag 31 maj 2016
Smoothie med jordgubbar och honung
Trifle av jordgubbar och rabarber med honungskaramell
Milkshake med jordgubbar
måndag 30 maj 2016
Jordgubbar marinerade i citron och rosmarin
lördag 28 maj 2016
Vaniljhjärtan i långpanna
fredag 27 maj 2016
Silviakaka
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1,5 dl kallt vatten
Kräm
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 st äggulor
- 3 tsk vanijsocker
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda i det kalla vattnet och till sist mjölet ihoprört med bakpulvret.
- Häll smeten i långpanna eller gratängform - med bakplåtspapper. Om du använder långpanna är gräddningen omkring 15 minuter, om du använder gratängform något längre. Kolla med sticka att smeten stannat.
- Låt kakan svalna.
- Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omkörning. Tänk på att det är äggulor i smeten så du inte har för hög värme.
- Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.
- Det gör ingenting om krämen fortfarande är lite varm och rinner in i kakan - det gör den bara lite saftigare.
torsdag 26 maj 2016
Per Morbergs fläskpannkaka
onsdag 25 maj 2016
Linguine med chorizo och paprika
- 2 port pasta, gärna linguine
- 1/2 förp haricots verts (à 150 g)
- 300 g färsk chorizo
- 1 gul paprika
- 1/2 msk olja
- 2 port pastasås (zucchini och paprika)
- 1/2 ask färsk persilja
- 1/2 dl pumpakärnor
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka med bönorna när det återstår ca 3 minuter av pastans koktid.
- Skär chorizon i skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
- Fräs chorizon och paprikan i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och tillsätt pastasåsen och låt koka några minuter. Hacka persiljan och strö över.
- Servera pastan med chorizopannan, bönorna och pumpakärnorna.
tisdag 24 maj 2016
Per Morbergs Biff Rydberg
söndag 15 maj 2016
Kyckling i långpanna med vitlökskräm
Kyckling
- 900 g fast potatis
- 2 rödlökar
- 2 majskolvar
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- 4 kycklingklubbor
- 3 tomater
- 1/2 dl balsamvinäger
Citron- och persiljehack
- skal av 1 citron
- 1/2 kruka persilja
Vitlökskräm
- 1 1/2 dl smetana
- 1 vitlöksklyfta
- Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
- Kyckling:
- Dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor och majsen i skivor, blanda allt med hälften av olivoljan i en bunke. Krydda med salt och peppar.
- Bryn kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan på den förvärmda långpannan tillsammans med potatisen, löken och majsen. Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter.
- Dela tomaterna i halvor. Lägg dem på plåten. Ringla över vinägern och stek ytterligare ca 10 minuter.
- Citron- och persiljehack:
- Riv skalet av citronen och hacka persiljan och blanda.
- Vitlökskräm:
- Blanda smetana med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kycklingen med potatis, grönsaker och vitlökskrämen. Strö över citron- och persiljehacket.
lördag 14 maj 2016
Snickerscheesecake
Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering
torsdag 12 maj 2016
Sojastekt lax med syrlig mangosallad
Ris
- 4 port ris
Mangosallad
- 1/2 gurka
- 1 rödlök
- 1 röd paprika
- 1 lime
- (1 kruka koriander)
- 250 g fryst mango
- 1 msk olivolja
- peppar
Lax
- 1 msk strösocker
- 1/2 dl japansk soja
- 1 vitlöksklyfta
- 4 port laxfilé
- 1 msk olja
Close Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Tina mangon.
- Ris:
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Mangosallad:
- Skala gurkan och löken. Dela och kärna ur paprikan. Tärna gurkan och paprikan och finhacka löken. Riv det yttersta skalet av limen. Grovhacka koriandern.
- Blanda mangon med grönsakerna, limeskalet och koriandern. Vänd ner olivoljan och smaka av med peppar och limesaft.
- Lax:
- Blanda sockret och sojan med pressad vitlök. Skär laxen i portionsbitar. Bryn den i oljan i en stekpanna, sänk värmen och stek ytterligare någon minut. Häll i sojablandningen och vänd runt laxen.
- Servera riset med laxen och mangosalladen.
Riv lite ingefära i sojan om det finns hemma.
måndag 9 maj 2016
BBQ kotlett med waldorfsallad
2 port.
- 2 port ris
Waldorfsallad
- 100 g rotselleri
- 1 äpple
- 1/2 kruka persilja
- 1 dl smetana
- 1 msk senap
- salt och peppar
BBQ kotlett
- ca 400 g fläskkotlett med ben
- 1 tsk olja
- 2 dl grillsås BBQ
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl valnötter
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Waldorfsallad: Skär bort skalet på rotsellerin, riv den och äpplet grovt. Strimla persiljan.
- Blanda det rivna med smetana, senap och persilja. Smaka av med salt och peppar.
- BBQ kotlett: Bryn kotletterna i olja i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och tillsätt grillsås och vatten, låt sjuda ca 5 minuter.
- Grovhacka valnötterna.
- Servera köttet i såsen med ris, waldorfsallad och valnötter.
fredag 6 maj 2016
Laxsoppa med sting
4 port.
Garnering : några chilibitar och lite salladslök ( den gröna delen )
Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili
torsdag 5 maj 2016
Stekt lax med dillstuvade morötter
2 port.
- 450 g potatis (gärna Cecile)
Dillstuvade morötter
- 2 morötter
- 1 dl mjölk
- 1 dl smetana
- 2 tsk majsstärkelse
- salt och peppar
- 1 ask färsk dill (à 20 g)
Lax
- 2 port laxfilé
- 1 tsk olja
- 1/2 citron
- 65 g salladsmix
- Koka potatisen.
- Dillstuvade morötter:
- Skala och skiva morötterna. Koka dem mjuka i lite saltat vatten. Låt dem rinna av. Blanda mjölk och smetana i en kastrull, vispa ner majsstärkelsen. Koka ca 3 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar.
- Hacka dillen. Blanda ner den och morötterna
- Lax:
- Stek laxen i oljan i en stekpanna några minuter på varje sida, tills innertemperturen är 56°C. Krydda med salt och peppar.
- Skär citronen i klyftor.
- Servera laxen med dillstuvade morötter, potatis, sallad och citronklyftor.