Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 31 maj 2016

Smoothie med jordgubbar och honung

Ett till recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Har fått lite dille på att testa olika recept i denna boken. Vill ju passa på nu när jag har färsk rabarber!
Detta var ett enkelt och gott recept, fräsch smak!


Ca 4 port.

1 liter jordgubbar 
5 dl yoghurt
2 msk honung
10 isbitar
1 krm stött kardemumma

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i halvor eller fjärdedelar om de är stora. Kör dem i en mixer eller matberedare tillsammans med yoghurt, honung och isbitar smaka av med kardemumma och servera smoothien genast i höga glas. Man kan förstärka smaken genom att använda yoghurt smaksatt med jordgubbar eller annan passande smak.

Trifle av jordgubbar och rabarber med honungskaramell

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Fick sambos kusin från Umeå på besök ikväll, så passade på att göra en till efterrätt ur min härliga bok med bara jordgubbs och rabarber recept i! 
Tycker att detta blev helt okej, ser inte så fint ut på bilden, men gott att äta. Men skulle inte rekommendera det direkt, tycker att det va lite för mycket besvär att göra för att inte va så märkvärdigt gott.


Ca 4 port.

Kräm:
1 vaniljstång
2 äggulor
2 tsk majsstärkelse
2 msk strösocker
2,5 dl grädde

Kompott:
250 g rabarberstjälkar (ca 3 st)
1 knapp dl löst råsocker
250 g (ca 0,5 liter) jordgubbar

Honungsglas:
1,5 dl strösocker
2 msk honung
1 tsk nypressad citronsaft 
1 krm bikarbonat

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa samman äggulor med vanilj, majsstärkelse och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde och vispa krämen tjock över svag värme tills den precis når kokpunkten. Häll över i en skål att svalna.

Skölj rabarbern och skär den i bitar om två centimeter. Blanda rabarbern med råsocker i en kastrull och värm under svag värme under lock. Ta av locket och låt sjuda tills rabarbern är mjuk men inte mosig. Vänd ner rensade och snoppade jordgubbar skurna i fjärdedelar och häll snabbt över i en skål att svalna.

Smält socker och honung i en stekpanna till en gyllene och transparent karamell. Tillsätt citronsaft och bikarbonat och låt honungsglaset bubbla upp. Häll upp på en bakpappersklädd plåt. När honungsglaset karameliserats och svalnat kan det brytas i bitar eller hackas grovt.

Varma kompott, kräm och honungsglas i höga glas - avsluta med en bit honungsglas.

Milkshake med jordgubbar

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Superlätt att göra och väldigt gott! Perfekt nu i värmen.


Ca 6 port.

1 liter jordgubbar
5 msk strösocker
1 liter mjölk
0,5 liter vaniljglass
Ev. 1/2 vaniljstång, snittad och skrapad

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i halvor eller fjärdedelar om de är stora. Frysta behöver inte delas. Mosa dem i mixer eller matberedare tillsammans med socker. Tillsätt mjölk, glass och eventuellt vaniljfrön i omgångar. Kör blandningen till en tjock och jämn dryck som serveras i höga glas. Använder du frysta bär tillsätts glassen när bären mixats med socker och mjölk.

måndag 30 maj 2016

Jordgubbar marinerade i citron och rosmarin

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Gäller att passa på att testa olika recept i den nu när det finns färska jordgubbar och rabarber!
Idag blev det i alla fall detta till efterrätt. Det var lätt att göra och gott! Lagom efterrätt till mig o sambo. Hade vi haft gäster så hade jag nog velat bjuda på något "tjusigare".


Ca 4 port.

2 citroner
1,75 dl strösocker
1 dl vatten
2 dl vitt vin
1-2 kvistar färsk rosmarin
1 liter jordgubbar

Blanda finrivet citronskal med 1 dl citronsaft, socker och vin i en kastrull. Tillsätt de plockade rosmarinbladen och koka upp lagen under omrörning. Sänk värmen och lagen sjuda i ca 10 min tills den får konsistens som tunn sirap. Häll lagen i en skål för att svalna. Rensa och snoppa jordgubbarna, skär dem i halvor, eller i fjärdedelar om de är stora. Vänd ner bären i den avsvalnade lagen och låt dra i minst 30 minuter. Servera jordgubbarna med en god gräddglass eller rörd mascarpone.

lördag 28 maj 2016

Vaniljhjärtan i långpanna

Min kära vän Sara tipsade mig om att testa vaniljhjärtan i långpanna. Letade upp detta receptet från jennysmatblogg. Det var lätt att göra och väldigt gott! Perfekt att ha och bjuda på, blev väldigt många bitar.


Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.




fredag 27 maj 2016

Silviakaka

Blev tipsad om att Silviakaka skulle vara gott... Hade aldrig ens hört talas om det förut, men såg gott ut på bilden så va bara tvungen att testa! Och visst var det gott! Påminner om kärleksmums. Nästa gång ska jag däremot göra dubbel sats till min stora långpanna, tycker att de blev lite för tunna.


 1 kaka 
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 dl kallt vatten

Kräm

  • 150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 st äggulor
  • 3 tsk vanijsocker

Garnering:
Ca 2 dl kokos

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda i det kalla vattnet och till sist mjölet ihoprört med bakpulvret.
  4. Häll smeten i långpanna eller gratängform - med bakplåtspapper. Om du använder långpanna är gräddningen omkring 15 minuter, om du använder gratängform något längre. Kolla med sticka att smeten stannat.
  5. Låt kakan svalna.
  6. Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omkörning. Tänk på att det är äggulor i smeten så du inte har för hög värme.
  7. Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.
  8. Det gör ingenting om krämen fortfarande är lite varm och rinner in i kakan - det gör den bara lite saftigare.

torsdag 26 maj 2016

Per Morbergs fläskpannkaka

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Härligt att få en anledning att göra denna goda klassikern igen! 

Ca 4 port.

300 g rimmat fläsk
4 ägg
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar 

Tillbehör:
Lingonsylt

Värm ugnen till 225 grader. Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar. Låt smeten vila i 10 minuter. Skär fläsket i tärningar och strö ut dem i en långpanna.  Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen ytterligare 20-25 minuter. Servera fläskpannkakan med lingonsylt.


onsdag 25 maj 2016

Linguine med chorizo och paprika

Ett recept från ICAs bistro matkasse. Har nu testat alla deras kassar och kommit fram till att denna passar oss bäst. Lagom mycket mat, goda rätter och inte för "udda" grejer som sambo uttryckte det... !

Detta receptet var lätt att laga och gott! Bra vardagsmat!







  • 2 port pasta, gärna linguine 
  • 1/2 förp haricots verts (à 150 g)
  • 300 g färsk chorizo 
  • 1 gul paprika 
  • 1/2 msk olja 
  • 2 port pastasås (zucchini och paprika)
  • 1/2 ask färsk persilja 
  • 1/2 dl pumpakärnor
    1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka med bönorna när det återstår ca 3 minuter av pastans koktid.
    2. Skär chorizon i skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
    3. Fräs chorizon och paprikan i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och tillsätt pastasåsen och låt koka några minuter. Hacka persiljan och strö över.
    4. Servera pastan med chorizopannan, bönorna och pumpakärnorna.

tisdag 24 maj 2016

Per Morbergs Biff Rydberg

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en riktigt god klassiker. Blev glad att han hade med den i sin bok så jag fick en anledning att göra det till middag! Rekommenderas starkt!


4 port.

800 g oxfilé, i bit
8-10 råa potatisar (800 g)
4 msk rapsolja eller annan neutral olja
50 g smör till stekning
2 gula lökar
Salt och nymalen peppar

Tillbehör:
Fransk senap
4 äggulor

Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar. Råstek potatisen på hög värme i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Ställ åt sidan och håll potatisen varm. Skär köttet i lika stora tärningar som potatisen. Skala och finhacka löken. Hetta upp resten av oljan och smöret i pannan. Stek köttet tillsammans med löken i omgångar i riktigt het panna. Rör inte om direkt utan låt köttet och löken vara tills pannan har fått upp värmen igen. Först då kan man röra om hastigt - då blir allt perfekt stekt. Salta och peppra. Servera med äggula och senap.

söndag 15 maj 2016

Kyckling i långpanna med vitlökskräm

Ett recept från ICAs matkasse, inspiration. Gott och enkelt recept! Gillar rotfrukter i ugn! 


 

Kyckling

  • 900 g fast potatis 
  • 2 rödlökar 
  • 2 majskolvar 
  • 2 msk olivolja 
  • salt och peppar
  • 4 kycklingklubbor 
  • 3 tomater 
  • 1/2 dl balsamvinäger 

Citron- och persiljehack

  • skal av  1 citron 
  • 1/2 kruka persilja 

Vitlökskräm

  • 1 1/2 dl smetana 
  • 1 vitlöksklyfta
    1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.

    2. Kyckling: 
    3. Dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor och majsen i skivor, blanda allt med hälften av olivoljan i en bunke. Krydda med salt och peppar. 
    4. Bryn kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan på den förvärmda långpannan tillsammans med potatisen, löken och majsen. Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter.
    5. Dela tomaterna i halvor. Lägg dem på plåten. Ringla över vinägern och stek ytterligare ca 10 minuter.

    6. Citron- och persiljehack: 
    7. Riv skalet av citronen och hacka persiljan och blanda.

    8. Vitlökskräm: 
    9. Blanda smetana med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
    10. Servera kycklingen med potatis, grönsaker och vitlökskrämen. Strö över citron- och persiljehacket.

lördag 14 maj 2016

Snickerscheesecake

Ett recept från jennysmatblogg! Såg så smarrig ut, så blev tvungen att testa. Passade på igår när vi hade middagsgäster. Den blev i alla fall väldigt god! Men tar man för mycket blir det lätt för sött efter ett tag...


Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 burk med karamelliserad mjölk
250 gram salta jordnötter

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
Jordnötter

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken. Grovhacka jordnötterna, (förutom ca 1 dl som sparas till garnering)och blanda ihop med knappt halva den karamelliserade mjölken. Platta ut i den runda formenmed avtagbara kanter . Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering, gärna över natten. Och ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen.
Näär du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken , strö över resten av jordnötterna och servera.



torsdag 12 maj 2016

Sojastekt lax med syrlig mangosallad

Ett recept från ICAs inspirations matkasse. Väldigt gott och fräscht recept. Hoppade över koriandern i mangosalladen, för varken jag eller sambo tycker om koriander. 




Ris

  • 4 port ris 

Mangosallad

  • 1/2 gurka 
  • 1 rödlök 
  • 1 röd paprika 
  • 1 lime 
  • (1 kruka koriander)
  • 250 g fryst mango 
  • 1 msk olivolja 
  • peppar

Lax

  • 1 msk strösocker 
  • 1/2 dl japansk soja 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 4 port laxfilé 
  • 1 msk olja
    1. Tina mangon.
    2. Ris: 
    3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    4. Mangosallad:
    5.  Skala gurkan och löken. Dela och kärna ur paprikan. Tärna gurkan och paprikan och finhacka löken. Riv det yttersta skalet av limen. Grovhacka koriandern.
    6. Blanda mangon med grönsakerna, limeskalet och koriandern.  Vänd ner olivoljan och smaka av med peppar och limesaft.

    7. Lax: 
    8. Blanda sockret och sojan med pressad vitlök. Skär laxen i portionsbitar. Bryn den i oljan i en stekpanna, sänk värmen och stek ytterligare någon minut. Häll i sojablandningen och vänd runt laxen.
    9. Servera riset med laxen och mangosalladen.
    Tips

    Riv lite ingefära i sojan om det finns hemma.

måndag 9 maj 2016

BBQ kotlett med waldorfsallad

Ett recept från ICAs bistro matkasse. Enkelt och gott recept. Tyvärr skar sig såsen när jag värmde på den, men den gick att äta ändå!



2 port.


  • 2 port ris 
    Waldorfsallad
  • 100 g rotselleri 
  • 1 äpple 
  • 1/2 kruka persilja 
  • 1 dl smetana 
  • 1 msk senap 
  • salt och peppar

BBQ kotlett

  • ca 400 g fläskkotlett med ben
  • 1 tsk olja 
  • 2 dl grillsås BBQ
  • 1/2 dl vatten 
  • 1/2 dl valnötter 
  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Waldorfsallad: Skär bort skalet på rotsellerin, riv den och äpplet grovt. Strimla persiljan.
  3. Blanda det rivna med smetana, senap och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  4. BBQ kotlett: Bryn kotletterna i olja i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och tillsätt grillsås och vatten, låt sjuda ca 5 minuter.
  5. Grovhacka valnötterna.
  6. Servera köttet i såsen med ris, waldorfsallad och valnötter.

fredag 6 maj 2016

Laxsoppa med sting

Ett recept från jennysmatblogg. Väldigt god soppa! Lagom sting från chilin och krämigt god av grädden. Rekommenderas!


4 port.

Ca 400 g lax
1- 2 röda chilifrukter
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
4 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hummerfond
1 ask med kräftstjärtar
1-2 dl créme fraiche

Garnering : några chilibitar och lite salladslök ( den gröna delen )

Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga. Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar. Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite.Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill. Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar ) Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega. Skulle grytan bli för stark trots att Ni smakat av , så rör ner några msk creme fraiche tills ni fått en mildare smak

Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili


torsdag 5 maj 2016

Stekt lax med dillstuvade morötter

Ett recept från ICAs matkasse. Har nu testat byta till bistrokassen, vilket är en kasse som verkar vara lagom stor för oss. Receptet var också gott, sambo blev väldigt förtjust, så känns lovande!


2 port.


  • 450 g potatis (gärna Cecile)

Dillstuvade morötter

  • 2 morötter 
  • 1 dl mjölk 
  • 1 dl smetana 
  • 2 tsk majsstärkelse 
  • salt och peppar 
  • 1 ask färsk dill (à 20 g)

Lax

  • 2 port laxfilé 
  • 1 tsk olja 
  • 1/2 citron 
  • 65 g salladsmix 
  1. Koka potatisen.

  2. Dillstuvade morötter: 
  3. Skala och skiva morötterna. Koka dem mjuka i lite saltat vatten. Låt dem rinna av. Blanda mjölk och smetana i en kastrull, vispa ner majsstärkelsen. Koka ca 3 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar.
  4. Hacka dillen. Blanda ner den och morötterna

  5. Lax: 
  6. Stek laxen i oljan i en stekpanna några minuter på varje sida, tills innertemperturen är 56°C. Krydda med salt och peppar.
  7. Skär citronen i klyftor.
  8. Servera laxen med dillstuvade morötter, potatis, sallad och citronklyftor.