Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 27 september 2015

Chiligryta

Ett recept från tasteline. Har länge tänkt göra en riktig chili men det har bara inte blivit av. Supergott blev det i alla fall. Riktigt mört och fint kött, inte för starkt heller. 

Se till att du har gott om tid för det ska koka i 3 minst timmar.



1,2 kg högrev
1 olja
1 paket bacon
2 st gula lökar
2 st morötter 
5 stjälkar blekselleri
10 st vitlöksklyftor 
2,5 st chilipeppar
2,5 st chipotle-chili
2 msk ingefära
2 burkar krossade tomater
5 dl ljust öl
2,5 dl oxbuljong
1 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin 
1 msk oregano
2 st lagerblad
2 st röd paprika

3 timmar

1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet. 

2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört. 

Smaka av och servera med chilstuvad majs, svart bönröra och bröd. 


Phyllopajer med fetaost

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Åt flera som middag, men skulle egentligen passa bäst som snacks till fördrinken om man har gäster.


16 ark phyllodeg (ca 250g)
Ca 50 g smält smör
200 g fetaost
1 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk timjan
1 ägg att pensla med

Blanda en röra av smulad fetaost, persilja, vitlök och kryddor till fyllningen. Ta sedan två ark av degen i taget. Lägg resten åt sidan, täckt av en fuktig, väl urkramad handduk så länge. Lägg ett av arken på arbetsbänken, pensla med smält smör och täck varsamt med den andra degbiten så att det blir två lager phyllodeg ovanpå varandra. Skär sedan knappt 8 cm långa remsor av den dubbla degen. Lägg på en klick, knappt 1 msk , av fyllningen i slutet av varje remsa. Ta ett hörn av den dubbla degen, vik upp hörnet (över fyllningen) så att det formas en triangel. Vik triangeln mot den återstående degen, och vik igen så att det bildas nya "trianglar" tills degremsan tar slut. Det blir alltså många tunna degvarv runt varje fyllning. "Limma" då ihop den sista skarven med lite fetaspad eller vatten. Använd fingret som pensel. Klistra samman och lägg det lilla pajknytet med skarven ner på plåt med bakpapper. (Täck med en fuktad, väl urvriden handduk tills alla småpajerna är klara.) Gör sedan likadant med resten av degen tills all deg är använd. Pensla då alla småpajerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader 25-30 minuter.


Ärtsoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Egentligen är jag inte något stort fan av ärtsoppa, men jag måste säga att denna blev riktigt god. 
Men måste varna att den sätter igång magen...


Ca 5 port.
6 dl torra ärtor (500g)
2 liter vatten

1 3/4 liter vatten
1-2 buljongtärningar
2 gula lökar
Mejram eller timjan efter smak
1 lagerblad
Salt
250 g rimmat sid- eller bogfläsk

Lägg ärterna i blöt i osaltat vatten över natten. Häll bort vattnet. Koka ärterna i nytt vatten tillsammans med enbart lagerblad första halvtimmen. Lägg sedan i hela biten fläsk, grovhackad gul lök, buljongtärning och någon tsk timjan eller mejram. Koka tills ärterna är mjuka, sammanlagt 1-1 1/4 timme. Ta upp köttet och skär i tärningar och lägg sedan tillbaka i den färdiga soppan. Om soppan är för tjock kan man späda den med lite vatten. Servera gärna med en skvätt punch till! 

Biff special på färs

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Väldigt enkelt att göra och gott!


250 g nötfärs
1 rågad msk fransk senap
1 fint hackad rödlök
1 msk hackad kapris
2 skalade och skivade vitlöksklyftor
Hackad persilja
Salt och svartpeppar

1 dl buljong

Blanda allt till en smidig färs och forma till två biffar. Stek långsamt i fettsnål stekpanna 5-10 minuter på varje sida. Häll över buljongen när biffarna är nästan klara. Servera med sallad och gott bröd.

torsdag 24 september 2015

Halldins lax

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Riktigt gott! Rekommenderar verkligen detta receptet. 


1 stor bit lax ca 1,5 kg
2 dl majonäs
Ca 1 tsk salt
1 kruka färsk dill

Smörj en ugnssäker form. Lägg laxbitarna i formen med skinnet nedåt. Klappa in saltet. Hacka dillen och strö över laxen. Bred på majonäsen. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Servera med kokt potatis, sockerärter och citronklyftor. 

söndag 13 september 2015

Halstrad råbiff

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har testat göra halstrad råbiff en gång förut, men då var det Per Morbergs recept. Har för mig att det blev godare än denna varianten. Men det helt klart godkänt. Gjorde en skvätt aioli till också!



4 port.
400 g nötfärs
1 tsk salt
Nymald vit- eller svartpeppar
2-4 msk fransk ljus senap
4 msk hackad kapris
2 fint hackade gula lökar
4 äggulor
4-6 msk fint hackad inlagd rödbeta

Blanda samman alla ingredienserna. Forma 4 stora biffar och stek dem i lite smör i måttligt varm stekpanna. Servera med kokt eller ugnsbakad potatis eller klyftpotatis. 

Monicas kyckling

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Råkade bli två kycklingrecept denna helgen, men det gör inte mig nåt. Det va helt okej, men inte så att jag känner att jag vill göra det igen.


Ca 4 port.
1 hel färsk kyckling

Marinad:
1/2 citron
1 apelsin
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk kumminfrön
1/2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta

3-4 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 dl grädde

Skär kycklingen i portionsbitar. Pressa den halva citronen och apelsinen. Pressa vitlöksklyftan och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingbitarna i en stor kastrull och slå över marinaden. Lägg lock på kastrullen och låt köttet dra i marinaden i 3-6 timmar i kylskåp. Slå sedan på vattnet och låt koka sakta under lock i 30 minuter. Ta upp kycklingbitarna och red av såsen med  mjölet utrört i grädden. Koka såsen i några minuter. Servera med kokt ris.


Coq au vin blanc - vintupp på Ullas vis

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Passade på att testa detta receptet nu när jag skulle få gäster från Habo. Det var uppskattat, kyckling blev väldigt saftig och god. Men jag tycker helt ärligt att det inte va så värst märkvärdigt.

Ca 4 port.
4 kycklingfiléer 
2-3 msk vetemjöl
Salt
Vit- eller svartpeppar
Smör eller olja att steka i
2 medelstora hackade silverlökar
1 1/2 tsk timjan
3 fint hackade vitlöksklyftor
3-4 dl torrt vitt vin
4 dl rätt stark hönsbuljong

Garnityr:
200 g champinjoner
250 g gul smålök
Finhackad persilja

Vänd kycklingfiléerna i saltat och pepprat vetemjöl uthällt på en tallrik. Stek kycklingfiléerna hastigt på båda sidor i smör eller olja. Lyft åt sidan (filéerna får inte bli genomstekta på det här stadiet - då blir den färdiga rätten torr).
Stek även hackad silverlök i smör eller olja, och på så stark värme att löken verkligen tar färg ordentligt men inte blir det minsta bränd. Smula då över timjan och blanda ner vitlöken. Slå på vin och buljong och låt det hela koka upp och sedan småputtra utan lock i 20-30 minuter tills nästan halva mängden avdunstat. Låt svalna och häll sedan det hela i tunt lager i botten på en stor ugnsform där kycklingfiléerna kan läggas glest i ett lager.
Koka upp vatten, lägg i smålök. Koka dem ett par minuter så går skalen mycket  lätt att dra loss. Bryn lökarna lätt och låt dem sedan eftersteka på mycket svag värme i minst 15-20 minuter. Ställ åt sidan. Hacka persilja och ställ åt sidan. Stek de hela champinjonhattarna (skaften används inte) långsamt och fint ca 20 minuter. Salta och peppra. Blanda lök och svamp och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Sätt in formen med kycklingfiléerna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Värm svamp och lök under tiden. Blanda med den hackade persiljan och fördela över kycklingen när den är klar i ugnen. Servera med ris, nudlar eller potatis.


lördag 12 september 2015

Oscar II:s tårta



En tårta som min styvmamma ofta brukar göra. Riktigt god! Rekommenderar den verkligen!












Tårtbotten:

100 g sötmandel
1,5 dl socker
4 äggvitor


Fyllning och garnering:
0,75 dl socker
20 sötmandlar
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
ca 50 g mandelspån






Rita två runda cirklar c(a 21 cm i diameter) på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandelmjölet med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandel- och sockerblandningen. Bred ut smeten i cirklarna på papperet.
Grädda din tårtbotten i 175 grader mitt i ugnen, 15-20 minuter.
Låt dem svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Smält 0,75 dl socker under omrörning i en liten stekpanna. Lägg i mandlarna.
Häll upp blandningen på aluminiumfolie. Låt den stelna och kallna. Stöt den sedan i en mortel.
Blanda äggulorna, grädden och sockret i en kastrull.
Sjud under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna.
Smaksätt smörkrämen med nötkrispet.
Rosta mandelspånen till guldgul färg i en stekpanna under omrörning. Se upp med värmen, set går fort!
Lägg ihop bottnarna med ungefär hälften av krämen som fyllning och resten ovanpå. Strö över mandelspånen. Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.




torsdag 10 september 2015

Vårlig laxsoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En helt okej soppa, fast jag brukar föredra redd soppa.. Men det va inte heller nån smaksensation.


Ca 4 port.
Ca 400 g lax i bit
1 finstrimlad purjolök
1 liten fänkål
2 hackade vitlöksklyftor
1 liten morot
1-2 msk smör eller olja
8-10 färskpotatisar
1,5 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
1/3 paket frysta hela spenatblad
Rikligt med gräslök
Rädisor

Fräs purjostrimlor och fänkål i bitar och hackad vitlök och mycket smala "tändstickor" av morot i lite smör eller olja  i en stor kastrull. Lägg i halva stora eller hela små skrapade potatisar och spenatbladen. Slå på vattnet och lägg i buljongtärningar. Koka allt under lock i ca 10 minuter. Skär under tiden laxen i tjocka strimlor (skär först bort skinn och ta noga bort alla ben). Lägg ner fiskbitarna och sjud soppan i ytterligare 4-5 minuter. Servera soppan överströdd med finskuren gräslök och fint skivade rädisor.

Thai chicken curry

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Kan erkänna att jag fuskade lite med receptet.. Som vanligt så hoppade jag över koriandern. Plus att jag är mer förtjust i röd curry än grön, så tog det istället. Resultatet blev i alla fall helt okej. 


Ca 4 port.

1 msk grön currypasta (eller röd)
1 msk olja
2 stjälkar citrongräs (inte de träiga delarna)
750 ml kokosmjölk
600-700 g kycklingfilé i strimlor på snedden
2 gröna chilifrukter, urkärnade 
(1 liten kruka färsk koriander)
1 msk farinsocker
Ca 20 basilikablad
1 msk fisksås
1 msk pressad citron
2 små Äggplantor skivade på längden

Stek currypastan med olja på rätt stark värme - man "mosar" ut currypastan i oljan. Sänk värmen, lägg i citrongräsbitar och häll över kokosmjölken. Koka utan lock tills det hela tjocknar lite. Blanda ner kycklingbitarna, chilifrukter, (korianderblad) och socker. Låt puttra under lock ca 15 minuter. Rör om då och då. Plocka bort chilifrukterna. Smaka av med fisksås och citron. Garnera med strimlad basilika. Servera rätten i en vid skål, gärna med stekt äggplanta runt om. Ris till. 


onsdag 2 september 2015

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Riktigt gott! Va bra länge sen jag gjorde nåt riktigt gott känner jag. Senaste tiden har det varit ganska okej men lite halvtråkiga recept. Men detta var verkligen gott, sambo och jag kunde knappt sluta äta.. Lätt att göra också!

1-1 1/4 kg fläskkarré med ben eller ca 1 kg benfri fläskkarré
1 tsk salt
10-12 kärnfria katrinplommon
1 kryddmått mald vit- eller svartpeppar

Sås:
4 dl steksky + vatten
2 msk vetemjöl
3-4 msk grädde
Salt och vitpeppar
Lite buljong
Lite soja

Värm ugnen till 175 grader. Gör flera små snitt i köttet, ca 3 cm djupa, och stoppa in plommonen, hela eller delade i halvor. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg karrén med den feta sidan uppåt i en liten långpanna eller oval form. Stick in en köttermometer så att termometerns spets hamnar mitt i köttet och inte mot eventuella ben. Sätt in på nedersta falsen i ugnen och låt stå tills termometern visar på 85 grader (det tar ca 1 3/4 timme). Låt sedan det stekta köttet vila under folie 15-20 minuter. Laga såsen under tiden.

Mät upp stekskyn och häll den i en liten kastrull, vispa ur ugnsformen med lite hett vatten och blanda med skyn till 4 dl. Rör ut mjölet med lite kallt vatten, vispa ner redningen i skyn och koka upp. Låt såsen koka sakta under omrörning ett par minuter. Smaka av den med salt, peppar soja, buljong och lite grädde. Servera karrén skuren i skivor med såsen i separat skål. Dessutom kokt potatis, äppelmos och kokta grönsaker som broccoli, sockerärter eller bönor.