Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 24 oktober 2012

Saras Kassler- och vitlöksgratäng

Fick detta tipset från min fina vän Sara. Tydligen kommer det från Viktväktarnas receptbok från början. Men jag följer inte viktväktarnas regler så jag tog mig friheten att strunta i att köpa lightprodukter och använde riktigt smör istället för margarin. Jag skulle aldrig få för mig att köpa margarin, men det bestämmer du förstås själv hur du vill göra. Råkade även glömma att köpa champinjoner på burk, men det va nog bra, för jag tycker inte att det är så gott. Färska champinjoner är tusen gånger godare! Men nu hade jag så klart inte det heller... men hade däremot gula kantareller i frysen som jag tog fram. Och det är ju mycket bättre om jag får välja! Hur som helst kan jag faktiskt rekommendera detta receptet. Det är inte direkt någon festmat, men tycker ändå att det var väldigt gott. Det var dessutom väldigt snabbt och lätt gjort. Men det behöver ju inte alltid vara så avancerat för att det ska vara gott. 




Tid: ca 45 minuter

4 port.
150 g pasta, tex tagliatelle
400 g kassler
1 pujolök
2 tsk smör
1 burk champinjoner
2 dl creme fraiche
3 dl buljong
150 g färskost med vitlökssmak
1 dl riven ost

Koka pastan och lägg i en ugnsform. Strimla purjon och fräs i smör. Blanda ner svamp och tärnad kassler. Värm creme fraiche, buljong och färskost, rör ner purjolök, svamp och kassler. Häll det över pastan, strö över riven ost och gratinera i ugn i 225 grader ca 20-25 minuter.

måndag 22 oktober 2012

Äppelmos

Min gamla receptbok där jag samlar alla goda recept.. man skulle kunna säga att mitt intresse började i tidig ålder! :) 


söndag 21 oktober 2012

Andreas Broccoligratäng

Ett recept från Andreas i klassen. Imponerande!! :) Trodde inte att han skulle dela med sig av nåt om jag skulle vara ärlig! Inte någon festmat direkt..ganska så enkelt, men ändå helt okej, bra vardagsmat!
500 g broccoli
1 bit kassler
ca 2 dl riven ost
ca 3 dl bechamelsås


Skär kasslern i små bitar och blanda med broccolin i en ugnsform. Häll över bechamelsås och sist riven ost. Sätt in i ugnen i 225 grader tills osten fått fin färg. Servera med kokt ris.

lördag 20 oktober 2012

Apelsin Marmelad

Min allra första apelsin marmelad! Annars har jag bara testat att göra Rabarber marmelad, som jag verkligen kan rekommendera. Men jag gillar ju uppenbarligen att testa nya saker!
Blev så sugen på att testa baka klassiska Scones (tro det eller ej, har aldrig gjort det heller!)och äta med ost och apelsin marmelad.. så började med marmeladen :)

Detta receptet kommer från min fina bok Nya Annas mat av Anna bergenström.
Halverade receptet till 4 apelsiner, men ändå blev det verkligen massor! Men det får bli att ge bort i present till vänner och familj!




1,5 kg apelsiner (ca 8st)
1 1/4 liter vatten
2 st citroner
2 kg strösocker
1 msk citronsyra

Tvätta frukterna noga i varmt vatten. Torka av dem. skär dem först i halvor, sedan i fjärdedelar och skiva sedan tunt på tvären. Ta vara på alla kärnor (de innehåller rikligt med pektin) och lägg dem på ett tefat så länge. knyt sedan in kärnorna i lite gasväv eller annat glest tyg. Koka den skivade frukten tillsammans med vatten i en stor tjockbottnad gryta, som småningom också ska rymma sockret. Lägg i kärnpåsen. Sätt lock på grytan och låt det hela koka sakta och försiktigt i 50-60 minuter. Fiska upp och släng påsen med kärnorna. Blanda ner sockret, lite i sänder, och koka marmeladmassan kraftigt utan lock i ca 15 minuter. Skumma. Gör marmeladprovet (se nedan). Häll upp ca 1 dl av den heta marmeladen i en tekopp och blanda med citronsyran. Rör ner det i grytan. Låt marmeladen stå en liten stund och gelea sig innan den hälls upp på rena och varma burkar. Fyll burkarna ända upp . Sätt på lock. Obs: att marmeladen ofta inte får rätt konsistens förrän efter ca 2 dygn.

Marmeladprovet:
Häll ca 1 msk av marmeladen på en flat kall tallrik. Låt det svalna någon minut, dra sedan med baksidan av en kaffesked eller med pekfingret genom massan. Om "gatan" inte flyter samman är marmeladen färdigkokt.



fredag 19 oktober 2012

Sannas kladdiga äppelpaj

Blev bjuden på denna underbart goda äppelpajen hos min kompis för ett tag sedan. Annorlunda, saftig och verkligen supersmarrig! Och det är inga konstigheter med att göra den, bara vanliga ingredienser. Se nu till att testa denna nästa gång du ska göra äppelpaj och släng bort gamla tråkiga recept som påminner om sockerkaka med äpplen, eller smulpaj med äpplen, för denna är mycket godare! :)


125g smör
3 äpplen - skalade och skivade ca 5mm
1 3/4 dl mjöl
½tsk bakpulver
½tsk salt
2 hela ägg + 1 äggula
1 tsk vaniljsocker
3dl socker
½ tsk rivet citronskal

Smöra en rundform,gärna en springform. Smält smöret i en stekpanna. Spara 6 msk av det smälta smöret i en kopp. Lägg i äppelskivorna och stek på svag värme tills de är mjuka. Vispa samman äggen och gulan, Tillsätt det smälta smöret, socker, vaniljsocker och citronskalet.
Rör ner resterande ingredienser samt äppelskivorna. Häll ut i formen och grädda i ca 30-35 min i 200 grader. Låt svalna. Garnera med florsocker. Servera med vaniljglass  eller vaniljsås.

torsdag 18 oktober 2012

Saras kycklinggryta

Fick det här receptet för ett ganska så bra tag sedan, men ska jag vara ärlig så har jag inte prioriterat att göra det, för jag tyckte att det lät lite tråkigt. (förlåt sara). Men nu blev det äntligen av! Det var helt okej, absolut inte äckligt, men som jag anade, lite tråkigt. Men så kan det va, alla har vi olika smak!


500 g Kycklingfile
2 stora lökar
1 burk cocosmjölk
2 kycklingbuljongstärningar
1 burk minimajs
3 st morötter
5-6 stora färska champinjoner
1 dl matlagningsgrädde

Dela kycklingfilerna i stora bitar. Hacka och fräs löken. Lägg i kycklingen. När kycklingen är genomstekt tillsätt cocosmjölken, buljongen och grädden. Skala och hacka morötterna, minimajsen och champinjonerna. Lägg i grytan. koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar (ev. gurkmeja eller curry). Servera med ris.

onsdag 17 oktober 2012

Bröllops persiljesoppa

En vän till mig gifte sig för ett par veckor sen, och då bjöd hon bland annat på persiljesoppa under middagen. Det var första gången för mig som jag åt det och gud så gott det var! Alla vid mitt bord var helt saliga och bokstavligen skrapade ur all soppa ur sina skålar.
Jag försökte minnas smakerna och improvisera ihop en så lik variant som möjligt, och jag tycker faktiskt att jag lyckades rätt bra! 


ca 4 port

2 st krukor färsk persilja
1 buljongtärning
4-5 st charlottenlökar
3 dl matlagningsgrädde
ca 1 msk smör
salt och peppar efter smak
ca 3 dl blomkål 
ca 4 dl vatten
1 msk mjöl 

parmesanchips

Hacka löken fint och stek mjuka i lite smör. Klipp persiljan grovt och rör ner den. Häll på vatten och grädde. Låt puttra några minuter, mixa sedan med stavmixer så att soppan blir slät. Blanda i blomkål i bitar och buljong tärning. Smaka av med salt och peppar. Rör ner mjölet utspätt i lite vatten, låt sedan soppan stå och puttra i ca 10 minuter. Lägg i parmesanchips precis innan servering.

Parmesanchips: 
Riv parmesan chips och lägg i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i 200 grader i ca 5 minuter. Passa dom så att dom inte blir brända, vilket kan gå väldigt fort! Ta ut och låt svalna. 

tisdag 16 oktober 2012

Kimberleys foccacia bröd

Blev bjuden på detta brödet när jag var på min väns möhippa. Har testat flera olika foccaciavarianter, och detta är helt klart bäst! Va bara tvungen att be om receptet! Vad jag förstått så ska man inte snåla med oljan. Ringla över rikligt med olja innan du sätter in det i ugnen.Hade även lite soltorkade tomater i olja hemma, så slängde på några sånna också, vilket inte var helt fel det heller!
Gör detta nu, det är så himla gott! Perfekt till maten eller som tilltugg till fördrinken..
Själv tyckte jag att det va så gott, så jag råkade äta mig mätt på det istället för middag idag! Då kanske du får någon hum om hur gott det är! :)






Grundrecept 2 bröd

25 g färsk jäst3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
kalamata oliver
ev. soltorkade tomater

olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen i en bunke med vatten, honung, flingsalt och olivolja. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar.Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka. Jäs till dubbel storlek på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål. Ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och kalamata oliver. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter


måndag 15 oktober 2012

Suns Dillköttbullar

Ett recept från en klasskompis! Härligt, nu har jag lyckats få recept från alla i klassen förutom två. Ska tjata lite extra på dom sista två! 
Hur som helst kan jag säga att detta receptet var riktigt gott! Ingen fest mat direkt, mer som vardagsmat men ändå verkligen gott! Rekommenderar att du testar detta!

500 g köttfärs
2 skivor vitt bröd
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 msk potatismjöl
salt, peppar och mejram

8 dl vatten
2 st buljongtärningar

Dillsås:
2 msk smör
2 msk mjöl
3½ dl buljong
1 dl grädde
lite socker, salt och ättika
1½ dl hackad dill

Blanda brödet med matlagningsgrädden och låt stå i cirka 5 minuter. Blanda i köttfärsen, ägg, potatismjöl och kryddor. Rulla ganska så stora bollar. Koka upp vatten och buljong. Lägg i köttbullarna och låt koka i cirka 5 minuter.
Sås:
Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt 3½ dl av buljongen, grädden och dillen. Smaka av med socker, salt och ättika. Lägg sedan köttbullarna i såsen och servera med kokt potatis.


söndag 14 oktober 2012

Saras Sjömansgryta med färs

Måste erkänna att jag trodde att denna rätten skulle vara lite tråkig när jag läste receptet. Men så fel jag hade! Trots att det är väldigt få ingredienser var det ändå väldigt gott! Tycker verkligen att du ska testa detta receptet. Det var väldigt lätt att göra, och vanliga ingredienser som man (i alla fall jag) ändå alltid har hemma.

Dock bytte jag ut lättölen mot starköl! Hade bara starköl hemma, men det spelar ingen roll, för alkoholen kokar ändå bort, det är ju smaken man vill åt.

ca 4 port.

700 g potatis
2 morötter
2 gula lökar
2 tsk smör
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 msk timjan
2 dl lättöl
4 dl köttbuljong
1 dl riven ost

Skala och skiva potatis och morötter. Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk utan att den tar färg i ½ tsk smör. Bryn färsen smulig i resterande smör och blanda ner tomatpuré och timjan. Krydda med salt och peppar. Varva potatis, morot, lök och färs i en ugnsform, börja och avsluta med potatis. Blanda samman öl och buljong, häll det över formen och tillaga i ugn i 200 grader i ca 45 minuter. Strö över osten mot slutet. Servera med sallad.


lördag 13 oktober 2012

Emilias kyckling

Ett recept från en klasskompis! Enkelt och gott! Första gången som jag använde vit balsamvinäger, har aldrig förut ens lagt märke till att det ens existerar.. Tyvärr så kände jag inte någon direkt smak av den i såsen, smakade mest vitlök och oregano. Men det var gott ändå!

2½ dl grädde
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar och oregano
kycklingfond
Parmaskinka 


Blanda ihop grädde med vit balsamvinäger, blanda sedan i pressad vitlök, oregano, salt peppar och lite kyckligfond efter smak. Förbered kycklingen: Tina två kycklingfiler och dela dem på längden, så du får fyra smala bitar. Salta, peppra och krydda med oregano och bryn i stekpanna. Linda sedan parmaskinka runt och lägg i ugnsform. Häll såsen över kycklingen och in i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Servera med ugnsstekta rotgrönsaker.

fredag 12 oktober 2012

Kusin Paulas Danska Rågbröd

Lyxfrukost!! När jag var i Danmark och hälsade på min kusin och hennes underbara familj så fick jag med mig en sats surdeg för att kunna baka detta brödet. Det ska stå i bra många timmar..först 12 och sedan ytterliggare 5. Men det är ju inte så att du behöver passa det. Och jag kan säga att det är värt tiden, det blev verkligen supergott! Snacka om rejält bröd, inget "luftbröd" som sånt man köper. 

Tyvärr fanns det inte Rågkärnor i affären, så jag tog Rågkross istället, men det blev väldigt gott ändå!


dag 1.

Ca 250 g surdeg
750 g rågmjöl
750 g vatten
20 g salt
ställes ljummet i 12 timmar

dag 2.
500 skurna rågkärnor
200 g vatten

Hälles upp i stor bröd form jäser i ca 5 timmar stick med en lång sticka typ 20 gånger här och var innan brödet bakas 1 1/2 timme på 175 grader.
Stäng av värmen tag ut ur formen och låt stå 45 minutter i eftervärmen.
Varmt rågbröd smakar fantastiskt men är svårt att skära så det bästa är att hålla sig och skära det när det har svalnat.

torsdag 11 oktober 2012

Macaroon kit från Panduro

Mina allra första Macaroons! Det var inte lika svårt som jag trodde att det skulle vara, men det tog ändå lite tid, eftersom man jag blandade ihop olika färger på smörkrämen. Måste säga att jag förut varit skeptiskt till Macaroons, men dom här var riktigt goda! Grannflickan och hennes kompis sa till och med "Mycket godare än dom man köper" Inte dåligt betyg! Och jag kan inte annat än instämma! Dock var detta ju ett färdigt kit, med kakmix till, men jag hittade ett bra recept som du kan använda om du vill testa göra från grunden själv.







200 gram sötmandel, skalad
3 dl florsocker
3 st äggvitor
1 krm salt
2 msk strösocker

röd karamellfärg, ev

Chokladtryffel
100 gram hasselnötter
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör


Tillagning
ca 40 kakor

1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Lägg ut smörpapper på 2-3 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.

onsdag 10 oktober 2012

Cupcake kit från Panduro

För ett litet tag sedan fick jag ett superfint cupcake kit från Panduro. Här får ni se resultatet!
Struntade i att göra smörkräm, då jag inte hade någon philadelphiaost hemma, plus att jag är inte så superförtjust i det i alla fall.. så jag, grannflickan och hennes kompis körde bara på att göra egna varianter på dekorationen av sugarpasten som följde med i paketet!

Nu följde det ju med kakmix som jag bara skulle blanda med smör, mjölk och ägg. Men det följde även med recept om du vill göra från grunden själv. Vilket jag tycker är allra bäst egentligen!







Cupcakes:
130 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
2½ dl mjölk
karamellfärg

Sätt ugnen på 180 grader. Sätt ut 6 stora formar på en bakplåt. Smält smöret i en liten kastrull på låg värme på spisen. Mät upp sockret, mjölet, saltet, vaniljsockret och bakpulvret och blanda i en bunke. Ta fram en ny bunke. Knäck ett ägg i bunken och vispa. Mät upp mjölken. Droppa i karamellfärg och häll över ägget. Häll i det smälta smöret och vispa ihop. Häll smörblandningen på mjöl blandningen. Vispa samman tills allt är ordentligt blandat. Fyll formarna ända upp till kanten. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Låt muffinsen svalna helt innan dekoreringen.

Smörkräm:
150 g smör, mjukt
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
karamellfärg
ev. kakao om du vill

Mät upp smöret och skär det i bitar, det mjuknar snabbt i rumstemperatur. ta fram elvisp och vispa ihop smöret, vaniljsockret, florsockret och karamellfärg/kakao. Rör i osten med en slickepott. provsmaka. Ta mer socker om du tycker att det behövs.


tisdag 9 oktober 2012

Rose-Maries Teriyakimarinerade rostbiff med sesamfrön

Åh, det var ett tag sen nu som jag åt något som var så här smarrigt!! Detta receptet kan jag verkligen rekommendera, så himla gott! Perfekt att bjuda på om man ska ha många gäster, eftersom man kan förbereda det flera timmar innan. Fick mig att längta tillbaka till sommaren.. det är nämligen lite mer som sommarmat eftersom man äter det kallt. Men det var så gott, så man kan äta det när som på året!

Kolla gärna in Bengans potatissallad som passar perfekt till.

10 port.

ca 700 g stekt rostbiff( i tunna skivor)
4 st salladslökar
2 dl teriyakisås
4 tsk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön

Rostbiff:
Lägg rostbiffen i en ugnsform, krydda med lite chili, salt och peppar runt om. Häll lite vatten i formen, så att det är ca 1 cm högt. Sätt i en stektermometer och sätt in ugnen på 200 grader. Pensla lite då och då med vattnet ovanpå rostbiffen. Ta ut rostbiffen när stektermometern visar 60 grader, efter ca 1½ timme. Låt svalna och skär tunna skivor.

2-3timmar före servering. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll över teriyakisåsen blandad med sesamolja och rostade sesamfrön på köttet. Skär salladslöken på tvären och lägg den ovanpå köttet.

måndag 8 oktober 2012

Lines grekiska festbröd

Sådär ja, nu har jag testat alla recepten som min vän Line gav mig i en fin liten receptbok för ett tag sedan.
Hon fick mig till och med att baka bröd, vilket jag annars inte är så värst förtjust i. Men jag ville ju testa alla recepten hon gav mig. Sen måste jag nog ändå säga att det är ju väldigt gott med hemmabakat bröd!



2 st.

5 dl mjölk (eller vatten)
50 g jäst
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smulad fetaost
5 st grovhackade soltorkade tomater i olja

Pensling:
Vatten


Sätt ugnen på 250grader. Värm vätskan till 37 grader, smula jästen i en skål, häll över vätskan, rör. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Rör kraftigt och jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 bitar, kavla ut som pizza bottnar. Strö över ost och tomater, rulla ihop och forma som en krans. Jäs på plåt 20 minuter. Pensla med vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader ca 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda färdigt i ca 25 minuter.

söndag 7 oktober 2012

Katrins tortillas

Det är ju så gott med allt som har med tacos att göra! Så jag uppskattar alltid när jag får testa nya sådana recept! Detta var också riktigt smarrigt, och mina gäster instämmer, de tog flera portioner! 


ca 4 port.
4 st kycklingfiléer
1 liten burk keso
jalapeno
salsa
vitlök
2 dl crème fraîche
riven ost
tacokrydda(mix påse)
4 st tortilla bröd
1 hackad gullök

Stek kyckling och lök med lite av tacokryddan. Blanda keso, kryddmixen och hackad jalapeno i en skål, blanda sen i kyckling röran. Röran läggs sen i tortillabröden som rullas ihop och läggs i en ugnsfast form. Blanda salsa(styrka efter smak) med crème fraîche och vitlök. Häll över så att det täcker tortillan, strö sedan över rikligt med riven ost. In i ugnen 225 grader tills den fått fin färg. Servera med guccamole, Nachos och sallad.

lördag 6 oktober 2012

Gratis Müsli från Finax

Ramlade in ett till paket med gratis prylar! Blir så himla glad att jag har börjat få lite saker ibland på grund av bloggen. Tyvärr så är jag inte så superförtjust i müsli... tycker att det blir en torr och tråkig smak på något vis. Och den här sorten fick mig inte att ändra uppfattning heller.


fredag 5 oktober 2012

Katrins fisk

Fick detta receptet för inte så länge sedan. Ett enkelt och gott vardagsrecept. Dock hade jag bara i creme fraiche, så det blev lite dåligt med sås, så rekommenderar att du har i lite matlagningsgrädde också.


Torsk eller annan valfri blockfisk
2 dl crème fraîche
ca 1 msk oregano 
ca 2 tsk senap
salt och peppar
ströbröd 
riven ost
ev. matlagningsgrädde 

Lägg fisken i en ugnsform och salta och peppra. Blanda crème fraîche, senap och oregano efter smak. Häll på fisken, in i ugnen i 200 grader, tills fisken nästan är klar. Blanda riven ost och ströbröd som strös över sista 5 minuterna så att den får fin färg. Vill man ha mer sås kan man hälla matgrädde runt. Servera med pressad potatis och sallad.

torsdag 4 oktober 2012

Gratis Nespresso kapslar

Fler gratis prylar! Härligt! Gillar inte ens kaffe, så smakade faktiskt inte ens. Gav istället bort dom till tre vänner som har nespresso maskiner. Vad gör man inte för att vara lite snäll :)