Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 24 mars 2014

Pluras kyckling i curry

Fick kokboken Pluras husman - En hyllning till maten jag älskar! I födelsedagspresent i lördags. Gick igenom recepten och kände att jag ville testa detta först! Och gott var det! 


1 kyckling
1 morot, skalad i bitar
1 gul lök, skalad i bitar
2 msk skivad ingefära
2 vitlöksklyftor 

Lägg kycklingen i en stor kastrull, slå på vatten så att det täcker och koka upp, skumma av och tillsätt lök, ingefära och morot. Koka i 20 minuter och låt fågeln ligga kvar och svalna något i kastrullen. Ta sedan upp den och sila av buljongen och koka ihop den till 2/3. Plocka köttet från skrovet.

Köttet från en kyckling
7 dl hönsbuljong
1 morot strimlad
1 purjolök strimlad
1 msk färsk ingefära, strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk currypulver
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
Olja

Hetta upp oljan i en gryta, vänd ner morot, purjolök, ingefära och vitlök, rör någon minut. Tillsätt currypulver och fortsätt röra lite till. Pudra över mjölet, rör om noga och häll sedan i buljongen, lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Låt småsjuda i 5 minuter innan kycklingköttet tillsätts. Servera med kokt ris.

söndag 16 mars 2014

Kantarelldoftande fläskfilé i panna

Ett recept från Tasteline som jag och min älskling gjorde ikväll. Grymt gott och väldigt enkelt!



400 gram fläskfilé, färsk
2 dl crème fraiche
1 msk smör, till stekning

1,5 msk Kantarellfond
50 gram kantareller, konserverade eller frysta
10 st körsbärstomater
1 msk timjan, grovhackad

Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond. Slå över fläskfilén och kantarellerna. Rör om och låt småkoka i några minuter. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över. Servera med ris.

söndag 9 mars 2014

Syltkakor

Enkelt och gott recept! Första plåten gjorde jag utan formar.. Blev inte så bra, sylten rann ut på ungefär hälften. Så använd formar! 


  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör 

Fyllning:

  • 1 dl fast sylt
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
  2. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

lördag 8 mars 2014

Annas pajdeg

Anna på Ica nämnde att hon gjort en supergod paj, och snäll som hon var såg hon till att skicka receptet till mig! Uppskattar verkligen när folk tar dig tid att dela med sig av goda recept till mig! Detta var i alla fall superlätt och gott! Påminner om Mauds pajdeg som jag har testat förut.
175 g smör
3 dl mjöl
1 dl strösocker 
1 tsk bakpulver 

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna. Fyll en pajform med frukt eller bär som du gillar. Fördela degen över. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

För två portioner (som på bilden), gjorde jag 1/4 av degen. Fyllningen blev 1 äpple i bitar med lite kanel och socker. Gott!

Anders färsbiffar med grönpeppar och kaffesås

Spännande att ha kaffe i såsen, det har jag aldrig testat förut! Gott blev det också! Testa du också!




500 g nötfärs
1 mellanstor riven gul lök
1 ägg
5 dl grädde
2 msk fransk senap
3 msk kalvfond
3 msk grönpeppar mortlad
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
salt
soja
1 tsk strösocker
1 dl bryggt kaffe
maizena för redning

Riv löken i en bunke och blanda ner 1 msk senap,1 dl grädde,1 msk kalvfond,salt,1 msk grönpeppar och peppar och blanda väl och gör pannbiffstora biffar och stek i smör.
Sätt på lite kaffe.
Bryn biffarna och ta tillvara på stekskyn med någon dryg dl vatten efter varje stekning och häll över i en kastrull.
Häll i kaffet,1 msk fransk senap och 2 msk kalvfond med resten av grädden och ha i resten av grön pepparen med sockret och 1 msk kinesisk soja och låt puttra och smaka av. Red av såsen med maizena eller maizena redning.
Serveras gärna med potatis