Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 25 mars 2022

Köttfärs bourguignon

Ett recept från tidningen Land. Var väldigt gott! Gillade särskilt att man steker lök, svamp, morötter och bacon för sig, då får de en helt annan konsistens än om de kokat med i grytan. Mina barn gillar inte potatismos så det blev vanlig kokt till för vår del. Rekommenderar att du testar detta! 



4 portioner

500 – 600 g köttfärs, vilt eller nöt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
2 – 3 stjälkar selleri
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin
1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
2 krm timjan
1 lagerblad
salt
peppar

Garnityr:
8 små steklökar
2 morötter
100 gram champinjoner
75 gram bacon i tärningar

Stek färsen till fin färg och ställ åt sidan. Skär lök, morot och selleri i små tärningar. Stek varsamt minst 10 minuter utan att bryna.
Rör i tomatpurén och låt stå ytterligare några minuter innan vin, fond och kryddor läggs i. Lägg i färsen och låt småputtra en 20 minuter innan du smakar av med salt och peppar.
Skala löken. Skär morötterna i stavar och champinjonerna i skivor. Stek alltihop i annan panna på låg värme till fin färg. Lägg som garnityr på färsen och höj värmen i pannan för att steka bacontärningarna knapriga. Strö över färsen och servera rätten med potatismos.

onsdag 23 mars 2022

Italiensk potatiskaka



Ett recept från en Allt om mat tidning. Har aldrig gjort något liknande förut och det såg så gott ut på bilden så jag kände direkt att jag ville testa. Kul att göra lite annorlunda recept ibland. Det var gott, men inget jag känner att jag vill göra igen.



4 portioner

500 g potatis - mjölig

1 lök - liten gul

0,5 dl oliver - svarta urkärnade

1 tomat

55 g anjovisfiléer - 1 liten ask

0,5 dl persilja - hackad

2 msk ströbröd

40 g pecorino - riven eller parmesan

0,5 tsk salt

2 krm svartpeppar - nymald

1 msk olivolja


Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i tunna skivor.

Skala och finhacka löken. Grovhacka oliverna. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Dela ansjovisfiléerna i mindre bitar.

Fodra en rund ugnssäker form ca 18 cm diameter med bakplåtspapper. Varva potatis, lök, oliver, tomater, ansjovis, persilja, ströbröd, ost, salt och peppar. Avsluta med ost.

Ringla över olivolja och stek potatisen

söndag 20 mars 2022

Pulled pork i lergryta





Googlade på recept i lergryta och råkade hitta detta på Arla.se. Min dotter har dessutom pratat om att det var så gott när de fick pulled pork med ris på förskolan, så då passade ju det perfekt att passa på att prova. Annars när vi äter pulled pork brukar vi äta det som tacos, alltså att vi bara byter ut köttfärsen mot pulled pork. Hur som helst så var detta i alla fall väldigt gott! Dukade fram både ris och taco-tillbehör så man fick äta som man ville.

Som vanligt så hoppade jag över koriandern. Plus att jag hade ingen chipotlepasta, så tog lite srirashasås istället.


Ca 6 portioner

1 kg Benfri fläskkarré
1 Gul lök
3 st Vitlöksklyftor
2 dl Tomatketchup
1/2 dl Äppeljuice
1 1/2 msk Chipotlepasta eller srirashasås
(1 tsk Malen koriander)
1 1/2 tsk Malen spiskummin
1 1/2 tsk Salt

Till servering: 
4 st Hackade tomater 
3 dl gräddfil
Kokt ris

Lägg köttet i en lergryta. Skala och hacka lök och vitlök. Blanda ketchup och äppeljuice med övriga kryddor och häll över köttet tillsammans med löken.
Sätt ugnen på 150° och ställ in grytan i mitten av ugnen. Tillaga ca 4 tim. Dra isär köttet med en gaffel och blanda med såsen. Servera med tillbehören.


torsdag 17 mars 2022

Halstrad matjessill med sherry-creme fraiche

Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från -88. Jag som älskar sill kände direkt att det här annorlunda receptet måste jag prova. Det gick superfort att göra och var väldigt gott! Den där snabba såsen tänker jag lägga på minnet och testa någon annan sorts fisk vid tillfälle.

Hade ingen gurka hemma så hoppade över det, tog även vanlig matjessill som är i bitar.



4 portioner

2 burkar matjessill a 200 g (hela filéer)

1-2 msk olja till halstring 

Sherry-creme fraiche

1 dl halvtorr eller torr sherry

1/2 grönsaksbuljongtärning

2 dl creme fraiche

Ca 1/2 dl hackad gräslök

Tillbehör:

Nykokt färskpotatis 

Färsk gurka

Börja med att koka små färska potatisar. Gör under tiden såsen: koka upp vinet och smula i buljongtärningen. Tillsätt crème fraichen och låt såsen koka några minuter. Tillsätt slutligen den hackade gräslöken och smaka av med ev några korn salt och ev något varv på vitpepparkvarnen. Hetta upp en stor stekpanna (helst gjutjärn). Dela sillfiléerna på mitten, låt dem rinna av och torka dem lätt med hushållspapper. Droppa lite olja i pannan och halstra sillfiléerna hastigt på hög värme 10-15 sekunder på varje sida. Lägg upp fileernas på tallrikar och fördela såsen omkring. Garnera med färsk gurka i tunna skivor och bjud nykokt färskpotatis till. 

onsdag 16 mars 2022

Potatissallad med varmrökt lax och räkor



Ett recept från en Allt om mat tidning som jag modifierade om lite till min smak. 

Serverade potatisen vid sidan av då min sambo gärna skalar sin färskpotatis. La till en pressad vitlöksklyfta i såsen och bytte ut forellrommen mot stenbitsrom då vi redan hade det hemma. Bytte även ut melonen mot gröna vindruvor. 

500 g färskpotatis

(skal - rivet och saft av 1/2 citron)

(2 msk rapsolja)

(0,5 dl dill - hackad)

salt

vitpeppar - nymald

500 g räkor med skal

300 - 400 g varmrökt laxfilé

0,5 liten melon - ca 400 g eller 1 näve vindruvor

100 g sockerärter

2 lökar - färska, gärna röda

0,5 gurka

grönsallad

citronklyftor - till servering


Dressing:
2 dl gräddfil

1 tsk dijonsenap

1 msk dill - hackad

1 msk gräslök - hackad

50 g forellrom eller stenbitsrom 

salt

vitpeppar - nymald 



1 pressad vitlöksklyfta



Blanda ingredienserna till dressingen.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt ånga av och dela i halvor. Rör ihop citron, olja, dill, salt och peppar. Blanda ner den ljumma potatisen och låt kallna.

Skala räkorna. Dela laxköttet i mindre bitar.

Tärna melonköttet, strimla sockerärter och lök. Dela gurkan på längden, kärna ur och skiva. Blanda med potatisen.

Lägg grönsalladen på ett fat. Lägg på potatissallad, lax och räkor. Servera med citronklyftor och dressing.

måndag 14 mars 2022

Tonfiskpaj

Ett tips från en kollega! Jag som sällan äter tonfisk då jag tycker att det inte är så särskilt gott blev positivt överraskad över hur god denna pajen var! Missade att garnera med lök och oliver i all hast men det var toppen ändå! 



3 dl vetemjöl

125 g smör

2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

1 burk tonfisk

1 purjolök

1/2 burk krossad tomat

Salt, peppar och oregano

2-3 dl riven ost

2 ägg

2 dl creme fraiche

Garnering:

Lökringar 

Oliver

Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen och låt ligga kallt ca 30 minuter. Ansa och skiva purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i smör. Rör samman tonfisk med krossad tomat. Smaka av med salt, peppar och oregano. Nagga pajskalet och grädda i ugnen ca 15 minuter. Strö lite ost i botten på pajskalet och lägg purjolöken över. Bred tonfiskröran över purjolöken. Vispa ihop creme fraiche, ägg och ost. Häll det över pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Garnera med lökringar och oliver. 

Röd het festsoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. Perfekt om man ska ha många gäster som även äter olika sorters kost. Passade på att bjuda på denna soppan igår när jag fyllde år och vi var många som skulle äta. Min mamma är ju vegetarian, men ingen av de andra gästerna, så då kunde hon ju bara välja att hoppa över kycklingen och korven.

Ca 10 portioner 

5 gula lökar, ca 700g
5 vitlöksklyftor
750 g morötter
½ dl olivolja
500 g röda linser
2 förp. krossade tomater á 500 g
3 msk paprikapulver
2-3 liter vatten
5 grönsaksbuljongstärningar
4 tsk tabasco
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk salt


Tillbehör:

150 g fetaost, i tärningar
100 g champinjoner, skivade och stekta
100 g kycklinglårfilé, stekt i små bitar
4 tärnade paprikor i olika färger
4 finhackade gröna o röda spanska pepparfrukter
6 starka ölkorvar i mindre bitar
500 g majskorn
2 dl svarta oliver
4 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche 
Tortillachips 
bröd

Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och tärna morötterna. Hetta upp olja i en stor gryta, minst 6 liter. Fräs lök och morötter ett par minuter.
Tillsätt linser, krossade tomater, paprikapulver, 2 liter av vattnet, buljongtärningar, tabasco, svartpeppar och salt. Låt gryta sjuda ca 1 timme på svag värme. Rör om då och då och späd med mer vatten efterhand som soppan tjocknar. Späd till önskad konsistens.
Servera den varma soppan med sina tillbehör och gärna ett gott bröd till.


lördag 12 mars 2022

Surfside wrap



Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergott! Perfekt att ha med på stranden. Va länge sedan jag gjorde något som jag kände att jag vill göra igen. Men detta måste jag prova att ta med på någon utflykt i sommar. Riktigt fräscht, gott och mättande. Den salta fisken kan jag tänka mig passar extra bra en varm sommardag.

Så 

4 portioner

4 stora tortillabröd

3 dl bulgur

1 msk konc grönsaksfond

1 krm salt - + 0,5 krm

1 krm svartpeppar - nymald + 0,5 krm

1,5 dl turkisk yoghurt

2 msk citron - pressad

0,5 gurka

1 avokado 

1 liten rödlök

12 skivor kallrökt lax

2 msk svarta sesamfrön


Tillbehör:
sallad

Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen med fond i vattnet. Låt bulgurn kallna och smaksätt med 1 krm salt och 1 krm peppar.



Blanda yoghurten med citronsaft, 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.



Skär gurkan i långa stavar. Skala, kärna ur och skär avokadon i klyftor. Skala och finhacka löken.




Lägg tortillabröden på bänken. Fördela laxen på tortillabröden. Lägg bulgurn som en sträng mitt på. Klicka på citronyoghurten. Lägg på gurka och avokado. Strö över lök och sesamfrön.



Rulla ihop till wraps. Skär dem mitt itu, lite på snedden. Servera gärna med sallad.


onsdag 9 mars 2022

Lammrätt med mango från Java - bambu kambing

Ett recept från en Allt om mat tidning. Annorlunda rätt, aldrig ätit mango stekt med muskot förut, det blev verkligen gott! God rätt helt enkelt!



4 portioner

500-600 g benfri lammstek eller bog

Marinad:

(2 tsk mald koriander)

1 tsk mald kummin

1 tsk mald ingefära

1/2 tsk chilipeppar 

1 krm riven muskotnöt 

2 pressade vitlöksklyftor 

2 msk farinsocker

1/2 dl soja

1/2 dl vinäger

Stekning:

2 msk olja eller smör

2 dl krossade tomater

1 dl kokosmjölk 

1 tsk salt

2-3 tsk sambal oelek

Tillbehör:

1 pkt nudlar

2 mangofrukter

1-2 msk olja

2-3 krm riven muskotnöt 

Ca 100 g champinjoner

1 röd paprika

Skär köttet i 3x3 cm kuber. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Lägg ner lammköttet och låt det marinera ca 2 timmar i kylen. Ta upp köttet och låt det rinna av i ett durkslag. Spar marinaden. Bryn köttbitarna runt om i olja i en gryta. Häll på tomater och späd med kokosmjölk. Sjud under lock på svag värme ca 15 min eller tills köttet är färdigt. Krydda med salt och sambal. Smaka ev av med marinaden. Styrkan bestämmer du själv. Skär mangon i klyftor. Fräs dem lätt i olja och krydda med muskot. Skiva svampen och fräs den några minuter i olja. Koka nudlarna ca 5 min. Lägg upp köttet och servera med mango, svamp, paprika och kokta nudlar. 


tisdag 8 mars 2022

Thaisoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt gott!



4 portioner

300 g kycklinglårfilé 

1/2-1 spansk pepparfrukt

1 gul lök

2 vitlöksklyftor 

150 g shiitakesvamp eller champinjoner 

2 stjälkar selleri

1+1 msk smör

5 dl hönsbuljong 

1 burk kokosmjölk, ca 400 ml

1 msk kinesisk soja

Rivet skal av 1 lime

1/2 msk maizena majsstärkelse 

1 krm salt

Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur och hacka pepparfrukten. Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök, svamp och selleri. Stek kycklinglårfiléerna i 1 msk smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs lök, svamp, och selleri i 1 msk smör och lägg över i grytan. Tillsätt buljong, kokosmjölk, soja och spansk peppar. Låt koka ca 10 min. Rör ner limeskal. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka ca 2 min. Smaka av med salt och servera med bröd. 

Bombaygryta



Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott, men inget jag känner att jag vill göra igen.


10 portioner

1 kilo benfri fläskkarré alt. benfri kotlett
4 stora gula lökar
500 g champinjoner
5 paprikor i olika färger
3 vitlöksklyftor
1/2 dl rapsolja + 25 g smör
Ca 2 msk currypasta
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
2 burkar kikärtor
3 dl turkisk youghurt
2 dl mild ajvar relish
2 tsk sambal oelek



Skiva och skär köttet i små bitar. Skär lök, champinjoner och paprika i bitar. Hacka vitlöken. Värm oljan och smöret i grytan. Bryn köttet till fin färg. Rör ner vitlök och curry.
Lägg i löken och häll på vattnet. Låt det koka upp. Tillsätt buljongtärningar, vatten, svamp, paprika och kikärtor. Koka upp och låt koka under lock 10 minuter. Rör om och tllsätt youghurt, ajvar och sambal.
Servera med kokt ris och bröd.


Lammgryta med kanel och anissmak



Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott! Som vanligt så hoppade jag över koriandern…

4 portioner

1,2 kg lammrostbiff
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
25 g rotselleri
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
2 tsk salt
2 msk koncentrerad kalvfond
2 burkar hela tomater, à 400 g
0,5 tsk torkad rosmarin
1 bit hel kanel
4 kryddnejlikor
3 stjärnanis
0,5 tsk mald koriander
1 tsk röd spansk peppar, hackad
Servering
Citronskalsstrimlor
Bulgur
Sallad
Instruktioner


Skär köttet i cm-stora tärningar. Skala och grovhacka lök, vitlök, morot och rotselleri.
Bryn köttet i olivolja i omgångar i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Rör ner tomatpuré och råsocker och låt det fräsa i ca 2 min.
Tillsätt lök, vitlök, morot och rotselleri, salt, kalvfond, tomater, och kryddor. Låt koka ca 45 min med lock. Ta av locket och koka ytterligare ca 10 min, tills tomatsåsen reduceras och blir lite tjockare.
Garnera med citronskal.
Servera lammgrytan med bulgur och sallad.





tisdag 1 mars 2022

Nötköttsgryta med lingon

Ett recept från en Allt om mat tidning från -88. Jag som älskar kalops kände direkt att detta var ett recept för mig. Det var det också kan jag verkligen säga, köttet blev så mört och gott!



495 kcal

4 portioner 

500 g benfritt nötkött, tex fransyska eller grytbitar

2 - 2 1/2 dl vatten

1 köttbuljongtärning 

1 1/2 msk kinesisk soja

8 svartpepparkorn

3/4 tsk mejram

2-3 morötter, 250-300 g

1/2 dl lingonsylt

2 gula lökar

1 1/2 msk vetemjöl + 2 1/2 msk vatten

1 1/2 msk creme fraiche eller grädde

Tillbehör:

Kokt potatis

Gelé

Skär köttet i ganska breda strimlor, ca 1 1/2 x 3 cm. Koka upp vatten, buljongtärning, soja, pepparkorn och mejram i en gryta. Skala morötterna och skär dem i ganska tjocka skivor. Blanda ner kött, morötter och lingonsylt i grytan. Låt allt koka under lock på svag värme tills köttet börjar bli mört, 30-45 min. Skala löken, skär den i klyftor och lägg i. Fortsätt koka 5-10 min till. Blanda mjöl och vatten. Rör ner det och och creme fraiche eller grädde. Låt koka upp under omrörning och koka 3 min. Smaksätt om så behövs med salt. Garnera gärna med extra lingon samt hackad persilja. Servera med kokt potatis och gelé.