Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 28 februari 2015

Tournedos av kotlett

Ett tips från en kollega! Mycket gott!
Men såsen var lite väl vattnig, så hade varit perfekt om man redde av den lite..

600 g benfri kotlettrad

Marinad:
1,5 msk soja
1 msk citronsaft
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
2 pkt saffran
1 pressad vitlöksklyfta

4 skivor bacon
300 g frysta eller färska haricoverts

Blanda marinaden i en skål. Skär kotlettraden i 3 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i en plastpåse och häll marinaden över. Låt marinera i ca 5 timmar. Lägg bitarna i en ugnssäker form och häll marinaden över. Salta och peppra. Stek köttet i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Strimla baconskivorna. Koka haricovertsen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter och låt dem sedan rinna av väl. Fräs baconskivorna och lägg sedan ner bönorna. Låt det hela fräsa några minuter. Dra några varv med pepparkvarnen över. Servera med potatisklyftor, potatisgratäng eller kokt ris.


fredag 27 februari 2015

Karrégryta Bombay

Ett till tips från en kollega! Perfekt eftersom jag hade fläskkarré hemma ändå. Gott var det också! 



  • ca 600 g fläskkarré
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 380 g kikärter
  • 1 msk olja
  • 2 tsk curry
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 kruka körvel
  • salt och peppar
  • 1 citron

Så här gör du

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skär karrén i bitar.
  3. Skala lök och vitlök, skär löken i klyftor, dela och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.
  4. Fräs karrén i hälften av oljan. Tillsätt curry och fräs ytterligare 2–3 minuter. Lägg det i en kastrull.
  5. Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i resten av oljan. Blanda grönsaksfräset, kikärterna, buljongen, kokosmjölken och tomatpurén med karrén. Koka upp under omrörning och sjud grytan under lock ca 10 minuter.
  6. Hacka körveln och vänd ned i grytan innan servering. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Servera grytan med ris.


Lax med fetaost och tomatsallad

Fick detta tipset av en kollega. Ganska så enkelt att göra, men ändå väldigt annorlunda. Gott var det i alla fall! Men lite väl mycket lök i tomatsalladen..blev snarare en löksallad! Så minska 
Till minst en halv rödlök istället..,


   900 g potatis
  • ca 600 g lax
  • salt och peppar
  • 75 g fetaost
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 ask körsbärstomater (à 250 g)
  • 1 rödlök
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk maizena majsstärkelse

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Skär laxen i portionsbitar. Skär ett snitt i varje laxbit och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  4. Skär osten i skivor. Skär basilikan grovt.
  5. Fördela osten och lite av basilikan (spara lite till salladen) i snitten på varje bit laxbit. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  6. Skär tomaterna i halvor. Skala och skiva löken. Blanda tomater, lök och resten av basilikan. Krydda med salt och peppar.
  7. Blanda vinäger och socker i en kastrull och koka upp. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och låt det koka några minuter.
  8. Servera laxen med sallad, potatis och balsamsirap.

onsdag 25 februari 2015

Halloumiburgare

Ett recept ur senaste Buffé tidningen från ICA. Kul att testa, speciellt eftersom en kollega pratat om att det är så gott. Själv tyckte både jag och min sambo att det var gott. Gav två till min min mamma som är vegetarian, det var väldigt poppis tydligen!



  • 200 g halloumiost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk ströbröd
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk rapsolja

Mango chutney-dressing

  • 3 msk mango chutney
  • 1 1/2 dl matyoghurt (10 %)

Till servering

  • 4 rostade grova portionsbröd
  • 4 salladsblad
  • 1 skivad avokado

Så här gör du

  1. Skala moroten. Riv morot och halloumi grovt. Skala och finriv vitlöken. Lägg allt i en bunke.
  2. Tillsätt ägg, potatismjöl, ströbröd, chiliflakes, gräslök och peppar och blanda ordentligt.
  3. Forma smeten till 4 burgare (för 4 portioner). Stek dem i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 2 minuter per sida.
  4. Mango chutney-dressing: Blanda ihop mango chutney och matyoghurt.
  5. Servera burgarna med rostade bröd, sallad, avokado, mango chutney-dressing och gärna ett stänk av chilisåsen sriracha. Ugnsstekta sötpotatisklyftor är gott till.

Krämig soppa med broccoli, palsternacka och ädelost

  • Ett recept ur senaste Buffé tidningen från ICA. Helt okej, men ingen wow upplevelse...



    1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 palsternackor (à ca 250 g)
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 2 msk smör
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 50 g ädelost
    1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den ena i skivor och den andra i små tärningar. Dela broccolin i mindre buketter och skär stammen i skivor.
    2. Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i smöret i en kastrull ca 3 minuter.
    3. Tillsätt grädde, vinäger, buljongtärning, vatten och broccoli, men spara hälften av buketterna.
    4. Låt koka under lock ca 15 minuter, tills palsternackan är mjuk.
    5. Ta från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
    6. Dela resterande broccoli i ännu mindre buketter.
    7. Tillsätt broccolibuketter och palsternackstärningar och låt sjuda ca 3 minuter.
    8. Smula över ädelost och servera gärna med ett gott bröd.

måndag 2 februari 2015

Wokgryta med lövbiff

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Trodde att detta skulle vara mycket godare än det var.. Blev ganska så smaklöst. Hade blivit godare med färsk chili i och ostronsås..



4 port

1 msk olja
100 g lövbiff
1 stor hackad vitlöksklyfta
1 medelstor morot i smala stavar
1 stor purjolök i strimlor på längden
1 rödlök i smala klyftor
1/2 gul paprika i strimlor
2 kvistar broccoli i småbitar
4-5 msk hackad persilja
2 tomater
Salt och svartpeppar
Soja
3/4 tsk basilika

Skär lövbiffen i breda strimlor. Skala moroten. Skär den i långa bitar och sedan i smala fina stavar. Skölj, ansa och skär purjon i smala strimlor. Vänta med tomaterna. Värm upp woken, häll i en gnutta olja. Stek biffstrimlorna i ca 1/2 minut. Lyft sedan upp köttet och lägg det på en tallrik så länge. Torka ur woken, häll i ytterst lite fett. Lägg i vitlök, morötter, purjo, paprika, rödlök och broccoli. Vänd det hela flitigt medan det fräser på rätt stark värme. Lägg på lock och vänta 2-3 minuter. Lägg då i tomaterna skurna i tärningar och krydda samtidigt med salt, peppar och basilika. Stänk över soja. Lägg tillbaka köttstrimlorna och vänd runt det hela. Lägg på locket igen ett par minuter. Strö över persiljan. Servera direkt med kokt ris eller nudlar.

Viltgryta

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt och gott! 


Ca 4 port
400 g fryst renskav
1 liter färska, frysta eller konserverade kantareller
2 gula hackade lökar
8-10 enbär
Salt och vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1,5 dl vispgrädde
Hackad persilja

Fräs svampen och ta upp den så länge. Fräs renskavet, lite i taget. Köttet ska helst läggas i grytan medan det är fryst - det tinar efter hand. Man får sära på strimlorna med stekspaden allteftersom köttet tinar. Lägg ner de hackade lökarna när allt kött är stekt. Öka samtidigt värmen lite, så att löken kan få färg. Lägg i krossade enbär, salt, peppar och svamp. Fräs alltsammans några minuter, pudra över mjölet, smula ner buljongtärningen och rör om. Späd med vatten och grädde och koka grytan några minuter på svag värme. Strö över persilja och servera med potatis och lingonsylt.

Tomatsoppa

Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkel och god soppa!
Min sambo var väldigt skeptisk när jag sa att jag skulle göra tomatsoppa till middag.. Men efter att han smakat så sa han att det var väldigt god!


Ca 4 port

1 stor gul lök
1-2 msk smör
Ca 2 msk vetemjöl
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk tomater (400 g)
Salt och vitpeppar
1/2 tsk socker
1 dl grädde
Basilika

Skala löken och hacka den mycket fint. Fräs löken sakta i fett i en kastrull. Den ska inte brynas, bara bli lite genomskinlig. Pudra över mjölet och rör om. Slå i vatten och tillsätt buljongtärning. Häll i burktomaterna. Koka sakta under lock i 10-15 minuter. Blanda ner grädden och smaka av soppan med lite socker, salt och varsamt med peppar. Servera gärna soppan med fint hackad basilika, bröd och en bit ost.