Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 27 juli 2013

Lingonglass

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Glassen blev så god att jag och mina gäster åt upp den så snabbt att jag inte ens hann med att ta en bild! 
3 ägg delade i gulor och vitor
1½ dl florsocker
3 dl vispgrädde

ca 1 ½ dl lingonsylt

Vispa äggulor och florsocker tills det pöser. Det går lätt med elvisp. Vispa sedan vitor och grädde var för sig. (Det går aldrig att få vitorna fluffiga och fina om det finns den minsta fettsmula eller spår av äggula) Vitorna ska vispas så länge att man kan vända uppochner på bunken utan att något rinner ur. Blanda ner den vispade grädden och sist de hårdvispade vitorna i äggulesmeten. Blanda i den smaksättning du vill, själv tog jag lingonsylt. Häll sedan smeten i glassmaskin tills den har frusit till lagom konsistens. Eller frys in i bunke och rör om då och då tills den får bra konsistens.

fredag 26 juli 2013

Saras Fläskfilé med italienskt täcke

Ett recept från Sara igen! Hon lyckas ofta med att ge mig supersmarriga recept, med detta var tyvärr ingen hit. Men man kan ju inte lyckas med att pricka in mina smaklökar varje gång! 
ca 4 port.

400-600 g fläskfilé
1 stor tomat
färsk basilika
1 mozarella ost

Marinad:
2 msk ketchup
1 msk tomatpuré
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 tsk torkad basilika
1 krm salt
peppar

Börja med att putsa fläskfilén och sedan göra marinaden. Häll marinaden tillsammans med filén i en fryspåse och smeta in den ordentligt. Förslut sedan påsen och lägg den i kylen i minst en timme. Ta ut filén ur kylen och ur påsen. Lägg den på aluminiumfolie, tillsammans med marinaden. Tänk på att folien ska täcka hela filén. Packa nu in filén som ett paket, lämna ett litet hål för kökstermometern och ha den i ugnen på en plåt i 250 grader, tills filén uppnår 60 grader. När temperaturen är uppnådd, ta ut filén och öppna paketet uppifrån. Sänk värmen till 225 grader. Lägg nu på basilikabladen på filén som ett täcke, därefter tomatskivorna och slutligen mozarella skivorna. Stoppa in filén i ugnen igen och stek den till 67 grader.
Under tiden kan du koka riset som är gott att servera till.

Åses piffiga biff i panna

Fick det här receptet av min klasskompis mamma, det påminner lite om Carines Grekiska pyttipanna som faktiskt är strået vassare! Men båda var ändå väldigt goda! Jag fick lägga zuccinin och löken i en egen form för det inte fick plats i samma som det andra, men det spelade ingen större roll. 


4 pers.

1 dl ströbröd
2 dl vatten
500 g nötfärs
1 msk kalvfond
svartpeppar
800 g potatis
2-3 msk olivolja
300 g zuccini
2 röda lökar
salt
1+1 msk olivolja
1½ tsk rosmarin
100 g soltorkade tomater i olja
200 g fetaost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla en stund. Blanda ner färs, kalvfond och salt + peppar.

2. Skiva potatisen tunt och bred ut skivorna i en oljad långpanna. Strö på salt. Ställ potatisen i ugnen ca 15 min.

3. Skär zuccini och lök i bitar och klyftor. Blanda dem med olja och salt i en bunke.

4. Forma 8-10 biffar av färsen och lägg dem på den varma potatisen. Fördela lök och zuccini runtom. Pensla ovansidan av biffarna med olja. Strö på rosmarin. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter.

5. Skär tomat och fetaost i små bitar. Strö dem över långpannan och stek ytterligare ca 5 minuter.

Servera med en tzatiki på yoghurt, rivna morötter och vitlök.

onsdag 24 juli 2013

Kokosglass

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Hade massor med ägg hemma, så passade på att göra hemmagjord glass i min fina glassmaskin som jag fick när jag fyllde år. Denna gången blev det med kokos! Smarrigt!


3 ägg delade i gulor och vitor
1½ dl florsocker
3 dl vispgrädde

ca 1 dl kokos

Vispa äggulor och florsocker tills det pöser. Det går lätt med elvisp. Vispa sedan vitor och grädde var för sig. (Det går aldrig att få vitorna fluffiga och fina om det finns den minsta fettsmula eller spår av äggula) Vitorna ska vispas så länge att man kan vända uppochner på bunken utan att något rinner ur. Blanda ner den vispade grädden och sist de hårdvispade vitorna i äggulesmeten. Blanda i den smaksättning du vill, själv tog jag kokosflingor. Häll sedan smeten i glassmaskin tills den har frusit till lagom konsistens. Eller frys in i bunke och rör om då och då tills den får bra konsistens.

tisdag 23 juli 2013

Frasiga småfranska

Ett recept ur Anna Bergenströms fina bok Nya Annas mat. Hade massor med mjöl hemma, så kollade i hennes bok om det fanns något bröd som jag kunde testa, och då blev det detta. Gott var det också!




ca 20 stycken

50 g jäst
7½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
2 liter vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå då på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjölet. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.

Dela degen i två delar. Skär sedan varje bit i tio lika stora bitar och forma till runda eller ovala bullar. Man kan doppa ovansidan av bullarna i lite mjöl uthällt på en tallrik - en detalj som ger de färdiga bullarna ett riktigt professionellt utseende. Ställ dem att jäsa på smorda plåtar. Jäs 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.


måndag 22 juli 2013

Vridna baguetter

Ett recept ur Anna Bergenströms fina kokbok Nya Annas mat. Lyckades slarva lite när jag bakade baguetterna och glömde sänka värmen och grädda i ytterligare 15 minuter, som det står i receptet. Men det blev bra ändå! Väldigt goda, och mättande! Inte en massa luft som i köpt bröd..



3 baguetter

6 dl ljummet vatten
½ pkt jäst (25g)
2 tsk salt
1,3 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Strö på salt och rör ut jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Tillsätt mjölet och rör om. Täck bunken och jäs degen i ca 2 timmar. Värm ugnen till 250-260 grader. Smörj en bakplåt. Häll ut den jästa degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte! Det är det som är hemligheter här! Skär istället (vass kniv) degen i tre delar och bara forma eller "fös" ihop degbitarna till avlånga baguetter - lika långa som bakplåten. Mjöla de utbakade bröden lite lätt, vrid dem i "spiral" och lägg över dem på den smorda plåten. Skåra dem med vass och tunn kniv. Jäs i 10-15 minuter. Grädda i den starka ugnsvärmen ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterliggare 15-20 minuter.

tisdag 16 juli 2013

Choklad och blåbärstrifle

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Fick besök av en före detta granne hemma hos min familj, så passade på att bjuda på denna smarriga efterrätten. Den är ju genial! Vem gillar inte kladdkaka? Vem gillar inte chokladmousse? Och vem gillar inte chokladtryffel? Så varför inte göra en efterrätt kombinerat med alla tre och sedan dessutom ha vispad grädde och blåbär till?!
Verkligen smarrigt och lätt efterrätt!


cirka 8 portioner

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 msk honung

till servering:
3½ dl vispgrädde
cirka 4 dl blåbär
(½ dl blåbärslikör eller liknande bär-eller frukt likör)

Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 18 x 24 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka kommer inte att gå åt till desserten.

Hacka chokladen till tryffeln grovt. Koka upp vispgrädden (1½ dl) tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank. Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.

Vispa 2 dl av vispgrädden till serveringen ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädden ska du sen blanda ner i chokladtryffeln för att göra en chokladmousse, och det är viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig.

Spara ½ dl av chokladtryffeln till dekor och vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av grädden till serveringen fluffig.

Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av bitarna i botten av en serveringsskål. (Stänk över lite av likören och strö sedan över en tredjedel av blåbären. Klicka över en del av chokladmoussen och vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär, chokladmousse och grädde. Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den sparade chokladtryffeln. Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är dags. Desserten är hållbar i 2-3 dagar i kylen.

lördag 13 juli 2013

Apelsin och dragonkryddad köttfärssås

Ett tips som jag fick för ganska så länge sedan nu, men jag har helt enkelt inte hunnit med att testa alla tips som har ramlat in. Detta receptet var i alla fall enkelt och gott, perfekt vardagsmat.




500 g köttfärs
2 st stora gula lökar
1 tsk dragon
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 st grönsaksbuljongtärning
2 msk osötad senap
salt o peppar
2 dl vatten

Fräs allt och blanda ihop. Späd med vatten till önskad tjocklek. Låt puttra en stund. Servera med pasta.

fredag 12 juli 2013

Jordgubbsbruschetta med mascarpone

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Jag hoppade över cognac, är ändå inget fan av sprit i efterrätter, plus att jag hoppade över garneringen, kändes onödigt att gå och köpa citronmeliss bara för detta.. Men ska jag göra fler till nån fest någon gång så skulle jag säkert köpa det!

Testa nu dom här! Super enkelt och gott! Perfekt som ett litet tilltugg om man har många gäster.



4 port.

4 skivor lantbröd
1 msk smör
200-300 g jordgubbar 
(3 msk cognac)
1 msk strösocker 
100 g mascarpone (färskost)
Citronmeliss och florsocker till garnering

Värm smöret i en stekpanna och stek brädet gyllenbrunt. Skär jordgubbarna i skivor. Lägg dem i en skål och blanda i cognac och strösocker. Låt blandningen dra några minuter. Bred färskosten på brödet och lägg på jordgubbar. Garnera med citronmeliss och lite siktat florsocker.

torsdag 11 juli 2013

Min bild i F. Folket

En tidning hörde av sig och frågade mig om de fick använda en utav mina bilder.. Javisst, sa jag! Bara ni skriver adressen till min blogg under och om ni skickar ett ex av tidningen! Sådär ja, lite gratis reklam! 

Min bild uppe i vänstra hörnet..


måndag 1 juli 2013

Marockansk bloggfest/Grillmästarkväll

Nu var det äntligen dax för att ha nästa bloggfest! Denna gången blev det kombinerat med Grillmästarna på tv! Va ju tvungen att kolla in min tv-debut med gänget!
Nu blev det i alla fall marockanskt tema..så arabisk musik spelades och burkan åkte på!


Menyn bestod av:

Förrätt: Räckor med chili och vitlök, serverat med bröd
Huvudrätt: Marockansk tagine
Efterrätt: Apelsindesert

Dryck: Marockanska ölen Casablanca såklart!(nr. 88482 på systembolaget)