Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 30 mars 2016

Nutella- och kolakakor

Ett recept från jennysmatblogg! Väldigt lätt att göra och gott!



Ca 12 st.
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tärna smöret i en annan skål och häll ner resten av ingredienserna där. arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg.
Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ) med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk. Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.

fredag 25 mars 2016

Sesambakad lax med soja och ingefära

Ett recept från ICAs matkasse! Väldigt gott! Fräsch och god sallad som är till. Kan tänka mig att denna rätten är väldigt bra på sommaren. 


Ca 4 port.

  • 4 port ris (gärna basmatiris)
  • ca 600 g laxfilé 
  • 1 msk sesamfrö 
  • salt och peppar
  • 1 msk riven färsk ingefära 
  • 2 msk japansk soja 
  • 2 msk sweet chilisås 
  • 1 lime 
  • 1/2 förp böngroddar (à 180 g)
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 250 g pak choi
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
    3. Skär bort skinnet från laxen och lägg den i en ugnssäker form. Strö sesamfrön över fisken och krydda med salt och peppar.
    4. Stek laxen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
    5. Skala och riv ingefäran. Vispa ihop soja med chilisås och blanda ner ingefära och pressa i limesaft till en dressing.
    6. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av. Ansa och strimla salladslök och pak choi. Blanda grönsakerna med dressingen.
    7. Servera laxen med ris och sallad.

Krämig kycklingpasta med västerbottenost

Ett recept från ICAs matkasse! Gott! Bra vardagsmat! 


Ca 4 port.

  • 4 port spaghetti 
  • 2 schalottenlökar 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 600 g tunnskivad kyckling 
  • 2 msk olivolja 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm cayennepeppar 
  • 2 dl vitt matlagningsvin 
  • 2 1/2 dl vispgrädde 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 1 zucchini 
  • 3 plommontomater 
  • 1/2 kruka persilja 
  • 1 dl riven Västerbottensost
    1. Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
    2. Skala och skiva lök och vitlök.
    3. Bryn kycklingen i hälften av olivoljan i en het stekpanna. Lägg sedan i lök och vitlök, krydda med salt och cayennepeppar. Häll i vinet och låt koka upp.
    4. Lyft över kycklingen till en stor kastrull. Rör ner grädde och tomatpuré och låt allt sjuda ca 10 minuter.
    5. Skär zucchinin i tärningar och stek i resten av olivoljan i stekpanna. Lyft över i kastrullen.
    6. Skär tomaterna i klyftor och lägg i kastrullen.
    7. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
    8. Hacka persiljan och blanda ner den i kycklingen.
    9. Servera kycklingen med pastan och osten.

söndag 20 mars 2016

Äppelpaj med vaniljsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Moberg lagar husmanskost. Pajen ser väldigt enkel ut, men den var verkligen supergod! Rekommenderar den verkligen!

Ca 4-6 port.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3-4 äpplen
2-3 msk strösocker
1 tsk kanel
25 g kallt smör

Vaniljsås:
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk strösocker

Lägg mjöl och smör i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt stå i kylen i 30 minuter. Picka botten med en gaffel. Värm ugnen till 225 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem vackert i formen, strö på socker och kanel och hyvla över smöret. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med vaniljsås.

Vaniljsås:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med mjölk, 2 dl av grädden, äggulor och socker i en kastrull. Hetta upp under vispning tills såsen tjocknar. OBS! Den får inte koka, då kan den gryna sig. Låt svalna och ta upp vaniljstången. Vispa resten av grädden och vänd ner den i vaniljsåsen.

Sparrissoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Moberg lagar husmanskost. Ett enkelt och gott recept. Ett måste är gott bröd till, så man får lite tuggmotstånd. Blir för mycket barnmat över det annars. Antingen en huvudrätt eller förrätt, bestäm själv.


Ca 4 port.

500 g vit sparris
3-4 små knipplökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde 
Salt och nymalen svartpeppar
1/2 pressad citron
Slätbladig persilja till garnering

Bryt av den nedersta delen på sparrisen,ca 3 cm. Skala sparrisarna noggrant med potatisskalare, börja ca 3 cm från toppen. Låt skalen koka i 5 minuter i buljongen för att ta vara på sparrissmaken. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar. Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna. Tillsätt vin, grädde och den sparade buljongen. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter utan lock. Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar samt citronsaft. Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över. Garnera med persilja. 

Champinjonsoppa

Ett recept ur Per Mobergs bok Moberg lagar husmanskost. En enkel och god soppa. Bjöd familjen på denna förra helgen, tillsammans med gott nybakat bröd. Lagom mättande när vi även skulle äta tårta! 
Soppterrinen har jag fått ärva av min farmor och farfar, känns extra högtidligt när jag använder den!


Ca 4 port.

400 g färska champinjoner
1 liten gul lök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
Hackade kryddörter, tex persilja till garnering

Skiva champinjonerna. Skala och finhacka löken. Fräs svampen och löken i smöret tills all vätska försvunnit. Pudra över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och garnera med kryddgrönt. 

Blomkålssoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och helt okej vardagsmat. Ett måste att ha nåt gott bröd till!


4 port.
1 blomkål ca 750 g
1 gul lök
2 msk smör
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
Hackad gräslök till garnering

Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt. Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök. 

lördag 19 mars 2016

Torsk med fänkålssallad och pepparrotsstomp

Ett recept från ICAs matkasse. Kul att testa något annorlunda och nytt, men tyvärr blev det ganska så torrt. Saknade någon sås. 


Stomp

  • 900 g mjölig potatis 
  • 2 dl gräddfil 
  • 2 msk riven färsk pepparrot 
  • salt och peppar

Fänkålssallad

  • 1 fänkål 
  • 1/2 gurka 
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 1 msk citronsaft 
  • 1 msk olivolja 

Torsk

  • 600 g torskfilé
    1. Tina fisken om fryst används.
    2. Sätt ugnen på 175°C.
    3. Stomp: Skala och koka potatisen.
    4. Fänkålssallad: Ansa och skiva fänkålen så tunt som möjligt, använd gärna en mandolin eller osthyvel. Skala och skär gurkan i långa remsor med potatisskalare. Hacka gräslöken. Blanda allt med citronsaft, olivolja, salt och peppar.  
    5. Stomp: Krossa potatisen och blanda med gräddfilen. Skala och riv pepparroten och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
    6. Torsk: Lägg fisken i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
    7. Servera torsken med stomp och fänkålssallad.

onsdag 16 mars 2016

Rödbets och quinoa sallad med granatäpple och fetaost

Ett recept från ICAs matkasse, inspiration. Väldigt gott! Länge sen åt något vegetariskt som jag tyckt om så här mycket. Rekommenderas! 


  • 4 port röd quinoa 
  • 1 tärning grönsaksbuljong 
  • 1 granatäpple 
  • 80 g pumpakärnor 
  • 1/2 msk olivolja 
  • 1 tsk flingsalt 
  • 150 g fetaost 
  • 1 kruka mynta 
  • 2 dl naturell fransk crème fraiche 
  • salt och peppar
  • 500 g förkokta rödbetor 
  • 200 g snackmorötter 
  • 1 msk olivolja 
  • 1/2 tsk spiskummin 
  • 2 msk smör 
  • 2 msk balsamvinäger 
  • 1 msk honung 
  • 65 g babyspenat
    1. Skölj quinoan och koka den enligt anvisningen på förpackningen med en buljongtärning i vattnet.
    2. Dela granatäpplet och knacka ur kärnorna i en bunke. Rosta pumpakärnorna i en stekpanna med lite olivolja och flingsalt. 
    3. Smula fetaosten.
    4. Hacka myntan och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
    5. Ansa och klyfta rödbetorna. Dela morötterna på längden. Stek morötterna i olivolja i en stekpanna några minuter. Krydda med salt och spiskummin. Lägg upp på en tallrik. 
    6. Stek rödbetorna i smör i stekpannan några minuter. Salta och peppra. Häll över vinäger och honung och låt koka några sekunder. Lägg upp på ett fat.
    7. Servera quinoan med alla tillbehör och toppa med spenat.

tisdag 15 mars 2016

Stekt kotlett med kronärtskockskräm

Ett recept från ICAs matkasse, gott!




  • 900 g fast potatis 
  • 1 msk olja 
  • salt och peppar

Kronärtskockskräm

  • 1 förp kronärtskocksbottnar (à 390 g)
  • 50 g grana padano 
  • 2 msk olivolja 
  • 1 dl gräddfil 
  • 1 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 1 vitlöksklyfta 

Kotletter

  • 4 benfria fläskkotletter 
  • 1 msk olja 

Grönsaker

  • 1/2 rödlök 
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 1/2 msk olivolja 
  • 1 dl soltorkade tomater 
  • 1 cosmopolitansallad
    1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
    2. Potatis: Skiva potatisen i centimetertjocka skivor och blanda med olja, salt och peppar i en bunke. Häll ut på plåten och sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
    3. Kronärtskockskräm: Låt kronärtskocksbottnarna rinna av och mixa dem sedan med ost, olivolja och gräddfil till en slät kräm. Hacka persiljan och vänd ner hälften. Skala och riv vitlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
    4. Kotletter: Stek kotletterna i oljan i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
    5. Grönsaker: Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda dem med vinäger och olivolja. Strimla tomaterna och blanda med löken. Skär salladen i stora bitar. Salta och peppra och strö över resten av persiljan.    
    6. Servera kotletterna med potatisen, krämen och grönsakerna.

söndag 13 mars 2016

Pannkakstårta

Ett recept ur Per Mobergs bok Moberg lagar husmanskost. Har testat göra pannkakstårta förut, men den s var helt klart bäst! Verkligen supergod, gick åt som smör!


2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 dl kolsyrat mineralvatten
2 msk smör till stekning

Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Låt gärna smeten stå och svälla i ca 30 minuter. Häll mineralvattnet i smeten strax före stekningen och rör om.  Hetta upp smör i en pannkakslagg eller stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidorna. 

Pannkakstårta:

1 sats pannkakor
3 dl grädde
2 dl sylt
5 dl färska bär
Florsocker till garnering

Vispa grädden, varva pannkakor, sylt, grädde och bär. Toppa med grädde och bär och garnera med florsocker.

Chokladig cheesecake med kolatopping

Ett recept från Jennysmatblogg. Dennsåg så himla god ut, så passade på att bjuda på denna på min tjejmiddag igår. Tycker att den var väldigt god! Och den verkade uppskattad av gästerna. Men det var nog lite i det sötaste laget med så mycket kola uppe på. En bit blev mer än lagom! 


1/2 pkt med digestivkex
60 gram smält smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
300 gram finhackad mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
2 rullar med center

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, mixa digestivkexen till smulor och rör ihop med smält smör. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter. Ta fram tre olika skålar, dela äggula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig i en annan skål så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan, och grädden ner i äggsmeten. Vänd om försiktigt med slickepott eller slev tills allt är blandat. Hacka ner mjölkchokladen i smeten, och vänd om. Häll smeten över digestivbotten och frys in kakan med plastfolie över. Kolakrämen häller du över precis innan servering.

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering och gärna över natten. Ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen. När du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med ovispad grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken. Toppa till sist med lite center och servera & njut.


torsdag 10 mars 2016

Filodegspaj med tacofärs och fetaost

Pratade om filodegspajer på jobbet för länge sen... Insåg då att jag aldrig testat göra det! Nu blev det i alla fall av, och jag kan säga att det blev verkligen supergott! Väldigt lätt att göra också! Rekommenderar verkligen att du testar!


8 ark filodeg
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 paket fetaost
1 rödlök
6-7 körsbärstomater
2 ägg
2 dl grädde
150 g riven ost (el ost i tärningar)
salt & peppar
olja till pensling
  1. Stek köttfärsen och blanda ner tacokryddan, lägg 4 ark filodeg i botten på en smord pajform, pensla med olja mellan varje lager. Häll över köttfärsen.
  2. Strö över fetaost i bitar, rödlöken i skivor, samt tomaterna i halvor.
  3. Blanda samman ägg, grädde och kryddor och slå över pajen, avsluta med den rivna osten.
  4. Lägg 4 ark filodeg som lock över pajen och pensla med olja mellan. Vik upp kanterna på filodegen som ligger under så de ligger under ”locket”.
  5. Grädda i 200 grader ca 25 min. Servera gärna med en god sallad.

onsdag 9 mars 2016

Fransk kycklinggryta

Var så länge sen någon tipsade om detta receptet så jag tyvärr har hunnit glöms vem det var. Men det var hur som helst väldigt gott!


Ca 4 port.

  • 400 g kycklinglårfiléer
  • 300 g champinjoner
  • 2 msk  Smör
  • 3 dl  gräddmjölk
  • ½ msk majsstärkelse
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 2 msk senap
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ dl hackad persilja till garnering
  • 2 dl ris

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör. Vispa samman gräddmjölken, majsstärkelsen, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min. Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris.


tisdag 8 mars 2016

Ängamatssoppa

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Min sambo blev väldigt förtjust i denna soppan, men jag tyckte att den va lite trist.



Ca 4 port.

300 g blomkål
2 morötter
4 salladslökar
100 g sockerärter 
3 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar

Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva morötterna fint. Strimla det gröna på salladslökarna. Lägg alltsammans i en kastrull men spara några lökstrimlor till garnering. Lägg ner sockerärtorna (dela dem eventuellt först). Häll på buljong och grädde. Låt koka upp och koka tills grönsakerna är mjuka men fortfarande spänstiga, 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med salladslökstrimlorna.

torsdag 3 mars 2016

Blåbärssoppa

Ett recept ur min nya bok Per Morberg lagar husmanskost, en väldigt trevlig bok! Såg så gott ut med blåbärssoppa, så gjorde det till efterrätt idag. Väldigt lätt att göra också, så jag rekommenderar att du testar!


7,5 dl blåbär
0,5 dl strösocker 
7,5 dl vatten
1,5 msk potatismjöl

Garnering:
Grädde
Blåbär
Mandelbiskvier

Mät upp blåbären i en kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt koka 2-3 minuter, blåbären ska inte koka sönder helt. Dra kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt i en tunn stråle under omrörning. Låt koka upp på nytt. Strö ev på lite extra socker. Låt svalna. Servera med vispad grädde och mandelbiskvier.

Laxsoppa med kräftor och chili

Ett recept från Jennysmatblogg, väldigt gott! Rekommenderas! Va länge sen jag lyckades göra nåt riktigt smarrigt recept! Trodde det skulle bli starkare, men blev perfekt sting i soppan!


Ca 2 port.

Ca 250 gram lax
1- 2 chilifrukter 
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk fiskfond
1 ask med kräftstjärtar

Garnering : några chilibitar och lite salladslök ( den gröna delen )

Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga.
Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar.
Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite. Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill.
Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar )
Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega.