Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 22 augusti 2013

Carinas fisksoppa

Fick detta receptet för ganska så länge sen nu, men har inte blivit av att jag hunnit testa det förrän nu. Tyvärr ser bilden kanske inte så lockande ut... Min systemkamera är tillfälligt trasig, så blir ju inte så bra bilder utan den. Men jag lovar att soppan var god! Ska se till att få min kamera lagad inom snar framtid! 

6 personer

Soppan

5 morötter ca 200 g
1 gul lök ca 100 g
5 st potatisar ca 750 g
½ röd och ½ gul paprika ca 150 g
4 msk smör
2 vitlöksklyftor finhackade
2 msk tomatpure
2 msk thaisås (sweet chili)
2 ½ dl vitt vin
5 dl matlagningsgrädde
1 liter mjölk
5 msk hummerfond
3 msk fiskfond
1 msk dill
350 g torskfilé
300 g sejfilé
½ tsk salt

Saffransröra (Jag valde att utesluta saffran och tog gurkmeja istället )

2 ½ dl majonnäs
2 dl crême fraiche
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 påse saffran 0,5 g
1 krm socker

Skala morötter, lök och potatis. Dela morötterna längs med och skär dem i bitar om 1,5 cm. Hacka löken och skär upp potatisen i samma storlek som morötterna. Tärna paprikan.

Smält smör, fräs morötterna tillsammans med vitlöken i 3-4 minuter på hög värme.

Sänk värmen och häll i potatisen, tomatpurén, thaisåsen och den hackade gula löken. Rör om hela tiden under 5 minuter.

Häll i 2 dl vitt vin, grädden och mjölken, koka upp och koka i 15 minuter. Tillsätt hummerfond och fiskfond, dill och paprika och koka ytterligare i 10 minuter.

Dela fisken i tärningar ca 3x3 cm. Ta bort kastrullen från plattan. Lägg ner fisken och tillsätt ½ dl vitt vin i kastrullen. Låt dra i 10-15 minuter. Smaka av med salt.

Blanda ingredienserna till saffransröran. (Denna röra tillsätter var och en efter tycke och smak).

Servera gärna varma vitlöksbaguetter med en god ost till - mums.

Carinas brödkaka

Annorlunda recept! Verkligen! Kan erkänna att jag var lite skeptisk när jag gjorde det, men det var faktiskt gott. Påminde lite om fransk löksoppa med löksmaken och det mjuka brödet. 

4-6 personer

150° C 1 tim

ca 12 skivor vitt bröd 
5 ägg
8-12 skivor rökt skinka
4 dl grädde
750 g riven ost
1 msk socker
1 hackad lök
1/4 tsk paprikapulver
1 tsk salt
5 dl cornflakes
½ dl smält smör

Täck en form med hälften av brödet, lägg på hälften av osten, all skinka och löken. Täck med resten av brödet och osten.

Blanda resten av ingredienserna och häll över. Strö på cornflakes och smör.

Låt stå och dra en dag eller mer innan du sätter den i ugnen.

Servera med blandad sallad.

Carinas norska gryta

Recept från läsare igen! Tyvärr glömde jag köpa ärtor... Orkade inte åka tillbaka till affären så hoppade över dom. Annars va den här rätten helt okej, ingen superhit, men absolut ätbart :) 

4-6 personer

räkor
svartpeppar
salt
lök - bryn
champinjoner - bryn
annanas
bananer 2-3 st
ärtor
tonfisk
paprika
musslor
curry
paprikapulver
grädde

Bryn lök och champinjoner blanda ihop allt det andra och låt det bli varmt. Servera med ris, baguette och en blandad sallad.

Carinas Vegetarisk gryta

Ett recept från en läsare! Väldigt gott recept måste jag säga! Rekommenderar detta om ni vill testa nåt vegetariskt eller ska bjuda en vegetarian på mat!




4-6 personer

Går att frysa. Väldigt god även för ickevegetarianer.

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 små morötter grovt rivna
2 st äpplen
1 röd paprika
1 grön paprika
1 dl hackad purjolök
2 hg champinjoner

2 tsk senap
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2-3 dl grädde
Curry och salt

Skär grönsaker och frukt i små bitar och bryn dem i olja. Rör sedan ner senapen och tomatpurén. Smula ner buljongtärningen och häll i grädden. Salta och ha i curry efter smak.

Servera med ris och gärna med gratinerade småfrallor/baguetter med rört vitlökssmör på.

Vill jag dryga ut det serverar jag en blandad sallad till också.

Beroende på hur vegetarisk man är går det att välja buljongtärning efter smak - grönsaksbuljong eller köttbuljong.

onsdag 14 augusti 2013

Kräftor

Kräftor är verkligen gott! Speciellt svenska! Och nu var jag till och med med och fiskade upp dom, så då känns det extra speciellt! 





2 flaskor Porter öl
2 msk Strösocker
1 dl salt
20 st Dillkronor
4 liter vatten
2 kg okokta kräftor (ca 25 stycken)

Krossa dillstjälkarna och koka upp med öl, socker, salt och vatten. Låt sjuda i 5 minuter. Lägg i 5 kräftor åt gången och låt koka upp mellan varje gång. Skumma av vattnet om det behövs. När alla kräftorna är i lagen, låt sedan allt koka i ytterligare 8 minuter. Ställ sedan att svalna i lagen, förvara i kylskåp till servering. Servera gärna med baguetter och aioli.

tisdag 13 augusti 2013

Matskribent

Har börjat ett samarbete med Divine Magazine som matskribent! Kul! Kolla in resultatet på: http://np.netpublicator.com/netpublication/n03132774

tisdag 6 augusti 2013

Donuts

Fick en donut maskin i present av min barndomskompis! Hon släpade med sig den till mig hela vägen från Australien, inte illa! 

Tyvärr så måste jag ändå säga att den friterade varianten man kan köpa på marknader är mycket godare.. Men det var ändå kul att kunna göra egna donuts!


Ca 24 donuts

4,8 dl vetemjöl
0,8 dl strösocker
1-1 1/2 tsk bakpulver
1 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk kanel
2 ägg
2,4 dl mjölk

Värm upp järnet i ca 5 minuter. Blanda samman de torra ingredienserna, tillsätt sedan resten och blanda väl. Smörj sedan järnet med lite smör och fyll varje hål med ca 1 matsked smet. Stäng locket och grädda i ca 5 minuter.

Grissini

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Hade massor med mjöl hemma, plus att jag ville ha med mig någon liten present till festen jag skulle på i helgen.. Så då blev det att jag gjorde de här bröden. Kan erkänna att jag inte blev överdrivet förtjust, men var tydligen en uppskattad present!

Ca 60 brödpinnar

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
3/4 dl olja
2 äggvitor
Ca 1 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med salt, socker och lite av det ljumma vattnet. Häll sedan i oljan, de mycket lätt vispade äggvitorna och resten av vattnet. Rör om och blanda efter hand ner nästan allt mjölet. 
Arbeta degen kraftigt i bunken med en trägaffel till en ganska fast deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl, men bara om det verkligen behövs. Jäs degen med en handduk över bunken i ca 1 1/2 timme. Värm sedan ugnen till 175 grader. Knåda degen kraftigt på bakbordet. Dela den i 5 delar. Dela sedan varje del i 12 småbitar. Rulla ut bitarna till riktigt smala stänger, ungefär som blyertspennor. Baka eventuellt bara ut hälften av degen i taget eftersom gräddningstiden för grissini är ganska lång. (Den andra deghalvan kan i så fall få vänta i kylskåpet på sin tur.) Pensla pinnarna med vatten och grädda dem mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt dem svalna på plåtarna och utan handduk. Förvara grissini i en tät burk.

söndag 4 augusti 2013

Grillad abborre


Fick abborre av min supersnälla granne. Fyllde med citron, vitlök, salt och smör och sen la i foliepaket på grillen. Supergott! Till det blev det potatis och dillsås.