onsdag 26 juli 2017
Tortillabröd med västerbottenost och löjrom
Toast Pelle Janzon
Kåldolmar
Småländska kroppkakor
torsdag 20 juli 2017
Pork hog
Morotssoppa
Köttsoppa med klimp
4 portioner
800 g färsk hel oxbringa (eller högrev)
1 lagerblad l 1/2 pepparkorn
1 1/2 morot, skalade
1 1/2 palsternacka, skalade
1/2 rotselleri, skalad
1 1/2 gula lök, skalad
1/2 purjolök, tvättad
1/2 knippe kruspersilja, grovhackad
salt
KLIMP
20 g smör
4 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 äggula
30 g riven västerbottensost
salt
Köttsoppa:
Lägg köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker väl och salta försiktigt (smaka sen av buljongen med salt före servering). Koka upp och skumma bort den första smutsen. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och koka cirka 1 timme innan grönsakerna (förutom purjolöken) läggs i. Låt koka ytterligare l timme och tillsätt purjolöken de sista 15 minuterna. Sammanlagd koktid cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker och låt kallna något innan du skär fina bitar lagom stora att äta med sked. Lägg kött och grönsaker i en soppskål eller kastrull som soppan ska serveras ur. Koka upp buljongen, smaka eventuellt av med salt och häll den över kött och grönsaker. Strö över persiljan, rör om och servera med klimp.
Klimp: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt mjölken och låt koka upp innan äggulorna rörs ner. Avsluta med ost och salt. Häll upp i en form och plasta. Ställ in i kylen och låt kallna, helst över natten. Ta ur klimpen ur formen vid servering och dela den i bitar på ett fat. Stänk lite buljong och persilja från soppan över klimpen.
Glödstekt sill med tunnbröd
4 st hela salta sillfiléer, ordent ligt urvattnade och lagda i vatten över natten
Tunnbröd, 25 ST
1/2 liter standardmjölk
40 g jäst
1/2 dl ljus sirap
25 g smält smör
375 g vetemjöl
375 g fint rågmjöl
20 g salt
8 fasta potatisar, skrubbade och helst färskpotatis (öka då till 15 st)
1/2 knippe dill, vipporna. plockade och stjälkarna sparade till potatiskoket
2 gula lökar, skivade
40 g smör
l dl gräddfil
1/2 citron, rivet skal
salt
Sil: Ta upp sillen ur vattnet den legat i under natten. Torka av väl. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Placera sillfiléerna i ett halster och lägg halstret direkt på glöden några minuter på varje sida. Finns inget halster går det bra att grilla filéerna direkt på grillgallret. Det är lite osäkrare men det funkar. En het panna med lite flingsalt och ytterst lite olja i botten funkar också. Bara i med filéerna i pannan och tokstek på maxtryck.
Tunnbröd:
Blanda mjölk och jäst (mjölken behöver inte vara varm). Tillsätt sirap, smör, vetemjöl och rågmjöl. Blanda väl och låt jäsa 1 timme under bakduk. Dela degen i 25 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Kavla varje boll till tunnbröd och förvara dem mellan smörpapper fram till servering. När det är dags grillas bröden direkt på grillgallret där sillen glödsteks. Upp med bröden på fat och invänta sill och tillbehör. Det går också bra att försteka bröden i torr stekpanna någon minut på varje sida så har du färdiga bröd till sillen.
Potatis, lök och gräddfil:
Koka potatis med dillstjälkar och salt. Koka löken mjuk i smöret och håll det varmt. Lägg ett tunnbröd på en tallrik, placera 2-3 potatisar i mitten av tunnbrödet, gaffla sönder dem lätt, lägg 1 glödstekt sill på potatisen och bygg vidare med lök, gräddfil och dillvippor. Riv lite citronskal över och vik ihop tunnbrödet innan det är dags att trycka grillat på toppnvå.