Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 29 december 2013

Banoffee pie

Bjöd på denna ikväll när jag hade baby shower för min vän Malin! 

Själv blev jag bjuden på denna underbart goda pajen på den årliga släktmiddagen. har testat banoffee pie en gång förut, för kanske 5 år sedan.. den var också god, men absolut inte i klass med denna. var bara tvungen att be om receptet! Rekommenderar verkligen denna!




400 g digestivekex
175 g smör
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering

Kexbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.

Brända mandlar:
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna. Hacka mandeln grovt.

Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

Anders lammgryta med kanelsmak

Väldigt enkelt och gott recept! Testa gärna! Kryddig och god, och köttet var underbart mört! 





1 ½ kg lammgrytbitar
1 1/2 stor gul lök
2 vitlöks klyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprika pulver
1 msk spiskummin
5 krm cayennepeppar
5 krm kanel
1 köttbuljong tärning
7 dl vatten
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Maizena

Bryn lammet och sedan löken och lägg över i en gryta och ta vara på stekskyn av både löken och köttet.
Blanda ner övriga ingredienser och låt puttra i ca 60 minuter och skumma eventuellt av efter ca 5 minuter.Red av med maizena till önskad konsistens. Serveras gärna med ugnstekt paprika/sivri och matlagnings youghurt vid sidan av. Även gott med hackad bladpersilja över.


lördag 21 december 2013

Freixenet Cordon Negro mousserande vitt vin

Jag och min kärlek lyxade till det ordentligt med räkor och hummer när vi skulle testa det här vinet. Gott var det i alla fall! Perfekt ihop med skaldjuren. Vinet hade en torr men ändå frisk smak. Skönt!för jag gillar inte när det är för sött och slibbigt, men det får ju inte bli för torrt heller. Kattunga känslan får inte ta över så det blir obehagligt! Men det gjorde det inte på detta vinet, smaken var perfekt för mig. Min kärlek tyckte också om det! Flugan kommer jag att behålla! :)


fredag 20 december 2013

Ricossa Barbaresco och Ricossa Barolo

Fick ju hem ett jättefint paket här om dagen med blandat gott innehåll! Nu har jag även hunnit testa vinerna också! Ricossa Barbaresco vinet testade jag tillsammans med en kyckling och ris gratäng som min barndomskompis bjöd på. Nu är ju inte jag superbra på att beskriva vinsmaker.. men jag tycker att det var helt okej. Men det kändes inte så där smakrikt och fylligt som jag hade hoppats på. Ricossa Barolo vinet var däremot desto godare! Det drack jag tillsammans med tabuleh, som jag och min kompis åt här om kvällen. Nu vet jag att vad man äter till kan ju påverka hur man upplever vinet, men det var ju ändå kyckling till båda, och jag tycker ändå att Barolo vinet var godare, det kändes mer smakrikt och fylligt. Vardagslyx med god mat, vin och bardomskompisen på besök!






Vill du beställa dom på systembolaget har du artikelnr här:
Ricossa Barbaresco nr: 76369
Ricossa Barolo nr: 76367

Anders renskav och färsk spenat

Enkelt och gott recept! 

1 paket renskav
7-8 färska champinjoner delade i kvartar
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond
ca 10 cm hackad purjolök
1 påse färsk eller 1 paket frusen hel spenat
3 dl grädde
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Ca 1 msk soya
1 msk maggi


Stek renskaven ordentligt och krydda med peppar och cayennepeppar efter styrka. Avsluta med lite soja och maggi blanda väl. Lägg över renskaven och purjolöken  i en gryta/kastrull, vispa ur pannan med ca 3 dl vatten och häll över det också.
Stek champinjonerna delade i kvartsbitar i smör och pressa i 1 klyfta vitlök och häll över i grytan. Häll i grädden salta, peppra och fonden och kanske lite mer soja.
Låt sjuda ihop i ca 5 minuter innan du blandar ner den hackade spenaten och låter småsjuda en kort stund.
Servera med kokt ris till och då gärna basmati ris.

Clementinkonfekt

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Dumt att det inte stod i receptet hur många clementiner man skulle ha..men jag behövde 10 stycken. Tyvärr upptäckte jag att jag hade för lite glukos.. när jag redan hade börjat såklart..så dom blev lite lösare i konsistensen än vad de ska vara.. men de var ändå goda.



4 dl saft från färska clementiner (ca 10 st)
3 msk flytande fruktpektin
4½ dl strösocker
100 g glykos ( ca 1 dl)
(ev. ½ tsk apelsinblomvatten)
ca 2 dl strösocker till garnering

Pressa clementinerna i en citruspress. Blanda ut pektinet i clementinsaften och häll det tillsammans med socker och glykos i en tjockbottnad kastrull. Blanda ordentligt och koka till 110 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid. (Häll i apelsinblomvattnet när det kokat klart). Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll upp marmeladen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar. Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär den i fyrkanter, ca 2 centimeter stora. Häll socker i en djup tallrik och vänd runt bitarna. Lägg konfekten i en burk och förvara i kylskåpet.

tisdag 17 december 2013

Anders lammskavsgryta

Ett recept från en läsare. Enkelt att göra och gott! Men skulle inte säga att det var någon speciell wow rätt.





1 paket lammskav
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
6 stora champinjoner delade i skivor
3 dl matlagnings grädde
6 grönpeppar korn mortlade
4 dl köttbuljong
2 dl frysta ärtor
Salt
Peppar
1-2 kryddmått cayennepeppar
1 msk kinesisk soya
1 msk maggi
Maizena redning
Stek lammskaven,champinjonerna och löken separat och lägg över i en gryta/traktörpanna och ha i kryddor och buljong och låt sjuda i ca 20 minuter innan du har i grädden och ärtorna låt sedan sjuda i 15 min till. Red av med maizena och smaka av så du gillar kryddningen och servera till antingen kokt pressad potatis eller ris.

Rysk kaviar


Var i Ryssland på en weekend med min kärlek, passade då på att att köpa lite rysk kaviar. Var fortfarande löjligt dyrt..men ändå tre gånger så billigt som i Sverige. Hur som helst så var det inte något direkt speciell smakupplevelse..tycker faktiskt att löjrom är mycket godare! Så rysk kaviar är med andra ord ganska så överskattat om du frågar mig.. men visst, ändå kul att ha testat, det är det ju inte så många som har gjort!




Avec

Kolla vad jag fick på posten! Perfekt! Nu blir det Cuba libre och white russian drinkar! Whiskeyn kommer min kärlek få smaka på.. sen cognacen är också perfekt, har två efterrätter som jag har tänkt testa göra som det ska vara det i..men har varit för snål för att gå och köpa en hel flaska när jag bara behöver nån matsked... superbra present!



tisdag 10 december 2013

Ricossa Barbaresco och Ricossa Barolo med fina tillbehör

Kolla vad jag fick på posten!! Sånt här gillar verkligen jag! Perfekt present till mig. Kunde inte låta bli att le för mig själv när jag öppnade paketet! Så himla fint och med så härligt innehåll! Återkommer med vad jag tyckte om vinet sen när jag har testat det... Men jag kan redan nu säga att det var goda chokladpraliner, för det slank ner en direkt när jag hade öppnat paketet! Förutom dom var det även biscotti och någon sorts fruktkaka. Jag är ju inte så förtjust i varken eller egentligen..men jag klagar inte, för jag blev verkligen glad för den här presenten. Testade en bit av varje till lite glögg, och det slank ner det med kan jag säga!








Choklad och ingefärskola

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt och gott! Äntligen nåt julgodis som jag gillar!


 ca 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
2 msk färsk finriven ingefära

Förbered en långpanna, lägg i bakplåtpappret i botten så att det går upp lite på kanterna. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett stek och koka tills smeten är 120 grader. Rör om då och då. Blanda i den färska ingefäran. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt stå och svalna en stund innan du stället in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten. Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2x2 centimeter stora. Slå in i papper. Förvara i kylskåp. 

Glöggfudge


Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Min kärlek skrattade och sa att det såg ut som nåt man spytt upp... men som tur var smakade inte alls så! Det var gott, men som jag sagt flera gånger innan..fudge är inte min grej. Så detta kommer jag ge bort i julklapp till någon annan..

5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g russin
3 msk glögg
100 g skållade och skalade mandlar.

Lägg russinen att dra i glöggen. Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Hacka dem fint.
Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret, russinen och mandlarna och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk. 

Tranbär och ingefärsfudge

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra! Men jag är som sagt inte något jättefan av fudge..så inget för mig.


5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g torkade hackade tranbär
2 tsk ingefära

Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret. tranbären och ingefäran och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk. 

Bosman Adama 2012

Vardagslyx på hög nivå!
Gratis vin som kom på posten och lammskav, inte illa!

Vinet var gott! Lättdrucket. Inte så tungt i smaken om ni fattar... Min kärlek sa: jäkligt gott vin! Eller nej, svårbedömt, säg åt dom att skicka en till! ;) 

Vill ni testa så är det Art. nr: 12768 på Systembolaget. 

Förresten så var det fairtrade vin också, det gör ju att det inte bara var gott, det känns bra också, i dubbel bemärkelse :)


söndag 1 december 2013

Hasselnötsfudge

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman
Enkelt att göra! Men fudge är egentligen inte direkt nån favorit.. Tycker inte om den lite gryniga konsistensen... Men andra gillar det, så det blir en bra present! 

1 dl rostade hasselnötter 
3 dl strösocker
3 msk smör
2 dl vispgrädde 
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Lägg allt förutom nötterna i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp och koka tills den är 122 grader. Rör ner de hackade nötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna och häll i smeten. Låt den svalna helt. Lyft pappret ur långpannan och skär fudgen i fyrkanter. Förvara i en lufttät burk.

Valnötsfudge

Ett recept ur Julgodis för stora och små sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra.. Helt ok, söta och goda. Men ingen personlig favorit.. Tycker att fudge är för grynigt på nåt vis. Men någon annan blir säkert glad över att få lite fudge i present! 





3 1/2 dl valnötter
5 dl strösocker 
1 3/4 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dom i ugnen på 175 grader i 5 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan fint. Rör ihop socker, grädde, honung och en nypa salt i en tjockbottnad kastrull  och rör tills allt socker har löst sig och massan börjar koka. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter. Ta av locket och låt blandningen koka i ytterligare några minuter tills det är 115-117 grader. Ta fudgen från värmen, låt den svalna något innan du rör ner vaniljsocker och 1/3 av nötterna. Vispa med elvisp eller med en trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna. Häll ut på ett bakbord och täck med en bit plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig. Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är ca 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna. Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de svalnat helt. Skär i skivor och förvara i en lufttät burk.

torsdag 28 november 2013

Äppelkonfekt

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Gillar man marmelad godis, då gillar man dom här! Enkelt att göra, men ser proffsiga ut när dom är klara.

Ca 50 st
3 dl äppelmos
Saften från 1 citron
1 kanelstång
5 dl strösocker 
4 msk flytande fruktpektin
Ca 2-3 dl extra strösocker till garnering

Du behöver en liten långpanna ca 20x30 cm

Lägg moset i en kastrull. Pressa i saften från en citron och lägg i en kanelstång. Koka upp moset på medelvärme. Häll i sockret och rör om. Låt koka i 10 minuter, rör om då och då så allt socker löser sig. Häll i fruktpektinet och rör om ordentligt. Höj värmen och låt koka i ytterligare 2 minuter. 
Lägg ut bakplåtspapper i långpannan. Ta upp kanelstången och häll marmeladen i långpannan. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar. Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär marmeladen i fyrkanter, ca 2 cm stora. Häll socker i en djup tallrik och vänd runt äppelbitarna. Lägg dem i en burk med bakplåtspapper mellan och förvara i kylskåpet. 

Mexikanska sockertoppar

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Hade ändå pecannötter hemma, så passade på att testa detta receptet... Men det var tyvärr inte något som föll mig i smaken..

Ca 35 st
4 dl råsocker
1 dl vatten
3 tsk vitvinsvinäger
25 g smör
Ca 1 dö valnötskärnor eller pecannötter

Häll socker, vatten, vinäger och smör i en kastrull och låt det smälta på medelvärme. Låt blandningen koka tills den är 115 grader. Det tar ungefär 10 minuter. När smeten är klar vispar du den med elvisp tills smeten ljusnar lite och blir fluffigare. Ta en tesked smet i taget och klicka ut på bakplåtspapper, använd en andra sked för att skrapa av smeten och forma små runda kakor. Tryck fast en nöt i varje kaka. Var snabb för de stelnar fort. Låt dem stelna helt innan du lägger dem i en burk. Förvara sockertopparna i rumstemperatur. 



Anders purjolökslåda

Har faktiskt aldrig gjort någon sån här låda förut... Har tänkt att jag ska testa göra morotslåda tillexempel, men nu hann denna före! Enkelt och gott var det i alla fall.



1 purjolök
ca 1 dl mjölk 
1 ägg 
1 msk mjöl 
Salt
vitpeppar

Skär purjolöken i 2 cm bitar och koka i lättsaltat vatten några minuter, smörj en form. Beroende på hur mycket du vill göra vispa 1 dl mjölk och 1 ägg samt 1 tsk mjöl samt lite salt. Äggstanningen skall ligga jämt med purjolöken. Klicka på lite smör. Grädda 3/4 timme i vattenbad 225 grader.
 

onsdag 27 november 2013

Lönnsirapsknäck med pekannötter

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Goda! Smakar som vanlig knäck om jag ska vara ärlig.. så kändes totalt onödigt att man skulle använda dyr lönnsirap och pekannötter. Som tur var hade jag redan lönnsirap som jag fick av en vän när hon varit i Kanada...men ändå, onödigt.


ca 45-50 st.
2 dl lönnsirap
1 ½ dl rårörsocker
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl hackade pekannötter

Du behöver: knäckformar och gärna digitaltermometer

Placera knäckformar på en bricka. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt massan koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Rör inte om i smeten mer. Koka tills smeten är 120 grader (jag tog faktiskt 129), gör knäckprov om du vill. När du tycker att den är lagom, lyft kastrullen från värmen, lägg i en matsked smör och rör om. Häll över knäcksmeten i formarna, fyll på med hackade pekannötter och låt dem svalna. (jag blandade ner det direkt i smeten istället). Lägg över dem i en burk när de är helt kalla och förvara dem i kylskåpet.

måndag 25 november 2013

Jaktlåda

Min kärlek hittade detta receptet och sa att det här borde vi testa. Jag tyckte det lät gott, plus att jag hade älgfärs i frysen som jag lika gärna kunde använda till detta. Och jag måste säga att det var väldigt gott. Så gott att vi nästan hann äta upp allt innan jag kom på att jag måste ta en bild! Testa gärna, det var väldigt enkelt att göra.







ca 4 port.

300 gram färs (älg eller nöt)
2 paket bacon
6 dl spiralmakaroner, okokt
4 dl creme fraiche
6 msk ketchup eller chilisås
2 st buljongtärningar
5 dl grädde
½ st purjolök
ca 3 dl riven ost

Bryn köttfärs och bacon, salta och krydda efter behov och slå sedan över det i en stor skål. Hacka purjolöken och ha i skålen. Koka spiralmakaronerna som sedan slås över i samma skål. Blanda ihop allt och ha över i en gratängform. Koka ihop grädden, buljongtärningarna och creme fraichen. Tillsätt sedan ketchup eller chilisås. När det har kokat ihop, slå det över blandningen i gratängformen. Strö den rivna osten över och grädda i ugnen i cirka 30 minuter i 225 graders värme.

lördag 23 november 2013

Alpha Zeta A Amarone

Fick hem en flaska Amarone för ett litet tag sen.. Har sparat lite på den för jag ville dricka den vid något speciellt tillfälle. Även om jag fick den gratis så ville jag ändå att det skulle vara speciellt... Amarone är ju ändå Amarone.

Ikväll blev det i alla fall av, tillsammans med min kära vän och hennes härliga valp som sällskap. Och en rätt med lyxig älgkalvsfärs från grannen.

Vinet var verkligen gott, smakrikt och fylligt. Amarone gör en aldrig besviken. Sanna som annars inte är så förtjust i rödvin tyckte också att det var gott, och det är verkligen bra betyg.


Marsipanfigurer

Superenkelt! Bara att kavla ut marsipan eller mandelmassa, sen göra figurer med hjälp av pepparkaksformar. Sen doppa i smält choklad, eller pensla på den. 


torsdag 21 november 2013

Grön ärtsoppa

Sådär ja! Nu har jag testat alla produkterna jag fick av GoGreen! Väldigt smidigt att slippa blötlägga, väldigt nöjd! Kul med recepten på paketen också. Får se vad jag ska testa laga på det som blev över! Men det blir nog längre fram.. Har ätit linser och ärter varje dag nu känns det som! 
Hur som helst så var denna soppan också god! Påminde väldigt mycket om vanlig gul om jag ska vara ärlig.. Kände knappt nån skillnad! Förutom att jag hade i fläsk i den gula då. 

Ca 4 port.

1 dl hackad gul lök
1 msk färsk ingefära
2 msk smör
1 nypa timjan
4 dl GoGreen ready in 5 delade gröna ärter
6 dl grönsaksbuljong 
Senap, salt och peppar efter behov

Hacka löken och ingefäran. Smält smöret i en kastrull och fräs lök, ingefära och timjan någon minut. Tillsätt ärterna, fräs ca 1 minut och häll sedan på buljongen. Låt koka i ca 10 min och mixa sedan med en stavmixer ca 2 sekunder. Smaka av med salt, peppar och lite senap.

Rostade pistagenötter med kardemumma

Ett recept ur Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.
Superenkelt och supergott!! Rekommenderar att du testar! 


1 msk honung
1 msk strösocker 
1/2 tsk malen kardemumma 
1 msk vatten
1  1/2 dl skalade pistagenötter 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt eller långpanna. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Tillsätt nötter och låt koka över medelhög värme i ca 2 minuter. Bred ut smeten på plåten. Rosta nötterna gyllenbruna i ugnen i 8-10 minuter. Låt nötterna svalna och sära sedan på dem.

Kardemummakakor

Ett recept ur Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Goda! Påminner om bondkakor, men med kardemumma smak! 



Ca 24 kakor

200 g kylskåpskallt smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma 
1/2 tsk salt

Strösocker 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa smör, vetemjöl, socker, kardemumma och salt i en matberedare till en smulig deg. Vira in i plastfolie och låt ligga i kylskåpet i minst 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i två bitar och kavla ut dem tunt till rundlar, ca 12 cm i diameter. Skär eller sporra rundlarna i tårtbitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper ( jag gjorde runda kakor istället ). Pricka bitarna med en gaffel och nyp till den rundade kanten. Strö på lite strösocker. Grädda kakorna i 12-15 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Polkagrisar

Ett recept ur Vinterns söta av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk. Enkelt, och så himla gott! Men lite varmt om fingrarna..,så var försiktig! Vill man ha det röda också så måste man vara två som hjälps åt...



Ca 50 karameller

5 1/2 dl strösocker 
2 dl vatten
1/2 msk ättikssprit
Några droppar röd karamellfärg
Ca 15 droppar pepparmyntsolja 

Matolja ( inte oliv)

Olja in en marmorskiva, bakplåt eller teflonväv. Olja dessutom in två metallstekspadar, gummihandskar och en sax. 
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Tillsätt ättiksspriten. Fortsätt koka över hög värme till 150 grader. Häll ut sockerlagen på marmorskivan, men lämna ca 1 dl i kastrullen. Färga sockerlagen som är kvar i kastrullen med några droppar röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad. Ställ kastrullen i en stekpanna med sjudande vatten så att den färgade lagen håller sig varm.

Droppa pepparmyntsoljan på lagen som ligger på marmorskivan. Ta de oljade metallstekspadarna och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt tills massan har kallnat så pass att det går att det går att hantera den med gummihandskklädda händer. Lyft upp massan och dra ut den till en lång korv. Vik ihop, snurra och dra ut den igen. Fortsätt att arbeta massan på detta sätt tills den börjar vitna och stelna något men fortfarande är glansig.
Om man är två kan den andra personen börja bearbeta den röda massan på samma sätt. Forma den vita massan till två tjocka rullar. Forma den röda massan till två tunna strängar. Lägg de röda stängerna på de vita rullarna. Vrid massan och dra ut den till långa korvar och klipp av små polkagrisar. Eller klipp av 10 cm långa bitar och vrid sedan toppen på bitarna så att det ser ut som små käppar. Är man riktigt avancerad kan man även färga en del av massan grön och på så sätt få trefärgade polkagrisar. 

Pepparkaksbiscotti

Ett recept ur Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. 
Jag är egentligen inget stort fan av biscotti... Men jag vet att många andra är, så gjorde dom här för att ge bort. 




Ca 40 skorpor

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker 
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga. 

måndag 18 november 2013

Orientalisk linssoppa

Ett till recept från produkterna jag fick från GoGreen! Enkel och god soppa! Min älskling tog två rejäla portioner, det är ett bra betyg!


Ca 4 port.

1 rödlök
1 morot
400 g krossade tomater
2 1/2 dl GoGreen ready in 5 bruna linser
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
2 dl kokt bulgur
Olja, pressad lime, yoghurt, salt och peppar efter smak

Hacka och fräs löken i lite olja och ha i morötter. Häll i krossade tomater,linser, buljong och spiskummin. Låt puttra tills linserna är mjuka och koka samtidigt bulgur separat. Tillsätt bulgur och smaka av med pressad lime, yoghurt, salt och peppar.

Kanderad ingefära

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Testade att göra kanderade 
apelsinskal och blev förvånande förtjust. Tänkte då att 
Jag måste testa göra kanderad ingefära också. Det
Blir en ganska så speciell smak, det är ju lite starkt på
Nåt vis, men jag gillar det!

Räcker till hela släkten!

Ca 500 g färsk ingefära 
1 dl vatten
Ca 5 dl strösocker + 3 dl till garnering

Skala ingefäran med potatisskalare och skär den i tunna strimlor. Koka strimlorna i vatten i 30 minuter. Slå bort vattnet och låt dem svalna. Häll 1 dl vatten i kastrullen och tillsätt samma mängd socker som ingefära. Koka upp under omrörning, sjud tills sockerlagen nästan kokat in helt och ingefäran blivit lite genomskinlig. Lägg socker på en tallrik. Lyft upp ingefärsbitarna ur sockerlagen och vänd dem i sockret. Låt dem lufttorka utbredda på papper. Förvara i burk med tätt slutande lock.

Apelsinknäck

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Goda! Men kändes onödigt men pinjenötter, hade lika gärna kunnat använda vanlig mandel.



Ca 45-50 st.
2 dl vispgrädde 
2 dl strösocker 
2 dl ljus sirap
1 msk smör
Skalet från 1 apelsin
1 dl pistagenötter eller pinjenötter

Knäckformar

Placera knäckformar på en bricka. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp. Rör om hela tiden med en träsked. Skänk värmen lite så knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader.  Gör kulprov, när du tycker att knäcksmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen. Tillsätt en matsked smör och rör om. Blanda i skalet från en apelsin och de hackade nötterna. Häll upp i formarna. Lägg dem i en burk när de är helt kalla och förvara dem i kylskåpet. 

Wienernougat

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman.
Enkelt och väldigt gott! Min kärlek hjälpte mig 
att slå in dom i små paket. Perfekt att ge bort
 i present till någon.






Ca 60 st.

100 g flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad

Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna, låt den svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar, smält och nougaten i vattenbad eller på låg värme i mikro. När den smält helt, blanda om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln. Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i minst tre timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1,5x3 cm. Förvara nougaten i kylskåpet.

Enklaste tryffeln

Superenkelt och supergott! 

Ca 50-60 st.

2 dl vispgrädde 
200 g mörk choklad

Smaksättare:
10 droppar pepparmyntsolja
1 dl fin hallonmarmelad
1 dl hackade, rostade hasselnötter 
2 msk expressokaffe
Rivet skal från 1 apelsin
50 g nougat
50 g riven mandelmassa
1/2 dl hackade polkagrisar

Du behöver:
Små formar av aluminium 

Ställ formarna tätt på en bricka. Värm grädden i en liten kastrull tills den börjar bubbla. Ställ av den från värmen. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen helt har smält. Smaksätt tryffeln med något du gillar bland de föreslagna smaksättarna (jag tog 10 droppar pepparmyntsolja). Häll upp tryffeln i formarna. Garnera gärna med nötter eller vackert strössel. Låt tryffeln stelna helt, förvara den i burk med lock i kylskåpet.

fredag 15 november 2013

Kanderade apelsinskal

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Försökte först göra dom här på jobbet... Men glömde dra ner värmen på plattan, så dom blev helt svarta och brända... Så himla irriterande! Men på andra försöket vaktade jag dom noga, och resultatet blev toppen! Väldigt gott! Vuxengodis.


3 apelsiner
1/2 liter vatten och 1 msk salt
2   1/2 dl strösocker
1 dl vatten
Ca 2-3 dl strösocker extra till garneringen
150 g mörk choklad

Skär apelsinerna i 6 klyftor vardera, skär bort fruktköttet. Lägg skalen i en stor skål och häll på vatten och salt och låt det stå över natten. 
Häll bort vattnet och skölj ordentligt i ett durkslag. Lägg skalen i en kastrull med kallt vatten och låt det koka upp. Häll bort vattnet. Gör om kokproceduren två gånger till. Detta gör du för att ta bort den bittra smaken.
Skär bort så mycket du kan av det vita och lite svampiga på skalen och skär dem i 1 centimeter breda remsor.
Häll socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Lägg i skalen, rör om lite och låt skalen koka tills de är genomskinliga, det tar minst en halvtimme. Häll sedan bort sockerlagen och rulla skalen i socker. Låt dem torka. 
Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikro. Doppa apelsinskalen till hälften i chokladen. Låt dem torka på ett galler som du ställer över ett bakplåtspapper. 

Jägermeister

Kolla vad jag fick på posten!! Nice!
Hörde av Hasse på Ica att det är perfekt mot förkylning. Kanske det kanske...
Synd att jag inte fick denna när jag hade min tyska bloggfest, det hade varit toppen, men det är ju bra nu också!

Blev tipsad om att göra en drink på Jägermeister och red bull... Jagger bomb, tror jag den heter. God var den iaf! 

Annars har jag provat den klassiska ubåten, när man sänker ner en shot med jäger i en öl.. Men inte nån personlig favorit. Dricker hellre shoten för sig.

Men nästa gång jag har fest ska jag se till att bjuda mina gäster på Jagger bomb eller jäger shots!


tisdag 12 november 2013

Snabb hummus

Väldigt gott! Det var länge sen som jag åt hummus så jag tyckte att det var extra kul att göra. Jag och min barndomskompis åt det på baguetter med smör. Hade i 2 extra vitlöksklyftor, men det är ju en smaksak. 

Lite skumt recept på paketet måste jag ändå säga.. Paketet innehåller 260 gram, men receptet är på 250 gram... Löjligt, tror inte någon sparar 10 gram för att stå kvar o damma i skåpet. Jag hällde i rubbet! Men det blev å andra sidan alldeles för mycket för bara 2 personer, men det är lugnt, bara att frysa in!


4 port.

250 g GoGreen Ready in 5 Kikärter
2 vitlöksklyftor
4 msk pressad citron
1 msk spiskummin
1 dl olivolja
1,5 dl vatten
Salt och peppar efter behov

Koka kikärterna i 5-7 min och skölj av med kallt vatten. Mixa kikärterna till en fin röra med pressad vitlök, pressad citron, spiskummin, salt, peppar och olja. Tillsätt vatten och mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron.

Gul ärtsoppa

Gul ärtsoppa... Det var väldigt länge sen, inget jag brukar göra direkt. Men min kärlek blev desto gladare!
Följde receptet på paketet, men kokade även lite rimmat fläsk vid sidan av (med 1 morot, 1 gul lök, 5 vitpepparkorn och 2 lagerblad + vatten, i ca 1-2 timmar) som jag sedan skar i små bitar och la ner i soppan. 
Vill man att den ska vara vegetarisk så är det ju bara att strunta i det, men själv tycker jag att man ska ha fläsk i!


4 port.
1 dl hackad gul lök
1 msk färsk ingefära
2 msk smör
1 nypa timjan
4 dl GoGreen Ready in 5 delade Gula ärter
6 dl grönsaksbuljong
Senap, salt och peppar efter behov

Hacka lök och ingefära. Smält smöret i en kastrull och fräs lök, ingefära och timjan någon minut. Tillsätt ärterna, fräs ca 1 minut och häll sedan på buljongen. Låt koka i ca 10-15 min. Obs! Ärterna ska inte koka sönder eller bli mosiga. Mixa alla ingredienser direkt i kastrullen med en stavmixer ca 2 sekunder till önskad konsistens. Vid behov, späd med mer vatten. Smaka av med salt, peppar och lite senap.

Chokladfras

 Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Ganska så enkelt recept, men ska jag vara ärlig så var det inte någon direkt höjdare.

ca 25 st.

½ dl osaltade pistagenötter
300 g ljus choklad
5 dl cornflakes

Hacka pistagenötterna i mindre bitar. Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikro. Rör ner pistagenötterna och cornflakes i den smälta chokladen. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och ställ den svalt tills den stelnat helt. Skär kakan i mindre bitar.

Citronkola

 Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Kola är riktigt smarrigt och hör verkligen julen till! Det finns ju massor med olika smaker man smaksätta med...denna gången blev det citron.. Men ska jag vara ärlig så var det inte riktigt min smak!


ca 50 st.

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
skal från 2 st citroner (tvätta citronerna noga innan du river av skalet)

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills smeten är 122-15 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov. Tillsätt citronskal och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.