Frågade efter gåsblod när jag var på saluhallen, men dom hade inte det. Däremot hade som burkar med färdig svartsoppa. Så jag fuskade lite och köpte en.
Egentligen ska man ha innankråset från gåsen till soppan, men jag visste inte riktigt var jag skulle få tag på det.. och när jag sökte på olika recept så läste jag att man kunde ha leverkorv till istället om man vill.
Så, så blev det. Smaken då? Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det var inte äckligt, och jag blev inte heller direkt äcklad av tanken på att det var blod.. Men det var ändå inte gott heller.
Fast det smakade lite som varm glögg på något vis. Men bara lite.
Jag åt upp ungefär hälften, sen tog jag fram en matlåda från frysen.
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
tisdag 30 november 2010
måndag 29 november 2010
29 November Ripa
Inte så många olika saker kvar från saluhallen nu.. Men ripa var kvar i frysen.
Försökte göra någon sorts gryta, med purjolök, morötter och potatis. Blev väl sådär. Borde ha gjort något mer avancerat och letat upp något smarrigt recept. Men så går det när man inte orkar anstränga sig mer. Så jag hoppar över att skriva ner hur jag gjorde, för det blev ändå inget som jag skulle rekommendera..
Ripan i sig, den var helt okej, men inte så spännande den heller. Men det hänger ju oftast på hur man tillagar köttet, så jag tar på mig skulden idag.
Försökte göra någon sorts gryta, med purjolök, morötter och potatis. Blev väl sådär. Borde ha gjort något mer avancerat och letat upp något smarrigt recept. Men så går det när man inte orkar anstränga sig mer. Så jag hoppar över att skriva ner hur jag gjorde, för det blev ändå inget som jag skulle rekommendera..
Ripan i sig, den var helt okej, men inte så spännande den heller. Men det hänger ju oftast på hur man tillagar köttet, så jag tar på mig skulden idag.
söndag 28 november 2010
28 November Yakiniku
Tänkte att det var dax att prova göra yakiniku för första gången. Det var gott och enkelt, men ändå ingen wow upplevelse.
ca 2 port.
ca 200 g biff i tunna skivor
1 dl soja
1 msk rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1 tsk malen ingefära
1 msk strösocker
½ purjolök
1 msk sesamfrön
isbergssallad, gurka och ris.
Blanda samman soja, olja, vitlök, ingefära och socker. Skär köttet i små tunna skivor och marinera i såsen. Stek sedan köttet tills marinaden kokat in. Lägg i purjolöken mot slutet. Strö över sesamfrön. Servera med isbergssallad, gurka och ris.
lördag 27 november 2010
27 November Jambalaya
Ett tips från min kära vän i småland. Hon brukade tydligen bli bjuden på detta när hon jobbade i usa för ett par år sedan.
Enkelt och jättegott! Perfekt lunch eller snabb vardagsmiddag. Det här kommer jag göra fler gånger!
ca 2 port
2st korvar kabanoss eller chorizo
(jag tog grannens goda vildsvinskorv)
ca 1 dm purjolök, skivad
½ röd paprika, skuren i små bitar
1 pressad vitlöksklyfta
ca 2 dl skalade räkor
smör att steka i
smaka av med salt, peppar och paprikakrydda
1 dl ris, okokt
Börja med att koka riset. Stek under tiden de andra ingredienserna i lite smör.
Blanda sen i riset när det är färdigt. Enkelt va? Gott!
Enkelt och jättegott! Perfekt lunch eller snabb vardagsmiddag. Det här kommer jag göra fler gånger!
ca 2 port
2st korvar kabanoss eller chorizo
(jag tog grannens goda vildsvinskorv)
ca 1 dm purjolök, skivad
½ röd paprika, skuren i små bitar
1 pressad vitlöksklyfta
ca 2 dl skalade räkor
smör att steka i
smaka av med salt, peppar och paprikakrydda
1 dl ris, okokt
Börja med att koka riset. Stek under tiden de andra ingredienserna i lite smör.
Blanda sen i riset när det är färdigt. Enkelt va? Gott!
Etiketter:
absolut måste göra igen,
korv,
Tips från vänner
fredag 26 november 2010
26 November Striploin
Åhh!! Otroligt gott! Det godaste jag har ätit på länge! Verkligen perfekt kött, perfekt stekt medium-rare och perfekt mört.
Till det blev det potatis och morotsklyftor, aioli, salsa sås och en god sallad med bland annat paprika, pumpakärnor och fetaost. YES!! En perfekt fredags middag.
salsa såsen:
1 burk passerade tomater
ca 1 dm purjolök, strimlad
en nypa socker
smaka av med basilika, peppar, franska örter och chilisås
aoili:
ca 1 dl majonäs
en nypa salt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk pressad citronjuice
Till det blev det potatis och morotsklyftor, aioli, salsa sås och en god sallad med bland annat paprika, pumpakärnor och fetaost. YES!! En perfekt fredags middag.
salsa såsen:
1 burk passerade tomater
ca 1 dm purjolök, strimlad
en nypa socker
smaka av med basilika, peppar, franska örter och chilisås
aoili:
ca 1 dl majonäs
en nypa salt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk pressad citronjuice
torsdag 25 november 2010
25 November Chop suey
Lite kinamat på menyn! Har nog aldrig provat chop suey förut, men har sett det på menyer och i olika recept böcker lite då och då.. så tänkte, det måste jag prova!
Och visst smakade det som kinamat! Jättegott!
ca 4 port.
300 g fläskkotlett
1 burk wokgrönsaker
ca 1 tsk malen ingefära
ca 3 msk soja
1 gul lök, hackad
salt och peppar
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
olja att steka i
Börja med att skära fläsket i smala små bitar. ca 1-2 cm i bredd. Stek tillsammans med löken. Häll sedan på resten av ingredienserna. Stek i ca 5-10 minuter. Servera med kokt ris till.
Och visst smakade det som kinamat! Jättegott!
ca 4 port.
300 g fläskkotlett
1 burk wokgrönsaker
ca 1 tsk malen ingefära
ca 3 msk soja
1 gul lök, hackad
salt och peppar
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
olja att steka i
Börja med att skära fläsket i smala små bitar. ca 1-2 cm i bredd. Stek tillsammans med löken. Häll sedan på resten av ingredienserna. Stek i ca 5-10 minuter. Servera med kokt ris till.
onsdag 24 november 2010
24 November Emelies Tomatsoppa med Toretellini
Detta tipset fick jag för länge sedan av en vän från norr. Och jag måste säga att den var grymt god!! Absolut en tio-i-topp. (fisksoppa guarda mar och tacosoppan ligger delad etta, sen denna)
Min kärlek, som annars inte gillar soppa, han tyckte att det var "en utav dom godaste sopporna jag ätit" och tog två portioner. Och det, det är inget dåligt betyg för att komma ifrån honom.
Så detta receptet ska jag skriva upp i min recept bok där jag samlar alla smarriga rätter!
ca 4 port.
1 gul lök, finhackad
1 halv morot, finhackad
smör att steka i
1 pkt bacon
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlök
2 st hönsbuljongtärningar
8 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk oregano
smaka av med salt och peppar
125 g tortellini med ost
lite riven ost, gärna parmesan
Börja med att steka baconet. Ställ sedan åt sidan. Stek lök och morot i lite smör.Häll sedan på resten av ingredienserna förutom bacon och grädde. Låt puttra i ca 10 minuter. Koka under tiden tortellinin. Häll sedan i bacon och grädde, låt koka upp. Häll till sist i tortellinin. Servera med lite riven ost på, jag tog vanlig prästost för det var det jag hade hemma. Men egentligen är ju parmesan bäst..
Min kärlek, som annars inte gillar soppa, han tyckte att det var "en utav dom godaste sopporna jag ätit" och tog två portioner. Och det, det är inget dåligt betyg för att komma ifrån honom.
Så detta receptet ska jag skriva upp i min recept bok där jag samlar alla smarriga rätter!
ca 4 port.
1 gul lök, finhackad
1 halv morot, finhackad
smör att steka i
1 pkt bacon
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlök
2 st hönsbuljongtärningar
8 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk oregano
smaka av med salt och peppar
125 g tortellini med ost
lite riven ost, gärna parmesan
Börja med att steka baconet. Ställ sedan åt sidan. Stek lök och morot i lite smör.Häll sedan på resten av ingredienserna förutom bacon och grädde. Låt puttra i ca 10 minuter. Koka under tiden tortellinin. Häll sedan i bacon och grädde, låt koka upp. Häll till sist i tortellinin. Servera med lite riven ost på, jag tog vanlig prästost för det var det jag hade hemma. Men egentligen är ju parmesan bäst..
Etiketter:
absolut måste göra igen,
fläsk,
soppor,
Tips från vänner
tisdag 23 november 2010
23 November Rapphöna Curry
Precis som man kan göra Vaktel Jakob istället för Kyckling Jakob, kan jag väl göra Rapphöna Curry istället för Kyckling Curry!
Smakade dessutom likadant!
1 gul lök, hackad
smör att steka i
1 hönsbuljongtärning
1 liten rapphöna/ eller kyckling
2 dl grädde
vatten
smaka av med curry, salt och peppar
Stekt löken och rapphönan i lite smör. Blanda i resten av ingredienserna, häll i vatten så det täcker halva rapphönan. Låt stå och puttra under lock på låg värme, i ca 40 minuter. Ta ur rapphönan och låt den svalna lite. Rensa av köttet och lägg tillbaka det i kastrullen. Servera med ris till.
Mycket enklare (och billigare) med vanlig kycklingfilé. Slipper joxa med köttet också, filén är ju bara att skära i bitar och steka som den är.
Men nu kan jag ju bocka av rapphöna på checklistan!
Smakade dessutom likadant!
1 gul lök, hackad
smör att steka i
1 hönsbuljongtärning
1 liten rapphöna/ eller kyckling
2 dl grädde
vatten
smaka av med curry, salt och peppar
Stekt löken och rapphönan i lite smör. Blanda i resten av ingredienserna, häll i vatten så det täcker halva rapphönan. Låt stå och puttra under lock på låg värme, i ca 40 minuter. Ta ur rapphönan och låt den svalna lite. Rensa av köttet och lägg tillbaka det i kastrullen. Servera med ris till.
Mycket enklare (och billigare) med vanlig kycklingfilé. Slipper joxa med köttet också, filén är ju bara att skära i bitar och steka som den är.
Men nu kan jag ju bocka av rapphöna på checklistan!
måndag 22 november 2010
22 November Känguru
Visste inte ens att man åt känguru, men det fanns ju en massa konstiga saker på saluhallen. Så var ju bara tvungen att prova!
Gjorde lite couscous, sallad och creme fraise blandat med chilisås och peppar. Köttet la jag i lite caj p marinad, sen salt och peppar på och så stekte jag det i stekpannan med lite smör.
Det var riktigt gott! Smakade precis om nötkött, hade någon sagt att det var nöt så hade jag inte märkt någon skillnad.
Gjorde lite couscous, sallad och creme fraise blandat med chilisås och peppar. Köttet la jag i lite caj p marinad, sen salt och peppar på och så stekte jag det i stekpannan med lite smör.
Det var riktigt gott! Smakade precis om nötkött, hade någon sagt att det var nöt så hade jag inte märkt någon skillnad.
söndag 21 november 2010
21 November Kokt Svintunga
Sådär ja, nu har svintungan, eller gristungan om man hellre vill säga det, legat i saltlag i min kyl i 5 dagar.. har inte direkt längtat, snarare känt lite avsmak och förskräkelse varje gång jag sett den.. Speciellt på morgonen när man är nyvaken och ska göra sig en god macka till frukost, och så möts man av den där.. uuuhh..
Lika äckligt såg det ut när den låg i vattnet och kokade.. men värst var nog när jag skulle ta bort skinnet. Alltså, usch.
Den ser ju verkligen ut som en människotunga fast större.
Hur som helst, lyckades skära bort skinnet efter lite pillrande. Sen var det bara potatismos och lite gröna oliver till.
Och nu ska ni få höra.
Det var ju riktigt gott! Salt gott. Smakade ungefär som julskinkan fast lite saltare.
Så jag tog fram senapen och provade ha det till - precis som till julskinkan, och det passade perfekt.
Är faktiskt lite förvånad själv över att det var så gott. Trodde att det skulle vara äckligt, och det såg ju så äkligt ut.. Skenet bedrar. Men egentligen, det är ju kött det med.
Saltlag(för att rimma):
1 dl vatten
1 dl salt
1 msk socker
½ tsk salpeter
koka upp vattnet, rör ner salt, socker och salpeter. Låt svalna. Lägg sen i tungan och låt stå kallt i 4-5 dagar.
Kokt svintunga:
1 rimmad tunga
1 gul lök, hackad i stora bitar
8 st svartpepparkorn
2 st lagerblad
vatten
Lägg alla ingredienserna i en kastrull, låt koka i ca 1 timme. Skär sedan av skinnet på tungan. (när den fortfarande är varm). Servera med potatismos och gröna oliver till. + senap om du känner för det!
Lika äckligt såg det ut när den låg i vattnet och kokade.. men värst var nog när jag skulle ta bort skinnet. Alltså, usch.
Den ser ju verkligen ut som en människotunga fast större.
Hur som helst, lyckades skära bort skinnet efter lite pillrande. Sen var det bara potatismos och lite gröna oliver till.
Och nu ska ni få höra.
Det var ju riktigt gott! Salt gott. Smakade ungefär som julskinkan fast lite saltare.
Så jag tog fram senapen och provade ha det till - precis som till julskinkan, och det passade perfekt.
Är faktiskt lite förvånad själv över att det var så gott. Trodde att det skulle vara äckligt, och det såg ju så äkligt ut.. Skenet bedrar. Men egentligen, det är ju kött det med.
Saltlag(för att rimma):
1 dl vatten
1 dl salt
1 msk socker
½ tsk salpeter
koka upp vattnet, rör ner salt, socker och salpeter. Låt svalna. Lägg sen i tungan och låt stå kallt i 4-5 dagar.
Kokt svintunga:
1 rimmad tunga
1 gul lök, hackad i stora bitar
8 st svartpepparkorn
2 st lagerblad
vatten
Lägg alla ingredienserna i en kastrull, låt koka i ca 1 timme. Skär sedan av skinnet på tungan. (när den fortfarande är varm). Servera med potatismos och gröna oliver till. + senap om du känner för det!
lördag 20 november 2010
20 November Krokodil
Spännande!!
Köpte en bit krokodilkött på saluhallen när jag var där. Stekte rå riven potatis i lite smör, kryddade med salt, peppar och paprikakrydda. Sen hade jag lite tzatziki kvar sen igår, som jag tog till. Krokodilen då? Jadu, hur gör man iordning krokodil egentligen? Stekte den well-done för säkerhetsskull, kryddad med salt, peppar, cayennepeppar och vitlök.
Smaken var skum. Går inte att jämföra med varken fågel, fisk eller nöt egentligen. Köttet var väldigt kompakt och segt, lite gummi liknande. Skulle nog kunna säga att det var som halloumi. Jo, det beskriver nog bäst. Men det var ju inte äckligt, jag åt upp allting. Och det gjorde min vän också! Men våra två bords kavaljeer däremot, dom fegisarna åt pizza istället! Fast dom smakade i och för sig varsin liten tugga..
Köpte en bit krokodilkött på saluhallen när jag var där. Stekte rå riven potatis i lite smör, kryddade med salt, peppar och paprikakrydda. Sen hade jag lite tzatziki kvar sen igår, som jag tog till. Krokodilen då? Jadu, hur gör man iordning krokodil egentligen? Stekte den well-done för säkerhetsskull, kryddad med salt, peppar, cayennepeppar och vitlök.
Smaken var skum. Går inte att jämföra med varken fågel, fisk eller nöt egentligen. Köttet var väldigt kompakt och segt, lite gummi liknande. Skulle nog kunna säga att det var som halloumi. Jo, det beskriver nog bäst. Men det var ju inte äckligt, jag åt upp allting. Och det gjorde min vän också! Men våra två bords kavaljeer däremot, dom fegisarna åt pizza istället! Fast dom smakade i och för sig varsin liten tugga..
fredag 19 november 2010
19 November Sjasjlyk
Ett tips från min kärlek. Men egentligen har jag redan gjort grillspett, fast det här är grillspett med lammkött - sjasjlyk kallas det tydligen då. Inte mig emot att få chansen att göra grillspett igen. Och nu provade jag för första gången grill funktionen på min ugn. Hade nämligen ingen lust att dra fram min lilla klotgrill som står och gömmer sig i förådet.. är inte riktigt väder för det.
Men det blev riktigt bra att göra spetten i ugnen!
Gjorde en marinad på soya, olja, salt, peppar och en färdig kryddmix jag fick när jag fyllde år.
(paprika, chili, vitlök m.m)
Skar bitar av champinjoner, röd paprika, gul lök och lammstek. Lät det sen ligga i marinaden i några timmar.
In i ugnen på grill funktionen i 225 grader ca 15 minuter.
Till det blev det jasminris och tzatziki! (riven gurka, matyoghurt, vitlök och salt)
Rekommenderar sjasjlyk!
Men det blev riktigt bra att göra spetten i ugnen!
Gjorde en marinad på soya, olja, salt, peppar och en färdig kryddmix jag fick när jag fyllde år.
(paprika, chili, vitlök m.m)
Skar bitar av champinjoner, röd paprika, gul lök och lammstek. Lät det sen ligga i marinaden i några timmar.
In i ugnen på grill funktionen i 225 grader ca 15 minuter.
Till det blev det jasminris och tzatziki! (riven gurka, matyoghurt, vitlök och salt)
Rekommenderar sjasjlyk!
torsdag 18 november 2010
18 November Vaktel Jakob
Har fått önskemål om att laga Kyckling Jakob, men jag har ju redan gjort det...men så idag tänkte jag prova vaktel för första gången. Så tänkte jag, fågel som fågel, så det fick bli Vaktel Jakob istället!
Det var riktigt smarrigt! Älskar kyckling Jakob, så har saknat det lite faktiskt.. Och med vaktel smakade det precis likadant som det brukar. Skulle kunna vara lite läckert med var sin liten vaktel på tallriken..men tycker istället att det var mest pillrigt och jobbigt. Därför rekommenderar jag istället att du byter ut vaktlarna till vanlig kyckling. Om inte annat så är det mycket billigare!
4 port.
4 små vaktlar
2 bananer
2 bananer
smör att steka i
ca 3 dl grädde
3 msk chilisås
salt och peppar
paprikakrydda
1 pkt bacon
ca 1½ dl chilinötter
Stek vaktlarna i lite smör. Krydda med salt, peppar och paprikakrydda.
Vispa grädden, blanda ner chilisåsen.
Vispa grädden, blanda ner chilisåsen.
Lägg vaktlarna i en ugnsform, skiva bananerna och lägg ovanpå, strö över chilinötterna och sist grädden ovanpå. Låt stå i ca 225 grader i 45 minuter. Knaperstek baconet och strö över. Servera med ris.
En annan sak, idag kom min Kärlek hem med fryst pytonorm till mig! Han hade hittat det inne på någon nyöppnad coop forum i Enebyberg idag. Det är vad jag kallar kärlek;)
onsdag 17 november 2010
17 November Får i kål
Idag blev det långkok, och gud så gott! Köttet var sådär mört och härligt så det ramlade i bitar när man skulle skära i det. Underbart!
Och superenkelt med inga konstiga ingredienser, så du måste prova!
ca 2 port.
lammkött, 3 skivor
vitkål, ca 150 g
smör att steka i
1 lagerblad
4 st kryddpepparkorn
6 st vitpepparkorn
½ tsk timjan
ca 1 tsk salt
1 gul lök, hackad
ca 1 liter vatten
(morot och purjolök)
Hacka vitkålen i ganska så stora bitar, stek i lite smör i en gryta. Samtidigt kokar du upp vatten och köttet i en kastrull, skumma av.
Lägg sedan köttet ovanpå kålen, häll på vatten (nytt) och resten av ingredienserna. (enligt receptet kunde man ha i morot och purjolök också, men jag hoppade över det för jag hade inte det hemma)
Låt stå och puttra på medelvärme i ca 1½ timme. Servera med kokt potatis och ev. lite persilja ovanpå om du vill. Gott!
Och superenkelt med inga konstiga ingredienser, så du måste prova!
ca 2 port.
lammkött, 3 skivor
vitkål, ca 150 g
smör att steka i
1 lagerblad
4 st kryddpepparkorn
6 st vitpepparkorn
½ tsk timjan
ca 1 tsk salt
1 gul lök, hackad
ca 1 liter vatten
(morot och purjolök)
Hacka vitkålen i ganska så stora bitar, stek i lite smör i en gryta. Samtidigt kokar du upp vatten och köttet i en kastrull, skumma av.
Lägg sedan köttet ovanpå kålen, häll på vatten (nytt) och resten av ingredienserna. (enligt receptet kunde man ha i morot och purjolök också, men jag hoppade över det för jag hade inte det hemma)
Låt stå och puttra på medelvärme i ca 1½ timme. Servera med kokt potatis och ev. lite persilja ovanpå om du vill. Gott!
tisdag 16 november 2010
16 November Quesadillas
Åt något liknande för första gången hos min kärleks granne förra året på nyår. Men har inte kommit till skott och provat förän nu. Och måste bara säga att det var grymt gott! Får verkligen hamna under absolut-måste-göra-igen! Och superlätt var det att göra också, så säger bara: gört!!
köttfärs, stekt
riven ost
majs
salsasås
tortillabröd
Stek så mycket köttfärs som du vill ha. Krydda med salt, peppar och paprikakrydda.
Lägg ett tortillabröd i en torr het stekpanna. Lägg på lite köttfärs, majs, salsasås och riven ost. Sen lägger du ett till tortillabröd ovanpå som lock. Låt ligga några minuter, tills det undre brödet fått lite färg, sen vänder du försiktigt på brödpaketet, så du får färg på andra sidan.
Enkelt va? Supergott! Skar små bitar som man kan äta direkt med händerna.
Funkar bra som små förättsbitar också.
köttfärs, stekt
riven ost
majs
salsasås
tortillabröd
Stek så mycket köttfärs som du vill ha. Krydda med salt, peppar och paprikakrydda.
Lägg ett tortillabröd i en torr het stekpanna. Lägg på lite köttfärs, majs, salsasås och riven ost. Sen lägger du ett till tortillabröd ovanpå som lock. Låt ligga några minuter, tills det undre brödet fått lite färg, sen vänder du försiktigt på brödpaketet, så du får färg på andra sidan.
Enkelt va? Supergott! Skar små bitar som man kan äta direkt med händerna.
Funkar bra som små förättsbitar också.
måndag 15 november 2010
15 November Lapskojs
Länge sedan jag höll på med mitt projekt äckel-veckan. Men lapskojs hör verkligen till den kategorin, jag minns verkligen hur det var när dom serverade det i skolan. Jag fick rysningar av lukten och av att bara titta på det. Så dom dagarna var det mjölk och knäckebröd som gällde för mig!
Men nu är ju det ca 15 år sen som jag åt lapskojs, så man kan ju faktiskt ändra sig.
Och denna lapskojsen var ju hemmagjord, av mig själv.
...och visst var det gott.. eller mer okej. Det gav inga rysningar, och smakade bra. Men jag tycker att det känns lite som barnmat. En röra i en stor klick på tallriken. Färdig tuggad mat, nej tack.
Jag gillar riktiga köttbitar och tuggmotstånd.
Men nu kan jag säga att jag har gjort egen lapskojs, och helt utan salta bitens hjälp!
ca 2 port.
ca 500 g högrev
1 gul lök, skalad och hackad i stora bitar
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
ca 1 liter vatten
5 potatisar
smör och salt att smaka av med.
Koka upp vattnet och köttet i en kastrull, skumma av. Tillsätt löken, pepparn och lagerbladen och låt koka i ca 1 timme. Skala sen potatisen och skär den i tärningar och lägg i grytan. Koka tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet, men spara det.
Lägg potatisen och köttet i matberedaren och mixa. Späd med lite av vätskan. Smaka av med smör och salt.
Servera med rödbetor till!
söndag 14 november 2010
14 November Fajitas
Smaskens! Enkel och god lunch!
blandade ihop i stekjärnet:
små bitar av kycklingfilé
tomatpure
1 hackad vitlöksklyfta
lite jalapenos
salt, peppar och paprika krydda
lite vatten
Sen hackade jag lite sallad, gurka, tomat och kalamata oliver. Så i med det i ett tortillabröd, sen på med kycklingröran. Rulla ihop och ät!
blandade ihop i stekjärnet:
små bitar av kycklingfilé
tomatpure
1 hackad vitlöksklyfta
lite jalapenos
salt, peppar och paprika krydda
lite vatten
Sen hackade jag lite sallad, gurka, tomat och kalamata oliver. Så i med det i ett tortillabröd, sen på med kycklingröran. Rulla ihop och ät!
lördag 13 november 2010
13 November Sardeller
Letade upp ett recept med sardeller på tasteline, och där stod det att denna rätt kunde serveras som tillbehör till kött eller fisk. Eller som ett vegetariskt alternativ som den är.
Men jag förstår inte hur man kan säga så. Hur kan något med sardeller i vara vegetariskt? Sardellen är väl ändå ett levande djur som simmar omkring? Det är samma när man är på restaurang och frågar om dom har något vegetariskt alternativ, så föreslår dom någon fiskrätt. Är inte fisk levande?
Men en annan sak som jag har tänkt på. Många vegetarianer äter inte fiskrom men dom kan äta omelett, äggröra, stekt ägg, kokt ägg... ni fattar. Borde inte fiskrom gå under samma kategori som hönsägg? För det är ju just det, ägg.
Nog med funderingar!
Sardellpotatisen var jättegod! Konstigt nog. Hade fått för mig att det inte skulle vara så smaskigt med fisk i olja från en liten plåtburk. Men fisken smälte ihop med potatisen och dom andra ingredienserna, så det blev gott!
Prova gärna, och servera den tillsammans med vad du känner för, till kött eller bara som den är, lite som en Ovegetarisk tapas?;) Själv hade jag kokt lax till.
ca 2 port
4 potatisar, i klyftor
1 burk sardeller i olja
1 dl kalamataoliver
3 vitlöksklyftor
nymalen svartpeppar och flingsalt
Blanda samman alla ingredienserna i en ugnsform. Häll över oljan från sardellerna. Sätt in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Lätt!
fredag 12 november 2010
12 November Grannens korv 2
Dax att prova på korven jag fick av grannen igår! Har inte hunnit träffa honom än, så jag vet faktiskt inte exakt vad det är för korv än... Men jag vet ju att han gör korven på kött han jagat själv. Men jag skulle gissa att det här också var någon sorts vildsvinskorv. Den var inte likadan som den förra, men det var också kryddig och god! Smakade som kabanoss ungefär. SuperGott!
torsdag 11 november 2010
11 November Björn
Jag tror att jag har världens bästa granne. Idag när jag kom hem hängde det en påse på dörren med skinktek och korv i. Lyxigt välkommnande hem!
Har fått många bra tips som jag ska prova på. Idag fick jag tips om oxsvans av en kollega. Har även kusinens tips, någon tomatsoppa, jambalaya.. tacolasagne.. lapskojs på salta biten var det någon som tyckte att jag skulle göra också. Tyvärr så har dom slutat sälja salta biten(eller tyvärr och tyvärr..är inget fan direkt), men det verkar vara strul hos tillverkaren. Men jag tar alla tips på allvar, och lovar att göra riktig lapskojs, från grunden.
Ska även göra om grynkorven någon dag, på rätt sätt. Inte stekt, utan kokt, med potatis och lingonsylt. Kritiken varmt mottagen.
Men tipsen får vänta ett litet tag, för just nu håller jag på och betar av dom olika spännande köttsorterna som jag köpte på saluhallen. Därför blev det idag Björn!
Gned in björnen i flingsalt, nymalen peppar, pressad vitlök, krossade enbär och lite olja.
Sen stekte jag den i smör och olja på medelvärme tills den var nästan helt genomstekt.
Gjorde skysåsen direkt i stekpannan för att fånga upp dom goda smakerna från marinaden.
Så kokt potatis och måstet gelé till.
Trodde att det skulle smaka lite som älg, eftersom det är vilt kött.. men skulle nog säga att det smakade mer åt oxfilé hållet.
Gott var det i alla fall! Flinade lite för mig själv när jag åt, "här sitter jag och äter björn för mig själv lixom.." Kommer nog inte köpa björn var och varannan dag, speciellt inte med tanke på det blyga priset på 500 kronor/kg. Men nu har jag i alla fall provat, och det var väldigt gott.
Men det fattades ett gott glas rött till ..
onsdag 10 november 2010
10 November Gås
tisdag 9 november 2010
måndag 8 november 2010
8 November Canneloni
Det var ett tag sen jag köpe dom här pasta rullarna, men idag tyckte jag att det var dax.
Stekte lammfärs (som jag hade kvar sen jag gjorde shepherds pie), och en halv rödlök i lite smör.
Sen så blandade jag i kantareller, tomatpuré, nymalen peppar, köttbuljongtärning och lite chili krydda.
Så var det bara att proppa rören fulla med köttfärssåsen. La dom i en ugnsform, hällde sen på bechamelsås, och sist riven ost (jag hade västerbottenost) ovanpå. Sen in i ca 200 grader i 30 minuter.
Det blir ju samma sak som lasagne när det är färdigt, men det känns lite lyxigare och finare med cannelonin tycker jag.
För övrigt så blev min köttfärsås grymt god. Spelar nog ingen roll att det var just lammfärs, men det var så himla gott med kantarellerna och allt annat ihop..sen var det nog också att jag inte har ätit lasagne (eller canneloni)på över ett år, så rätten var ganska så efterlängtad!
Stekte lammfärs (som jag hade kvar sen jag gjorde shepherds pie), och en halv rödlök i lite smör.
Sen så blandade jag i kantareller, tomatpuré, nymalen peppar, köttbuljongtärning och lite chili krydda.
Så var det bara att proppa rören fulla med köttfärssåsen. La dom i en ugnsform, hällde sen på bechamelsås, och sist riven ost (jag hade västerbottenost) ovanpå. Sen in i ca 200 grader i 30 minuter.
Det blir ju samma sak som lasagne när det är färdigt, men det känns lite lyxigare och finare med cannelonin tycker jag.
För övrigt så blev min köttfärsås grymt god. Spelar nog ingen roll att det var just lammfärs, men det var så himla gott med kantarellerna och allt annat ihop..sen var det nog också att jag inte har ätit lasagne (eller canneloni)på över ett år, så rätten var ganska så efterlängtad!
söndag 7 november 2010
7 November Havskatt
Såg att det fanns havskatt när jag var inne på flygfyren, har inte provat det, så köpte såklart en bit. Panerade den med mjöl, salt och peppar, sen stekte jag den i smör. Till det blev det potatismos, rivna morötter och creme fraise blandat med dill. Helt okej, panerad fisk är gott, men det var inte direkt något speciellt med havskatten.
lördag 6 november 2010
6 November Pumpa butternut soppa
Blev lite frestad att prova på att göra pumpapaj, men det är ju en efterrätt..så det får bli en annan gång. Idag blev det istället soppa, och den blev grymt god! Mycket godare än den förra pumpa soppan. Gillar mer när det är bitar, så man får tuggmotstånd, annars blir det mer barnmatskänsla över det hela.
ca 4 port.
1 pumpa butternut
1 gul lök
1 pkt bacon
ca ½ liter vatten
ca 1 dl tomatpuré
ca 1 dl creme fraise
1 köttbuljongtärning
timjan, paprika krydda och svartpeppar
smör att steka i
Börja med att knapersteka bacon. Skala och hacka löken och pumpan. Stek löken i en kastrull, i lite smör tills den mjuknat, häll sen i pumpa bitarna, vatten, tomatpuré, buljongtärningen och creme fraise. Låt stå och puttra ca 10 minuter tills pumpa bitarna blivit lagom mjuka. Smaka av med timjan, paprikakrydda och nymalen svatrpeppar. Toppa soppan med bacon.
Enkelt och supergott!
ca 4 port.
1 pumpa butternut
1 gul lök
1 pkt bacon
ca ½ liter vatten
ca 1 dl tomatpuré
ca 1 dl creme fraise
1 köttbuljongtärning
timjan, paprika krydda och svartpeppar
smör att steka i
Börja med att knapersteka bacon. Skala och hacka löken och pumpan. Stek löken i en kastrull, i lite smör tills den mjuknat, häll sen i pumpa bitarna, vatten, tomatpuré, buljongtärningen och creme fraise. Låt stå och puttra ca 10 minuter tills pumpa bitarna blivit lagom mjuka. Smaka av med timjan, paprikakrydda och nymalen svatrpeppar. Toppa soppan med bacon.
Enkelt och supergott!
fredag 5 november 2010
5 November Per i parma korv
Min kärlek tog en tugga sen satt han allvarlig och tittade på mig utan en enda min. Åh var den inte god? Sen började han le stort, och sa högt : Delicious!!
Han bara drev med mig. Men man vet ju aldrig hur det ska gå när det är något nytt, och det är svårt att övertyga min falukorvs fantast till kärlek... så om den var delicious enligt honom, då var det verkligen något gott.
Och jag håller själv med, grymt god, rökig, köttig, smakrik..med parma ost i...verkligen supergod!
Det tackar vi saluhallens kötthandel för. Antar att dom gör korven själva. Säger bara, åk dit och köp deras goda Per i Parma.
Han bara drev med mig. Men man vet ju aldrig hur det ska gå när det är något nytt, och det är svårt att övertyga min falukorvs fantast till kärlek... så om den var delicious enligt honom, då var det verkligen något gott.
Och jag håller själv med, grymt god, rökig, köttig, smakrik..med parma ost i...verkligen supergod!
Det tackar vi saluhallens kötthandel för. Antar att dom gör korven själva. Säger bara, åk dit och köp deras goda Per i Parma.
torsdag 4 november 2010
4 November Uer
onsdag 3 november 2010
3 November Orre
Så var det dax för saluhallens orrehöna. Gjorde den helstekt i ugnen tillsammans med morötter och potatis. Så kantarellsås till, självklart egenplockade! Skar köttet i bitar och la ner det i såsen för att det skulle hålla sig varmt medans jag väntade på min kärlek.
Orren var helt okej, smakade vilt, som fasan. Men jag måste säga att det var ingen wow upplevelse. Speciellt inte med tanke på överpriset som saluhallen tog.. 218 kronor., för två portioner.
Idag skänker jag min far en extra tanke som fyller år. Hoppas han har det härligt nu när han åker på kryssning längs Nilen.. inte ett dugg avundsjuk!
Orren var helt okej, smakade vilt, som fasan. Men jag måste säga att det var ingen wow upplevelse. Speciellt inte med tanke på överpriset som saluhallen tog.. 218 kronor., för två portioner.
Idag skänker jag min far en extra tanke som fyller år. Hoppas han har det härligt nu när han åker på kryssning längs Nilen.. inte ett dugg avundsjuk!
tisdag 2 november 2010
2 November Piggvar
måndag 1 november 2010
1 November Seabeam
Grymt gott! Proppade fisken full med smör och vitlök. Sen rå potatis i klyftor runt om. På med olja, flingsalt och nymalen peppar. In i ugnen i ca 40 min i 175 grader. Tzatziki till! Blev riktig medhavskänsla på maten, precis som fiskhandlaren sa. Längtade verkligen bort till värmen när jag åt. Försökte föreställa mig att jag satt vid någon strand och åt, med en god kall öl till. Man kan ju alltid drömma..
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)