Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 29 september 2018

Makaronilåda

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och gott!


4 portioner

4 dl makaroner

2 dl vatten

6 dl mjölk

1 tsk strösocker

Några riv på en muskotnöt

400 g hårdrökt sidfläsk

1 gul lök

1 knippe vårlök

Olja till stekning

3 dl riven lagrad grevéost  eller lagrad herrgårdsost

Ca 50 g smör

Äggstanning:

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

Salt och peppar

Till servering:

Ev. Lite brynt smör

Koka upp vattnet och mjölken i en rymlig kastrull. Koka makaronerna enligt koktid på paketet. Salta och peppra, sockra och ta några riv på en muskotnöt. Rör om och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär fläsket i avlånga tärningar. Skala och finhacka löken. Skär vårlöken fint. Bryn fläsket i olja några minuter, tillsätt lök och vårlök och fräs ytterligare någon minut. Salta och peppra lätt. Smörj en stor ugnssäker form. Blanda makaronerna ordentligtmed fläsket och löken. Varva därefter makaroniblandningen och osten i formen. Avsluta med ett lager ost överst. Lägg  på några klickar smör. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och ringla det över formen. Peta lite med en sked så att det rinner ned i lådan. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills den har fått en gyllenbrun färg. Täck ev. med aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden. Kika lite med en gaffel att lådan är fast och fin ända ned i botten. Ställ fram formen rykande het på bordet, gärna med lite brynt smör.

torsdag 27 september 2018

Köttfärssås 

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Den var god, men den jag brukar göra är faktiskt godare! 


4 portioner

800 g nötfärs eller blandfärs

1 stor gul lök

Smör eller olja till stekning

2 krossade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré 

1 dl vitt vin

2 msk koncentrerad kalvbuljong

2 tsk torkad oregano

10-12 körsbärstomater

Salt och peppar

Till servering:

Pasta

Basilikablad

Riven parmesan

Skala och hacka löken, eller skär den i korta strimlor. Halvera tomaterna. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör eller olja. Lägg i köttfärsen och löken när oljan är het eller smöret har tystnat. Bryn under omrörning på hög värme tills köttfärsen har fått fin färg. Tillsätt de övriga ingredienserna utom tomaterna och sänk värmen. Salta, peppra och smaka av. Låt såsen puttra på svag värme ca 20 min. Tillsätt tomaterna efter halva tiden. Späd ev. med vatten eller buljong om det behövs. Koka under tiden pastan.

Skånsk äggakaga med fläsk

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och supergott!


4 portioner

8 ägg

3 dl vetemjöl

7 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

Smör till stekning

Till servering:

800 g rimmat sidfläsk

Rårörda lingon

Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt. Vispa ihop ingredienserna till smeten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna. Ta ett grytlock eller ett stort, inte allt för tungt fat och skölj det i kallt vatten. Lägg locket/fatet på stekpannan och vänta ca 1 min. Vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ned i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och stek ytterligare någon min. Lägg på locket igen och stjälp snabbt upp hela härligheten. Servera bums med det knapertstekta fläsket och rårörda lingon.

måndag 24 september 2018

Oxsvansragu på pappa Göstas vis

Ett recept ur boken Husmanskonster av Leif Mannerström. En utav mina favoriter... så himla gott!! Rekommenderas verkligen. Låt dig inte skrämmas av att det är "oxsvans", det är ju bara vanligt kött. Eller vanligt o vanligt, märgen från benet i mitten gör att det blir supergott!

Hoppade över madeiran, då jag inte hade någon hemma. Men blev supergott ändå!

Ett litet tips är att rensa bort köttet från benen och slänga benen i förväg, så kan man bara ställa fram grytan som den är. Blir så pillrigt vid bordet om alla ska hålla på o rensa själva.


4 portioner

12 fina bitar oxsvans av den tjocka delen

Mjöl till panering

Smör till stekning

12 små lökar

200 g färska champinjoner

100 g magert, rimmat fläsk

Späda morötter

(1 dl madeira)

Salt och peppar

Marinad:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 morötter

1 bit rotselleri (ca 150 g)

1 kvist timjan

4 lagerblad

1/2 flaska rödvin (ca 3 1/2 dl)

1 dl balsamvinäger

1 dl olivolja

1 dl stark oxbuljong

Till servering:

Kokt potatis

Dag 1: 

Skala och skär lök, vitlök, morötter och rotselleri till marinaden i små tärningar. Blanda med kryddorna, vinet, balsamvinäger, olivolja och buljong till en simmig marinad i en rostfri bunke. Lägg i köttet och se till att marinaden kommer åt överallt. Låt stå i kylen över natten.

Dag 2:

Ta upp köttet men spara marinaden. Rulla bitarna i vetemjöl. Hetta upp en stor gryta och lägg i smör. När det slutat fräsa bryner du svansbitarna runtom i omgångar tills allt fått färg. Lägg tillbaka köttet i grytan och slå på marinaden. Späd med lite vatten. Koka upp och låt grytan bräsera under lock på svag värme i 1 1/2 - 2 timmar. Ragun är färdig när köttet börjar släppa från benen. Mot slutet av koktiden, skala lökarna och fräs dem och champinjonerna hela eller delade en gång. Skär fläsket i tärningar. Skrapa morötterna, låt någon cm av blasten sitta kvar. Fräs allt i smör och rör om några gånger. Salta och ta några tag med pepparkvarnen. Ställ åt sidan. Ta upp köttet ur grytan och sila ifrån grönsaker och kryddor. Häll tillbaka den silade såsen i grytan. Lägg tillbaka köttet, tillsätt de frästa grönsakerna och madeiran och låt puttra ihop 5-10 min. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera antingen direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Kokt mjölig potatis passar bra till.

Kalops

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Andra receptet jag hör ur denna boken (japp, jag har två av Leif med nästan samma namn). Kalops är ju en gammal favorit!


6 portioner

2 kg högrev eller bringa

2 gula lökar

2 morötter

Smör till stekning

1/2 msk mjöl

6 lagerblad

10-15 kryddpepparkorn

4-5 kryddnejlikor

2 msk ansjovisspad

Salt och peppar

Till servering:

Kokt mjölig potatis

Inlagda rödbetor

Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn. Salta och peppra. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock. Rör om då och då så att inget bränner vid. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

onsdag 19 september 2018

Gratinerad löksoppa

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Första gången jag åt gratinerad löksoppa var faktiskt första gången som min sambo bjöd mig på middag. Kan erkänna att denna faktiskt va snäppet godare än den han bjöd på!


4 portioner

5-6 medelstora gula lökar

2 msk smör

1 dl torrt vitt vin

1 liter kycklingbuljong 

1 lagerblad

1/2 tsk mejram

Några timjankvistar

Salt och peppar

4 skivor dagsgammalt vitt bröd

2 dl lagrad ost, gärna Gruyère

Sätt ugnen på 250 grader med grillvärme. Skala löken och skiva den tunt. Hetta upp smöret i en gryta, fräs löken gyllenbrun under omrörning. Slå på vinet och buljongen, lägg ner ett lagerblad och mejram. Repa bladen från timjankvistarna och tillsätt dem (spara gärna ett par till garnering). Sjud soppan på svag värme 15-20 minuter tills löken mjuknar, smaka av med salt och peppar. Fiska upp lagerbladet och häll upp soppan i fyra ugnsfasta skålar. Rosta brödskivorna lätt och lägg dem i skålarna. Strö över riven ost och gratinera skålarna i ugnen tills osten bubblar och ytan är gyllenbrun. Garnera gärna med ett par kvistar timjan.

söndag 16 september 2018

Helstekt ryggbiff med ragu på champinjoner och smålök

Ett recept från Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Svindyrt och lång tid att göra... men såååå värt det. Underbart gott!!


4 portioner

1 kg välhängd ryggbiff i bit

2 vitlöksklyftor

Ett par kvistar timjan

Salt och peppar

Olja och smör till stekning

Rödvinssås:

1 rödlök

1 liten morot

1 liten bit rotselleri

3 msk smör

4 dl rödvin

1 msk japansk soja

1/2 msk tomatpuré 

2 dl kalvbuljong

2 msk koncentrerad kalvfond

Salt och peppar

Steksky från köttet

Ev 1 msk maizena

Hasselbackspotatis:

6-8 medelstora potatisar av fast sort

3 msk smält smör

2 msk ströbröd

Salt och peppar

Ragu:

10-12 röda steklökar

4 knippmorötter

200 g små champinjoner

1/2 msk honung

Salt och peppar

Smör till stekning

Till servering:

Flingsalt

Börja med såsen. Skala och skär lök och rotfrukter i centimeterstora bitar och låt dem brynas i 2 msk smör i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, soja, tomatpuré, buljong och fond. Koka upp och låt småkoka tills ca hälften av vätskan är kvar, ca 30 minuter. Smaka av under tiden och späd med vatten om det behövs. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Avsluta med att sila ner stekskyn från köttet. Om den är för tunn så red den med lite maizena utrört i vatten. 

Sätt ugnen på 130 grader. Skär bort lite av det yttersta fettet från ryggbiffen, kryssa resten av fettkappan. Klappa in biffen i nymalen peppar och salt. Bryn köttet med kryssidan neråt så att fettet smälter. Bryn den väl runt om. Lägg den i en ugnsform. Krossa vitlöksklyftorna och stek dem i fettet från köttet, vispa ur pannan med lite vatten och häll i ugnsformen. Lägg i ett par timjankvistar. Ugnsstek till en innertemperatur på 56-57 grader, räkna med att det tar ca 40 minuter. Ös gärna köttet med stekskyn emellanåt. Låt ryggbiffen vila minst 10 minuter innan den trancheras. Medan köttet är i ugnen kan du göra rödvinssås, hasselbackare och ragu. 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skölj potatisarna, dela dem på mitten om de är stora. Skär skåror i dem men inte ända ner. Lägg dem i en ugnsform med de skårade sidorna uppåt. Pensla med smält smör, salta och peppra. Baka potatisarna ca 40 minuter tills de är mjuka i mitten. Strö över ströbröd efter halva tiden. Ös gärna med smöret emellanåt så blir potatisarna extra krispiga. 

Fortsätt med ragun. Koka lökarna ett par minuter, skölj dem sedan i kallt vatten så går de lättare att skala. Skala och skör morötterna i grova bitar, koka dem ett par minuter. Dela champinjonerna om de är stora, stek dem lite olja tills vätskan har kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek dem gyllenbruna, salta och peppra. Ta upp svampen ur pannan och stek lökarna i smör tills de har fått fin färg, glasera dem med honungen. Lägg i morötterna och svampen, tillsätt ett par skedar av rödvinsskyn och låt ragun puttra några minuter.

Tranchera biffen i fina skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp skivorna på ett varmt fat, ringla över lite sky och strö över flingsalt. Lägg upp varm ragu bredvid. Servera med rödvinssås och hasselbackspotatis.

Lammkålpudding med savojkål

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Smakade precis som vilken kålpudding som helst. Känns som att det ska verka märkvärdigt med lammfärs och savojkål istället för vanlig nötfärs och vanlig vitkål... hur som så slopade jag spetskålen, räckte gott o väl med bara savojkål.


4 portioner

800 g lammfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 dl grädde

1 litet huvud savojkål

1/2 huvud spetskål

2 msk sirap

1 gul lök

2 ägg

3 msk kikkomansoja

2 msk kalvfond

1 msk farinsocker

Salt och peppar

2 msk smält smör

Smör till stekning

Till servering:

Kokt potatis

Skysås från ugnsformen

Sätt ugnen på 200 grader. Blötlägg ströbrödet i grädde och mjölk. Dela kålen på mitten och skär bort rotstocken, skär kålen i grova bitar. Bryn kålen i smör och tillsätt sirapen, stek tills den blir mjuk och glansig. Hacka löken och stek den lätt i smör. Blanda färsen med ägg, det uppblötta ströbrödet, soja, kalvfond, lök, salt och peppar. Provstek gärna lite färs och smaka av. Varva kål och färs i en smord ugnsform, avsluta med ett lager kål. Pensla med smält smör och strö över farinsockret. Grädda ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och skysås.

Mammas äppelkaka

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag har ju ätit rätt så många olika sorters äppelkaka i mina dar... och denna va inte en av de bättre. Rätt så tråkig faktiskt.


6-8 portioner 

140 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 msk mjölk

Topping:

2 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk råsocker

Till servering:

Ev florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölk i det smälta smöret och sikta sedan ner mjölblandningen. Smeten ska ej vispas utan röras ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster över smeten och pudra över kanel och råsocker. Grädda 35-40 minuter, känn med en provsticka om du är osäker på om den är färdig. Låt svalna något. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Knaperstekt fläsklägg med kummin

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså det här är ju en favorit rätt! Så himla gott! Rekommenderas starkt!


4 portioner

4 färska fläskläggar (ej rimmade)

1/2 msk salt

Nymalen svartpeppar

1 msk hel kummin

Till servering:

Surkål, knödel eller rotmos

Sätt ugnen på 170 grader. Skär ett rutmönster i svålen med en vads kniv. Blanda ihop saltet med kummin och nymalen peppar. Gnid in läggarna med saltet och ställ dem i en ugnsform. Baka läggarna ca 2 timmar tills köttet är mört och börjar lossna från benen. Ös få och då med spadet ur ugnsformen. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta ut läggarna och ställ dem på ett galler med formen under. Fortsätt ugnssteka dem tills svålen är riktigt knaprig. Servera gärna med surkål, knödel eller rotmos.

Rotmos

4 portioner

1 stor kålrot

2 morötter

4-5 potatisar

1 liter av spadet från fläskläggarna

Salt och vitpeppar

2 msk smör

Skala potatis och rotfrukter. Skär kålroten i ca 5 cm stora bitar, dela potatis och morötter på mitten. Koka kålrot och morot i spadet ca 25 minuter, tills de är nästan mjuka. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av kokspadet men spara det. Mosa rötterna rätt ner i grytan med en potatisstöt. Späd med kokspad till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och brynt smör.

torsdag 13 september 2018

Stekt koljafilé med kaviarstuvad purjolök

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och smakade helt okej, men inte superimponerande rätt.


4 portioner

4 bitar koljafilé a 150-170 g (eller annan torskfisk)

1/2-1 dl vetemjöl

Smör till stekning

Salt


Kaviarstuvad purjolök:

1 medelstor purjolök

1 liten rödlök

6-8 kokta, skalade potatisar

2 dl grädde

1 dl créme fraiche

2 msk orökt kaviar

1 msk smör

Salt och peppar


Till servering:

Citronklyftor

Dela purjolöken på längden, skär bort det yttersta gröna och skölj noga. Skala rödlöken. Strimla lök och purjolök och skiva potatisen. Hetta upp en panna med 1 msk smör, fräs löken utan att den tar färg. Slå på grädden och låt koka ihop. Tillsätt creme fraiche, kaviar och skivad potatis, smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna till fisken och lägg i en klick smör. Ta bort skinnet från fisken och strö över lite salt. Vänd dem i mjöl. Stek koljan på medelhög värme tills bitarna är gyllenbruna och fisken är färdig i mitten (45-50 grader). Lägg upp kaviarstuvningen på ett fat och lägg den nystekta fisken över, garnera med citronklyftor.

onsdag 12 september 2018

Fylld lövbiff med potatissallad och primörer

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Helt ärligt så är jag inte så förtjust i rulader, tycker ofta att köttet blir lite torrt. Tyvärr blev det samma sak denna gången, men visst det var helt okej ändå. Min sambo var å andra sidan väldigt förtjust. 


4 portioner

4 stora utplattade lövbiffar a ca 200 g

2 msk finhackad ansjovis

2 msk kapris

100 g smör

1 krm svartpeppar

Zest av 1/2 citron

Olja o smör till stekning

Salt och peppar


Potatissallad:

700 g fast potatis

1 dl gräddfil

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 msk dijonsenap

Zest av 1/2 citron

2 msk färsk riven pepparrot

Salt och peppar


Primörer:

500 g blandade färska primörer av fast sort, exempelvis sockerärtor, rädisor, små morötter, färsk lök, bönor och små betor

1 tsk salt

Saft av 1/2 citron

1 msk olivolja

1 liten bunt finhackad persilja

Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Koka potatis med skal och låt den ånga av. Skala potatisen och dela den i grövre bitar när den har kallnat. Blanda övriga ingredienser till en kräm. Vänd ner kall skivad potatis och låt stå och dra. 

Ansa och skär grönsakerna i grova bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de har mjuknat men har tuggmotstånd kvar. Börja med de grönsaker som har längst koktid. Ta upp dem med en hålslev och spola i kallt vatten. Vänd grönsakerna i en skål med lite olivolja och citronsaft. Lägg upp potatissallad och primörer vackert på ett fat. 

Blanda smör med hackad kapris, ansjovis och citronzest. Smaka av med svartpeppar. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fördela en matsked fyllning på varje köttbit. Spara gärna lite att toppa med. Vik in kanterna på köttbitarna och rulla ihop till ett knyte, fäst kanterna med tandpetare om det glipar. Stek i olja och smör på ganska hög värme, ca 2 minuter på varje sida. Stek inte för många i taget, då är risken att det börjar koka och att köttet blir torrt. Lägg upp lövbiffknytena i mitten på fatet, toppa gärna med lite extra kryddsmör. Strö över lite finhackad persilja och servera omedelbart.

tisdag 11 september 2018

Vit sparrissoppa med rökt lax och krutonger

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Väldigt god soppa! Kändes lite lyxig, kan tänka mig att den även skulle passa bra som förrätt i mindre portioner.


4 portioner

500 g vit sparris

6 dl ljus kycklingbuljong

1 scharlottenlök

1 msk smör

1 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

1/2 citron

Salt och peppar


Krutonger

4 skivor vitt formbröd

Smör till stekning


Till servering

200 g kallrökt lax

Några kvistar körvel

Finhackad gräslök

Ansa sparrisen, skär bort den nedersta delen om den känns torr och träig. Skala sparrisen noggrant, men spara skalen. Koka upp buljongen i en kastrull, lägg ner skalen och koka under lock ca 20 minuter. Skär av sparrisknopparna och spar dem till garnering, skär stjälkarna i slantar. Skala och hacka scharlottenlöken. Hetta upp en vid kastrull med en klick smör, fräs stjälkar och lök utan att de tar färg. Sila ner sparrisbuljongen i grytan och tillsätt vinet. Koka på svag värme tills sparrisen känns mjuk, mixa sedan soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.

Koka sparrisknopparna mjuka i lättsaltat vatten och lägg dem i djupa tallrikar. Skär laxen i tärningar och fördela dem över sparrisknopparna. Kantskär formbrödet och skär det i små fina tärningar. Stek dem gyllenbruna i smör och strö dem överst i tallriken. Garnera tallrikarna med färsk körvel och finhackad gräslök. Servera soppan rykande varm vid bordet.

fredag 7 september 2018

Helstekt kyckling med bluecheesesallad

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Länge sedan jag gjorde en hel kyckling i ugnen! Det är så gott! Och salladen passade perfekt till! 


4 portioner

1 hel kyckling, gärna majskyckling

3 vitlöksklyftor

1 litet knippe persilja

100 g smör

1 citron

2 msk kikkomansoja 

Salt och peppar


Rotsaker

6 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

1 rödlök

Torkad timjan

Olivolja

Salt och peppar


Till servering

Bluecheesesallad

Sätt ugnen på 175 grader eller starta grillen. Skala och finhacka vitlöken, finstrimla persiljan. Zesta citronen och pressa ur saften. Blanda hälften av smöret med zest, saft, vitlök och persilja. Fördela smöret under skinnet på kycklingen och bind upp den med ett steksnöre. Gnid in utsidan med salt och peppar och bryn kycklingen i smör runt om. Tvätta och skrubba rotsakerna väl, behåll skalet på om du vill. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja, strö över salt, peppar och lite torkad timjan. 

Baka kycklingen på ett ugnsgaller med rotsaksformen under. Det spad och fett som rinner ner sugs upp av rotfrukterna och ger god smak.

Smält resterande smör och blanda det med sojan. Pensla kycklingen med smöret emellanåt och vänd på den ett par gånger under stektiden. Kycklingen är klar när köttsaften är vit och låren börjar lossna från kroppen. 

Tranchera kycklingen vid servering och lägg den på en bädd av rotsaker. Servera med bluecheesesallad.


Bluecheesesallad 

Bluecheesedressing:

150 g mögelost, gärna roquefort 

1 dl majonnäs

1 dl créme fraiche

2 msk rödvinsvinäger

Nymald svartpeppar

En nypa cayennepeppar

Ev lite salt


Sallad:

1 pkt bacon

6 skivor dagsgammalt vitt bröd

1 dl valnötter

1 liten rödlök

1 huvud romansallad


Lägg samtliga ingredienser till dressingen i en matberedare (eller använd en stavmixer), mixa dressingen slät och smaka av. Strimla baconet och stek det knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Skär brödet i tärningar och stek dem frasiga. Rosta nötterna i en torr panna. Skala rödlöken och strimla den fint, skölj salladen och bryt den i grova bitar. Blanda salladen med dressingen precis innan serveringen så att den behåller sin spänst. Toppa med krutonger, bacon och nötter.


Svamptoast med bacon

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså det är ju så himla gott med stekta kantareller!

Jag hoppade över madeira då jag inte hade någon hemma, men du gör som du vill!


Svampstuvning

1 liter (ca 300 g) rensad blandad svamp, exempelvis kantareller, champinjoner eller karljohan

2 msk smör

1 1/2 dl grädde

1 dl mjölk

1 msk vetemjöl

(2 msk madeira)

Några stänk kikkomansoja (använd helst inte kinesisk soja, det kan bli för salt)

Salt och peppar

Olja till stekning


1 pkt skivad bacon

4 skivor vitt formbröd

1 litet knippe persilja

Smör till stekning

Ev. Timjan

Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Hetta upp en panna och fräs svampen i lite olja tills vätskan har dunstat bort. Lägg i 1 msk smör och stek svampen gyllenbrun. Salta och peppra. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av smöret i pannan och låt det smälta, pudra över mjölet och späd med gräddmjölkenunder omrörning. Smaka av med madeira och lite soja. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll stuvningen varm. 

Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Kantskär brödet och stek skivorna gyllenbruna i smör. Finhacka persiljan. Lägg upp brödet på tallrikar, fördela svampstuvningen över, strö över bacon och hackad persilja. Dekorera eventuellt med timjan.

Parisare

Under semestern var vi en sväng i Umeå, då köpte vi med oss en Parisare. För er som inte vet så är det som en extra stor falukorv. Supergott att göra klassikern parisare av. Perfekt snabb lunch.


2 mackor

1 gul lök, skivad

2 ägg

2-4 bröd

2 skivor parisare

Senap och ketchup

Stek lök, korv, ägg och bröd och lägg på lite senap och ketchup. Lägg ihop till en rejäl macka! Klart!

Biff Strindberg

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Smakar som biff Rydberg, men lättare att göra. Supergott!


4 portioner

4 skivor utskuren välhängd biff a 150 g

1 finhackad lök

2 msk dijonsenap

2 äggulor

1 litet knippe persilja

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk kikkomansoja 

Smör till stekning


Till servering:

Råstekt potatis

Tomatsallad

Stek löken mjuk i smör utan att den får färg. Blanda lök, senap och äggulor till en smet. Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra köttet och stek det på båda sidorna ca 2 minuter. Lägg biffarna på ett varmt fat med smeten ovanpå. Vispa ur pannan med kalvfond, soja och lite vatten. Ringla skyn över biffarna och strö över finhackad persilja. Servera med råstekt potatis och tomatsallad.