fredag 23 december 2016
Kaffetryffel med kokos
onsdag 21 december 2016
Apelsinsill
- 420 g färdig inläggningssill, en förpackning
Lag:
- 1,5 dl vatten
- 0,75 dl ättikssprit, 12 procent
- 1 dl socker
- 1 st lagerblad
- 3 st stjärnanis
I burken:
- 0,5 st röd lök
- 1 st apelsin, strimlat skal
- Koka upp lagen och låt den kallna helt.
- Låt sillen rinna av och skär den i gaffelstora bitar.
- Varva sillen i burk med tunna strimlor av apelsinskal och skivad rödlök. Häll över lagen och se till att den täcken sillen. Låt stå minst ett dygn i kylskåp.
- Garnera med rödlök och extra skalstrimlor vid servering. Sillen håller sig 4-5 dagar i kylskåp.
tisdag 20 december 2016
Currysill med ägg och äpple
- 1 burk löksill, 240 gram
- 0,5 st rödlök
- 2 st ägg, kokta
- 1 dl créme fraiche, 17%
- 0,5 st äpple, grönt
- 1 tsk curry
- 0,5 dl dill, färsk, hackad
- 1. Häll bort lagen från sillen och skär i mindre bitar.
- 2. Skala och hacka löken. Skär ägg och äpple i bitar.
- 3. Blanda sill, ägg, äpple och crème fraiche och krydda med curry och dill. Servera på en bit hårt bröd.
Senapssill
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 1 dl senap (vanlig)
- 1 dl skånsk senap
- 1 1/2 dl Brun Farin
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl olja
- 1 dl hackad dill
- 1 dl hackad purjolök
- salt och peppar
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
- Blanda senapen, farinet och vinägern i en bunke. Vispa droppvis ner oljan. Rör i dillen och purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner sillfiléerna i såsen.
Hemmagjord rödbetssallad
Per Morbergs senapssill
Gravad strömming
Ingredienser
- 600 g strömmingsfilé
- 5 dl vatten
- 1 dl ättiksprit (12 %)
- 1 msk salt
- Senapssås
- 1/2 dl senap
- 1 st äggula
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 tsk strösocker
- 1 dl rapsolja
- 1/2 dl hackad dill
- salt
- Vitlökssås
- 1 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 1 dl hackad dill, persilja och gräslök
- 1/2 tsk dragon
- 1 liten pressad vitlöksklyfta
- salt och nymalen peppar
Inte ett sillbord utan gravad strömming. Jag lägger hälften i senapssås och hälften i vitlökssås.
Blanda vatten, ättikssprit och salt till en lag. Skölj strömmingen. Dra av skinnet utmed varje filé och lägg filéerna i lagen. Låt stå kallt i 6-8 timmar tills köttet är vitt. Häll bort lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper.
Senapssås: Blanda senap, äggula, vinäger och socker. Vispa ner oljan, lite i taget. Rör ner dillen och smaka av med salt.
Vitlökssås: Blanda alla ingredienser.
Blanda hälften av strömmingen med senapssås och resten med vitlökssås. Se till att strömmingen är ordentligt täckt. Låt stå i kylen i minst ett dygn före servering.
Strömmingen håller i drygt en vecka i kylen.
måndag 19 december 2016
Glöggpannacotta
Receptet gäller för 10 st
- 1½ dl vispgrädde
- ¾ dl strösocker
- 1 kanelstång
- 1 liten bit stjärnanis
- ½ vaniljstång
- 2 gelatinblad
- 3 dl turkisk yoghurt
Lag:
- 3 dl lättglögg
- 3 msk strösocker
- ¾ dl lingon
- Koka upp grädde, socker, kanelstång, stjärnanis och urskrapade vaniljfrön i en kastrull. Ta från värmen och låt det dra 5 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Lyft upp gelatinet och låt det smälta i grädden. Sila gräddblandningen i en bunke. Rör ihop gräddblandning och yoghurt. Häll upp i 10 små glas. Ställ i kyl minst 3 tim. Koka glögg och socker i en kastrull ca 20 min. Blanda i lingonen och låt lagen svalna. Fördela lingonen på pannacottorna och häll på lite lag.
Stekt salt sill med löksås
Löksås
- 4 st gul lök
- 1 msk smör, till stekning
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm muskotnöt
- 1 krm salt
- Vitpeppar
- Börja med såsen: Skala och skiva löken och låt den svettas i smör i en panna på svag värme utan att den tar färg. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa det slätt. Tillsätt mjölk och grädde och vispa slätt. Sjud på svag värme i 5–10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Blanda ner löken och smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Tillaga sillen under tiden. Låt filéerna rinna av på hushållspapper. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek filéerna gyllenbruna i rejält med smör i het panna. Servera sillen med löksås och kokt potatis. Garnera med gräslök.