Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 25 februari 2018

Klassisk ärtsoppa och pannkaksbakelse

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Åt detta i torsdags när pappa var här hos oss på besök. Gott! Min sambo är väldigt förtjust i Soldatens ärtsoppa, men jag föredrar faktiskt hemmagjord om jag får välja.



Ca 4 port.

5 dl torkade gula ärter
15 dl vatten + 1/2 msk salt till blötläggning
13 dl vatten + 1/2 msk salt till kokning
1 liten gul lök
2-3 kryddnejlikor
250 g rimmat bogfläsk
1 tsk mejram eller timjan
Salt

Blötlägg ärterna i vatten och salt 6-12 timmar. Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av. Skala löken. Stick kryddnejlikorna i löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme. Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter. Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.

Pannkaksbakelse
För 4 personer (8-10 pannkakor)

2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl sylt (av t ex blåbär och/eller hallon)
1 1/2 dl vispgrädde
Smör
Salt

Vispa äggen med mjölet, hälften av mjölken och 1/2-1 tsk salt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält 1 msk smör och tillsätt i smeten. Stek tunna pannkakor eller plättar. Varva pannkakor, vispgrädde och sylt på ett fat.


Tiramisu

Fick ett gäng savoyardikex av mamma för ett tag sedan, och det passar ju perfekt till tiramisu! Enkelt och gott!



  • 4 äggulor
  • 2 burkar mascarpone (à 250 g)
  • 1/2 dl Amaretto eller konjak
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 20 savoyardikex
  • 1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
  • kakao att pudra över

Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.
Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.
Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port).
Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Lertallrikasill

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Snabbt och smidigt att göra, en helt okej lunch. Men tycker att den varianten med brynt smör är godare. 


För 2 personer

1 burk matjessill (200 g)
1 gul lök
1 syrligt äpple
1-1 1/2 dl vatten
2 kokta ägg
1/2 kruka färsk dill
Smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form/formar. Fördela filéerna i formen/formarna. Skala och hacka lök och äpple. Fräs hacket i lite smör. Häll över vatten och småkoka så att blandningen blir mjuk, det får gärna bildas lite sky. Fördela den över sillen. Skala och hacka äggen. Fördela ovanpå lökblandningen. Hacka dillen och strö över. Värm i mitten av ugnen tills sillen börjar bli mjuk, 5-7 minuter. Servera med kokt potatis och en knäckebrödssmörgås.

lördag 24 februari 2018

Strömmingsburgare med pepparrotsdressing

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Enkelt att göra och väldigt gott! Rekommenderas! Dressingen till var verkligen god och passade perfekt till!


4 portioner

500 g strömmingsfiléer
2 dl grekisk yoghurt
1-2 msk riven pepparrot
2 msk kapris
1 tsk flytande honung
1/2 dl hackad dill
1 1/2 dl grovt rågmjöl
4-8 grova hamburgerbröd (gärna rågbröd)
100 g mangoldsalladsblad
1 rödlök
Smör
Salt, vitpeppar

 Blanda yoghurten med pepparrot, kapris, honung och dill. Smaka av med salt. Blanda rågmjölet med 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Skölj strömmingen i kallt vatten. Panera i rågmjölet. Stek strömmingen i smör ca 2 minuter på varje sida. Värm bröden i stekpanna eller i brödrost. Servera Strömmingsburgarna med mangoldsallad, strimlad rödlök och pepparrotsdressingen.

Kryddig äppelkaka

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Är inte så ofta jag bakar nu för tiden, men ska jag ha middagsgäster så brukar jag försöka anstränga mig lite extra. Denna var i alla fall helt okej, men skulle inte säga att det var någon favorit direkt.


För ca 4-6 personer

4 stora äpplen
1 citron
1/2 dl + 1/2 dl brun farin
1 tsk kanel
1/2 tsk nyriven muskotnöt
7 dl cornflakes
1 dl vetemjöl
100 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en ugnssäker form, tex pajform. Pressa över citronjuicen. Blanda 1/2 dl brun farin med kanel och muskot. Strö blandningen över äpplena. Krossa cornflakes och blanda med mjöl och 1/2 dl brun farin. Hacka i smör och smula till en grynig massa. Detta går lätt i en matberedare, men det går lika bra att krossa i en bunke eller plastpåse. Strö blandningen över äpplena. Ställ formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter, eller tills det bubblar och ser knäckigt ut runt kanten av formen. Låt svalna ca 15 minuter. Servera äppelkakan med vaniljglass eller vaniljvisp.



Stekt strömming med morotssallad

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Stekt strömming äts det alldeles för sällan numera, men tyvärr tycker inte min sambo om det så då blir det extremt sällan jag gör det. Detta var första gången som jag gjorde med denna morotssalladen till och det var väldigt gott! Passade perfekt till! 


Ca 4 portioner

1 kg hel strömming
3 morötter
5 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk socker
1 liten vitlöksklyfta
1 dl grovt rågmjöl
2 msk smör och olja
Salt

Skala morötterna. Riv dem grovt. Koka upp olja, vinäger och socker. Pressa i vitlök. Häll lagen över morötterna. Rensa och skölj strömmingen. (Skär små skåror på båda sidor om benet). Vänd strömmingen i rågmjölet och krydda med 1 tsk salt. Stek strömmingen gyllenbrun i en blandning av smör och olja. Servera den stekta strömmingen med morotssalladen och färsk potatis och dill.

Knaprig blåbärspaj

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var länge sedan jag gjorde blåbärspaj, så det var extra gott! Lite udda med att man skulle ha i vetegroddar, har aldrig nånsin köpt det förut. Gjorde bort mig och gick och letade vid färska grönsaker, haha. Tänkte ju på sånna groddar som man har i sallad... men det fanns torkade borta vid nötter och müsli och sånt. Alltid lär man sig något nytt!


Ca 4 port.

500 g blåbär (frysta eller färska)
2 msk potatismjöl
1/2 + 3/4 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl finhackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg blåbären i en pajform. Pudra över potatismjöl och 1/2 dl socker. Blanda med en sked. Smält smör i en kastrull. Tillsätt 3/4 dl socker, vaniljsocker, mjöl, havregryn, vetegroddar och mandel. Låt degen svälla ca 10 minuter. Smula degen över blåbären. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna några minuter. Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass. 

Klassiska bruna bönor med stekt fläsk

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Det är väldigt få rätter jag inte tycker om, och bruna bönor är en utav dem... men vad gör man inte för sin sambo!


Ca 8-10 portioner.

500 g torkade bruna bönor (1 paket)
3-4 msk ljus sirap
2-3 msk ättiksprit (12 %)
Ev 1-2 msk potatismjöl
Ca 1 1/2 kg rimmat fläsk i skivor
Salt

Skölj bönorna väl under rinnande vatten. Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller ca 10 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull. Häll på 1 1/2 liter vatten. Låt koka upp. Tillsätt 2 tsk salt. Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka. Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit. Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Stek fläsket och servera med bönorna.

Blodpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Jag som aldrig varit förtjust i blodpudding, har insett att hemmagjord faktiskt är riktigt god! Detta är tredje gången jag testat nu, och varje gång har det varit lika gott!


Ca 4 port.

500 g grisblod
1 gul eller röd lök
1 syrligt äpple
50 g rimmat fläsk eller bacon
50 g smör + smör till stekning
3 1/2 dl grovt rågmjöl
2 msk sirap
1/2 krm malen nejlika
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk finstött mejram
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Skala och skär äpplet i små tärningar. Skär fläsk eller bacon i små tärningar. Stek det och låt rinna av. Smält smöret. Sila blodet genom en finmaskig sil. Vispa upp blodet med öl, mjölk eller buljong och rågmjöl. Tillsätt lök, äpple, fläsk, smör, sirap, nejlika, kryddpeppar, mejram, 1/2 msk salt och 1 krm peppar. Fyll smeten i en smord och mjölad brödform. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 75-90 minuter. Servera med rårörda lingon. 

Klassiska kroppkakor

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt gott! Men vi borde ha stekt dem också, då blir det ännu godare.


Ca 4 port.

1 kg potatis (oskalad)
300 g rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Smör, salt

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär fläsket i 1/2 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet. Låt blandningen svalna. Skala och pressa potatisen. Blanda i ägg, 1 tsk salt och mjöl. Arbeta inte degen längre än nödvändigt. Forma degen till en dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så att den inte klibbar. Dela degen i 8 skivor. Doppa handflatan i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handen. Platta ut den så att den blir ca 2 cm tjock. Fördela fläsket i mitten av varje kaka. Vik ihop och forma till en boll. Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna. Låt dem sjuda sakta i 10 minuter efter det att de flutit upp till vattenytan. Servera med skirat smör och rårörda lingon. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör.

Klassiska kåldolmar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Det är ju lite krångligt att göra kåldolmar, men det är ju väldigt gott!


Ca 4 port

1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 gul lök
300 g blandfärs
2 ägg
2 msk ljus sirap
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
Smör
Salt, vitpeppar

Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg 1/2-1 tsk salt och 1 krm peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form. Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena redning. Servera med potatismos och rårörda lingon.

fredag 23 februari 2018

Rotfruktsgratäng med älgskav

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott!


Ca 4 port.

600 g potatis
2 morötter (ca 250 g)
1 liten purjolök
3 1/2 dl grädde
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 paket älgskav eller viltskav (ca 240 g)
2 msk tomatpuré 
100 g västerbottenost
1 msk rosépeppar till garnering
Smör
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor.  Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden. Ställ in i ugnen. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Bryn älgskav, svamp och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Strö över osten. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg). Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över. 

Småländska isterband med rotfrukts- och äppelpytt

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt att göra och supergott! Såsen till var pricken över i:et!


Ca 4 port.

2 pkt isterband (a 340 g) 
1 kg potatis
500 g morötter (2-3 stycken)
250 g palsternacka (2-3 stycken)
2-3 äpplen
1 kruka persilja
2 dl créme fraiche
2 msk dijonsenap
Olja och smör till stekning
Salt, peppar

Skala potatis, morötter och palsternacka och skär i cm-stora bitar. Skala och tärna äpplena lika stor. Hacka persiljan. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Lägg i den tärnade potatisen och låt fräsa någon minut. Lägg i morötter och palsternacka. Tillsätt även 1 msk smör. Fräs rotfrukterna tills de är gyllenbruna, ca 10-15 minuter. Tillsätt den hackade persiljan och de tärnade äpplena. Smaksätt med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Dela varje isterband på mitten och en gång på längden så att den blir fyra delar av varje isterband. Stek isterbanden i smör, ca 2 minuter på varje sida. Blanda créme fraiche med dijonsenap. Smaka av med salt och peppar. Servera isterbanden med pytten och dijonsås.

Östermans fiskgryta

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Ett väldigt enkelt recept men jag tyckte att det var väldigt gott! Enkla goda smaker. 


Ca 4 port.

2 pkt fryst vit fiskfilé (a 400 g)
2 krm timjan
1/2 dl färskpressad citronjuice
8 potatisar
1 purjolök
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
1 msk pepparrot på tub
2 tomater
1 dl hackad dill och/eller persilja
Smör
Salt, peppar

Tina och skär fisken i bitar. Krydda med timjan, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa citronjuice över och låt dra i 10 minuter. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla det gröna på purjon. Smält 2 msk smör i en kastrull och fräs purjon utan att den tar färg, ca 1 minut. Tillsätt potatis, buljongtärningar och vatten. Låt koka i 7-8 minuter. Potatisen ska vara halvmjuk. Lyft upp fisken och lägg ner den i grytan. Låt den sjuda under lock tills den är klar, 3-5 minuter. Tillsätt ev mer kryddor. Ta upp 1/2 dl av spadet och blanda med pepparroten. Häll tillbaka i grytan. Skålla och skala tomaterna. Kärna ur dem och tärna dem smått. Strö tomat och kryddgrönt över fisken. Hyvla kallt smör med en osthyvel (ca 5 skivor) över grytan. Lägg på locket och låt smöret smälta ner. Servera gärna direkt ur kastrullen eller lägg över i en form.

Klassisk kyckling i currysås

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott!


Ca 4 port.

1 hel kyckling (ca 1 kg)
Ca 1 1/2 liter vatten
1 morot
1/2 purjolök
1 gul lök
1 bit rotselleri (100 g)
2 lagerblad
3 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn

Currysås:
1 msk curry
4 dl buljong från kycklingkoket
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
Smör
Salt, vitpeppar

Lägg kycklingen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma av. Skala och skär morot, purjo, lök och rotselleri i bitar. Lägg ner i grytan med lagerblad, persiljestjälkar, vitpepparkorn och 1 msk salt. Koka under lock i ca 35 minuter eller tills kycklingen är klar. Ta upp och låt svalna. Lossa köttet från benen och skär i stora bitar. Koka ihop buljongen ca 10 minuter, sila av den och spara till såsen. Smält 2 msk smör i en kastrull. Strö över curryn och låt fräsa med. Tillsätt buljongen och grädden och koka upp. Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt under omrörning. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av med 1 krm salt och 1 krm peppar. Servera med ris och gärna någon grönsak.