Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 15 augusti 2020

Kryddmasserad lammlägg

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Väldigt gott! Påminner om maten som killarna brukade laga när jag jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Att smaksätta ris är ju faktiskt väldigt gott, det borde jag göra oftare! 


4 portioner

4 lammlägg

2 vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära

2 kvistar färsk rosmarin

1 tsk spiskumminfrön

(1 tsk korianderfrön)

1 tsk fänkålsfrön

1/2 kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 krm cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

2 tsk salt

1 msk olivolja

1 dl grovt hackad färsk mynta

500 g vattenmelon

100 g chèvre 

Riset:

4 portioner ris

4 kardemumma kapslar

1 dl russin


Ta fram lammläggarna ur kylen så att de inte är iskalla när du ska laga till dem. Skär två rätt grunda skåror på varje sida i köttet. Värm ugnen till 125 grader. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Repa bladen av rosmarinkvistarna och hacka dem grovt. Mortla ihop alla de andra kryddorna till rubben. (Eller lägg kryddorna i en plastpåse och banka sönder dem med en tung kastrull) Blanda med det rivna och hackade, saltet och olivoljan. Massera in rubben i köttet och vira in det tajt i ugnsfolie. Lägg i en långpanna och baka i 5 timmar. Det är lång tid men köttet ska nästan falla av benet. Under tiden: Koka riset. Gör som det står på paketet men låt kardemumman och russinen koka med. Hacka myntan. Skär vattenmelonen i tunna klyftor och dela den tvärs över. Strö över myntan och chèvren. Ta ut köttet ur ugnen och ta bort folien. Låt köttet rinna av och ta vara på skyn. Servera lammet med skyn, vattenmelon och ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar