Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 23 augusti 2020

Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka

 Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Supergod förrätt! Rekommenderas!


4 portioner

Citronkokt sparris:

12-15 sparrisar

2 citroner

1 liter vatten till kokning

2 tsk salt

1 nypa socker

2 msk smör

Brynt hasselnötssmör:

1 dl skalade hasselnötter

100 g smör

1 msk kikkomansoja

1 nypa salt

Till servering:

8 tunna skivor lufttorkad skinka

Färsk körvel

Skär bort den träiga delen längst ner på sparrisen. Skala sparrisen noggrant från knoppen och nedåt (spara gärna skalen till en soppa). Tvätta citronerna och skär av det yttre gula skalet med en potatisskalare, pressa ur saften i en skål. Koka upp vattnet i en kastrull med plats för sparrisen. Tillsätt salt, socker, smör, citronskal och -saft. Lägg ner sparrisen och sänk värmen. Koka på svag värme 5 minuter tills den mjuknar men har kvar tuggmotstånd. Känn efter med en potatissticka. Dra av kastrullen från värmen, fiska upp citronskalen och låt sparrisen dra några minuter i lagen. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna, strö över en nypa salt. Ta upp nötterna ur pannan och bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Lägg i nötterna igen och tillsätt en skvätt soja. Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå hasselnötssmöret över, toppa med lufttorkad skinka och färsk körvel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar