Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 29 januari 2022

Portvinsgryta med högrev och sidfläsk och potatisgratäng med kantareller

Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergott! Rekommenderas!



6 portioner

1 kg benfri högrev

100 g rökt sidfläsk

1 gul lök

1/4 kruka timjan

2 msk + 2 msk olivolja 

1/4 dl tomatpuré 

5 enbär

1/2 msk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

3 1/2 dl kraftigt vin

1 1/2 dl portvin

1 msk konc kalvfond

125 g gula steklökar 

125 g champinjoner 

Putsa och skär högreven i bitar, ca 3x3 cm. Skär sidfläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka timjanen. Bryn kött, fläsk och lök i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över allt i en gryta. Pudra över mjölet och tillsätt timjan, tomatpuré, enbär, salt och peppar. Låt fräsa under omrörning ca 5 minuter. Häll i vin och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Rör om då och då. Skala och ansa steklöken. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Bryn lök och svamp i 2 msk olja och vänd ner i grytan före servering. 


Potatisgratäng med kantareller

125 g kantareller

1 msk smör

1 kg potatis

1 vitlöksklyfta 

2-3 kvistar timjan

2 1/2 dl matlagningsgrädde 

2 1/2 dl mjölk

1 msk kalvfond

1 tsk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa svampen och stek den i smör tills den blivit lätt krispig,  ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Hacka timjanen. Koka upp grädde och mjölk i en gryta. Lägg i potatisen, låt sjuda i gräddmjölken ca 5 minuter under omrörning. Rör i timjan och fond. Krydda med salt och peppar. Häll potatisen i en ugnssäker form och blanda i kantarellerna. Gratinera mitt i ugnen ca 1 timme. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar